Scudo Sports

Patenci gençler tehlike oluşturuyor!

@can akıncılar

Bana denk gelmiyorlar ki şunlar :)

Scudo
@alperK
hocam hatırlıyormusun ilk cumartesi akşamı anatolia bisiklet turunda, marinadan çıktıktan sonra ben en arkadaydım, karanlık bir yere gelince patencinin teki bana çarptı kendisi düştü ama bana bişey olmamıştı. sen gel hem bisiklet yoluma gir,hem bana çarp,hemde deli gibi hızlı sür...

Bakın paten kaymadan paten kaymanın ne olduğunu bilemezsiniz. Bisiklet gibi değildir. 5 çeşite ayrılıyor kendi içinde ve gençler pateni eğlence amaçlı kullanıyor. Evet dikkatsiz oluyorlar çoğunluğu, ama bunu herkese lanse edemezsiniz. BMX kullananlar patencilerden daha dikkatsiz , o zaman tüm bisikletliler dikkatsiz diye bilir miyiz? bir sağa bir sola gidiyor diyorsunuz da, paten de adım atarken ister istemez vücut sağa sol yapar, ancak gerçek anlamda profesyonel olmak lazım vücudun oynamaması için. Çok bisikletli maganda var. Trafikte araç kullanıcıları "yol benim" havasında gidiyorsa, bisiklet kullanıcıları da aynı şekilde. Bir şeyi eleştirirken önce kendinden başlamalı insan. Patenciler şöyle patenciler böyle. Bisikletliler de dengesiz kullanıp, geçemeyeceği halde bağırıp çağıra biliyorlar. Yapmayın lütfen. Burada patenciler, kaykaycılar, bisikletliler diye ötekileştirme yapmayın. Ben kötü olan patenciler gördüğüm zaman her yerde eleştirebiliyorum. Aynı olgunluğu sizden de beklerim. Bütün paten kullanıcılarını bir araya koyamazsınız.

Emin olun sizde paten kaysanız, sizde farklı hareketler yapmak istersiniz. Çünkü patenin doğasında var bu. Extreme bir spor ve hareket yapmaya müsait. Sadece hız pateni kullanıcıları ve yarışlara katılan serkan taşkın gibi insanlar antreman ve gezmek amaçlı kullanıyor. Diğer herkes seçtiği alanda gelişmek, iyisini yapmak için uğraşıyor. Dünya da bir çok yıldız var. O sizin abuk subuk, maganda diye tabir ettiğiniz hareketleri yapan.

Bir konu hakkında eleştiri yapmadan önce lütfen araştırın. Tamam haklısınız ama fütursuz konuşuyorsunuz.

@ozanylmz18

zaten tüm apaçi kaykaycılar orada motor arkasına tutunan ,hareketler yapan tüm apaçiler orda toplanıyor.

@Mali DENiZ
pendikten,kadıköye kadar bir bisikletle gidin görün,bisikletiniz yoksa benimkini vereyim bir tur atın canlı kanlı görün,bu arada 10 yaşında başladım bende paten sürmeye.

Söz gelişi bir kaç kişi. Daha önce de dediğim gibi bisiklet kullanıcıları da aynı saygısızlığı göstermekte.

@Mali DENiZ

Aslında insanlar burada patencilerin yaptıkları abuk subuk hareketleri değil, o abuk subuk hareketleri başka kimselerle, başka taşıtla paylaştıkları yolda yapmalarını eleştiriyor.

O zaman bu insanlar nerede kayacak. Yayaların üstlerine mi çıksanlar? Yoksa arabaların arasında mı dolaşsınlar?

@Serkan TAŞKIN

Serkan bey,

Aynen öyle. Ve bakın, Mali bey de çok güzel özetlemiş aslında patenci bakış açısını:

Emin olun sizde paten kaysanız, sizde farklı hareketler yapmak istersiniz. Çünkü patenin doğasında var bu. Extreme bir spor ve hareket yapmaya müsait. Sadece hız pateni kullanıcıları ve yarışlara katılan serkan taşkın gibi insanlar antreman ve gezmek amaçlı kullanıyor. Diğer herkes seçtiği alanda gelişmek, iyisini yapmak için uğraşıyor. Dünya da bir çok yıldız var. O sizin abuk subuk, maganda diye tabir ettiğiniz hareketleri yapan.

Sadece bu sebepten bile işte patencinin yeri bisiklet yolu değil. Çünkü o ayrı bir disiplin. Abuk subuk kelimesini kötü anlama yormayın, estetik de görünüyor olabilir. Ancak bisiklet yolunda yapılacak şey değil o hareketler. E Mali bey'in kendi söylediği gibi, o hareketler olmadan da patenin doğası nerede kalıyor?

Tekrar söylüyorum, düz bir hatta paten kullanan biriyle, aynı hatta jogging yapan birinin teknik olarak hiç bir farkı yok. Koşanlar da o halde bisiklet yolundan koşsunlar mı diyeceğiz?

Dünyadan size örnekler de verdim. Tüm dünyada tartışılan bir konu bu, Avustralya ve ABD'de (her eyaleti kontrol etmedim gerçi ama) bisiklet yolundan gitmeleri yasak, bazı ülkelerde değil ama orda da mutlaka kask ve diğer ekipmanlar en azından zorunlu.

not: Mali bey, fütursuz konuşuyorsunuz demiş. Kendisi kendi kişisel düşüncelerinden başka elle tutulur hiç bir argüman içermeyen yazısına karşılık acaba neyi fütursuzca görüyor, söylese de aydınlansak.

@Mali DENiZ

Bu bambaşka bir tartışma konusu. Ama sağolun, siz Serkan bey'e demek istediğimizi daha güzel özetlediniz.

Bisiklet alıpta belli grupların içerisinde bunu hobi olarak yapan bir çok kişiye bir çok etkinlik düzenleniyor. Kalabalık gruplar halinde geziyorlar. Bu kişiler farklı gruplar içinde olsa da bsiklet camiası olarak geçer.

Bisiklet camiasının etrafı rahatsız etmesi ve başkalarını tehlikeye atan size göre yüzde kaçtır?

Bu kişiler kendi grupları içinde insanları rahatsız eden yeni kişiler gelince uyarıp ikaz ediyorlar mı? Soruna devam etmeleri durumunda bir hala grupta tutuluyor mu?

Paten camiasındaki kişiler hemen hemen hepsi birbirini tanıyor. Zaten belli başlı toplanmak için mekanları var. Bisikletçiler gibi tur güzargahlarından çok mekan olayları var.

Bu paten camiadakilerin etrafı rahatsız etmesi ve başkalarını tehlikeye atan size göre yüzde kaçtır?

Bu kişiler kendi grupları içinde insanları rahatsız eden yeni kişiler gelince uyarıp ikaz ediyorlar mı? Soruna devam etmeleri durumunda bir hala grupta tutuluyor mu?

Dosdoğru cevap verilmesini istediğim bir soru patenci arkadaşlarım.

Bisiklet camiasına dikkatli bakıldığında bu kişiler uyarılıyor. İkaz ediliyor devam etmesi durumunda gruplara alınmıyor. Ama aynı şeyi patenci arkadaşlar için söyleyemeyiz. İzmir deki gruplar üç aşağı bir uyarı belli. Karşı bisiklet, ÇAB, İzmir Bisiklet Derneği gibi bir kaç grup var. Bu grupların etrafa rahatsızlık verdiğini, etrafındaki başka insanları tehlikeye attığını da görmedim. Ama Cumhuriyet Meydanında, Bostanlı, Bornova da toplanan gruplar giderken başlıyorlar araçlara tutunmaya, çarpraza almaya. Bisiklette de tehlikeli şeyler yapanlar yok mu var. Bisim kiralayan amatör sürücüler, arkasına bakmadan dönenler gibi. Bisiklet camiasında olmayan kişiler onları da ikaz ediyoruz. Dinleyip kendilerine çeki düzen veriyorlar. Bisiklet hakkında bilgi verip gruplara davet ediyoruz.

Ulaşabildiğimiz bir çok kişiyi biz kendimiz çeki düzen veriyoruz. Ya siz?

@Mali DENiZ
Problem ne biliyor musunuz? belli bir idrak seviyesine ulaşamayan, yaş ortalaması küçük kişilerin pateni sosyal amaçlarına hizmet etmek için sorumsuz bir şekilde kullanmalar ve bu kişilerin sayılarının sizlerin yanında oldukça fazla olması. Sen şimdi bisiklet yolunda ters bir şekilde üstüme süratlı şekilde slalom yaparak gelirsen ve sona ana kadar kaçmadan 2,3 metre kala akrobatik hareketler yaparak yanımdan yüzündeki aptal bir gülümsemeyle dönerek geçersen, evet bu hareket magandalık olur. Bahsettiğiniz BMX kullanıcılarında yaşlarına bir bakın ne demek istediğimi çok iyi anlayacaksınız. Elbette bisikletliler için sütten çıkmış ak kaşıktır demiyorum,diyemem de bu gözler neler gördü,bu kulaklar neler duydu ama gel gelelim bisikletliler arasında bunlar azınlık durumda kalıyor.. aklıselim kişi sayısı hayli fazla.

Heleki bir bisikletçiyi geçmeye kalkışan patenciye öyle ifrit oluyorumki. Sen kim oluyorsunki bisikletçiyi geçiyorsun. Biz sen bizi geç diyemi altımızdaki bisiklete 2000 tele verdik. Şeytan diyorki bisikleti bir gün üzerlerine...Olmaz, kast sistemini tanımanız lazım. Yaya, patenciye, patenci bisikletliye, bisikletli motorsikletliye, motorsikletli motokuzuluya (vay be eskiden birde bunlar vardı) motokuzulu şahin arabalıya, şahin arabalı enjeksiyonlu şahin arabalıya, enjeksiyonlu şahin arabalı 50 nece kamyonete....saygıda kusur etmeyecek azizim. Biz böyüklerimizden böyle gördük netekim.

Fütursuzca yapılan yorumlar, konuyu en başından beri okursanız görürsünüz. Sadece kendi gördükleri insanları bütün paten kayan kişilere lanse etmek, ayrıca bu sözleri sert olarak kullanmak insanları ötekileştirir. Burada yapılan yorumların çoğu "paten kayanlar başka yere gitsin" yani ötekileştirme ve gruplaşma yapmadır. Bunu yapmayın diyorum bende size. Tamam sahilde sizin bir pazar keyfiniz var ve bisiklet yolunda rahat gitmek istiyorsunuz. Bunda haklısınız zaten. Bu konuda hiç bir sıkıntı yok. Ama bu konu burada tartışıldığı müddetçe hiç bir sonuç elde edilemez. Zar zor istanbul' a bisiklet yolları yapıldı. Hatta avrupa yakasında yok denecek kadar az ve özensiz. Hem bisikletliler rahatladı hemde paten kayanlar. Ama ne yazık ki bazıları bisiklet yolunu gereksiz ihlal ediyor. Peki bu bisiklet yolu gerçekten sadece bisiklet için mi? Bunu bir düşünün. Daha önce de dedim Bisiklet yolunun asıl yapılış amacı, yayaların güvenliği ve trafik' e çıkamayacak olan araçların güvenli seyir halinde olması için yapılan bir yol. Ama sadece bisikletlere ayrılmış diye bir şeyde yok. Ben bir yerden bir yere giderken benim en güvenli yolum bisiklet yolu. Sahilde patenlilerin hareketleri sizi rahatsız ettiği kadar bizi de rahatsız etmekte. Ama bunu söylemek için herkesin bir araya gelip konuşulması lazım. Farklı forumlarda değil. Şahsım adına söylemem gerekirse bazı insanları gördüğüm zaman uyarıyorum. Ama bisiklet kullanıcılarının yaş ortalaması daha yüksek. Paten kullananlar daha çocuk oldukları için hala devam ediyorlar. Çünkü anlamıyorlar.Kendi paten grubum var ve gelmek isteyenleri artık deneyerek gruba dahil ediyoruz. Çevreye zarar veren kesimler yavaş yavaş dışlanıyor zaten ve önceki zamanlara göre daha azaldılar. Temennimiz hiç kalmaması ve daha saygılı bir ortam olması. Artık diğer patenciler de bu rahatsızlık verenleri istemiyorlar aralarında.

Birde şu bisikletliyi geçme konusu var. Arkamda bisikletli gelirse ve hızlıysa kenara çekilip yol veririm ki çimenler koştuğum olmuştur. Ama önümdeyse ve yavaş gidiyorsa onu geçmeye hakkım vardır :)

Not: "O zaman bu insanlar nerede kayacak. Yayaların üstlerine mi çıksanlar? Yoksa arabaların arasında mı dolaşsınlar?" şu sözüm paten kullanıcıları içindir.

@mehmetsunu

Bu yazdıklarında ciddi değilsindir umarım?

@Turan Babacan

Genel olarak yazdıklarına cevap vermek gerekirse; ortada bir paten camiası diye bir şey olduğu yok. Bisikletlilerin kendi içlerinde düzenledikleri organizasyonlarda bir araya geldikleri yaş ortalamasıyla patenci çocukların bir araya geldikleri ortamın yaş ortalaması arasında çok büyük farklar var.

Sırf bu yaş ortalamasıyla bile yukarıda bahsettiğin sağduyuyu beklemek oldukça güç. Kendi aralarında organize olamayacak kadar yaşları küçük. Yaşları kısmen büyük olanlar da pek bu işlerle uğraşmak istemiyorlar. Dolayısıyla birbirini düzelten bir mekanizma yok maalesef.

Ancak bunun sadece yaşla da ilgisi yok. Ayrıca patencilerden beklenilen sağduyuyu yukarıda mehmetsunu adlı gayet eski bir kullanıcınızdan da anlaşıldığı gibi tüm bisikletlilerden de görmek güç görünüyor.

@Serkan TAŞKIN

Billi bir yaşı geçen patenci kendi grubunu düzeltmeceğini farkettiğinden çekip gidiyor bisikletçilerden de görmemezlikten gel deniliyor resmen. Biz kendi grubumuzdaki insanları nasıl çeki düzen veriyor isek patencilerinde aynı şekilde yapması lazım.

Bisikletçilerin yaşattığı sorunlu kişiler azınlık ve kendi gruplarımızda olmasalar bile ikaz ediyoruz. Patencilerin sorun yaşatan kişiler azınlık değil genel ve bu konuda hiç bir şey yapılmayıp yağ gibi ste çıkıyorsunuz. Biraz kendinizi çeki düzen verseniz. Extrem hareketlerinizi insanların olmadığı yerde yapsanız. Halk içinde düzgünce sürseniz? Sorunlar ortadan kalksa nasıl olur acaba?

(link)

Linkteki konu okudum.

Dediğim gibi bilinçli kullanıcıların azınlık olması. Ciddi bir organize olalama sorunu da var. Bunlar için paten caimasındaki büyük kişilerin bir araya gelip dernek adı altında organize olup bir şeyler yapması lazım. Eskisi gibi dernek olmak o kadar zor bir şeyde değil. Patencileri bir arada toplamaya başlayıp onları yönlendirmeye başlar iseniz bu sorunlar zamanla çözülmeye başlanacaktır ki. Dernekte düzeltiğiniz her kişi de etrafındakileri düzeltecektir. Onlara gerçek patenin ne olduğunu gösterecektir.

Pazar günü saat 14:00' dan 21:00' a kadar caddebostan sahilindeydim. Paten kayan çoğu kişi extreme hareketleri zaten meydanlarda, insanların yürüyüş yolu üzeri olmayan yerlerde yapmakta. Caddebostan sahiline gittiyseniz görürsünüz. Diğer insanlar ise, yani insanların yürüdüğü yollarda bir takım hareketler yapanlar az sayıda gerçekten de. Bunu bariz bir şekilde bütün patencilere lanse etmeniz tuhaf olur. Biz burada üste çıkmaya çalışmıyoruz, size hak verip durumları izah etmeye, kendi açımdan sizlerden akıl alıp ona göre bir yol izlemek için konuşuyorum. Bende sizler gibi farkındayım bu rahatsız edici hareketleri. Ki paten kayan birisi olarak rahatsızlık duyuyorum. Yukarıda da söylediğim gibi, insanları rahatsız ederek yol kat eden kişiler zaten belirli bir gruba sahip değiller. Kendi içlerinde bir yerlerde denk gelip, "hadi tur yapalım" dedikten sonra dışarı fırlamış çocuklardır ve birbirlerine ne kadar iyi olduğunu göstermek için aptalca hareketler yaparak insanları rahatsız ederler. Paten ilk başladığım zaman bende öyleydim. Bir grup olup uzun zaman beraber kayan kişiler zaten bu hareketleri boş alanda yapmaktalar. Yine yukarıda dediğim gibi bu insanları rahatsız ederek paten kayan kişiler zaten gün geçtikçe azalmakta.

@Turan Babacan

Serkan Taşkın' da söylediği gibi. "PATEN CAMİASI" diye kurum yok. Sadece eğlence/spor amaçlı paten var. İnsanlar küçük gruplar halinde dolaşır. Patentürk.net sadece patencilerin birbirlerine fikir alışverişi yaptığı, yılda 1-2 kez buluşma düzenlendiği yer. Kimse kalkıp paten için bir dernek kurmaz. Çünkü paten kayan çoğu insanın yaşları da, akılları da küçük. Bir derneğe üye olamayacak kadar yaşı küçük çok fazla insan var.

@Mali DENiZ

Mali bey,

Insanlar tabii ki kendi gorduklerini lanse edicekler. Nasil istanbul'daki taksicilerden yola cikarak taksicileri, minibusculerden yola cikarak minibusculeri elestiriyorsak, gordugumuz patencilere karsi sert tavir takinacaklar. "Aaa, bunlar da pek zibidi canim, ama olsun dunyada ve Turkiye'de eminiz cok daha akilli, uslu patenciler vardir" diye dusunmez kimse.

Diger konu otekilestirme ve gruplasma yapmayin demissiniz. Kusura bakmayin ama burasi bir bisiklet forumu. Ve paten bir bisiklet cesidi degildir. Elbette bisikletliler icin "oteki"siniz. Elbette ki farkli bir grupsunuz. Tipki otomobiller ve yayalar gibi. Paten kullananlarin bisikletlileri tehdit eden ve tehlike yaratan hareketleri yuzunden (veya baska bir sebepten hic farketmez) gruplastirilarak elestirilmesinden daha dogal ne olabilir.

Tamam sahilde sizin bir pazar keyfiniz var ve bisiklet yolunda rahat gitmek istiyorsunuz. Bunda haklısınız zaten. Bu konuda hiç bir sıkıntı yok. Ama bu konu burada tartışıldığı müddetçe hiç bir sonuç elde edilemez. Zar zor istanbul' a bisiklet yolları yapıldı.

O bisiklet yollari oyle kolay yapilmadi. Hala yeterli gormesem de bisikletliler organize ve etkin bir sekilde farkindaliklarini arttirabilmek ve taleplerini duyurabilmek icin tabiri caizse "yirtiniyorlar" Bisikletle Ulasim Platformu, Critical Mass gibi bisiklet olusumlari her ay toplanip daha fazla bisiklet yolu, ve bu yollardan ulasimin kolaylastirabilmesi icin farkindalik turlari yapiyorlar. Siz patenciler olarak acaba kendi sartlariniz icin birsey yapiyor musunuz, veya bu konu hakkinda bisiklet yollarina kendinizi atmaya calismanin yaninda ne gibi dayanismalariniz var?

Hatta avrupa yakasında yok denecek kadar az ve özensiz. Hem bisikletliler rahatladı hemde paten kayanlar. Ama ne yazık ki bazıları bisiklet yolunu gereksiz ihlal ediyor.

Nedir bu "gereksiz ihlaller"? Siz soylediniz yukarda sizin abuk subuk dediginiz hareketler paten kaymanin dogasinda var? Bunlar yapilmayip sadece duz surus mu yapilmali? Peki cok guzel ama yukarda da sordum. Kimsenin isine gelmedigi icin o topa girmediniz. Hizli tempoda jogging yapan bir yaya ile duz kayan bir patencinin ne farki var? Yuksek tempo kosuculari da girebilmeli mi bu durumda bisiklet yoluna? Bana bunun cevabini verebilir misiniz?

Peki bu bisiklet yolu gerçekten sadece bisiklet için mi? Bunu bir düşünün. Daha önce de dedim Bisiklet yolunun asıl yapılış amacı, yayaların güvenliği ve trafik' e çıkamayacak olan araçların güvenli seyir halinde olması için yapılan bir yol. Ama sadece bisikletlere ayrılmış diye bir şeyde yok. Ben bir yerden bir yere giderken benim en güvenli yolum bisiklet yolu.

Iste tam da yukarda saydigim celiskiden oturu, bisiklet yolu "bisiklet ve siklo (cycle) turevleri" icindir. Sizin taniminizla bu yola patenci de, kaykayci da, zip zipci da, buyuk seffaf bir topun icine girip yuvarlanan da girebilir! Dolayisiyla Vermis oldugunuz tanim tamamen sizin uydurmanizdir. Dunyanin her yerinde bisiklet yolu sadece ve sadece bisikletler icindir. Yukarida gene dunyadaki uygulamalarini da paylasmistim.

Sahilde patenlilerin hareketleri sizi rahatsız ettiği kadar bizi de rahatsız etmekte. Ama bunu söylemek için herkesin bir araya gelip konuşulması lazım. Farklı forumlarda değil. Şahsım adına söylemem gerekirse bazı insanları gördüğüm zaman uyarıyorum. Ama bisiklet kullanıcılarının yaş ortalaması daha yüksek. Paten kullananlar daha çocuk oldukları için hala devam ediyorlar. Çünkü anlamıyorlar.Kendi paten grubum var ve gelmek isteyenleri artık deneyerek gruba dahil ediyoruz. Çevreye zarar veren kesimler yavaş yavaş dışlanıyor zaten ve önceki zamanlara göre daha azaldılar. Temennimiz hiç kalmaması ve daha saygılı bir ortam olması. Artık diğer patenciler de bu rahatsızlık verenleri istemiyorlar aralarında.

Cok guzel, ama ne yapiyorsunuz mesela. Bir de ben anlamiyorum, neden bu israr. Herkes mi Serdar bey gibi hiz antremani yapiyor? Sahilde goruyorum, patencilerin diledikleri hareketleri yapabilmeleri icin genis alanlar var. Gayet de guzel ve verimli kullaniliyor. Mesela ben de oraya yol bisikletimle girip tur atabiliyor muyum? Veya atsam patenciler ne der acaba?

Birde şu bisikletliyi geçme konusu var. Arkamda bisikletli gelirse ve hızlıysa kenara çekilip yol veririm ki çimenler koştuğum olmuştur. Ama önümdeyse ve yavaş gidiyorsa onu geçmeye hakkım vardır :)

Not: "O zaman bu insanlar nerede kayacak. Yayaların üstlerine mi çıksanlar? Yoksa arabaların arasında mı dolaşsınlar?" şu sözüm paten kullanıcıları içindir.

Arkanizda gozleriniz mi var? Dikiz aynasi mi takiyorsunuz? Nasil farkedeceksiniz arkadan geleni? Bakin kulakliga falan girmedim henuz. Patencilerin kac tanesi bisikletlilerden daha hizli seyrediyorlar bisiklet yolunda?

Mali bey, bu isin amasi, keskesi, dilek kipleri yok. Bu isin gercekleri var, somut ornekleri var, ve hic biri sizin kendi kafanizda kendi konforunuz icin kurdugunuz model ile bagdasmiyor. Bunlari talep etmeden once bununla ilgili oturup dusunmeniz gerekiyor.

Uzgunum.

Geri