Scudo Sports

Palamut

Ahmetgitar

Forum Bağımlısı
Kayıt
13 Ağustos 2015
Mesaj
1.281
Tepki
5.388
Yaş
45
Şehir
Ankara
İsim
Ahmet
Merhaba arkadaşlar, mevsimi olması bir yana dört yılda bir böylesine bol oluyormuş palamut balığı isimli hayvan :)

Mevsimi dışında tanesi mahalle bakkallarında 30 liraya zor bulunan bu hayvanın bugün dev gibi bir tanesini 7.5 liraya aldım. İki kişi tıka basa doyar, o derece. Bir ay içerisinde biter muhtemelen.

Dünyanın canına okuyan kırmızı et gibi pahalı ve büyük ölçüde sağlıksız protein kaynakları yerine mevsiminde yenilen balık her zaman iyidir.
Üstelik palamut gibi omega açısından zengin ve bol proteinli bir balık bu ay elinizden geldiğince yiyin.
Kızartması güzeldir. Fırında biraz kuru oluyor ama az tereyağı ile lezzeti ve yumuşaklığı artar. Yoğun bir eti olması sebebiyle buğulaması da yapılır.

Sonra demeyin, vay ben bilmiyordum, yok ben görmedim falan diye.

Afiyet olsun.
 
Scudo
@vela2016 Vaktinde bol bol yapmışlığım vardır, sorun olmaz hatta mis gibi olur. Zamanı geldiğinde çıkarırsınız kendiliğinden çözülür ve pamuk gibi olur hatta.
 
Haftada bir kezden fazla tüketmemeniz tavsiye olunur. Her balık türü kendine özgü oranda çinko içerir çünkü. İnternetten araştırarak hangi balığın ne kadar çinko içerdiği hakkında fikir edinebilirsiniz. Faydalanalım derken zehirlenmeyelim dikkat !... Afiyet olsun.

Not : ( Çinkonun zararları )

Çinko tüketimi, 40 miligramı aştığında aşırı dozda çinko almış olursunuz ve bu insan vücudu için zararlıdır. Fazla çinko vücuttaki demir ve bakır gibi gerekli diğer minerallerin miktarını azaltır aynı zamanda vücuttaki enzimleri de azaltarak bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olur. Bu nedenle, fazla çinko vücut için zararlıdır. Fazla çinko ağızda metalik bir tat bırakır. Diğer belirtiler titreme ve yüksek ateştir. Tüm bu belirtileri birlikte göstermeye başlarsanız, komplikasyonları önlemek için bir doktoru ziyaret etmeniz gereklidir. Diğer belirtiler kusma, ishal, öksürük, mide ağrısı ve boğazda şiddetli tahriş hissidir. Bazı insanların gözlerin ve ciltlerinde sarılık görülür. Baş dönmesi, halsizlik ve hazımsızlık ile birlikte bulantı çinko doz aşımının diğer sık görülen belirtileridir.
Eğer bir kişi uzun bir süre boyunca fazla dozda çinko almışsa bu durum kronik aşırı doz haline gelmiştir. Bu genellikle kişinin bağışıklık sisteminin zayıflamasıyla anlaşılır. Çinkonun diğer bir yan etkisi genellikle çocuklarda görülen anemidir ve genellikle iyi kolesterol olarak bilinen HDL’yi azaltır. Uzun süre fazla miktarda alınan çinko burundaki sinir reseptörlerine zarar vererek koku kaybına yol açabilir.
 
Zamanında fırında yeme gafletinde bulundum ve bu balıktan soğudum. Çünkü dönemsel miydi bilmiyorum ama çok yağsızdı. Hamsi, çinekop, kefal, doğal levrek ve çipura tüketiyoruz. Üretim balık yememeye dikkat ediyorum. Yaşadığım şehirde kokuyor diyr evine balık sokmayan insanlar var, çok yazık.
 
@ÇaNakkaLeRuHu haftada birkaç kere de yenilebilir. Lütfen yanlış yönlendirme yapmayalım.
Çinkonun fazlası zararlı elbette ama az miktarı faydalıdır. Balıktaki çinko miktarı ise 100 gramda 2 mg'den fazla değil. 40'a ulaşmak için 2 kilodan fazla balık yemek gerekir ki zaten neyi o kadar yerseniz yiyin, size zararı olacaktır.

@Onur YCL özellikle küçük palamutlar daha yağsız olur ve bunların kızartması ya da buğulaması daha iyi olur.

Fırında yaparken de bir miktar yağ güzel olur yukarıda dediğim gibi.
Ama kızartma sevenler için palamut gerçekten çok iyidir. Diğer balıklar kızarınca gerçekten mideye oturuyor adeta.
Bence yeniden deneyin.
 
@Ahmetgitar

Ahmet bey şurayı okumadınız sanırım "Eğer bir kişi uzun bir süre boyunca fazla dozda çinko almışsa bu durum kronik aşırı doz haline gelmiştir." Sürekli yenmesi halinde de aynı etkiyi gösterecektir yani. Çinko vucuttan kolay atılan bir mineral değildir bildiğim kadarı ile. Yalnış biliyor isem örneklerle doğruyu açıklayınız lütfen. Ayrıca kimseyi yalnış yönlendirme peşinde değiliz burada bilgilerimiz yalnış olabilir. Doğruyu tartışmak için forumlar var. Doğrusunu öğretiniz.

Not : Araştırmalar günlük alınması gereken çinko miktarını 15 mg olarak belirlemiştir. Örneğin : Eğer kişi günlük hayatında multivitamin takviyesi kullanıyor ise bu zaten günlük çinko miktarını almış demektir. Bunun üstüne birde yarım kilo bir kilo balık yer ve bunu sürekli yapar ise sınıra doğru gidiyor demektir.
 
Palamut balığı, içinde fosfor, sülfür ve vanadyum bulundurmaktadır. balık türlerinin içinde en çok protein
ve D vitamini bulunduran balıktır.En lezzetli zamanı da Eylül başından Şubat ortalarına kadar olan zamandır.
Protein adele sistemini geliştirdiğinden fit kaslara sahip ortaya gelen kişilere bu balığı tüketmeleri öneri ediliyor
Bu mevsimde çok yağlı olduğundan tavası biraz ağır kaçar. Bu nedenle ızgarası ve fırını tavsiye ediliyor
 
Bu arada geçen gün işe götürdüğüm pişmiş ve soğuk haldeki yarım palamutu yerken resmen balık yağı tadını aldım. Izgarada yapılmıştı.
Yarım palamut beni tıkabasa doyurdu. Çok güzel bir balık.
 
@ÇaNakkaLeRuHu yanlış yönlendirmeyiniz sözüm kaba olmuş. Özellikle yanlış yönlendirdiğinizi düşünmedim gerçi ama başka bir cümle kursam daha iyiydi. Kusura bakmayın lütfen.

Siz haftada bir kereden fazla yemeyin yazmışsınız ya, çünkü aşırı çinkonun zararlarını anlatmışsınız. Ben de diyorum ki aşırı çinko için haftada bir porsiyondan fazla yemek değil belki 15 porsiyondan fazlasını yemek gerekiyor.
Yani zaten belirli bir süre taze deniz balığı bulunabilen ülkemizde en azından mevsiminde haftada birkaç öğün balık yemenin çinko anlamında olumsuz bir yanı yok. Hatta yeterli çinko sağladığı için faydalıdır da.
Sizin yazdığınız iletide bir kereden fazla yemesinin çinko fazlasına sebep olduğu gibi bir algı doğuyor. O sebeple yazmak istemiştim.
Balıktaki çinko miktarı peynirden çok daha fazla değil.

Diğer yandan şunu da yazalım, marmara denizi gibi batık gemiler ve metal atıkların fazla olduğu sularda özellikle deniz metallerini temizleyen midye gibi canlıları tüketmek insan sağlığına zararlıdır. Karadeniz Palamutunu bu anlamda sıklıkla ve güvenle tüketebiliriz.
Tabi bu başlıktaki herkes gider 30 tane alırsa çinko fazlası olması bir yana ben gıcık olurum çünkü arz talep dengesi bozulur yine pahalı fiyatla balık almak durumunda kalırız :)
 
@Ahmetgitar

Estağfurullah. Sizinde bilinçli olarak bu cümleyi kurmadığınız kanaatindeyim. Dediğim gibi aklı başında tüm forum müdavimlerinin burada olmasının sebebi tecrübelerini paylaşabilmek ve bildiklerini başkalarına da anlatabilmek içindir. Tabi ki kimse mükemmel değildir yalnışlar hatalı paylaşımlar olacaktır. Önemli olan seviyeli sınırlar çerçevesinde bunları tartışabilmektir. İyi forumlar.
 
Palamut mu! Bizim kedinin kilosu iki kat arttı!:)
 
  • Beğen
Tepkiler: Ahmetgitar
Çok güzel bir tarif vereyim; yapışmaz geniş bir tavayı zeytinyağıyla yağlayıp, altını bolca mor ve kırmızı soğan dilimleriyle doldurun. Üstüne dilim kesilmiş palamutları serpiştirin, aralara ince domates dilimleri koyun. Deniz tuzu, taze çekilmiş karabiber, bol mercanköşk, az kekik serpin. Birkaç tane de defne yaprağı koyun. Kapağını kapatın kısık ateşte 15-25 dakika arası pişirin. Şu anda yağlanmış palamutlarla muazzam lezzetli bir buğulama oluyor. Soğanlar balığın çıkan suyuna harika bir tatlılık veriyor, ekmek banmaya, yemeye doyamazsınız benden söylemesi. İşin sırrı tabana bolca soğan koymak.

Buzluğa koymak içinse eğer buzdolabınız no forst ise pek tavsiye etmiyorum, çünkü no frost dondurucular etin tadını bozup saman gibi yapıyor. Ama eğer low frost dolabınız varsa gönül rahatlığıyla stoklayın çünkü tadında, kokusunda asla bozulma yapmıyor.
 
@ÇaNakkaLeRuHu

Hocam ömrümde bir kere Japonya ve yakınındaki şehire 4-5 günlüğüne gitmiştim.
Hiç abartmıyorum..neredeyse her öğlen ve akşam balık yiyorlar.
Balıklar da kızıl etli somondan ağırca bizdekinden farklılar.
Az pişirip tüketiyorlar.
Kızartma falan görmedim.

Bu kadar balık yiyen Japonlar ortalama ömür açısından en çok yaşayan toplumlardandır. (85 yıl civarı ortalama ömür)

Yiyebildiğiniz kadar balık yiyin arkadaşlar..
Kanıtlar ortada..:)

Bkz vikipedia:

(link)
 
@anti panik

Japonların ve aynı şekilde çinlilerin menülerinde bakırca ve proteince zengin diğer yaratıklarında bolca tüketildiği bilgimiz dahilinde :koptum: Bunun neticesinde bakırın, çinkoyu dengeleyen ve tedavi süreçlerinde de kullanılan bir mineral olduğunu söylersek, sanırım niçin ölmediklerini bulabiliriz kanaatimce :agla:
 
Izgarası çok iyi. Izgara yapmak zor diyenler için bir öneri vereyim. Fırının ızgara teline dizin. Üst reziztansı açın. Altına da yağı aksın diye 1 parmak yükseklikte su koyup fırın tepsisini sürün. 45 dakika da tamamdır. Balık ile üst resinstans arası mesafe da 5-7 cm olacak şekikde olmalı.
Afiyet olsun.

@ÇaNakkaLeRuHu

Doğru fakat onların denizleri temiz. Marmara denizi kapalı bir deniz olduğundan ağır metal birikimi çok fazla. Karadeniz de çok farklı sayılmaz. Denizci olduğumdan şunu iyi biliyorum ki gemilerin marmaraya ve karadenize bıraktıkları atıkları bilseniz ne balık yer ne de denize yaklaşırsınız. Ben yiyormuyum balık tabii ki yiyorum. Balığın yanında yenen bol yeşillik biraz olsun durumu kurtarır gibi.
 
Fukushima sonrası adamların suları radyasyon kaynıyor şu an, bundan sonra japon ortalama ömrü o kadar uzun olmayabilir.
 
  • Beğen
Tepkiler: sspl
Akşam akşam canım balık çekti. Benim günahım ne şimdi. Neyse yarın Florya turu sonrası çekmecede bir balık ekmek gider :)
 
ne yaparsanız yapın balığı uzun süre pişirmeyin. proteininden, lezzetinden, yağından mahrum kalırsınız. ha bir de güzel temizleyip tuza yatırın bütün sene yiyin lakerdasını. ohh miss.
 
Geri