Scudo Sports

Ruble tercihi ne olmalı; 53/39 Ayna kol için: 12-25 ya da 12-27

Herkese keyifli forumlar.. 11x2, 53/39 lu ayna kol için hangi ruble makbuldür?22 li vites grubuna geçeceğim ve arka ruble 11/30..bu kombinasyon ile devam etmeli miyim? 50/34 20 li vites için artık boşa döndürüyorum diyebilirim. 17 den sonra 20 ye kadar çeviriyorum, ciddi bir karşı direnç olmuyor şu anki vites grubumda.Elbette uzun süre yüksek hızda stabil kalamıyorum. Yaz gelmeden 90ın altına kilomu düşüremedim. Cyclocross ve 700/32c lastik ile ort 27/35 arası kullanıyorum. Yol bisikletine geçmek istiyorum. 53-39 a eşlik edecek ruble ne olmalı? Yardım. Sağolun.
Yahu serdar sen geçen Bursa başlığı aştında BTK'ya sizin kadansınıza ayak uyduramam falan demiyor muydun? Kusura bakma ama onlara bile şu an ayak uyduramıyorsan 53/39 - 11/28 gibi bir oran senin için çok zorlayıcı olur. Yokuşlarda duman atarsın haberin olsun.

Scudo
Yahu serdar sen geçen Bursa başlığı aştında BTK'ya sizin kadansınıza ayak uyduramam falan demiyor muydun? Kusura bakma ama onlara bile şu an ayak uyduramıyorsan 53/39 - 11/28 gibi bir oran senin için çok zorlayıcı olur. Yokuşlarda duman atarsın haberin olsun.

Nezaketen bir iltifattı adil ağabey 😄 bizim de kendimize göre bir çapımız var elbet.. Nitekim 50/34 de çeviremiyorduk zamanında.. Ayrıca kas gelişimi veya kas çalışma aralığını genişletmek, eşiği arttırmak gerekiyor.. Bunu benden katlarca fazlasını sen biliyorsundur hatta bildiğin kadar unuttuğun bilgiler bile vardır. Paylaş bari de biz de nasiplenelim. Bırak bilgenin nazlı bilmece tavrını 😁 söyle işte işin taktiğini.. Yoksa taktik maktik yok, bam bam bam mı diyorsun Adil Abi 😄 ciddiyim ya ver Bi küçük tio 🙏
@SerdarCYCoo2Bursa Mesajlarındaki alt şişhane üst kağıthane modu aynı şiddette devam ediyor. Yardım istiyosan derdini özenli cümleler kurarak düzgün aktarabilmen lazım anlaşılabilmek için.

"Boşa döndürme" lafından ben en yüksek vitesin bile (yani 50/11) yeterli hızı sağlamadığını, pedalların boşa düştüğünü anlarım. Ama sonrasında dediğin laf, "17 den sonra 20 ye kadar çeviriyorum, ciddi bir karşı direnç olmuyor". 17 den 20 ye kadar çevirmek nedir? Konumuz pedalların boşa düşmesiydi, 17 ve 20 ne alaka?

Ayrıca, ortak bir dil üzerinden konuşmak adına ek bilgi, vites (diş) oranını belirtirken "/" işareti, ön veya arka dişlinin diş sayılarını belirtirken "-" kullanılıyor. "hız vitesim 50/11", veya "aynakol 53-39" gibi.

Hafif yokuş aşağı ya da yokuş aşağı inişin ardından takip eden düz yolda boşa pedal çeviriyorum.17inci vites, 18inci vites, 19uncu vites ve 20inci vitese de alsam, pedalı boşa çeviriyorum. Anlatmak istediğimi aslında anlamış olduğunuzu biliyorum ama yazdığınızda art niyet aramıyorum, tersine kendimi düzeltmem gereken noktalar için ibret alacağım. Eyvallah. 👍 Ha, konu çok basit. Mevzuyu uzatacaksak eğer 50-34 ile 53-39 arasındaki farklar neler bunlara takalım kafaları isterim.. Mesela bu ölçülere çıkmak, ön Aktarıcı için de gerginlik yaratıyor mudur? Zincir ruble kaça kadar uzun bacak kaça kadar kısa bacak ile çalışabilir? Bunlar da önemli.. Önceki mesajlarda yarışçıların 44 küçük ayna kol dişlisi kullandığından söz edilmiş, bu adam nasıl yokuş çıkıyor mesela? Tamam, yarış etabına göre değişen setuplar atılıyor bisikletlere ama bu konuda 34 ten 39 a çıkılır mı sorusu bence çok masum kalıyor 😄 demedik ki size 50-34 ten 56-44 e çıkacağım 😁

Son düzenleme:
Nezaketen bir iltifattı adil ağabey 😄 bizim de kendimize göre bir çapımız var elbet.. Nitekim 50/34 de çeviremiyorduk zamanında.. Ayrıca kas gelişimi veya kas çalışma aralığını genişletmek, eşiği arttırmak gerekiyor.. Bunu benden katlarca fazlasını sen biliyorsundur hatta bildiğin kadar unuttuğun bilgiler bile vardır. Paylaş bari de biz de nasiplenelim. Bırak bilgenin nazlı bilmece tavrını 😁 söyle işte işin taktiğini.. Yoksa taktik maktik yok, bam bam bam mı diyorsun Adil Abi 😄 ciddiyim ya ver Bi küçük tio 🙏

Hafif yokuş aşağı ya da yokuş aşağı inişin ardından takip eden düz yolda boşa pedal çeviriyorum.17inci vites, 18inci vites, 19uncu vites ve 20inci vitese de alsam, pedalı boşa çeviriyorum. Anlatmak istediğimi aslında anlamış olduğunuzu biliyorum ama yazdığınızda art niyet aramıyorum, tersine kendimi düzeltmem gereken noktalar için ibret alacağım. Eyvallah. 👍 Ha, konu çok basit. Mevzuyu uzatacaksak eğer 50-34 ile 53-39 arasındaki farklar neler bunlara takalım kafaları isterim.. Mesela bu ölçülere çıkmak, ön Aktarıcı için de gerginlik yaratıyor mudur? Zincir ruble kaça kadar uzun bacak kaça kadar kısa bacak ile çalışabilir? Bunlar da önemli.. Önceki mesajlarda yarışçıların 44 küçük ayna kol dişlisi kullandığından söz edilmiş, bu adam nasıl yokuş çıkıyor mesela? Tamam, yarış etabına göre değişen setuplar atılıyor bisikletlere ama bu konuda 34 ten 39 a çıkılır mı sorusu bence çok masum kalıyor 😄 demedik ki size 50-34 ten 56-44 e çıkacağım 😁
Ben sizin aranızdaki duygusal sinerjiyi bilmem. Okuduğumdan düz mantık yürüterek yorum yapıyorum.

• Beğen
Tepkiler: SerdarCYCoo2Bursa
Yine bir laf salatasıyla cevap vermişsin. "Anlatmak istediğimi aslında anlamış olduğunuzu biliyorum" demişsin ama gerçekten bişey anlamamıştım, çünkü böyle dolambaçlı cümlelerden kimse bişey anlayamaz. Mesela:
17 den sonra 20 ye kadar çeviriyorum, ciddi bir karşı direnç olmuyor şu anki vites grubumda.
1 - Bu cümleyle rublenin en küçük 4 dişlisinden bahsettiğini kimse anlayamaz. Rublenin o an çalışan dişlisinin diş sayısından bahsediyosun diye düşünülür.
2 - 2x10 bir sisteme "2x10=20 vites pisiklet" mantığını ve isimlendirmesini bari bu foruma takılan insanların yapmasın. 20. vitese kadar demişsinde, 2x10 sistem 20 tane farklı vites oranı sunmaz ki. Yani yapmasına yaparsın da, hem ihtiyacın olmaz, hem zincir gereksiz çapraz yapmış olursun, hem de aktarıcının gerdiricisi (uzun bacak olsa bile) zorlanır. En azından, ön büyük arka en büyük 3'lüyle, ön küçük arka en küçük 3'lüyle kullanılmaz.
3 - 53/39'a çıkmak ne tip farklar yaratır çok da roket bilimi bişey değil. Ön büyük 50 iken pedallarda boşa düşme hissi oluyorsa bunu azaltır. Daha iyi hız yapılır. Tabi bununla beraber sert yokuşları 39/30 ile çıkabilmeyi gerektirir.
4 - Ön 2'li sistemde küçükte 44 kullanmak neyin kafası gerçekten merak ettim, kim yapıyormuş onu?
5 - Dişlilerin büyümesi neden ön aktarıcıda gerginlik yaratsın... Ön aktarıcı zinciri attırır sonra zincire temas etmeden hayatına devam eder. Arka aktarıcı gibi değil ki.
6 - Ön büyüğü sadece rublenin en küçüğüyle kullanırsan kısa bacak kurtarabilir. Ama uzun bacak yine de daha rahat çalışır.

Yine bir laf salatasıyla cevap vermişsin. "Anlatmak istediğimi aslında anlamış olduğunuzu biliyorum" demişsin ama gerçekten bişey anlamamıştım, çünkü böyle dolambaçlı cümlelerden kimse bişey anlayamaz. Mesela:

1 - Bu cümleyle rublenin en küçük 4 dişlisinden bahsettiğini kimse anlayamaz. Rublenin o an çalışan dişlisinin diş sayısından bahsediyosun diye düşünülür.
2 - 2x10 bir sisteme "2x10=20 vites pisiklet" mantığını ve isimlendirmesini bari bu foruma takılan insanların yapmasın. 20. vitese kadar demişsinde, 2x10 sistem 20 tane farklı vites oranı sunmaz ki. Yani yapmasına yaparsın da, hem ihtiyacın olmaz, hem zincir gereksiz çapraz yapmış olursun, hem de aktarıcının gerdiricisi (uzun bacak olsa bile) zorlanır. En azından, ön büyük arka en büyük 3'lüyle, ön küçük arka en küçük 3'lüyle kullanılmaz.
3 - 53/39'a çıkmak ne tip farklar yaratır çok da roket bilimi bişey değil. Ön büyük 50 iken pedallarda boşa düşme hissi oluyorsa bunu azaltır. Daha iyi hız yapılır. Tabi bununla beraber sert yokuşları 39/30 ile çıkabilmeyi gerektirir.
4 - Ön 2'li sistemde küçükte 44 kullanmak neyin kafası gerçekten merak ettim, kim yapıyormuş onu?
5 - Dişlilerin büyümesi neden ön aktarıcıda gerginlik yaratsın... Ön aktarıcı zinciri attırır sonra zincire temas etmeden hayatına devam eder. Arka aktarıcı gibi değil ki.
6 - Ön büyüğü sadece rublenin en küçüğüyle kullanırsan kısa bacak kurtarabilir. Ama uzun bacak yine de daha rahat çalışır.

Öncelikle çok teşekkürler cevap için. İstediğim teknik bilgileri detaylıca aktarmışsın 👍 maddeleştirdiğin ilk 3 konu için, aslında vites sayısından çok, az ama öz vites, Çeviremedikten sonra ya da doğru kadans ta kalma ve watt üretmeyi yapamadıktan sonra vites sayılarının fazlalağı biraz işin süsü, ağdası kalıyor. Zaten konuya sormamızdaki amaç da bu ama değil mi? Forum burası, adı üstünde. Ben farkları anlamak istiyorum. Haybeye bisiklet sürmek bana göre değil. Peki 👍 4.madde için önceki iletilerde paylaşılan mesajlar var, buna gerek yok. 5.madde: bir videoda Dı2 ile red axs kıyası yapılırken, ön yapraklar için örnek olarak,
48-35 olması 13 diş farkı, 52-36 olması 16 diş farkı yaratıyor ve ön aktarıcının küçük dişli den büyük dişli ye zinciri taşıması biraz daha zor ve çalışma aralığının biraz daha artmasından söz ediliyordu. Bu yüzden arka rublenin de 11-30 olması ya da 11-28 önemli oluyor. Son maddede de makbul olanı uzun bacaklı bir arka aktarıcı tercih etmek lazım..

Bu başlıkta 44 küçük yaprak diye bişey göremedim. Böyle bişey olduğunu söylüyosan bi zahmet linkini veriver. 2'li sistemde küçük 44 diye bişey olamaz çok saçma.

İnanır mısınız bende "gargamelde bu nasıl bir gelişim" diye düşündüm bir an.

Ne demek istediniz? Hayırdır?
Bu başlıkta 44 küçük yaprak diye bişey göremedim. Böyle bişey olduğunu söylüyosan bi zahmet linkini veriver. 2'li sistemde küçük 44 diye bişey olamaz çok saçma.

Bu başlıkta değilmiş, konuyu açmadan önce ayna kol ile ilgili önceki yazılan yorum ve konuları okurken denk geldim. Başka konu altında yazılmış ama yine de link paylaşayım.

Aynakol değişimi

Son düzenleme:
@SerdarCYCoo2Bursa Bahsettiğin mesaj bu sanırım :
merhaba arkadaşlar,
benim bisikletin aynakolu 50-34 (kaset dişli 11-28),
düz yolda daha hızlı gidebilmek için bunu 56-44 aynakol ile değiştirmeyi planlıyorum.

sizce bu değişiklik ne kadar verimli olur?
50-34'ün üstüne 56-44 çok mu kondisyon gerektirir?

konuyla ilgili fikirlerinizi öğrenebilirmiyim?
Bunun saçma bir iş olacağı belirtilmiş zaten verilen cevaplarda. Artık en küçüğü 10 diş olan rubleler var, 53/10'un fazla fazla yetmesi lazım. Bu arkadaşın 53/11'i bile yeterli hızda çevirebileceğini sanmıyorum. 56/44 tahminimce sadece çok hafif eğimler içeren triathlonlarda falan kullanılır, başka bi yerde iş yapmaz.

Ne teferruat var şu kadans, zincir ve ruble, ayna kol yaprağı ebatları meselesinde.. 😩.. İnsan geriliyor.. Fixi ci olmak lazım

@SerdarCYCoo2Bursa Bahsettiğin mesaj bu sanırım :

Bunun saçma bir iş olacağı belirtilmiş zaten verilen cevaplarda. Artık en küçüğü 10 diş olan rubleler var, 53/10'un fazla fazla yetmesi lazım. Bu arkadaşın 53/11'i bile yeterli hızda çevirebileceğini sanmıyorum. 56/44 tahminimce sadece çok hafif eğimler içeren triathlonlarda falan kullanılır, başka bi yerde iş yapmaz.
Yarışları takip ettiğim kadarı ile bu oranı proflar sadece zamana karşı etaplarda oda etap fazla eğime sahip değilse kullanıyorlar. Forumda ben 56/44 çeviririm diyen varsa zaten vaktini burada harcamasın hemen kendine bir prof takım bulsun.

Ne demek istediniz? Hayırdır?

Bu başlıkta değilmiş, konuyu açmadan önce ayna kol ile ilgili önceki yazılan yorum ve konuları okurken denk geldim. Başka konu altında yazılmış ama yine de link paylaşayım.

Aynakol değişimi
Ben gravele "gargamel" derim de gargamelle pedalı boşa çıkaracak kadar gelişmenize ve bundan rahatsız olup daha zor bir aşama arayışınıza şaşırdım.

Ben gravele "gargamel" derim de gargamelle pedalı boşa çıkaracak kadar gelişmenize ve bundan rahatsız olup daha zor bir aşama arayışınıza şaşırdım.

Benim kabalığım o zaman.. Ben yanlış anladım kusura bakmayın..:harika:

Aslında konu fazla dışlayıcı oluyor. Herkesin başlama noktası ya da çıkışı aynı konu başlığı sorusuna. ''Sen önce 50-34 çevir. Sen önce 32-46 çevir. Ondan sonra coşarsın...'' Bu kadarına girersek bu sefer altımızdaki bisikletin de ne olduğu önemli değil. İki tekerlekli olsun mesela penny farthing bile olur ya da 1900 lerde paul de vivie nin 2 vitese izin veren ilk arka aktarıcı denemeli bisikleti de olur. Yeter ki çevir. Buna itirazımız yok ki zaten. Zamanında standart bir bisikletin standart bir ayna kolunu da çevirerek başlamadık mı? Ben profesyonel bir arayış içinde değilim. Şimdi böyle söyleyince de ya linç geliyor ya da al kardeşim o zaman tamam sür tribi atılıyor ve iletişim kesiliyor. Araştırdığım kadarıyla 2'li ayna kola sahip bisikletlerde, ayna kol dişlileri arasındaki farkın fazla olması, ön aktarıcı için de tansiyon oluşturuyor ya da vites geçişlerinde,zincir için de zaman kaybına sebep oluyor. Ön dişliler değişirken, örneğin küçülürken, ruble sayısının artması daha efektif olabiliyor. Aynı bisiklet ile 38 km/sa sabit gitmek şartıyla ayna kolun 53-39 ve 50-34 olduğu zamanki sürücü için avantajları ya da dezavantajları yok mudur? Var elbet. Ben çift haneli eğimleri, 53-39 ile yaldır yaldır çıkarım diyemem. Demem. Sadece biraz daha teknik bilgi akışına ihtiyacım vardı. Gayet açık, iyi cevaplar da verenler olmuş. Sağolsunlar...

72 kilo nispeten 'güçlü' (bodybuilding geçmişinden dolayı kaslı) bir sürücü olarak geçen Mayıs'ta 53-39 aynakol / 11-28 ruble ile antrenmanlara başladım. Tırmanmayı seven biriyim. Totalde 8000m'den fazla tırmandığım haftalar ve 3000m'den fazla tırmandığım günler oluyor. Geçenlerde 53-39'u ellemeden rubleyi 11-30'a çıkardım. Ultegra 6800 grupsetim ve kısa bacak arka aktarıcım var. Dönüp arkaya baktığımda şunu söyleyebilirim: 52-36 ve 11-30 benim için optimum eşleşme olacak gibi geliyor ama 53-39 / 11-30'a da bir şans vermek ve tırmanma verimliliğimi görmek istiyorum.

• Beğen
Tepkiler: SerdarCYCoo2Bursa
@Watts Per Kilo Forumda ne cengaverler varmış dedirttin. 39 aynakolla günlük 3000 irtifa kazanımı. Dile kolay. Tebrikler.

@Watts Per Kilo Forumda ne cengaverler varmış dedirttin. 39 aynakolla günlük 3000 irtifa kazanımı. Dile kolay. Tebrikler.
Teşekkürler Can Bey.
1644555872843.png
1644555824439.png
Şu ikisini de bırakayım tabii ki buraya, strava profil girişinde en yüksek irtifa 800küsür gözüküyor zira :) Yalan söylemiş gibi olmasın :)

@Watts Per Kilo profildeki rakam, bir kerede kesintisiz yapılmış en büyük tırmanışı gösteriyor. Total eleveyşın değil o 👍
Evet hocam, yalan söylediğimi imâ eden bir özel mesaj aldığım için paylaşma gereği duydum...

Son düzenleme:
  • Beğen
Tepkiler: Özcan
@Watts Per Kilo Özel mesajın (mesajda suç içeren bir içerik olmadıkça) özelliğini ihlal etmek, genele göstermek yasal olarak suç. Umarım bu yaptığından ceza almazsın.

Bunu geçersek, strava tırmanışta ne kadar ara verildiğinde onu başka bir tırmanış olarak yorumluyor, onu merak ediyorum. Mesela 500m tırmandım 30 dakika ara verdim sonra devam ettim, ikisini tek parça bir tırmanış olarak mı görüyor yoksa bölüyor mu?

Geri