Scudo Sports

Polonya-Litvanya-Letonya-Estonya 18 Agustos-5 Eylül

Scudo
Tarih:01.09.2010
Istikamet:pärnu-Tartu

Uzun bir aradan sonra tekrar merhaba arkadaslar. Kaldigim yerden yeni bilgi ve fotograflarla devam edeyim. Gectigimiz yilbasinda tekrardan Estonyadaydim ve sizlere Estonyanin kis halini de aktaracagim burada...

Sabah olunca evin cocuklariyla da tanisma imkani buldum. Afacanlarla cok cabuk kaynastik. Karsilarinda biraz Fince sacmalayan adam görünce zannettilerki bu adam Estonca da anlar! Basladilar benle Estonca konusmaya ama gel-görki ben karsilarinda üc maymunu oynamak durumunda kaldim....

(link)

Neyse sabah kahvaltisindan sonra evden ayrildim Gecen seneki askim Mii'nin yanina Tartu'ya gitmeye karar verdim.

Tartu yoluna düsmeden önce sizlere Yilbasinda cektigim fotograflari da göstermek istiyorum.

Inanilir gibi degil ama Eylülde Pärnuda gördügüm deniz kaybolmustu. Burada donmus baltik denizinin üzerindeyim arkamdaki agaclarin oldugu yer normalde kumsal ama gözümün alabildigi her yer kardi...

(link)
(link)

Neyse tekrardan Eylül ayindan devam ediyorum... Evden ayrildiktan sonra ilk otobüsle Tartu'ya gectim. Normalde Tartu geziye dahil degildi ama askim Mii'yi tekrardan görmek istedim.... Yolda gecerken kendimi bir acaip hissettim bir sene önce buralardan bisikletle gecerken simdi ayni yerlerden otobüsle geciyordum vaybe zaman yine akip gitmis!!!!!!

ilk video 2009 yilina ait ....

Mii ile bulusmadan önce teyzesi Iviyle de görüstüm. Aci bir sürpriz bekliyordu beni maalesef bisikleti calinmisti. Haydi yaa Estonya'da da hirsiz varmiymis inanamadim sahsen !!!!!

(link)

Haa bu arada bugün 1 Eylül oldugundan Estonyadaki okullar acilmisti ve heryerde cocuklar icin senlik düzenleniyordu...
(link)

Bunlarin bir tanesinde en cok begendigim Fince bir sarkiyla dans ediyordu cocuklar.Ilk olarak sarkinin Fince orjinali sonrada cocuklarin yaptigi dans!!!!
Neyse biraz muhabbet ettikten sonra vardim Mii'nin yanina. Ilk önce beni tanimadigini hatirlamadigini söyledi :)
(link)

Neyse bir hediye karsiliginda bu fotografa razi ettik kendisini. Abi Mii prensip sahibi bir insan iki yil önce cektirmek istemiyordu halen bu kararinda israr ediyor.. Hediye almaya giderken normalde bisikletlere atlayip gitmek istiyorduk, ama o dedi hayir beni birakin ben kosarak gidecegim !!!!! Saygi lütfen 300 metreyi askim hic durmadan kostu....

(link)

Neyse yarin icin Estonyada firtina beklentisi var kalip daha fazla zaman kaybetmenin bir manasi yok aksam otobüsüne bilet alip Tallinne geciyorum halen Finli arkadasla bulusabilirim umuduyla !!!!

Yaziyi noktalamadan önce tekrardan yilbasina atlamak istiyorum. Yilbasinda Tartu'ya da gectim. Orada gezi sirasinda Litvanya'da tanistigim Priido'nun yaninda kalmaya gittim. Sagolsun beni bir gece evinde misafir etti. Yazin zaten güzel olan Tartu kisla beraber baska bir güzel olmustu.

(link)
(link)
(link)

Ayrica dostum Priido gitarin olduguna göre kesin calmasini da biliyorsundur tingirdat bakalim biraz yaaa ..... :)

Ve geriye kaldi son 3 Gün !!!!

• Beğen
Tepkiler: irfancan
Güzel bir tur olmuş. Estonya'nın 2. büyük kenti ve eski adları sırasıyla Tarbatu, Yuryev ve Dorpat olan Tartu deniz kıyısında değil. Tartu'nun içinden Emajõgi ırmağı geçiyor. Burası 3 alt gölden oluşan ve doğu kıyıları Rusya'da kalan Peipus (Estoncası Peipsi-Pihkva, Rusçası Chudsko-Pskovskoe, yani Çud Pskov) gölüne fazla uzakta değil. Burada Alman ve Rus mimarisi egemen gibi ve karla daha da güzelleşmiş.

Not: Peipus Gölü'nün Estonca adında geçen Pihkva, Rusya'nın göl kıyısındaki kenti Pskov'un Estonca adıdır. Ayrıca SSCB, 1920'de burada imzaladığı ve sadece Estonya'nın bağımsızlığını kazanmadığı, ayrıca Narva ırmağının doğusunda kalan Narva'nın doğusundaki Jaanilinn (Bugün İvangorod adıyla Sankt Petersburg'un merkez olduğu Leningrad ilinin ilçesidir) ve Petseri (Bugün Pechory adıyla Pskov ilinin ilçesidir, aynı ile 1945'te Letonya'dan çalınan ve şimdiki adı Pytalovo olan Abrene de ilçe olarak bağlanmıştır) İli'ni Estonya'ya verdiği Tartu Anlaşması'ndan 24 sonra orayı işgal ettiğinde, Estonya bahsettiğim topraklarının gaspedilmesi üzerine bir bardak soğuk su içmek zorunda kalmıştır. Bu da Estonya ve Letonya'nın 1920-1940 arası sınırları (Letonya o dönem Polonya'ya komşuymuş, şimdi o taraf Beyaz Rusya'ya ait):

http://www.turkcebilgi.com/uploads/media/resim/estonia1925physical.jpg

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/21/Latvia1925physical.jpg

• Beğen
Tepkiler: Mehmet Sunar
Tarih:2-3-4-5 Eylül
Yer: Tallinn

Neyse arkadaslar artik bu gezimizi bitirelim. Tartu'dan Tallinne gecerken hemen Triinu'ya mesaj attim yaninda kalabilirmiyim diye. Sagolsun beni yine kirmadi evinin anahtarlarini teslim etti ve gitti. Ailesi geziye ciktigindan dolayi köpekleri evde tekmis ve ona bakicilik yapmak zorunda oldugundan evini bana teslim etti. Neyse ev sahibi Triinu olmadan 2 gece evinde kaldim.. Haberlerde söylenildigi gibi
ertesi gün yani 2 Eylülde Tallinne firtana geldi. Helsinkiye hizli feribot seferleri iptal:( ve Benim arkadasla bulusma hayali suya düstü zaten halen hicbir haber alamadim...
(link)

Triinu bilimsel bir konferans icin hazirlik yapiyor hic zamani yok. Bülent ve Alina halen Hindistandalar Sergei ve Jelena digerleri gibi yogunlar vakitleri yok. Artik yorulmaya basladim ayni sokaklarda dolasmaktan hava soguk ne yapalim ben de 2 eylülü yeni acilan Güllüoglu'nda gecirdim...Aksama da Sergei ve Jelena'nin yanina ugradim. Arkadaslar 3 Eylül sabahi Stockholme gectiler ben de onlarin evinde tek basima kaldim. Iste bu güven duygusunu anlayamadim bu adamlardaki özellikle Estonyadaki.... Sergei ve Jelenayi sadece Alina ve Bülentin dügününden taniyorum ama adamlar hic cekinmeden evlerinin anahtarini bana verip kendileri yurt disina gezmeye gidiyorlar.... Neyse onlardan evin anahtarini alip tekrar Triinunun evine döndüm icimde büyük bir huzursuzluk var. Ve gece 2 gibi internette Finli arkadasi yakaliyorum. Ve icimdeki huzursuzlugun nedeni ortaya cikiyor arkadas Alkollü bir sürücünün carpmasindan dolayi 2 haftadan beri hastanede yatiyormus ve ben onu hastane odasindayken internette yakaliyorum. Kelimenin tam manasiyla ölümden dönmüs neyseki hayati tehlikeyi atlatmis... Ama bunu duymak icimi daha da daraltti sabah 5 e kadar uyuyamadim...

3 Eylülde hava biraz acilmaya basladi bende bundan istifade biraz nostaliji yapayim dedim....

(link)

Egemenlik günün kutlandigi yer

Tallinne geleli daha bir saat olmustu ve kendimi bir anda Bülentle birlikte bu ortamda bulmustum onlar Eesti diye ben de Türkiyeee diye bagiriyordum vaybee hey gidi günler.....Yes i was here ----> MA OLIN SIIN

Ve 4 Eylülde bir sihirli el degmis gibi hava iyice acti...

Estonyadaki Komunizmin son hatiralari Narvadaki Lenin heykeli ve bu binadaki kizil yildiz
(link)

Neyse Havaalanina ugrayip bir gün öncesinden esyalarimi ve bisikletimi check-in yaptirabilirmiyim diye soruyorum. Arkadaslar sagolsun mümkün oldugunu söylediler aksam saat 9'a kadar. Yarin ucus sabah 8 de. Bir de onlarla ugrasmayayim diyorum. Neyse bisikletle aksama kadar biraz daha gezdim...

(link)

(link)

(link)

(link)

(link)

Ve sonunda aksam oldu Sahilden son bir kez bakayim Helsinkiye dogru ve yarin sabah yine su Almanya denilen yere geri dönecegim !!!! :(
(link)

5 Eylül

Sergei'lerde yatip kedilerine son lokmasini verip ve anahtarlari posta kutusuna atip yola cikiyorum. Ah ulan ah su Estonyanin geri dönüsü yokmu hep beni bir yerimden vuruyor.... :( Ve Otobüs duragi....
(link)
(link)

Ve Riga aktarmali Düsseldorfa varis
(link)
(link)

Evet Arkadaslar böylelikle 19 Günlük gezim son bulmus oluyor.....Herkese iyi okumalar....

Kullandığınız bisikletin özelliklerini verebilirmisiniz, tam donanımlıyken ağırlığı, vitasleri falan.

I :lick3: Estonia

Ayaklarınıza sağlık,günün birinde ben de böyle bir tur yapmak istiyorum.. :rolleyes:

Not: :lick3:=sevmek

Harikasın teşekkürler, hepimizi alıp götürdün buralardan.

• Beğen
Tepkiler: Mehmet Sunar
@FarukDemir

Minä Armastan Eestimaad = Estonya'yi seviyorum ;) böylesi daha güzel

Umarim en kisa zamanda gerceklestirirsiniz gezinizi.... Tesekkürler...

• Beğen
Tepkiler: FarukDemir
@emre karakoç

elimden geldigince yazmaya calisacagim ama isin kötü tarafi kavramlarin hepsini türkce olarak bilmiyorum

normalde bisikletin agirligi alet cantasiyla beraber bir de tabi kilit 20kg
kadrosu Torpedo Tasman Aluminyum bura yapimi
vites kollari Shimano Alivio
Fren Shimano M485 Disc fren
umwerfer yani önde vites degistiren birim Shimano SIS - 3
arka vites degistirici Shimano LX - 8
Black Comp Direksiyon
Ayarlamasi RST NE-4610 Gabel Catal
HypeDrive Kurbelsatz ( Türkce Disliler herhalde ???) 22-32-44
Black Comp Yayli sele demiri ( Türkce ???)
Pletscher Gepäckträger 20kg (Cantanin konuldugu yer )
Shimano Nabendinamo..

Dedigim gibi bisiklet benim degildi hatirladigim kadariyla üzerindeki malzemeler bunlar Hiz tutkunu olmayanlar icin ideal bir bisiklet. Bensiz agirligi cantalarla beraber toplamda 40kg benimle beraber 110Kg olmustu ama dedigim gibi hic sorun cikartmadi...Aerodinamigi hic icin elverisli degil düz yolda bos hizi benim yapabildigim simdiye kadar 55.

Zannedersem bu bilgiler simdilik yeterli olur...

• Beğen
Tepkiler: emre karakoç
lastikler hiç patlamadı demişsiniz.marka ve modeli ve ebatı nedir acaba?unutmadan 23 nisanda 1 haftalığına Kaunas'a gidiyorum eğitim seminerine ,bana nereleri gezmemi önerirsiniz? ve neleri yapmayı denemeyi?gerçi ilk 2 gün Riga/letonyada olacağım sonra yaklaşık 6 gün kaunas.

@erdomsuper

28'lik Continental Country Ride 37*622 ama Schwalbe Marathon da iyidir
bu iki lastikle hicbir problemim olmadi

Ama Hiz ve dayaniklilikta Continental Double Fighter'in üstüne tanimam

Baltiklar kücük ülkelerdir. Kaunasin öyle fazla görülecek bir tarafi yok zaten hersey sehir merkezinde. Sadece sehirden 20km uzaklikta bir manastir var ünlü ama ben oraya gidemedim. Rigadayken Tallinn'e bir günlügüne de olsa kacamak yapmani isterim. Unutamayacagin bir sehir, hayatin boyunca senden ayrilmayacak mistik bir duygu olusturacaktir....Unutmadan Vilnius zaten zorunluluk gidilmesi icin ama gece hayatina dikkat et, Türkiyeye döndügünde kafayi zor toplarsin :D :D :D :D eger sansin olursa Trakai'a ugra orada yahudi türkler var zaten oradalo en ünlü restorani yahudi bir türk isletiyor ... Hatirladigim kadariyla sahibinin ismi Alex'ti. Zaten yüzünü görünce ulan bu adamin neresi Litvanyali bu bizim Tufan ya dersin kara kasli kara gözlü :D :D :D

• Beğen
Tepkiler: erdomsuper
@mcsbenz

Çok teşekkürler,
Benim kafamda da Yuma Man almak vardı ama ağırlığı 16 kg olduğu için çok geliyordu. Sanırım çok sayılmaz bu durumda. Özellikle ön jantın dinamolu olduğu düşünülürse.

Konuyu geç görmüş olsam da tüm mesajları okudum, herhalde 1-1.5 saattir bu konudayım :)
Çok eğlenceli bir gezi olmuş, haliyle çok da özendim size.
Ben de bu yaz içerisinde şehirlerarası turlarıma başlayacağım. Gelecek yıllarda da bir Avrupa turu yapmayı düşünüyorum. Tek gereken birlikte turlayabileceğim güvenilir bir arkadaş.
Paylaşım için çok teşekkür ederim, gerçekten eğlenceli bir konu olmuş.

Geri