Scudo Sports

Press-fit orta göbek

mehmetsunu

Kaldato ile sohbeti kestim.
Tepki
13.197
Başlangıç
2010—11
Bisiklet
Cube
Bisiklet türü
Yol bisikleti
üst sınıf yol bisikletlerinde press-fit orta göbek olduğu özellikle vurgulanıyor. Bu göbek sisteminin özelliği nedir? Harici vidalı göbekten farkı nedir? Bisiklete ne gibi avantajlar sağlamaktadır?

Scudo
yok mu buna cevap verecek insan evladı? :)) elimde press fit göbekli xtr aynakol var ve başbaşa kaldık. nasıl takarız? kadroya uyumu nasıl olur? aynakolu başka göbekle kullanabilir miyim?

@muratcodek

Eger kadronuz pressfit bb86 uyumlu ise, pressfit orta gobeginizi presleme aletiyle kadroya kolaylikla monte edebilirsiniz.
Kadronuz vidali tip BSA ise de, aynakolunuzu yine uyumlu orta gobegi monte ettikten sonra kullanabilirsiniz.

• Beğen
Tepkiler: muratcodek
Pressfit orta göbekte rulmanı tutan dış kupalar iptal ediliyor ve rulmanlar direk gövdeye sıkı geçirmek suretiyle tutturuluyor. Tam olarak ne faydası var bilmiyorum ama tahminimce ağırlık azalıyordur. Yivli sistem bence daha güvenilir ve sorunsuz.

• Beğen
Press fit in avantajı kadro göbek büyüklüğünde olduğu için bb yuvası daha geniş imal edilebiliyor buda dolayısı ile gövdenin krank milin geçtiği kısmının daha kalın olmasını sağlıyor. Bundan dolayı pedala uygulanan kuvvetin , kalın olmasıyla daha da sağlamlaştırılmış gövednin içindeki krank tarafından daha rijit olarak aktarılmasını sağlıyor. Yani siz pedalalra yüklendiğinizde kadronun alt kısmının daha az esneyerek gücün daha iyi transfer edilmesine yarıyor.

iki aynakol arasındaki mesafe hollowtech bsa orta yatak için çok uzun 140 mm civarı (yanlara doğru gereksiz kuvvet uygulanıyor)
presfitte rulmanlar yine eski düzende olduğu gibi yatağın içine konumlanmış böylece hem ağırlık azalmış hem de ideal şekilde kuvvet uygulamayı hedefleyen kol aralığı 105 mm civarında tutulmuş

• Beğen
çok teşekkür ederim arkadaşlar. Kadrom pressfıt uyumlu değil ve normal hollowtech göbek alarak sorunu çözdüm. Aynakolu kullanamayacağım diye korkmuştum.

merhabalar

2. el olarak aldığım kadroda da orta göbek press fit uyumlu üzerinde halihazırda durace göbekte montajlı durumda öğrenmek istediğim kadro için ne tip bir aynakol almam gerektiği.

yeadımlarınız için şimdiden teşekkürler.

benim bisikletim sedona 920 press fit e uygun olup olmadıgını nasıl anlarım ?

Merhaba geçtimiz günlerde göbekten ses gelmeye başladı bakım yaptırmama rağmende düzelmedi bende yeni göbek arayışına çıktım aynakol üzerinde FC-610/612/615/617 yazıyor sanırsam mevcut göbekte BB51 Aynakol uyumuna bakarak birkaç seçenek oluşturdum ancak bazı göbeklerde Pres-fit yazıyor takıldığım nokta aynakolun pres-fit uyumlu olması yeterli mi yoksa kadro uyumu da gerekli mi yardımlarınız için şimdiden teşekkürler ek olarak bu modele uyumlu şu iyidir dediğiniz göbekler varsada önerilere açığım

Dosyalar

• IMG_2642.JPG
    IMG_2642.JPG
    82,4 KB · Okunma: 69
Bisikletin pressfit göbeğe uyumlu olması diye bir durum var mı? yoksa aynakol ve göbek uyumluysa bisiklete her türlü monte edilir mi? eğer kadroda uyumlu olmalıysa nasıl anlarım?

Arkadaşlar dekatlonun Btwin dağ bisikletleri ne tür göbek kullanıyor bilgisi olan var mı? Klasik göbekleri biliyorum ama pres fit denilen şeyle daha önce deneyimim yok. Göbeği açıp bakım yapmak istiyordum yapabilir miyim acaba

Konuyu hortlamış olacağım ama uygun bir başlık.

Karbon kadro bisiklet üzerinde Shimano bb72 press fit orta göbek var. Bir süreden beri tıkırtı sesi var ve servis bunu bir türlü halledemedi.

Şöyle söyleyeyim, bisikleti kasım ortası gibi aldım, aralık 2020 den haziran sonuna kadar trainer üzerinde kullandım. Dışarıya bile çıkmadı. Yani o sırada 1000 km civarı sadece trainer üstünde kullanmıştım.

Servise götürdüm, olmayınca yine götürdüm. Ikinci götürmemden sonra yanımda açıp tekrar baktılar, dışarda denedik falan.. ayrıntılı temizlediler bir daha.. Eve geldikten sonra 1 tür yaptım, ses yok gibiydi.. Ikinci tura çıktım, yine o ses..

Şimdi böyle şeyler olabilir.. Göbek üretimi hatalıdır falan.. hatta ben serviste göbeği yağlasak mı diye sordum, bu tarz göbeklerin yağlanmayacagi söylendi.

Ama asıl kafama takılan, göbeğin garantiye girmeyeceği söylendi. Yarın mağaza ile görüşeceğim ama bu bana saçma geldi. Sizin fikriniz nedir?

Garantiye girmemesi bence saçma olur. Direk distribütörle irtibata geçmeyi deneyin en kötü

Konuyu hortlamış olacağım ama uygun bir başlık.

Karbon kadro bisiklet üzerinde Shimano bb72 press fit orta göbek var. Bir süreden beri tıkırtı sesi var ve servis bunu bir türlü halledemedi.

Şöyle söyleyeyim, bisikleti kasım ortası gibi aldım, aralık 2020 den haziran sonuna kadar trainer üzerinde kullandım. Dışarıya bile çıkmadı. Yani o sırada 1000 km civarı sadece trainer üstünde kullanmıştım.

Servise götürdüm, olmayınca yine götürdüm. Ikinci götürmemden sonra yanımda açıp tekrar baktılar, dışarda denedik falan.. ayrıntılı temizlediler bir daha.. Eve geldikten sonra 1 tür yaptım, ses yok gibiydi.. Ikinci tura çıktım, yine o ses..

Şimdi böyle şeyler olabilir.. Göbek üretimi hatalıdır falan.. hatta ben serviste göbeği yağlasak mı diye sordum, bu tarz göbeklerin yağlanmayacagi söylendi.

Ama asıl kafama takılan, göbeğin garantiye girmeyeceği söylendi. Yarın mağaza ile görüşeceğim ama bu bana saçma geldi. Sizin fikriniz nedir?
Orta göbek; belli aralıklarla değiştirilmesi gerektiği için, lastikler gibi sarf malzemesi sayılıp garanti dışı tutulabilir. Ancak sizin sorununuzun göbeğin ömrünü tamamlamış olması uzak ihtimal gibi geliyor bana.

Yeni bisiklette bir türlü giderilemeyen tıkırtı sorunu varsa, sorunun göbekten değil de kadrodan kaynaklanıyor olması daha olası. Pressfit göbeğin sorunsuz çalışması için; kadronun her iki tarafında da göbeğin oturacağı yuvaların olması gereken çapta, tam olarak karşılıklı ve birbirlerine paralel olmaları gerekiyor. BB72 gibi sadece iki rulmandan değil de ilaveten bunları birleştiren plastik parçadan oluşan göbekler bu konuda biraz daha iyi olsalar da, yuvanın biri biraz daha yukarı bakıyor veya olması gerekenden yarım milimetre daha geniş diye giderilemeyen bir tıkırtı sorununuz olabilir.

Orta göbek; belli aralıklarla değiştirilmesi gerektiği için, lastikler gibi sarf malzemesi sayılıp garanti dışı tutulabilir. Ancak sizin sorununuzun göbeğin ömrünü tamamlamış olması uzak ihtimal gibi geliyor bana.

Yeni bisiklette bir türlü giderilemeyen tıkırtı sorunu varsa, sorunun göbekten değil de kadrodan kaynaklanıyor olması daha olası. Pressfit göbeğin sorunsuz çalışması için; kadronun her iki tarafında da göbeğin oturacağı yuvaların olması gereken çapta, tam olarak karşılıklı ve birbirlerine paralel olmaları gerekiyor. BB72 gibi sadece iki rulmandan değil de ilaveten bunları birleştiren plastik parçadan oluşan göbekler bu konuda biraz daha iyi olsalar da, yuvanın biri biraz daha yukarı bakıyor veya olması gerekenden yarım milimetre daha geniş diye giderilemeyen bir tıkırtı sorununuz olabilir.

Teşekkür ederim ayrıntılı cevap için. Fakat şöyle de bir durum var.. ben bisikleti aldığım ve kullandığım ilk aylarda bu sorun yoktu. Sonradan, belki 4 ay kullandıktan sonra çıktı.

Daha da ilginci, tıkırtı yüzünden ikinci kez bakıma götürdüğümde söküp temizlik yapıldıktan sonra çıktığım ilk turda ses gelmedi.

Zaten her çevirme turunda da ses gelmiyor. Kafasına göre takılan bir ses var. Trainer üzerinde son derece düzenli gelirken, yolda kafasına göre takılıyor.

Her şeyi geçtim son servisde yetkili kişi de orta göbeği yerine yerleştirip aynakolu takmadan önce kontrol ederken "burda hafif bir ses aliyorum" dedi.

Bunları alt alta koyunca orta göbek diye düşünüyorum. Ama değişimden sonra yine ses gelirse bu durumda olayın boyutu değişir tabii.. Fakat yine bu saydıklarımı alt alta koyunca, benim hatam dışında gerçekleşen bir olay için boşuna masrafa girecek olmam.

Sadece aklıma şu geliyor, trainer a çıkarken önce bir tarafa yüklenip, sonra onur tarafa ayağımı atıyordum. Acaba vücut ağırlığım sebebi ile orta göbek zarar görmüş olabilir mi?

Pressfit göbekler normalde tek kullanımlıktır. Bir kez takıldıktan sonra ömrü bitene kadar kullanmak gerek. Çıkarıldıktan sonra takılması iyi sonuç vermez. Çünkü çıkarma esnasında az bile olsa hasar alıyorlar. Tekrar taktığınızda önceki halinden daha kötü olacaktır.

Göbek yuvasında sorun varsa loctite 641 deneyebilirsiniz.

• Beğen
Tepkiler: Ceasar Bravo
Merhaba,

Benim bisikletimde bb-rs500 orta göbek var. Bisikleti bakıma verdiğim tamircim rulmanların pek iyi olmadığını söyledi. Temizleyip bakım yaptığını fakat bir rulmanın kapağında çatlak/kırık olduğunu söyledi. İlerde sorun çıkarabilirmiş. Aynı rulmanın 300 lira civarı olduğunu, üst model ultegranın ise 400 lira civarı olduğunu söyledi. Bana da rulman için pahalı geldi.

Sonra eve gelince jeton düştü. Acaba komple orta göbek değişiminden mi bahsetti? İnternetten kontrol ettiğimde verdiği fiyatlar göbek fiyatları ile eşleşiyor. Ayrıca rulman olsa fiyatı adet için söylerdi sanırım. Bu noktada kafama bir şey daha takıldı. Bu göbekleri yeni satın alınca içinde rulmanı ile birlikte mi geliyor yoksa ayrı mı almak gerekiyor? Eğer Bu fiyatlar rulman dahil komple göbek içinse makul geliyor.

Cehaletimi maruz görün. Beni aydınlatırsanız sevinirim. O an tamirciye sormak aklıma gelmedi.

Merhaba,

Benim bisikletimde bb-rs500 orta göbek var. Bisikleti bakıma verdiğim tamircim rulmanların pek iyi olmadığını söyledi. Temizleyip bakım yaptığını fakat bir rulmanın kapağında çatlak/kırık olduğunu söyledi. İlerde sorun çıkarabilirmiş. Aynı rulmanın 300 lira civarı olduğunu, üst model ultegranın ise 400 lira civarı olduğunu söyledi. Bana da rulman için pahalı geldi.

Sonra eve gelince jeton düştü. Acaba komple orta göbek değişiminden mi bahsetti? İnternetten kontrol ettiğimde verdiği fiyatlar göbek fiyatları ile eşleşiyor. Ayrıca rulman olsa fiyatı adet için söylerdi sanırım. Bu noktada kafama bir şey daha takıldı. Bu göbekleri yeni satın alınca içinde rulmanı ile birlikte mi geliyor yoksa ayrı mı almak gerekiyor? Eğer Bu fiyatlar rulman dahil komple göbek içinse makul geliyor.

Cehaletimi maruz görün. Beni aydınlatırsanız sevinirim. O an tamirciye sormak aklıma gelmedi.

Göbekler rulmanla beraber geliyor.
İnternette rulmanın teki 25-30 lira. Mesela: (link)

BB-RS500 (Genelde Tiagra denerek satılan): (link)
SM-BBR60 (Genelde Ultegra denerek satılan): (link)

Ne sizdeki ne Ultegra (SM-BBR60) pressfit değil tabii, ikisi de Hollowtech.

• Beğen
Tepkiler: makaram
Göbekler rulmanla beraber geliyor.
İnternette rulmanın teki 25-30 lira. Mesela: (link)

BB-RS500 (Genelde Tiagra denerek satılan): (link)
SM-BBR60 (Genelde Ultegra denerek satılan): (link)

Ne sizdeki ne Ultegra (SM-BBR60) pressfit değil tabii, ikisi de Hollowtech.

Teşekkürler. Bendeki Hollowtech.

İlettiğiniz rulman bu göbeğe uyuyor mu? Rulman değiştirip devam mı etsem yoksa ultegra göbek mi taktırsam?

Öncelikle belirli bir süre deneyeceğim bisikleti. Sağ pedal çok titriyordu. Şuan baya azalmış durumda. Yağ rulmanlara iyice nüfuz edene kadar deneyeceğim. Yakın zamanda titreme artarsa rulman ya da göbek değişime gideceğim.

Geri