Scudo Sports

Ramazanda bisiklete binmek orucu bozar mı?

Aslında bir bakıma doğru, ''oruçlu olduğunu unutarak birşey yiyip içersen bozulmaz!'' derdi din hocalarımız :)

• Beğen
Tepkiler: Laciverdi
Scudo
Spordan önce, spor esnasında, spordan sonra su içilmesinin doğru olduğunun düşünen biri olarak oruçluyken bisiklete tadımlık sınırların üstünde binmeyi önermiyorum. Ayrıca işin ehli değilim ama orucu bozcağını da düşünmüyorum.

Vallaha 2 suluk kafesimde boştu benim. Orucu bozulma tehlikesine atamam oraya matara koyarak 😂

yılın ilk sakız orucu bozar mı sorusu gelmeden ben sorayım,
22 mayıs ta ilk yarışıma hazırlanıyorum kendi çapımda antrenman programım var, ve nisan ayı da interval ayı ağırlıklı olacak iken ramazan ı hesaba katmamışız. Sabah 6ile 8 arası ya da akşam iftar sonrası müsait olabileceğim. Oruçlu iken en optimum antrenman hangi zamanda yapılır ? Hemen iftar öncesi sadece hafta sonu olabilir ama hafta içi mümkün görünmüyor .

22 mayıs ta ilk yarışıma hazırlanıyorum kendi çapımda antrenman programım var, ve nisan ayı da interval ayı ağırlıklı olacak iken ramazan ı hesaba katmamışız. Sabah 6ile 8 arası ya da akşam iftar sonrası müsait olabileceğim. Oruçlu iken en optimum antrenman hangi zamanda yapılır ? Hemen iftar öncesi sadece hafta sonu olabilir ama hafta içi mümkün görünmüyor .
Hocam sağlık açısından bilemem ama oruç iken bisiklete binmeyin. Susuzluktan bayılır kalırsınız sağda solda.

en mantıklısı şöyle teravih namazından sonra sahura kadar olan kısım çok değerli görünüyor bence. 1-2 saat ayırsanız bomba gibi olursunuz.

Hocam sağlık açısından bilemem ama oruç iken bisiklete binmeyin. Susuzluktan bayılır kalırsınız sağda solda.

en mantıklısı şöyle teravih namazından sonra sahura kadar olan kısım çok değerli görünüyor bence. 1-2 saat ayırsanız bomba gibi olursunuz.
O kısım da uykusuz bırakıyor malesef , sabah 9 akşam 6 çalışan biriyim :(

Ben geçen yıl 100+ km dönmüştüm oruçluyken. Son 20 km falan susuzluktan boğazımda sanki toprak yutmuşum gibi bir kuruluk, kaşıntı falan olmaya başladı, geçti tabi sonra.

Sene 2022 olmuş ve hâlâ bu soru soruluyor mu? Şakası bile klişe oldu artık. Bilinçli olarak bozuyorsanız bozulur, onun dışında bozulmaz.

Bozmaz ancak bozdurabilir. Sizi bisiklet üzerinde gören karşı cins ya da hem cinslerinizin, gördüğü anda imanı sıkıntıya girer, siz de günaha sebebiyet verdiğiniz için, günah işlemiş olursunuz. Malum, aynı mantıkla, danışman dürzülerimizden Nureddin Yıldız Reisin ifadesiyle, "yorgandan bile şevhet duyulur, hallenme potansiyeli taşı(r)" dığını ima eden diyanet işleri maaşlıları var. Başka şeyleri de var da, neyse.. Kısacası, ramazanda sürmeyelüm. Hatta 11 ay da 2 ramazan arası olduğu için, kattiğıy sur'et'le, haşa..

Güzel hatip olurmuş benden ha 🤩 zor gelmedi hiç fetva vermek 😁

Bozmaz ancak bozdurabilir. Sizi bisiklet üzerinde gören karşı cins ya da hem cinslerinizin, gördüğü anda imanı sıkıntıya girer, siz de günaha sebebiyet verdiğiniz için, günah işlemiş olursunuz. Malum, aynı mantıkla, danışman dürzülerimizden Nureddin Yıldız Reisin ifadesiyle, "yorgandan bile şevhet duyulur, hallenme potansiyeli taşı(r)" dığını ima eden diyanet işleri maaşlıları var. Başka şeyleri de var da, neyse.. Kısacası, ramazanda sürmeyelüm. Hatta 11 ay da 2 ramazan arası olduğu için, kattiğıy sur'et'le, haşa..

Güzel hatip olurmuş benden ha 🤩 zor gelmedi hiç fetva vermek 😁
Nureddin Yıldız hoca'nın benzetmeleri meşurdur Spor nureddin hocanında tavsiye ettiği bişeydir FARZLARIN ÖNÜNE GEÇMEDİKÇE (ramazan orucuda farz olduğuna göre) Şehvet duyarak baktığın şeye bağlı demek istemiştir. Fetva vermek ilmi olmayanların işi değil vebali büyüktür.

• Beğen
Tepkiler: MUSA Ç.
Ben genelde iftara 1,5-2 saat kala düz bir rotada 20-25 km hızla pedallıyorum. Nabız olarak zone 1 ve 2 bölgesini geçmiyorum maksimum sürüş zamanım 45 dk ila 60 dk oluyor dönüşte pide alıp orucumu açıyorum. Bazen de iftardan 2 saat sonra hafif yiyerek çıkmaya gayret ediyorum, kendimi iyi hissettiğim beni zorlamayacak nabızda sürüyorum, sürüş esnasında bol bol sıvı tüketiyorum sürüş zamanım maksimum iki saati geçmiyor. Açıkçası ramazanda interval falan yapamam, ramazan ayında hafta sonu 1-2 defa da iftardan sahura kadar hafif tempo sürüşlerim oluyor, sahurda yemek yiyerek yatıp ertesi gün öğlene kadar uyuyorum güzel oluyor.

Nureddin Yıldız hoca'nın benzetmeleri meşurdur Spor nureddin hocanında tavsiye ettiği bişeydir FARZLARIN ÖNÜNE GEÇMEDİKÇE (ramazan orucuda farz olduğuna göre) Şehvet duyarak baktığın şeye bağlı demek istemiştir. Fetva vermek ilmi olmayanların işi değil vebali büyüktür.

İşin ucunda para olmasa acaba kaç tanesi vakit harcayıp fetva verir bunu da düşünün. Ayrıca;

Kendi hükmünde hiç kimseyi ortak kılmaz.
Rabbinin kitabından sana vahyedileni oku. O’nun kelimelerini değiştirecek hiçbir kudret yoktur.
(Kehf Suresi 26,27)

Fetva verilip verilemeyeceği konusunu tekrar bi düşünün derim.

İftardan 1 saat önce hafif bir tempoda sürmek iyi gelir düşüncesi içerisindeyim. Aksi halde çok fazla susuz kalınabilir. Ayrıca özellikle ilk hafta susuzluk direnci ve şeker dengesi tam manasıyla olmadığı için ilk bir kaç gün veya ilk hafta sürüş daha zorlu geçebilir.

• Beğen
Tepkiler: BirLebowski
Oruç tutmuyorum ama normalde de fazla yemem. Bir keresinde yemek yemeyi ve su içmeyi unutmuştum, akşam 5 buçukta evden çıktım, 25 km koştum. Pace'im de 5,5 km/dk idi. Eve geldim, duş aldım sadece. Bir kupa kahve içtim, yemeği çok sonra yedim. Bisiklette de su içmeyi unuttuğum çok oldu. Sıcak havada 100. km'de arkadaşım çok susamıştı. Benim matarayı bi' açtım, ağzına kadar dolu. Arkadaşımın matarasını doldurdum. Bünyeye bağlı. Kendinizi alıştırmadan aç, susuz ağır antrenman yaparsanız bayılırsınız.

Ne yalan söyleyeyim oruç tuttuğum sürece mümkün olduğunca bisiklete binmiyorum,yaş 40 ı geçince böyle oluyor zaar,iftar öncesi veya sonrası farketmiyor inanılmaz şekilde çaptan düşüyorum,geçen sene bir kaç kez 50km civarı sürdüm iftar sonrası resmen pert oldum baş ağrısı ve tayansiyon düşüklüğü oldu,gece yatıp sahurda yedim yattım ama sabah işe giderken kalktığımda resmen bitik bir bünyeyle uyandım,susuzluğun verdiği halsizlik inanılmazdı,çünkü ne olursa olsun o sürüş yapılıyorsa vücudun tüketimi ve içerden çalışması devam ediyor,haliyle arada ek gıdalar veya en önemlisi sıvı alamadığım için bana dokunuyor,mutlaka her bünye farklıdır ama bende böyle,esasında dayanıklılık eşiğim kuvvetlidir ama öyle olmuyor maalesef.

İşin ucunda para olmasa acaba kaç tanesi vakit harcayıp fetva verir bunu da düşünün. Ayrıca;

Kendi hükmünde hiç kimseyi ortak kılmaz.
Rabbinin kitabından sana vahyedileni oku. O’nun kelimelerini değiştirecek hiçbir kudret yoktur.
(Kehf Suresi 26,27)

Fetva verilip verilemeyeceği konusunu tekrar bi düşünün derim.
İmam gazali alimleri 2 sınıfa ayırıyor. Ahiret alimleri ve Dünya alimleri.
Burdan yola çıkarsanız kimden fetva alabiliriz bunu kalbiniz size gösterecektir.

Oruçken sürüşün bitiş saatiyle iftar saatini denk olacak şekilde tutturabildikten sonra bisiklet sürmek çok zor değil benim için :) Zaten son yıllarda oruç mevsimi bahara geldiği için insan daha az terliyor. Bu sene ramazan ayı hava sıcaklığı 15 derece civarında olacak gibi tahminlere göre. Şimdiden herkesin ramazan ayı mübarek olsun...

Geri