@Mali DENiZ
Mali bey,
Insanlar tabii ki kendi gorduklerini lanse edicekler. Nasil istanbul'daki taksicilerden yola cikarak taksicileri, minibusculerden yola cikarak minibusculeri elestiriyorsak, gordugumuz patencilere karsi sert tavir takinacaklar. "Aaa, bunlar da pek zibidi canim, ama olsun dunyada ve Turkiye'de eminiz cok daha akilli, uslu patenciler vardir" diye dusunmez kimse.
Diger konu otekilestirme ve gruplasma yapmayin demissiniz. Kusura bakmayin ama burasi bir bisiklet forumu. Ve paten bir bisiklet cesidi degildir. Elbette bisikletliler icin "oteki"siniz. Elbette ki farkli bir grupsunuz. Tipki otomobiller ve yayalar gibi. Paten kullananlarin bisikletlileri tehdit eden ve tehlike yaratan hareketleri yuzunden (veya baska bir sebepten hic farketmez) gruplastirilarak elestirilmesinden daha dogal ne olabilir.
Tamam sahilde sizin bir pazar keyfiniz var ve bisiklet yolunda rahat gitmek istiyorsunuz. Bunda haklısınız zaten. Bu konuda hiç bir sıkıntı yok. Ama bu konu burada tartışıldığı müddetçe hiç bir sonuç elde edilemez. Zar zor istanbul' a bisiklet yolları yapıldı.
O bisiklet yollari oyle kolay yapilmadi. Hala yeterli gormesem de bisikletliler organize ve etkin bir sekilde farkindaliklarini arttirabilmek ve taleplerini duyurabilmek icin tabiri caizse "yirtiniyorlar" Bisikletle Ulasim Platformu, Critical Mass gibi bisiklet olusumlari her ay toplanip daha fazla bisiklet yolu, ve bu yollardan ulasimin kolaylastirabilmesi icin farkindalik turlari yapiyorlar. Siz patenciler olarak acaba kendi sartlariniz icin birsey yapiyor musunuz, veya bu konu hakkinda bisiklet yollarina kendinizi atmaya calismanin yaninda ne gibi dayanismalariniz var?
Hatta avrupa yakasında yok denecek kadar az ve özensiz. Hem bisikletliler rahatladı hemde paten kayanlar. Ama ne yazık ki bazıları bisiklet yolunu gereksiz ihlal ediyor.
Nedir bu "gereksiz ihlaller"? Siz soylediniz yukarda sizin abuk subuk dediginiz hareketler paten kaymanin dogasinda var? Bunlar yapilmayip sadece duz surus mu yapilmali? Peki cok guzel ama yukarda da sordum. Kimsenin isine gelmedigi icin o topa girmediniz. Hizli tempoda jogging yapan bir yaya ile duz kayan bir patencinin ne farki var? Yuksek tempo kosuculari da girebilmeli mi bu durumda bisiklet yoluna? Bana bunun cevabini verebilir misiniz?
Peki bu bisiklet yolu gerçekten sadece bisiklet için mi? Bunu bir düşünün. Daha önce de dedim Bisiklet yolunun asıl yapılış amacı, yayaların güvenliği ve trafik' e çıkamayacak olan araçların güvenli seyir halinde olması için yapılan bir yol. Ama sadece bisikletlere ayrılmış diye bir şeyde yok. Ben bir yerden bir yere giderken benim en güvenli yolum bisiklet yolu.
Iste tam da yukarda saydigim celiskiden oturu, bisiklet yolu "bisiklet ve siklo (cycle) turevleri" icindir. Sizin taniminizla bu yola patenci de, kaykayci da, zip zipci da, buyuk seffaf bir topun icine girip yuvarlanan da girebilir! Dolayisiyla Vermis oldugunuz tanim tamamen sizin uydurmanizdir. Dunyanin her yerinde bisiklet yolu sadece ve sadece bisikletler icindir. Yukarida gene dunyadaki uygulamalarini da paylasmistim.
Sahilde patenlilerin hareketleri sizi rahatsız ettiği kadar bizi de rahatsız etmekte. Ama bunu söylemek için herkesin bir araya gelip konuşulması lazım. Farklı forumlarda değil. Şahsım adına söylemem gerekirse bazı insanları gördüğüm zaman uyarıyorum. Ama bisiklet kullanıcılarının yaş ortalaması daha yüksek. Paten kullananlar daha çocuk oldukları için hala devam ediyorlar. Çünkü anlamıyorlar.Kendi paten grubum var ve gelmek isteyenleri artık deneyerek gruba dahil ediyoruz. Çevreye zarar veren kesimler yavaş yavaş dışlanıyor zaten ve önceki zamanlara göre daha azaldılar. Temennimiz hiç kalmaması ve daha saygılı bir ortam olması. Artık diğer patenciler de bu rahatsızlık verenleri istemiyorlar aralarında.
Cok guzel, ama ne yapiyorsunuz mesela. Bir de ben anlamiyorum, neden bu israr. Herkes mi Serdar bey gibi hiz antremani yapiyor? Sahilde goruyorum, patencilerin diledikleri hareketleri yapabilmeleri icin genis alanlar var. Gayet de guzel ve verimli kullaniliyor. Mesela ben de oraya yol bisikletimle girip tur atabiliyor muyum? Veya atsam patenciler ne der acaba?
Birde şu bisikletliyi geçme konusu var. Arkamda bisikletli gelirse ve hızlıysa kenara çekilip yol veririm ki çimenler koştuğum olmuştur. Ama önümdeyse ve yavaş gidiyorsa onu geçmeye hakkım vardır
Not: "O zaman bu insanlar nerede kayacak. Yayaların üstlerine mi çıksanlar? Yoksa arabaların arasında mı dolaşsınlar?" şu sözüm paten kullanıcıları içindir.
Arkanizda gozleriniz mi var? Dikiz aynasi mi takiyorsunuz? Nasil farkedeceksiniz arkadan geleni? Bakin kulakliga falan girmedim henuz. Patencilerin kac tanesi bisikletlilerden daha hizli seyrediyorlar bisiklet yolunda?
Mali bey, bu isin amasi, keskesi, dilek kipleri yok. Bu isin gercekleri var, somut ornekleri var, ve hic biri sizin kendi kafanizda kendi konforunuz icin kurdugunuz model ile bagdasmiyor. Bunlari talep etmeden once bununla ilgili oturup dusunmeniz gerekiyor.
Uzgunum.