Scudo Sports

Profesyonel bisikletçiler koşarmı?

İsa Mutlu

Aktif Üye
Tepki
53
Merhabalar. Arkadaşlar merak ettiğim bir konu var. Acaba profesyonel bisikletçiler performans artışı için koşu antrenmanı yaparlarmı?(özellikle yol bisikletçileri). Ya da koşmanın bisiklet üstündeki performansa etkisi nedir?
Herkese bol pedallı günler dilerim.

Scudo
Gerçekten Benim Merak Ettiğim Sorulardan Birtaneside Buydu, Ama Bir Türlü Sorma İmkanı Bulamamıştım :)
Bende Haftada En Az 2 Gün 8 Km Tempolu Koşu Yapıyorum, Bana Sorarsan Kondüsyonumu Artırdı, Nefes Alış Verişimi Düzenledi...

• Beğen
Tepkiler: Ogunogun
1998 yılından 2010 yılına kadar her hafta düzenli 5-6 km koşuyordum. kar-kış demeden belgrad'ta koştum. yol düz olmadığından bacak kaslarına çok önemli katkıları oldu. bu sayede 2007'den itibaren avrasya 15 km koşularının tümüne katıldım. 10 km'lik nike koşusu da dahil. 2010'da son avrasya'ya katılıp koşuyu bıraktım ve bisiklete geçtim (yaş nedeniyle ve yarışlara katılmanın verdiği ekstra zorlama ile diz eklemlerimde sorunlar başlamıştı). bisiklet trek mtb'ydi ve 30-40 km'lik turlar kesmedi. ilk defa bisiklet kullanmama rağmen koşunun çok katkısı oldu. bu yıl haziran'da yol bisikletine geçtim. daha uzun turlara çıkabiliyorum. koşular ve 10 yıldır her hafta yaptığım futbol maçları olmasa, yeni başladığım bisikletle 60-70 km gidebileceğimi sanmıyordum.

yapılabiliyorsa koşu-bisiklet-yüzme beraber yürütülmeli.

• Beğen
Tepkiler: Fatih Toraman
Triathloncu olursan hepsini yaparsın hem koşarsın hem yüzersin hem de bisiklet sürersin tabi bu tercih meselesi.

Ne tercihi ya şu sayfaya bilen bilmeyen yorum yazmasın lütfen.Ben Eskişehir gençlik spor yol bisikleti takımındayım bizde kulübe yeni katılanları sadece ilk 1 hafta koşturuyorlar sonra koşmayı yasaklıyorlar kondisyonu düşürüyor çünkü bisiklette.Mesela ben de bu sene lise basketbol takımındayım bana koşmalı spor olduğu için yasak koyuyorlar ama ben genede gitmeyi düşünüyorum.Önceden koşu sporu yapıp bisiklete geçmek kondisyonu artırır ama bisikletten sonra bir kere koşmayı deneyin o eskiden olduğu gibi koşabilecekmisiniz ;) bisiklet sürerken aynı zamanda koşu bisiklet performansını düşürür tecrübeyle sabittir ;)

• Beğen
Tepkiler: Göktuğ ÖZEL
@Mehmet_Gürsoylu

Koşmanın bisiklet kondisyonuna tam olarak nasıl bir etkisi var peki? Neden düşürüyor? Ya da bu kondisyonlar neden ayrı tutuluyor? :)

bisiklet sporuyla ilgilenenler için mehmet in dediği gibi koşmak yasaktır. bisikletin yanında başka bir spor yapmak istiyorsanız bildiğim kadarıyla yüzme önerilir sadece. bende yeni bir bisiklet kullanıcısı sayılırım ama küçük yaşlarımdan beri klüp bazında koşuya dayalı sporlar yaptım bisiklette bana yardımı oldumu bilmiyorum ama bisiklete başladığımdan beri koşu performansım hiç eskisi gibi olmadı zaten son 1-1,5 aydır da koşmayı tamamen bıraktım artık. nedeni nedir bilmiyorum ama böyle bir etkisi kesinlikle var.

• Beğen
@Anıl Aşkın

Etkisi basit bisiklet sürerken ayağınız sürekli bir daire biçiminde döner ve kaslar bu bağlamda gelişme gösterir.Bu kaslar sadece daire biçimindeki hareket için gelişme gösterdiklerinden dolayı koşu sporunda etkili olamazlar.Yani kısaca koşu bacak kaslarını farklı yönde geliştirir,bisiklet farklı yönde.Bu iki spor aynı anda yapıldığında birbirini olumsuz etkiler.Mesela bisiklet sporu yapan bir kişi merdiven çıkarken de daha fazla yorulur.Aynı koşuda olduğu gibi.Bisiklete olumsuz yönü nedir dersen bacaklarını bisiklet sürerken güçsüz hissedersin sanki hiç enerjin yokmuş gibi bir ağırlık çöker aynı şekilde bisiklet süren biri içinde koşarken bu etkiler görülür.Diyeceksin ki peki neden ilk başlayanları 1 hafta koşturuyorlar? Bu da sadece ciğeri açmak içindir.Bisiklette ciğeri açmak zordur çünkü çok fazla solunum yapıldığı için bir rampa çıkma durumunda nefesiniz yetmediği anda orda kalırsınız(kösülürsünüz)Ama koşuda tempoyu düşürür ve devam edersiniz.Böylece 1 hafta sonunda bisiklete geçtiğinizde nefes problemi yaşamassınız.En azından belli bir oranda :)

koşmak bisiklet sporcusuna yasaktır. triatlon yapıyorsanız sorun yok. ama sadece bisiklet ise zararlıdır, farklı kas grupları çalışır. kaslar zamanıda çıkmaz ve orantısız olur. bisikletteki kondisyon koşunca harcanır ve bisiklet kondisyonu gelişmez.

2006 da Kutahya Bisiklet Klubündeyken Hocamız koşmayın, zıplamayın derdi bize.

Bisikletin oluşturduğu ve geliştirdiği kas yapısı ile koşma ve zıplamanın birbirine ters olduğu için demişti yanlış hatırlamıyorsam.

• Beğen
Bu iş tecrübeyle sabitlenmez arkadaşlar,bilimle sabitlenir.Bacak kaslarınız güçlüyse ve oksijen kapasiteniz iyi durumdaysa pedalda çevirirsiniz,koşarsınızda,uçarsınızda.Herkes düşünmeden etmeden olumsuz yazıp durmuş ama kimse neyin neden olduğunu bilmiyo.Hurafelerin ve hocaların çok olduğu bi memlekette yaşıyoruz unutmayalım.

Arkadaslar Benim Gördügüme göre Kesin Birsey Demiyorum.. Burda 7 Senedir bisiklete Binen Bir Arkadasim Var Bundan 7 8 Sene önce Ben Bu Arkadasla Sprint Yapiyordum Kendi Aramizda öle kim daga hizli Kosar anlaminda. Ben Arkadasi Kalkista ve Devaminda Geçiyordum. Ama Bundan 1 Ay önce Futbol Oynarken, Arkadasim Bana bir Soru Sordu, Sen Hala Eskisi Gibi hizli Kosuyormusun Dedi, Bilmem Hiç Kendimi Biriyle Kiyaslamadim Dedim, ve Ondan Sonra Bu Arkadasla Kosmaya Basladik, inanin Bana Arkadas Hem Kalkista Hem Devaminda Beni Baya bi Fark ile Geçti.. Tebrikler Dedim Tabi ve bu Yenilginin Ardindan, Arkadasa Sordum Spor Yapiiyomusun diye, Devamli Bisiklet Sürüyorum Dedi ve gerçektende Nezaman görsem Bisiklete Biniyordu. Tabi Benim Bisiklete Düzenli Sekilde Basladigim 1 Sene Oluyor Arkadas 7 Senedir Biniyor, Ve Hizli Kosmasini Buna Bagliyor Arkadaslar.. bu Arada Kusuruma Bakmayin Yazim Hatali, PS3 ten Mesaj Atmaktayim.

• Beğen
Kışın fazla spor yapamadım, sonbaharda bisikletimin bakımın yapıp ufak ufak antremanlara başlayıp yavaş yavaşta sürüş mesafemi ve tempomu artırdım. bacağımdaki hamlık ve dizlerimdeki ağrılar tamamen bittikten sonra göbeğimide eritmek için sabah erken kalkıp koşma kararı aldım, nasılsa 3 aydır bisiklete biniyorum diye 5 10 dakikalık tempolu yürüyüşten sonra direk tempolu bir şekilde koşmaya başladım ( yumuşak koşu parkuru zemininde ) ertesi gün ve takibindeki 2 3 gün bacağımdaki farklı yerlerdeki kas gruplarındaki dehşet verici ağrıyla uyandım ve çok şaşırdım.

uzman değilim profesyonel sporcuda değilim fakat şunu söyleyebilirimki bisiklet ve koşu kesinlikle farklı kas gruplarını çalıştırıyor.bu sebeple profesyonel bisikletçilerin koşu antremanı yapması hocaları tarafından engelleniyor olabilir.

Orta okulda futbol oynardım,antrenörlerimizde bize 2.spor olarak yüzmeyi kesinlikle yasaklamıştı.

Koşmanın bisiklete yan etkileri mantıklı geldi ama yukarda bir arkadaş demiş "koşmak candır" diye, koşmak harbi candır. Amatör bisikletçilere de çok zararı olur mu?

İçinde koşunun olmadığı hiçbir spor yoktur.Bisikletçi için koşu vital kapasiteyi artırmak için çok gereklidir.Anerobik solunumdan erobik solunuma hızlı geçiş ve sonrasında yüksek nabızda sürdürülebilir bisiklet kullanma ancak düz ve yüksek irtifada hemoglobin miktarını artırıcı mukavemet koşularıyla olur.Şişman koşucu yoktur fakat şişman bisikletçi vardır.bisikletçinin de aslında toğ gibi olması lazımdır.Hadi kolay gelsin.

Lance Armstrong triathloncudur aslında
Boston maratonunu da 2 40da bitirmişti
ancak
bisiklete binerken başka antrenman yapmadığını biliyorum
son iki fransa turunda başarılı olamamasının sebebi de
araya başka antrenman karıştırması idi

koşmayı severim
uzun süre bisiklete binip
tekrar koşarsam
"hamlık" denilen olay başıma geliyor

yani
benim gibi triathlona kaymış biri değilseniz
koşmayın

ayrıca koşarak ısınan bisikletçi hiç gördünüz mü

diğer tüm sporcular koşarak ısınır
cyclist no

:) @deniz anıl küçükyılmazlar

bisikletin sürerken kullanılan bacak kasları ile koşu sırasında kullanılan bacak kas grupları farklıdır. (mutlaka anatomi konusunda uzman birisi daha iyi açıklayacaktır) ve diğer kas grubunun aşırı güçlü olması bisiklet üstündeki performansı negatif etkiler. bu nedenle bisikletçilere koşmayı , ayakta durmayı yürümeyi yasaklarlar. adale bozma adale yapma gibi tabirler bunun için kullanılır. umarım aşırı sallamamışımdır :D

• Beğen
Tepkiler: Mehmet_Gürsoylu
Dostlar ben pro bisikletçi değilim yarışlara katılmıyorum ama 11 yaşımdan beri amatör sporcuyum. Ben canımın istediğini yaparım. Hem koşarım hem yüzerim hem bisikletime binerim ayrıca vücut geliştiririm. 10Km koşarım, yüksek tempo istediğim kadar Km bisiklet sürerim, fırsat buldukça yüzerim, body antrenmanını da hiç bırakmam. Sanırım bu söylenenler yani bazı şeylerin yasaklanması çoğu spor dalında var. Ama koşmak çoğu spor dalına paralel gider. Bende bilmiyodum koşmanın bisikletçiye yasak olduğunu ama hiç aklıma gelmedide değil. Yani en iyi olabilmek için sadece o yönde çalışmak gerekiyo demek ki, koşmak pro bisikletçiye yasaksa yasaktır. yıllarca edilinen deneyimden testlerden bu çıkmış o zaman ortaya aksini iddaa etmek anlamsız.

Arkadaşlar bir futbolcu antrenman yapmak için nasıl çıkıp bisiklet kullanmıyorsa,bir bisikletçide antrenman yapmak için çıkıp koşmaz.Bunun kas gruplarıyla hiç bir alakası yoktur.Koşarken ve bisiklet kullanırken aynı kas grupları çalışır ama farklı şiddetlerde çalışır.Maratoncu çok uzun süre koşabilir ama bacak ve kalça kasları herhangi bir şiddetle çalışmaz,sadece koşar.Bisikletçide durum biraz farklıdır bacak ve kalçasında kullandığı çok ciddi bir şiddet vardır.Uzun süre fitness yapmış olanlar bilir,uzun süre yapıldıktan sonra aynı kas grubunu farklı hareketle çalıştırmak isteyen birinin ertesi günü ağrıları olur.Şimdi farklı kas grubumu çalıştırmış oluyor bu adam ?? youtube dan linklerim var göz atmanızı tavsiye ederim...

(link)

(link)

Geri