mehmetsunu
Kaldato ile sohbeti kestim.
- Tepki
- 13.197
- Başlangıç
- 2010—11
- Bisiklet
- Cube
- Bisiklet türü
- Yol bisikleti
Orta göbek; belli aralıklarla değiştirilmesi gerektiği için, lastikler gibi sarf malzemesi sayılıp garanti dışı tutulabilir. Ancak sizin sorununuzun göbeğin ömrünü tamamlamış olması uzak ihtimal gibi geliyor bana.Konuyu hortlamış olacağım ama uygun bir başlık.
Karbon kadro bisiklet üzerinde Shimano bb72 press fit orta göbek var. Bir süreden beri tıkırtı sesi var ve servis bunu bir türlü halledemedi.
Şöyle söyleyeyim, bisikleti kasım ortası gibi aldım, aralık 2020 den haziran sonuna kadar trainer üzerinde kullandım. Dışarıya bile çıkmadı. Yani o sırada 1000 km civarı sadece trainer üstünde kullanmıştım.
Servise götürdüm, olmayınca yine götürdüm. Ikinci götürmemden sonra yanımda açıp tekrar baktılar, dışarda denedik falan.. ayrıntılı temizlediler bir daha.. Eve geldikten sonra 1 tür yaptım, ses yok gibiydi.. Ikinci tura çıktım, yine o ses..
Şimdi böyle şeyler olabilir.. Göbek üretimi hatalıdır falan.. hatta ben serviste göbeği yağlasak mı diye sordum, bu tarz göbeklerin yağlanmayacagi söylendi.
Ama asıl kafama takılan, göbeğin garantiye girmeyeceği söylendi. Yarın mağaza ile görüşeceğim ama bu bana saçma geldi. Sizin fikriniz nedir?
Orta göbek; belli aralıklarla değiştirilmesi gerektiği için, lastikler gibi sarf malzemesi sayılıp garanti dışı tutulabilir. Ancak sizin sorununuzun göbeğin ömrünü tamamlamış olması uzak ihtimal gibi geliyor bana.
Yeni bisiklette bir türlü giderilemeyen tıkırtı sorunu varsa, sorunun göbekten değil de kadrodan kaynaklanıyor olması daha olası. Pressfit göbeğin sorunsuz çalışması için; kadronun her iki tarafında da göbeğin oturacağı yuvaların olması gereken çapta, tam olarak karşılıklı ve birbirlerine paralel olmaları gerekiyor. BB72 gibi sadece iki rulmandan değil de ilaveten bunları birleştiren plastik parçadan oluşan göbekler bu konuda biraz daha iyi olsalar da, yuvanın biri biraz daha yukarı bakıyor veya olması gerekenden yarım milimetre daha geniş diye giderilemeyen bir tıkırtı sorununuz olabilir.
Merhaba,
Benim bisikletimde bb-rs500 orta göbek var. Bisikleti bakıma verdiğim tamircim rulmanların pek iyi olmadığını söyledi. Temizleyip bakım yaptığını fakat bir rulmanın kapağında çatlak/kırık olduğunu söyledi. İlerde sorun çıkarabilirmiş. Aynı rulmanın 300 lira civarı olduğunu, üst model ultegranın ise 400 lira civarı olduğunu söyledi. Bana da rulman için pahalı geldi.
Sonra eve gelince jeton düştü. Acaba komple orta göbek değişiminden mi bahsetti? İnternetten kontrol ettiğimde verdiği fiyatlar göbek fiyatları ile eşleşiyor. Ayrıca rulman olsa fiyatı adet için söylerdi sanırım. Bu noktada kafama bir şey daha takıldı. Bu göbekleri yeni satın alınca içinde rulmanı ile birlikte mi geliyor yoksa ayrı mı almak gerekiyor? Eğer Bu fiyatlar rulman dahil komple göbek içinse makul geliyor.
Cehaletimi maruz görün. Beni aydınlatırsanız sevinirim. O an tamirciye sormak aklıma gelmedi.
Göbekler rulmanla beraber geliyor.
İnternette rulmanın teki 25-30 lira. Mesela: (link)
BB-RS500 (Genelde Tiagra denerek satılan): (link)
SM-BBR60 (Genelde Ultegra denerek satılan): (link)
Ne sizdeki ne Ultegra (SM-BBR60) pressfit değil tabii, ikisi de Hollowtech.