Scudo Sports

Sele baskısı ve zararı

evt ama sele acıtır..

açısıyla oynayın, öne arkaya alın, olmadı selenizi değiştirin... en azından az acıtsın :) çekilir çile değil..

• Beğen
Tepkiler: ikiz
Scudo
@infinite dream

Ben bu sözün üzerine tek kelime bile etmem, edemem çünkü mealen ne desem yavan kaçar.
Sadece ayakta alkışlarım. Çok teşekkür ederim.
:winkenlux :winkenlux :winkenlux :winkenlux :winkenlux :winkenlux :winkenlux :60: :60: :60: :60:

@elif

Önerilerinize acizane, biraz sabırlı olmayı da ilave edebilirmiyim. :)
zira insan ile selenin birbirine alışması için zaman da güzel bir ilaç olabiliyor. :)

Sevgili forum üyeleri;
Yapılan bilimsel yayaınlarda bisiklet sürücülerinde cinsel ve üriner sistem disfonksiyonuyla sürücü pozisyonu arasında ilişki saptanmıştır.Alman bisikletçilerde yapılan çalışmada iktidarsızlık (ED) oranı %4 iken yüzücülerde % 2 bulunmuştur. Massachusetts Erkek Yaşlanması Çalışmasında haftada 3 saatdan fazla bisiklete binmekle ED arasında bağlantı olduğu bildirilmiştir.Bisiklet selesine oturarak oluşan atar damar basısı sonucu,penisin kan akımı azalmaktadır ve penis oksijensiz kalmaktadır bunun sonucunda ereksiyon sorunu ortaya çıkmaktadır.Basıyı engellemek için öne doğru hafif eğilerek ve ortasında oluk bulunan sele kullanılarak bisiklet sürmek önerilmektedir.Sürücü pozisyonunun önemine dikkat çeken başka bir çalışma ise selenin gidon seviyesinin mümkün olduğu kadar altında tutulmasıyla sele ile leğen kemiğinin arasında penisin sinir ve atardamarının baskıdan kurtulacağını öngörmektedir.Sonuç olarak bisiklete binmekten vazgeçmeyeceğimize göre oluklu sele,daha dik pozisyonda kullanma sorunu ortadan kaldırmasa bile azaltacaktır.Saygılarımla. Dr Bilgehan Bilgen Üroloji Uzmanı

Taylor JA 3rd, Kao TC, Albertsen PC, Shabsigh R.
J Urol. 2004 Sep;172(3):1028-31. bu çalışmada Sadece bisiklet binilince perineal bölgede uzun süreli uyuşukluk varlığı olanlarda birmiktar farklılık diğer guruplarda artmış risk görülmüyor.

ya bu konuda her kafadan bi ses cıkıyo ama cogunluk böyle bişiy olmıyacagını söylüyor hala anlamıs deilim

bence bu iddia bir efsane selede uzunsüre otura otura bi tarafımızın ağrıdığı bir gerçektir. ama o ağrıyan yer penisin kuyruksokummuna kadar olan bir bölümü sadece. zararlı olsa zaten bol bol fındık yiyin diyyen reklamlar gibi sakın bisiklete binmeyin diyen reklamlar çıkmazmı sizce:D ben rahat rahat biniyorum vallaha herşeye inanmayın :)

• Beğen
Tepkiler: S.GUCLU
Yav benim bisikletin seleside bir süre sonra fena acıtmaya başlıyor. Değiştirsem mi ilerde acaba..

Seleyi hafif öne eğik kullanmak bence iyi bir çözüm. Ben çok uzun zamandır kendimce bu çözümü uyguluyorum çünkü bu durumda tabiri caizse apış arasındaki ağrılarım olmuyor ve daha uzun süre bisiklete binebiliyorum.

Bisiklet taytı giyip ve sele ayarını doğru yapmışsanız acı..v.b. çekeceğinizi zannetmem.Ben de uzun yolculuklar yaptım bisikletle hiç bir acı ve uyuşma yaşamadım(200+ km,yol bisikleti(Aerodinamik pozisyon),ülkemizin malum yolları).Acıyı bacak kaslarımda hissediyorum sadece:).Acı çekme olayını şöyle söyleyeyim(önemli bi konu açıklamak gerekli):İç çamaşırıyla bisiklet sürerseniz o zaman acı ve uyuşma olur.Bisiklet sürerken bisiklet forması giymeye özen gösterin.Bisiklet almadan önce bisiklet forması almak lazımdır, bunu tecrübelerimle söyleyebilirim.

@gürsel

Arkadaşlar bu seleler yumuşak yapılamaz mı. Yani oto koltuğu gibi. Aklımızdan zorumuz ne ince olmasının. Ya da sert olmasının. EŞyalar ihtiyaçlara göre yapılmıyor mu. neden bu sorun giderilmiyor. yani bisiklete binerken acı çekiyor insan. arada oturmak dinlenmek gerekiyor. Yoksa insanı sürekli uyanık tutmak için mi sert bu seleler. Hani kaza yapmayalım diye. ............

@maratoncu

Tabii ki her ihtiyaca göre sele var, ince veya sert selelerin tercih edilmesi (bisiklet insan gücüyle gittiği için) genel ağırlığı arttırmamak isteğindendir, arabada da olsa koltukta da olsa belli bir süre sonra ağrı uyuşma olur. Sorun hayat boyu koltuğa alışmamız, ama seleye alışmamış olmamızdır...
Hakan Yazman

• Beğen
Tepkiler: kron_xc4000 esk
@KÂMİL

Bunu Haydar Dümen'e danışmak lazım diye düşünüyorum:) :) :cool:

hemen evlenin kaç çocuk istiyosanız yapın sonra bisiklete binin arkadaşlar:))))

Eski zamanlar bisiklete bindıgım donemlerde bizde arkadaşlarla bu konu uzerinde çok konuşurduk..
çocukluğundan beri bisiklete binen bir abimiz vardı
evlendi ve 2 tane çoçugu var maşallah bizim icin iyi bir örnekti :)

Geniş selelerde bence basınç oldukça azalır(sonuçta yüzey genişliyor).

Evet belli bir seviye sıcaklıkta bu işin yapılması gerekiyor. Fakat ne fazlası ne azı. Eğer sıcaklık 35 dereceyi geçerse iş tehlikeye biniyor!

Gelen damarlar kılcal. Ve sarmal şekilde geliyor diyebiliriz. Herhangi bir bükülme durumunda (dar bir pantolonla sert bir seleye binerseniz mesela) damarlar kan geçirmiyor ve cerrahi müdahele (3-4 saat) yapılmazsa kangren olunuyor. Kangren olan kısma ne yapıldığını herhalde bilmeyen yoktur. Fakat işlevde bir kısıtlama olduğunu ben görmedim. Bu arada bu torsiyon (burulma) tek seferde değil zamanlada olabilir (sele üzerinde saatlerce). Fakat şanssızlıkdır, herkese olacak diye birşey yok. Doktorlarında dediğine göre istisnadan daha düşük bir ihtimal. Ben her zaman pedli tayt veya pantolon kullanımını öneririm. Özellikle kot pantolonla bisiklete binmeyin, ama binerseniz kangren olursunuz demek de çok çok yanlış.

www.specialized.com/bc/SBCTechPopup.jsp?pid=saddles_tech

Yukardaki linki tıklarsanız İngilizce bilen arkadaşlar için seleler konusunda önemli bilgiler var.
Dikkatsiz yada kalitesiz sele kullanımının, uzun süreli bisiklet kullanan bisikletçilerde önemli sorunlara sebep olduğu doğrudur. Ancak bunun önüne geçebilen ürünler de var piyasada; Specialized seleler bunlara bir örnek. Specialized ekibinde doktor bulunduran ve ürün planlamasında konusunda uzaman doktorlara danışarak çalışan bir firma. Specialized seleler uzman doktor Roger Minkow gözetiminde tasarlanıp, Hamburg Üniversitesi Profesör Frank Sommer tarafından test edildikten sonra satışa sunulmaktadır.

@emrea

Benim kafam karıştı, neye inanacağımı şaşırdım.

Ortasından yarık selelerin diğer selelerden daha fazla kısır ettiğini yazan bir yazı okudum başka başlıkta, hatta resimle göstermişler orada da.

Hangisine inanıcaz peki?

arkadaşlar yeni bisiklet alıp aranıza katılacağım için bu konuyu araştırdım. (malum hassas konu :) ) öğrendiklerimi kendime saklamamam gerektiğini düşünüp buraya yazdım.
öncesindeki bu başlıktaki tüm yazıları tek tek okudum.
5. sınıf tıp fakültesi öğrencisiyim ve pubmed'de bu konuyla ilgili (en geniş arşivli tıbbi makale sitesi) 20 makale buldum ("erectyle disfonction", "cycling", "bisiklete binme" ve "iktidarsızlık" anahtar kelimelerini arayarak).
bisiklet sürerken erkeklerde penise giden damarlar ve sinirler vücut ağırlığının etkisiyle sıkışarak bu duruma neden oluyor. sele üzerine oturduğumuzda bu sıkışmadan dolayı penise giden kan akımı %70 civarı azalıyor, ayrıca uzun süreli bisiklet binenlerdeki uyuşma hissi de yine bu bası sonucu damarın yanında bulunan sinirin sıkışması nedeniyle oluyor.
yani şu kesin bir gerçek ki (tüm çalışmalarda aynı sonucu bulmuşlar), bisiklete binmek cavernöz (penisin dokusu) kan akımını %70 (%50 ila %80 arasında değişen rakamlar var) civarında azaltıyor.
ama bu illaki iktidarsızlık gelişeceği anlamına gelmiyor, çünkü bu rakam o anki kan akımınındaki azalmayı gösteriyor, iktidarsızlık bununla alakalı olmakla birlikte bu durumun (yani kan akımındaki bozukluğun) kalıcı olması (uzun süre kan akımı azlığı sonucu peniste fibrozis -yani bir nevi doku hasarı- gelişmesi nedeniyle oluyormuş).
bir çalışmada benzer yaş gruplarındaki kimseler karşılaştırıldığında, bisiklet binenlerde iktidarsızlık %4 daha fazla tespit edilmiş (%4'e karşın %8) (aynı çalışmada yüzenlerde bu oran %2 bulunmuş). ancak iki grup arasında fark olmadığını belirten bir çalışma da mevcut.
yine çalışmalar içinde vaka raporları mevcut, onlarda da uzun süre bisiklete binme sonrası (yarışlar için günlerce binen kimseler) peniste uyuşukluk, hissizlik ve iktidarsızlık şikayetleri gelişmişiş ve bu vaka raporlarında (2 tane vardı) sürücüler hep ince-uzun selelere biniyorlarmış. ancak bu uzun süreli bisiklet binmenin hemen sonrasında (hatta binerken oluşan) şikayetler (peniste uyuşukluk, hissiszlik, iktidarsızlık) bisiklet binmenin azaltılması ya da bırakılmasını takiben günler-haftalar (bazen aylar) içinde tamamiyle gerileyip normale dönmüş.
kavernöz kan akımıyla bisiklet selesi ve sürüş tekniğini karşılaştıran çalışmalar da var. ayakta sürme ve sırtı dayayarak sürme (yani arkadası destekli bisikletler) sırasında kan akımında hiç azalma yok (yani hiç etkisi yok). ince selelerde kan akımı %80 ler civarında azalıyorken, geniş tabanlı selelerde bu oran %50 lilere iniyor. (geniş tabanlı seleler daha az riskli yani) (selenin arka kısmı olabildiğince geniş olmalı, mümkünse üzerine oturduğumuz kemik çıkıntılarının -tuber iskiyadikumların- mesafesinde olmalı deniyor)
yine yapılan çalışmalarda sürüş sırasında oturulan bölgede uyuşukluk hissedilmesinin iktidarsızlık açısından risk faktörü olduğu belirtilmiş. yani uyuşukluk hissetmeniz aynı zamanda o bölgede bası olduğunun, kan akımının azaldığının bir habercisi. yine kollarda oluşan güçsüzlüğün de risk faktörü olduğunu belirten bir çalışma var, burda da da aynı mantık var, yani kollarınızı yoracak kadar uzun süre bisiklet üstünde kaldığınızda, genital bölge kan akımınız da sekteye uğrayabilir.
genel olarak bakıldığında, çalışmalardaki öneriler şunlar: 1- mümkünse sırt destekli bisiklete binmek yada sürekli ayakta binmek (her ikisi de kan akımında sıfır azalmaya neden oluyor) 2- geniş tabanlı sele kullanmak 3- bisiklet sürerken, özellikle uzun süreli sürüşlerde düzenli aralıklarla bisikleti bir müddet ayakta sürmek (ya da dinlenmek) 4- uyuşukluk olduğunda bisikleti ayakta sürmek ya da dinlenmek 5- kollarda güçsüzlük geliştiğinde dinlenmek

yanlış anlaşılmak için belirmekte fayda var, bisiklet binen kimselerde sürüş sırasında penis kan akımının azalması kesin bir bilgi ancak iktidarsızlığın gelişmesi konusunda hem neden olur hem de olmaz diyen çalışmalar var. bazı arkadaşlar uzun yıllar bisiklet kullansa bile çocukları olan kimseleri örnek vermişler, burada şunu belirtmek gerekiyot, iddia edilen şey bisiklete binen herkezin iktidarsız oacağı değil, fark olmadığını söyleyen çalışma bulunsa da, bir çalışmda %4'lük oranın %8'e çıkmış.
son söz olarak profesyonel anlamda bir sürücü değil de, günlük belirli mesafeleri kat eden bir sürücüyseniz yukarıdaki önerileri de uyguladığınızda öyle sanıyorum ki, bu riskiniz neredeyse sıfıra inecektir.

Geri