Roller yapımı

Sercan

Forum Bağımlısı
Tepki
204
Merhaba. Başlıkdan da anlaşıldığı gibi, kışın evde antrenman yapmak için bir roller'a ihtiyacım var. Fakat fiyatların pahalı olması beni kendim yapma fikrine sürükledi. Merak ettiğim bunu yapabilir miyim? Daha doğrusu ben kendim yapmayacağım. Metal işleri yapan bir tanıdığıma aluminyumdan kenarları yaptıracağım, makaraları falan da bir şekilde ayarlayıp birleştireceğim. Daha önce hiç deneyen oldu mu? Ya da başarıyla kendisi bir roller yapan oldu mu?

Şimdi eğer yapmak mümkünse, benim ihtiyacım olan şeyler nelerdir? Bunlara yazabilir misiniz? Makaraları neyden yapabiliriz? Nasıl bir malzeme kullanabiliriz? En öndeki makarayla ortadaki makarayı birbirine bağlayan ip nasıldır? Ne işe yarar? Bu konuda bana kapsamlı bir bilgi verebilecek olan varsa sevinirim.

Cevaplarınız için şimdiden çok teşekkür ederim...

Scudo

HaliliOzturk

Forum Bağımlısı
Tepki
6
Sercan öncelikle kenarları aluminyumdan yapma, kırılır :). Çelik profil kullan, zaten orjinali de öyle.
Kullanacağın silindirler, içlerine rulman çakılmış olmalı, üzeri mika veya benzer sert bir plastik ile kaplı olmalı. Çapı en azından 80 mm. olmalı.
Orta ve ön ruloları birbirine bağlayan gergi kayışı, ön rulonun da arkadan güç alarak dönmesini sağlıyor, bu sayede ön teker dönüyor. Ön teker dönmezse denge kuramazsın.
Ancak ben böyle bir denemeyi önermem. Çünkü makara üzerinde yeri geldiğinde 30 km süratle pedal çeviriyorsun. Olur da bir aksaklık yaşarsan soluğu önündeki en yakın duvarda alırsın Allah korusun...

T

Tuğrul

Misafir
Karaköyde Konveyör rulosu satan yerler var.üzeri lastik yada teflon kaplanmış olanlar da var.sana 3-4 tane lazım olacaktır.Eğer km saatinin çalışmasını da istiyorsan,ön makara ve arka rulolara kayış ile bağlantı yapmanız lazım.50 yada 80 cm lik rulalar işinizi görecektir.İstediğiniz çapta bulabileceğinize inanıyorum.Önce ruloları alın,sonra da rulolara göre konstrüksiyonu yaptırın.

Eğer satan yeri bulamazsanız ben size özelden telefonunu veririm.

Selamlar

Murat CER

Forum Bağımlısı
Tepki
1.132
Geçen günlerde ben de bunu aklımdan geçirmiştim..profiller sorun değil, rulmanı da profile kaynak yapsak, merdaneleride rulmanlara bi şekilde sabitleriz...falan diye aklımdan geçiyordu, başlık bana da faydalı olacak....

Sercan

Forum Bağımlısı
Tepki
204
Tekrar selamlar. Ben bu işe baş koydum, bir şekilde yapacağız :) Cevap verenlere teşekkür ederim.

Tuğrul Abi, bahsettiğin malzeme ne sanayisinde kullanılıyor normalde? Ne işe yarıyor? Halil Abi'nin bahsettiği rulmanlar var mı bu rulolarda? Ayrıca birebir boyutları bulabilir miyiz? Yani piyasada hazır bulunan roller'ların üzerineki ruloların birebir boyutlarını bulabilmek mümkün müdür? Son olarak da, fiyatları hakkında bir bilgin var mı? 3 adet rulo ne kadardır? Zira astarı yüzünden pahalıya çıkacaksa uğraşmayayım boşuna. :D

Umarım yapabilirim. Eğer başarırsam yapımı konusunda bir yazı da girmeyi düşünüyorum. Bu arada, Murat Abi sen de fikirlerini paylaşırsan sevinirim.

T

Tuğrul

Misafir
@Sercan

Konveyör rulosu Şöyle bir şeydir.

http://img134.imageshack.us/img134/4013/21rc6.jpg

İçinde rulmanları vardır.çok pahalı olduğunu zannetmiyorum.

incelersen fikir sahibi olabilirsin.Burası Gemlikte ama istanbulda da satış yapan yerler biliyorum.

Sercan

Forum Bağımlısı
Tepki
204
Link için teşekkürler. İnceledim hepsini. Sanırım bana uygun olan iki model var.

1. model bu:

http://img187.imageshack.us/img187/5509/rulodetayi1du9.jpg

2. model de şu:

http://img20.imageshack.us/img20/8067/t2rulodetayiqi4.jpg

Aralarında pek fark yok, ama sitede ayrı iki model olarak verilmiş...

Dış görünüşleri olarak:

1. Model:

http://img160.imageshack.us/img160/7946/13tq9.jpg

2. Model:

http://img82.imageshack.us/img82/326/21et8.jpg

Bunlardan hangisi işimi görür? Bunlar sitede ''geri dönüş rulosu'' olarak adlandırılıyor. Bir de ''Taşıyıcı rulo'' olarak adlandırılan modeller var, fakat onlar biraz daha kısa ve tombul görünüyor. Yoksa ''taşıyıcı'' dendiğine göre daha mı sağlıklı olurlar? Acaba sizce hangisini tercih etmeliyim (eğer ikisinin de istediğim boyutu varsa)?

Bahsettiğim taşıyıcı rulo ise bu:

http://img169.imageshack.us/img169/1985/23wi7.jpg

Umarım bütün çeşitlerin her boyları vardır...

T

Tuğrul

Misafir
Taşıyıcı rulolar ,konveyöre V şeklinde karşılıklı dizilir.Yani şöyle anlatayım,
Eğer taşıyıcı rulu 30 cm ise aralarında yaklaşık 20 mm boşluk olur,yani 30+30+2=62 cm.........Bu da geri dönüş rulosun boyunu verir.
Geri dönüş rulosu ,konveyörün alt kısmında ,genellikle bant sarkmasın diye konur.

Televizyonlarda görmüşsünüzdür,konveyör;bir malın ,bir yerden bir yere götürlmesinde kullanılır.Çok çeşitli konveyörler vardır.Bir meşrubat fabrikasında ,şişe taşır,bir kömür fabrikasında kömür taşır.Örnekleri daha çoğaltabiliriz.

50-60-80 cmlik rulolar bulabilirsiniz sanırım.

Selamlar

Sercan

Forum Bağımlısı
Tepki
204
Bilgiler için çok teşekkürler Tuğrul Abi. Bu durumda ''Geri Dönüş Rulosu'' işimi görür diye düşünüyorum. İhtiyacım olan rulolar 80mm çapında olacakmış. Fakat bunların uzunlukları ne kadar oluyor? Tacx roller'larda çap 80mm sanırım, ama uzunluğunu bilmiyorum. Bir de bana bulabileceğim yerlerin telefon numaralarını özelden atabilirsen sevinirim Tuğrul Abi.

Edit: Yazmayı unutmuşum, bu iki modelden hangisini almalıyım? İkisi de aynı gibi, aralarında bir fark var mıdır?

Sercan

Forum Bağımlısı
Tepki
204
Tuğrul Abi, telefon numaralarını özelden yollayabilir misin?

Murat CER

Forum Bağımlısı
Tepki
1.132
aklıma geldi yazayım...
bu konveyör ruloları da orjinal roller kadar sessiz dönüşlere sahip midir acaba...uğraşıp yapacağız, gürültülü çalışırsa gereksiz yatırım ve uğraş olacak..bu arada püf nokta slick lastik tabii ki ;)

Sercan

Forum Bağımlısı
Tepki
204
Abi ne kadar sessiz çalışır bilmem, ama benim için hiç önemli değil, sıcacık odamda, bilgisayarımın dibinde olacağım roller'ımı kullanırken :) Açarım Rammstein'ın nadide parçalarını, bastırır zaten ruloların sesini. Hem gaz verici de olur sert parçalar. Ayrıca tabiki slick lastik çok önemli. Ben 1.40 CST takmayı düşünüyorum. Bu arada Tuğrul Abi yoğun sanırım, mesajı gördüğünde telefon numaralarını özelden yazarsa sevinirim. Murat Abi, numaralar bana ulaşınca ben arayıp detaylı bilgi alacağım, sen Eskişehir'den arama, ben buraya yazarım bilgileri. Boşu boşuna şehirler arası yazmasın sana ;)

Hakan Yazman

Forum Bağımlısı
Tepki
5.441
Rulolar harika gerçekten aynı orjinal rollerların üzerindeki rulolara çok benziyor...
Çap açısından; çapı büyüdükçe dönüş yavaşladığı için daha sessiz olacaktır ayrıca teker temas yüzeyi de arttığı için daha iyi kavrama olacaktır.

Sorun 1: Bu ruloların yüzeyi aşınmaya dayanıklı mı ? zira lastik küçük bir noktadan devamlı dönecek, gerçi lastik sağa sola biraz dolaşma yapacağı için tek noktadan devamlı aşınma olmaz ama gine de belli bir dayanıklılık gerekiyor sürtünmeye...

Sorun 2: Arka rulonun dönüşünü ön teker rulosuna iletmek için kayış gerekiyor, bu kayışı monte etmek için bu rulolarda bir yuva yok sanırım ? Bunun için geçme bir yuva gerekiyor sanırım...

Rulolar gerçekten güzel duruyor bu arada :)

Murat CER

Forum Bağımlısı
Tepki
1.132
hakan'a ek olarak:
sorun 3: ruloların dönüş hassasiyetler nedir?

bu arada faraza rulolardan biri 50ytl olsa 3 tane kullandığında 150ytl eder, daha bunun konstrüksyonu var, kayışı var....bu durumda hazır roller almak daha makul...

Sercan

Forum Bağımlısı
Tepki
204
Eğer 3 ruloyu 50 YTL'ye mal edemezsem zaten uğraşmam :) Hazır bir tane roller alırım. Bu arada ön tekerleğin dönmesi için ruloya nasıl bir eklemeye yapılabilir kayışı takabilmek için?

Murat CER

Forum Bağımlısı
Tepki
1.132
rulo fiyatları ve ön teker rulosunun nasıl döndürüleceği konusunda bir gelişme var mı?

merakla bekliyorum :) özellikle de fiyatları..makul bir şey çıkmazsa bi tacx (taciks :D ) siparişi düşünüyorum.

Guldal

Üye
Tepki
18
Ben de tam kış antrenmanı için trainer&roller üzerine araştırma yaparken
bu başlığa denk geldim, tam da yerinde 1başlık olmuş benim için. Yazılanların hepsini okudum. Sonucu ben de merakla bekliyorum. :)

T

Tuğrul

Misafir
Konveyör rulosunu aşağıdaki adresten sorabiirsiniz.
DEMİRAY KONVEYÖR BANT SİST.SAN.TİC.LTD.ŞTİ.
TÜNEL CD.BİLLUR SK. N.22/A KARAKÖY İSTANBUL / Türkei
Telefon : 0212 292 88 30

Sercan

Forum Bağımlısı
Tepki
204
Tamamdır. Yarın telefon açıp fiyat ve ölçü soracağım. Öncelikle TACX'in üzerindeki rulolar 80mm çapında ve 37cm uzunluğundaymış (vidalanan kısım hariç, sadece sürülebilen kısım). Ruloların bire bir bu ölçüde olmaları şart mı? 3-4 cm fark olsa bir yaşanır mı (sanmıyorum ama)? yarın arayıp bu ölçülere göre 3 rulo için fiyat alacağım. Şimdi bize ön ruloyu döndürmek için yapılacak mekanizma hakkında fikir lazım. Düşünelim arkadaşlar... Nasıl yapabiliriz? Orjinalinin nasıl olduğunu bilen varsa yazsın. İp nereye takılıyor tam olarak?

TACX'in orjinal rulo ölçüleri için Halil Abi'ye teşekkür ederim...

HaliliOzturk

Forum Bağımlısı
Tepki
6
Sercan orjinalinin rulolarının yanında özel bir kanal var. O kanala o kağuçuk gergi ipi takılıyor.