Scudo Sports

İnceleme Schwalbe Durano Plus 700*23c Yol Lastiği

Cyclist999

Forum Bağımlısı
Kayıt
17 Mayıs 2010
Mesaj
1.181
Tepki
887
Şehir
izmir
İsim
Harun Sayı
Bisiklet
Giant
-Antrenman/tur başına en az 1 adet patlama sorununu ortadan kaldırmak için 16 ay önce aldığım lastik setidir.

-Lastiği almamı sağlayan, üstün seviye koruma katmanı olan kalınlığı 5 mm ye yakın "Smartguard" adında, bildiğim kadarıyla latex tabanlı koruma katmanıydı. Bu sayede, uzun süre patlak yaşamayacağımı düşündüm.

-Kişisel tercih meselesi olsa da, patlamayan ağır bir lastiği, patlayan ve antrenman sürekliliğini ritminizi sekteye uğratan patlama ihtimali daha yüksek hafif bir lastiğe her zaman tercih etmişimdir. Bu durum eğer arkamda antrenman gidişatımı izleyen yedek parça ile dolu bir takım arabası varsa değişebilir :D

- Lastik en az 10 000 km yapmıştır. Son 1000 km ye kadar, 2 kere istisna olması dışında, bir tane patlak sorunu yaşamadığımı belirtmek isterim ki bu neredeyse 1 sene civarına denktir. Yanımda iç lastik ve pompa taşımadığımı belirtmek isterim :D

-Lastik alın (sırt) bölgesine gelecek olan her çeşit delici cisme karşı oldukça mukavim olduğunu ispatlamıştır.

-Islak zemin ve viraj performansı iyi seviye veya biraz üstünde diyebilirim. Islak metal plaka performansı 4000 s lerden sonra rüya gibiydi, 4000 s ler bildiğiniz tavada kızarmış tereyağı gibi kayıyordu. Arka lastik bitmeye yakın olduğu için ıslak zemin performansında düşüş gördüm.

"Bu zamana kadar söylediklerim pozitif şeylerdi ve lastiğin gerçekten amacını layıkıyla yerine getirdiğini belirten durumlardı"

- Lastiğin sadece alın kısmında olan bu koruma kenar kısımlarını bir hayli korumasız bırakıyor ve "side bite" denilen patlaklara zemin hazırlıyor ama ben sadece bir kere yaşadım, ekstra olarak, alın kısmıyla kenar kısmı arasında olan yükseklik farkı lastiğin engeller sırasında minimal düzeyde katlanmasına ve yırtıklara sebep olabiliyor, bu yırtıklar sadece dış lastiğe zarar veren türden yırtıklar ve sıkı örüm olduğu için ilerleme şansları olmuyor. (kıstırma denilebilir bu tür yırtıklara lastik sırtına paralel olan yırtıklar)

- Yüksek ihtimal, 145 psi sınırı olan lastikleri 100 psi civarında kullanmamdan ötürü lastik sırtında yada alnında delikler olmaya başladı bunlar genelde giren sivri cam parçalarının koruyucu kemeri geçememesi ve orda saplanıp deliği biraz daha genişletmesi ile oluştu.

- Lastiğin son günlerine doğru yan taraflarından bana göre zararsız görünen şerit şeklinde dökülme olmaya başladı.

- İki istinaya gelelim patlak konusunda, biri yokuş aşağı çok hızlı inerken görmediğim "s...." taşa çarpmamdan ötürü, dış iç lastiğin makas etkisiyle sıkışması ve iç lastiğin makas etkisiyle alt ve üstten delinmesi durumu. Bunun sonucunda üzüldüğüm nokta benzinliğe kadar 5 km yürümüş olup kallerimin işe yaramaz hale gelmesi değil, ön dış lastiğimin yandan ufak biçimde yarılmış olmasıdır. Bu yarık sonrasında yeni taktığım iç lastiğin balon yapıp delinip tekrar patlamalarına yol açacaktır ta ki dış lastiğe yama yapana kadar :D

- 2. patlak ise; sivri ucu açık halde olan çivili merdiven sağ olsun.

- Bunları saymamamın sebebi istisna olarak kabul edilebilecek satatüde olmalarıdır. İstisna olmayanlar son 1000 km de başıma gelen metal telden ve bir kez de önceden yarılmış yere tekrar giren sivri cam parçasıyla yaşadığım patlaklardır.

(bundan sonrasını atlayıp direk ÖZET bölümüne geçerseniz bir şey kaybetmezsiniz :D )

-Lastiğin en büyük eksisi hafifliğe önem verenler için 340 gr lık ağırlığı olabilir fakat bu denli işlevsel koruyucu katmana sahip olması bunun önemini benim için yok etmektedir. Fakat bisiklette, dönen ve sonuçta kendi kütle-moment eylemsizlikleri olan her kompenentin toplam ağırlık az olduğu için sürüş sırasında akışa göz ardı edilemeyecek bir etkisi söz konusudur. Bu sebeple 200 km gittiğinizde 5 gr fazla olarak gördüğünüz ağırlık size ekstra enerjiye maal olacaktır. not: [[Ve özellikle bu lastik gibi kritik bir bölgedeyse ve üstüne üstlük jant akordunuz tam değilse, lastiğin ve jant setinin dönüşleri sonuçlarında oluşan açısal momentum (=r x mV; merkeze olan uzaklık ile lineer momentumun kross çarpımı) korunumu sekteye uğrar ( ki normalde bu momentum ile üretilen açısal kinetik enerjinin bitmesine sebep olan diğer deyişle lastiğin durmasına neden olan, göbekteki bilyaların sürtünmesi ile oluşan ve havanın etkisiyle lastiğe etki eden drag kuvvetinin oluşturduğu ısı enerjileridir, total de bir sürtünme kuvveti olarak etki eden bu iki kuvvet, üretilen açısal kinetik enerjisinin, ısı enerjisine dönüşümüyle azalmasına ve nihayetinde dışarıdan tekrar bir kuvvet etki edinceye kadar lastiğin durmasını sebep olur) Bu üretimi sekteye uğratan şey aslında (yukarda belirtmiş olduğum sürtünmeler haricinde), akordu olmadığı için asfalt yüzeyinde ilerlerken lastik tam bir çember çizmez birden fazla farklı çaplarda çember çizer ve bu durum, lastiğin dönüşünü sağlayan açısal momentum değerini azaltan negatif etkili dış torklara sebebiyet verir ve lastiği aynı kuvvetle sabit hızla döndürme ihtimalini düşürür. Bunu anlamak için yuvarlak değilde kare bir lastikle yol aldığınızı düşünebilirsiniz. Bu durumda lastik ne kadar kütleye sahipse enerjisini korumak için uygulamanız gereken kuvvet artacaktır. Her neyse :D]]
- Bu konuda 2. husus dönüş direncidir, yukarıda söylediklerim ile bağlantılıdır. Lastik kütlesi ne kadar fazlaysa saatte belli bir hıza çıkarmak için gerekli olan enerji daha fazladır. Her durduğunuzda aynı hıza ulaşmak için hafif olan lastiklere göre daha fazla enerji harcamak zorunda kalırsınız. Bunun sebebi ise çok basittir, dönen cisimler için kütle arttıkça eylemsizlik momenti artar, buda lastiği aynı hıza ulaştırmak için gerekli uygulamanız gereken torku artırır ve sonuçta pedallara daha fazla asılırsınız (pedallara uygulanan toplam kuvvet krank kolları vasıtasıyla orta göbek merkezinin etrafında torka dönüşür ve zincirle lastiğe aktarılır bu tork).
- Ek olarak dönüş direncini etkileyen bir çok faktör vardır, ağırlık sadece bir tanesidir. Ek olarak Lastiğin ilerlediği yüzeye uyguladığı basınç ve lastik yüzeyi ve asfalt yüzeyi sürtünme katsayıları gibi gibi

ÖZETLE; lastik ağır ve dönüş direnci yüksek arkadaşlar ayvan gibi şi yaptım burda :p Tabiri caizse grandprix 4000s lerden sonra yere "yapışıyor". Yokuşlarda yine bu durum size ekstra yer çekimi kuvvetiyle yol su elektrik olarak dönecektir.

Lastik karakteri: antrenman lastiği (yarış değil), günlük kullanım, uzun tur lastiği, kış lastiği, ıslak zemin lastiği, viraj lastiği, tak ve unut lastiği; yanına uzun süre pompa ve iç lastik almana gerek olmayan lastik ama siz yinede önleminizi alınız. Konfor olarak 4000s ve conti ultradan daha üstün. Tavsiye: 25c versiyonu (izmir yolları için ekstra konfor demektir ama drag fazla ve tabiki ağırlıkta) ve yüksek basınçlı kullanım (23c için en az 110 psi; konfor bi hayli düşecek :D)
 
Scudo
çok güzel bir inceleme olmuş, tecrübelerinizi bizimle paylaştığınız teşekkür ediyorum.
 
Hocam selamlar,

Ben geçen sene B'Twin Fit 5 fitness bisikletimle, 700x23 lastikle yüklü uzun tur yapmıştım. Lastiğim zırhsızdı (Hutchinson Equinox 700x23c). Gerçi iç lastikle dış lastik arasına, koruyucu şerit takmıştım, sağolsun onlarca patlağı engelledi.. Yine de 100-150 km'de bir lastiğim patladı hep. Dolayısıyla bu lastik patlaması olayı bende fobi halini aldı. Gittim kendime tur için daha uygun bir bisiklet bile aldım (henüz uzun yolda test etme şansım olmadı).

Her neyse, sorum şu... Fit 5 bisikletime 700x23 ya da 25-28 zırhlı Schwalbe taksam, yine yüklü tura çıksam (benle beraber yaklaşık 100 kg), yine arka lastikte patlaklarla boğuşur muyum sizce? (Lastik basıncıyla ilgili sorun yok, yüksek tutuyordum basıncı ama yine de patlıyordu.)
 
  • Beğen
Tepkiler: Cyclist999
@Uğur S. Teşekkür ederim ama ben lastik tavsiyesinden ziyade, "yüklü" bisikletle uzun tur yapabilir miyim diye sormuştum.
 
Bu sorunuza da şöyle cevap vereyim;

(link)

Triban 3 ile 2.639 KM tur yapmış arkadaş.
En alttaki yoruma bakarsanız 17-20 KG yük ve arka 28c ön ise 25c lastik kullanmış.

Bir önceki yorumumda da fobinizi yenebilmeniz için patlamayan lastik önerisinde bulunmak istemiştim.
Çünkü mesajınızda sorduğunuz soru "patlaklarla boğuşur muyum?" şeklindeydi.

@Harun Sayı kusura bakmayın. Konunuzun altında sohbet eder gibi olduk biraz :) Affınıza sığınıyorum.
 
Şehir bisikletim için aynı modelin 700*32 olanını alacağım.Dayanıklılıkla birlikte performansa da uyumlu gözüküyor.İnceleme çok detaylı ve bilgilendirici,teşekkürler.
Nereden aldığınızı öğrenebilir miyim?
 
  • Beğen
Tepkiler: Cyclist999
@Birhan K.

Boğuşacağınızı sanmıyorum, lastik söylediğiniz bu durum için biçilmiş kaftanlardan biri olmaya layık bence. :)

@Uğur S.

Paylaşımınız sayesinde, potansiyel listeme bir lastik daha eklendi, tam tersine teşekkür ederim :)

@Enver T.

Vakit ayırıp okuduğunuz için ben teşekkür ederim. İngiltere bazlı bir firmadan getirttim. Gerekirse özel mesaj ile adres yollarım.
 
Benzer videolar schalbe maratonlar için de var...yurtdışından türkiyedekinini yarı fiyatına almak mümkün. Ben ay başını bekliyorum :) sonra karar verebileceğim :)

yorum çok bilgilendirici olmuş teşekkürler, şehir bisikletim için düşündüğüm bir lastikti bu, benim çin gayet bildilendirici oldu.
 
  • Beğen
Tepkiler: Cyclist999
Bir ay önce aldığım Focus Cayo 4.0 model bisikletim de bu lastikler var ve geçen hafta cumartesi günü 60 km yol yaptım ama maalesef 2 kez patlak verdim. Tabi en önemli şeylerden biri bisikleti kullandığınız yollar, Aydın/Söke de yaşıyorum ve maalesef her yerde olduğu gibi yolların kenarında kırılmış camlar vs çok etkili bu patlaklara. Sonuç itibari ile aynı gün 2 sefer patlamasına rağmen kalitesi ve patlamaya karşı dirençli olduğunu düşünüyorum, patlama sebeplerinden biri seçtiğim yoldu, diğeri de maalesef bir aracın sıkıştırması sonucu asfaltın bittiği yere hızlı bir giriş yapmam.
 
  • Beğen
Tepkiler: Cyclist999
@Zafer KAPLAN
Geçmiş olsun, jant sargınızı kontrol etmenizi tavsiye ederim, jant teli yuvaları iç lastiği delmiş olabilir. Kullandığım model durano plus tı, onlarca kez cam dolu mini alanlardan geçtim fakat patlamatım lastiğin son dönemindr ki üzerinde önceden açılmış yarıklara isabet edip patlatan camları saymaz isem. O yarıklar olmadan önce tüm cam parçaları saplanıp kalıyordu sonra evde tek tek antre başına 5-6 tane söktüğümü hatırlıyorum. Lastik dediğiniz gibi çok sert darbe yediği zaman iç lastiği kıstırabiliyor
 
  • Beğen
Tepkiler: Zafer KAPLAN
arkadaşlar merhaba. gebzede yaşıyorum 6bin km kullandığım lastikleri değiştirme kararı aldım :) yılda 2-3 kez bisiklet yarışı + 1-2 kez de triathlon için CONTİ GP S2 almayı düşündüm fakat daha dirençli ve dayanıklı olduğunu duyduğum schwalbe durano plus aklımı karıştırdı. acaba ikisini de alıp yolun durumu yada antrenmanıma göre değiştirmeli miyim ? yardımcı olursanız sevinirim
 
4000S efsanesine iyi bir alternatif olarak ben de çok merak ediyordum. Şimdi de bununla schwalbe marathon 25c yi kiyaslayan bir yazı bekliyorum inşallah o da gelir.

Marathon turcu lastiği., Durano Double defens vs ise daha yol bisikleti içinmiş gibi ancak bildiğim kadarıyla yol bisikleti nde marathon kullananlar var.
 
Bende schwalbe durana d.d kullananlardan biriyim. Çok etkili bir korumaya sahip.durana Plus ile d.d arasındaki fark yan duvarlarının dahada
Güçlendirilmiş olmasıdır, buda biraz daha ağırlık demektir, ama yinede benim tercihim yarismiyorsak yolda lastik yamasiyla uğraşmaktan iyidir.
Sunuda belirteyim, kuru yolda ve ıslak zeminde kullandım tutunmasi çok iyi

SM-N920C cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
 
@Eser HALİL Yeni yazabiliyorum. Tavsiyem "GP4000" serisi almayın eğer önceliğiniz dirençse. "Durano plus" lar güzel lastikler fakat çok kısıyor yüzeysel yırtıklar oluyor lastikte. 10000 km yaptığım lastiklerimi tavsiye edeceğim size, "durano plus" ile "gp4000" lar arasında bir lastik direnç anlamında, ömrü oldukça iyi yalnız; "Michelin Pro 4 Endurance". Bu lastiğin kaldıysa "V2" modeli kalmıştır ilk versiyon üretilmiyor diye biliyorum. Eğer bulamazsanız "Michelin POWER Endurance" için oldukça iyi yorumlar okuduğumu söylemeliyim. Şuan "GP 4 Season" lar mevcut bisikletimde, yorumunu paylaşırım ilerleyen zamanlarda eskisin biraz, bu lastikler için oldukça olumlu şeyler söyleyen incelemeler mevcut. All round bir lastik, Conti nin muhtemel en dirençli lastiği olabilir.
 
az önce alıp geldim 700x25c modelını benimde patlamalardan artık canım sıkılmaya başlamıştı bakalım ınsanalrın bu kadar önerdiği kadar varmı
 
Çok ağır fakat çok sağlam lastik. Yol tutuşu da oldukça iyi. Performans lastiği değil ama olsun :hhhhhh:
 
  • Beğen
Tepkiler: Cyclist999
Geri