Scudo Sports

Ölümüne Uludağ Zirve Mücadelemiz.

Otellerin tam yarı yolunda sucuk ekmek satan bir yerde duruyoruz. Açlığımızı dindiriyoruz ve kampta yemek üzere sucuk alıyoruz yanımıza.
(link) (link)
Bu arada hava da soğuyor ve üstümüze birşeyler giyiyoruz.
(link) (link)
Biraz ısındıktan sonra yola devam.
(link) (link)
Veee otellerdeyiz.
(link) (link)
Hava çok soğuk :)
(link) (link)
(link) (link)
Birkaç arkadaşımız kampı otellerin oraya atalım diyor ama biz itiraz ediyoruz iyiki de ediyoruz. Çok güzel uygun bir kamp alanı buluyoruz.
(link) (link)
Odun toplayıp saolsun Aytekin abi iyi akıl ederek yanında gaz getirmiş. Gazla ateşimizi birkaç saniyede yakıyoruz.
(link) (link)
(link) (link)
(link) (link)
Çadırlar kurulup hazırlıklar tamamlandıktan sonra yemek faslına geçiyoruz.
(link) (link)
Yemekten sonra Haşim'in de dediği gibi güzel sohbetlerin vazgeçilmezi çekirdek :)
(link) (link)
Uzunca keyifli bir muhabbetten sonra uyumak üzere çadırlara geçiyoruz.
(link) (link)
Ertesi sabah kalk borusu 6:00 idi Aytekin abi ve ben kalktık dışarı çıkıp bilimum ihtiyaçları giderirken baktık hava buz dedik biraz daha yatalım :)
(link) (link)
1 saat gecikmeli olarak kalkıyoruz.
Bu turda yok yok buyrun işte bir deneyim daha pet şişe veya meyve suyu kutusu ile ateşin içinde su kaynatıyoruz.
(link) (link)
Zirve için hazırlıkları tamamlıyoruz ve 12 kişi yola koyuluyoruz.
(link) (link)
(link) (link)
Kısa bir asfalt yoldan sonra offroada giriyoruz. Hemde ne offroad :)
(link) (link)
(link) (link)
Bu fotoğraf soğuğu sizin de hissetmeniz için. Manken: Sefa Yıldız :)
(link) (link)

Scudo
Bisikletle gidebileceğimiz son noktaya gidiyoruz ve arkadaşları beklerken ateş yakmaya uraşıyoruz kuru dal bulamıyoruz. Çok az alev çıkarabiliyoruz derken herkes geliyor.
(link) (link)
Bülent abi ve Kerem geri dönüyorlar. Geri kalan 10 kişi bisikletleri zulalayıp yola koyuluyoruz.
(link) (link)

(link) (link)
(link) (link)
(link) (link)
Bazı yerlerde halen kar var.
(link) (link)
(link) (link)
(link) (link)
(link) (link) (link)
(link) (link)
(link) (link)
Temiz kar buluyoruz dururmuyuz mataralarda suda bitmiş :)
(link) (link)
Burada üstte eriyen kar aşağıda kuş banyosu kadar küçük bir su birikintisi yapmış hepimiz su içiyoruz. Tat mükemmel :)
(link) (link)
Zirve diye aldanmayın ama çok az kaldı
(link) (link)
(link) (link)
(link) (link)
(link) (link)
(link) (link)
(link) (link)
Bu tepeden sonra zirveye çok az bir yol var ama yoğun sisten dolayı sağa gidiyoruz sola gidiyoruz öne gidiyoruz bulamıyoruz. Buraya kadar gelmişken zirveye çıkmamak çok büyük hayal kırıklığı olacaktı hepimiz için. Taki Hasan abinin daha önceden Aytekin abinin yaptığı turda tam oradan zirveyi gösterdiği fotoyu hatırlamasıyla birden sevinç içinde gidiyoruz. Halbuki o yöne de gittik ama bize uçurum gibi geldiği için geri dödük. Düşünün artık görüş mesafesini. Yola devam bitti bitecek ha gayret. :)
(link) (link)

Veeeee zirvedeyiz heyecan "dorukta" :)
(link) (link)
En yüksek rakıma Ramazan abimiz çıktı 2543,5 :)
(link) (link)
En yüksek rakıma çıkan ikinci şahıs ben 2543 :)
(link) (link)
(link) (link)
Zirvede bir kasa var ve herkes isimlerini yazıyor
(link) (link)
(link) (link)
Ve işte bu turda herkesin favorisi olan fotoğraf :)
(link) (link)
Bir de zirve taşını tek başına fotoğraflayalım hatrı kalmasın :)
(link) (link)
Ve dönüş aynı zamanda dönüm noktası
(link) (link)
Buradan sonra fotoğraf çekmek için durmadım taki köye kadar zaten o kısmı Haşim yeterince anlatmış
Küçük Deliller köyündeyiz. Allah hepsinden razı olsun çok ilgi gösterdiler. Söz verdik önümüzdeki sezon buraya özel bir tur düzenleyeceğimize.
(link) (link)
Bize büyük yardımı dokundu Şaban'ın :)
(link) (link)
Tekrar kamp alanındayız
(link) (link)
Ertesi sabah kahvaltımızı yapıp jandarmayı bekliyoruz.
(link) (link)
Tolga Üsteğmen özel aracıyla geliyor. Bizi alıp bisikletleri bıraktığımız yere çıkaracaklar. Kendisine çok teşekkür ediyoruz.
(link) (link)
Yolda birkaç foto alıyorum. Bugün hava çok güzel ve açık
(link) (link)
Bisikletlerimize kavuşuyoruz sonunda ve çocuklar gibi seviniyoruz.
(link) (link)
Hepberaber hatıra fotosu
(link) (link)

Toparlanmak üzere kamp alanına dönüşe geçiyoruz.
(link) (link)
(link) (link)
(link) (link)
Ramazan abiyi duvarlara yasadışı slogan yazarken yakalıyorum :)
(link) (link)
Kamp alanına dönüp eşyalarımızı toplayıp dönüşe geçiyoruz otellerin orada Tolga üsteğmene urayıp hatıra fotoğrafını verip ayrılacağımızı Söylüyoruz. Çıktığımız rampaların değerini inişte anlıyoruz. İn in bitmiyor yahu :) Tarihi çınara uğrayıp bir demlik çay içiyoruz.
(link) (link)
(link) (link)
Çekirgeye indiğimizde Hasan abi çorba ısmarlıyor herkes. Teşekkürler Hasan abi :)
(link) (link)
Herkes turlarında yemek fotoğraflarını ekleyip canımızı çektiriyor. İntikam zamanı :)
(link) (link)
(link) (link)
Kaptanımız. Buradaki haline bakmayın makine dairesine girdiği için bu şekilde. Birazdan göreceksiniz karizmayı. Buradan Zekeriya kaptana teşekkürlerimizi sunuyoruz. Kendisi bisiklet hastasıdır. İnşallah en yakın zamanda aramızda görebiliriz.
(link) (link)
(link) (link)
Zekeriya kaptan ve yardımcı kaptanınız ben :)
(link) (link)
Kaptanımızdan birkaç bilgi almayıda ihmal etmiyoruz. Saolsun hiç sıkılmadan cevaplıyor sorularımızı. Ayrıca mürettebata da çok teşekkürler. Onlarda çok iyi ilgilendiler bizimle.
(link) (link)
Burasıda gemiyi yanaştırırken ve kalkarken kullanılan manevra yeri
(link) (link)
Batarya buraya kadar dayanıyor zaten feribotun yanaşmasını bekliyoruz burada. İyi dayandı batarya tam son ana kadar.

Herşey söylenmiş zaten bana birşey kalmamış. Herkese sabrından, azminden ve uyumundan dolayı sonsuz teşekkür ederim. Yarın akşam görüşmek üzere.

Haşim'e anlatımı için çok teşekkürler çok iyi olmuş birebir yazıya dökmüş yaşadıklarımızı..Benim ilk dağ yolculuğum ve ilk kamplı turumdu. Turun her dakikası bir başka güzeldi.Aytekin abinin dediği gibi takım ruhu hiç bir zaman bozulmadı.Bütün ekibe çok teşekkürler her dakikasından keyif aldım.. Ve fotoğraflardan da anlaşıldığı gibi herkesin keyif aldığı bir geziydi..Başka bir tırmanışta görüşmek üzere.. ;) :D

Onur fotoğraflar için teşekkürler.. :D

Her anıyla ilginç ve bir o kadar macera dolu bir tur olmuş sizler adına.Bisikletleri zirve yolunda bıraktığınız fotoğrafı görünce aklımdan "büyük cesaret bişey olmasa bari bir de dönüşte nasıl bulunacak bunlar " diye geçirdim.Zirve'ye çıkmış biri olarak aynı rotada gündüz vakti bende ufak bir kaybolma vakası yaşamıştım bisikletsiz bir gezi sırasında.Size sisli bir günün denk gelmesi ve kaybolmanız şanssızlık olarak görülebilir fakat yarıdmınıza yetişen köylüler ve daha kötü bir olay yaşamamış olmanız aslında şansınızın o olaydan sonra iyi gittiğini gösteriyor.Özellikle son feribota yer bulup bir de kaptan köşküne çıkmanız gerçekten çok hoş olmuş :) Yalnız ateşin ortasında pet şişede su kaynatma olayını hala çözemedim cevabını merak ediyorum :D

Tekrar Bursa'da bir tur düşündüğünüzde katılmak isterim, ayaklarınıza sağlık..teşekkürler

@ibrahim Kızılkaya

evet tecrübeli bir ağız konuştu yerden göğe kadar haklı ibrahim arkadaşım benim
evet dağlar adamı çarpar heleki en risklisi uludağ en ultra risklisi ise ağrı bir ay sonra herkes yapamaz bu turu risk korkunç aç ayılar dere kenarlarında olabilir evet dağcılık işi teknik bilgi artı malzeme ve beceri isteyen bir olgu
kartepe bile hikaye kalır uludağ artı ağrı artı erciyes evet riskli dağlar artı bisikleti sırtlayıp çıkmakta var gerçi amma iki kere zor iş bu
gerçi acaip bir adrenalin ve heyecan duygusu verir insana
kaybolma olaylarına karşılık çok basit bir pusula yardımcı olabilirmiydi acaba dostlarıma ?
pusula her halde çalışırdı pusula bence gerekli aniden bastıran bir sis işi tamamıyle bozar
5 temmuzda kartepeye zirveyi bilmiyorduk bir yandan yağmur yağıyordu
ve otelin ordan verici antenlerine göre yönümü tayin ettim sırtladığım gibi bisikleti 800 metre tırmandım evet safari bisikletçiliğide yapacaksın arasıra
bisiklet bizi taşımaz biz onu taşırız bisiklet için bisiklete bineriz
amma karşımıza 2500 rakımlı yada ağrı gibi 5000 rakımlı bir dağ çıkınca ne yapacağız ben deli bir herif olduğum için sırtladığım gibi bisikleti çıkarım 5000
amma sonra beni kim gömecek :D :D :D
herşeye rağman herkeze geçmiş olsun evet bu iş yarım bırakılmamalı grup olarak tekrar gidilmeli en riskli ayda gidilmeli adrenalin budur
ölümü göze almak kolay bir iş değil

Öncelikle güzel geziymiş, teşekkürler gezdik gördük sayenizde. Ve tabi geçmiş olsun. Allah'ın sevgili kullarıymışsınız, iyiki o avcılar karşınıza çıkmış.

Ben de İbrahim abi'nin söylediklerine bir kaç ekleme yapmak istiyorum. En azından böylesi aktivitelere niyetlenen arkadaşlara referans olsun diyerek:

Bu tip bilinmeyen ve ilk kez çıkılacak rotada;

1) Yanınızda mutlaka fazladan yiyecek/ içecek bulundurun.
2) Ufak bir survival kit yani nasıl diyelim hayatta kalma ekipmanı taşıyın yanınızda. (içeriği aklıma geldiğince yazıyorum, kendinize uyarlayın)
- Bıçak (sağlam, dayanıklı ve mümkünse testere ağızlığı da olan askeri tip)
- Gazete kağıdı (hem yakmaya, hem de soğukta yalıtım malzemesi olarak kullanmaya)
- Çakmak (çalışırlığı aktiviteden önce test edilmiş)
- Ufak bir aliminyum matara (normal suyunuzu taşıyabilir, kar suyunu da içinde eritebilirsiniz)
- İp (olur da dağda taşta kalacak yer yapmak zorunda kalırsınız)
- Sağlık malzemesi

3) Temel ilk yardım bilgisi edinin.
4) Susamanız durumunda sakın ola karı direkt olarak yemeyin. Hipotermiye yakalanırsınız. Eritip suyu içilmeli.
5) Arazide kerteriz kullanarak yol almayı öğrenin. Gerekirse işaretleme yapın. (En basitinden taşlarla)
6) Yanınızda ufak bir pusula taşıyın ve gerekliyse adım sayarak yol alın. (30 derece kuzeydoğu 500 adım, kuzeye 1000 adım vs. diyerek ve gerek görüyorsanız bunları not alarak) Dönüş yolunda tersini izlemeniz durumunda en kötü durumda bile yolu bulursunuz. Misal kerteriz alamadığınız sisli ve karlı bir yolda.
7) Cep telefonlarına ve GPS gibi ekipmana güvenmeyin. Arazide sorun olur. Mutlaka ama mutlaka arazide yön bulma güdünüzü geliştirin.

Hepimize kazasız belasız günler diliyorum, kalın sağlıcakla.

Aydın - www.120399.com

@aydin

selamlar,

Burada bir hata var onu düzeltmek isterim. Karı direkt olarak yemek tabiki aşırı miktarlarda hipotermiye neden olabilir, ancak karın eritilerek içilmesi de sakıncalıdır. Kar ve yağmur suyu yere düşüp topraktan süzülmediği sürece mineral içermez. bu da sizin içtiğiniz her yudum suyun vücudunuzdaki mineral ve elektrolit miktarını seyrelteceği anlamına gelir. Mümkünse hazır çorba,tang, vs bişeylerle karıştırıp içilmelidir.

Diğer bir konu ise Uludağ'ın demir cevheri açısından zengin kayaç yapısı pusulanın burada tam efektif olarak çalışmayacağı anlamına geliyor. Uludağ'da extra dikkat etmeli. Pusula kullanılan bölgelerde rotanız mutlaka kağıt kalem ile kabaca çizilmeli veya harita kullnılmalı. Ayrıca kişisel düşüncem olmakla birlikte GPS cihazları okadar da güvenilmez cihazlar değillerdir edinmekte fayda vardır. (Baz istasyon üçgenleme metodu kullanmayan cep telefonu gpsleri de dahil)

Sevgiler

@Tuonela

Üstadım selamlar. Aslında orda bir kelime atlamışım. Tamamen sıvısız kalmanız durumunda.. (yani olay hayatta kalma aktivitesi haline gelirse) Eğer dağda yanınızda su ve içecek kalmazsa mecburen sıvı ihtiyacı doğacak. Bunu kar yiyerek gidermeyin demek istemiştim.

GPS olayına gelince evet alabilen alsın. Ama her zaman demişimdir, elektroniğe güven olmaz, ama eğer bilgimizi ve altyapımızı kuvvetlendirirsek kendimize her daim güvenebiliriz. Telefon olayı da dağda taşta sakat. Örnek vermek gerekirse geçen haftalardaki İzmir Karagöl gezimizde telefonlarımız dağın sadece 1 yerinde çekti)

10 puan 10 puan 10 puan..:winkenlux :winkenlux :winkenlux

bir solukta.. acaba ne olacak! ne olacak! diye okuduğum,
müthiş zevkli ve sürükleyici bir gezi olmuş..

samimi anlatım da bir o kadar içine çekiyor, empatiyi dolayısıyla da keyfi katmerlendiriyor.. ;)

Pedallarınıza, yüreklerinize sağlık...

kolay bir iş değil
https://www.bisikletforum.com/images/quotes/quot-top-left.gifAlıntı:https://www.bisikletforum.com/images/quotes/quot-top-right.gifhttps://www.bisikletforum.com/images/quotes/quot-by-left.gifibrahim Kızılkaya tarafından gönderildihttps://www.bisikletforum.com/images/quotes/quot-by-right.gifhttps://www.bisikletforum.com/images/quotes/quot-top-right-10.gifSelamlar arkadaşlar..
Her şeye rağmen güzel bir deneyim. Mevsim itibariyle şanslı sayılırsınız.Bu faaliyet 1 ay sonra olsa başınıza gelecekleri düşünmek bile istemem.Aytekin arkadaşın Erciyes çıkışına ilişkin yazmıştım dağların kendine özgü tehlikelerini.Yıllardır Türkiyenin tüm dağlarını,tüm zirvelerini çeşitli rotalardan defalarca yapmış biri olarak Uludağ'ı da çok iyi bilen biri olarak diyorum ki En riskli dağların başında gelir Uludağ.. Bu çıkış zorluğu anlamında anlaşılmasın. Yaşlı bir dağ ve hatları çok yumuşak olduğundan havanın da ani ve sıkça değişmesinden kaynaklı bir durum. Rotayı iyi havalarda geçen,gerçekte Uludağ'ı yeterince tanımayan dağcıların bile aniden değişen şartlarda sıkça kaybolduğu bir dağdır Uludağ. Hatta o geçtiğiniz Volfram madeninin faal olduğu yıllarda Ağustos ayında hem de ,madende çalışan ve sizin rotayı kaybederek tesadüfen ulaştığınız köylerde yaşayan iki madenci Köylü, madenden kestirme olarak köylerine gitmeye çalışırken birden değişen hava ve tipi nedeniyle ( Ay ağustos) hipotermiyle yaşamlarını yitirmişlerdi. Aktif dağcılığım döneminde sayısını bile hatırlayamadığım kadar kaybolma olayına arama kurtarma ekibimizle müdahil oldum.Çok nahoş vakalarla karşılaştım. Bu nedenle diyorum şansınız yaver gitmiş. Yağış olsaydı o giysilerle işiniz çok zordu. Yazın bile çok iyi izalasyon gerekir Uludağda geceyi açıkta geçirmek için.
Tüm bunları yazma nedenim zirveleri hayal eden arkadaşlarımın neyle karşılaşanileceklerinin altını çizmek ve gerçekten o zirvelere erzak ve izalasyonlu gitmelerinin gerekliliğine dikkat çekmek. Dağları hafife almamak gerek.
Tüm katılımcı arkadaşlara teşekkürler. Her yönüyle anılara kazınacak bir etkinlik olmuş https://www.bisikletforum.com/images/quotes/quot-bot-left.gifhttps://www.bisikletforum.com/images/quotes/quot-bot-right.gif

evet tecrübeli bir ağız konuştu yerden göğe kadar haklı ibrahim arkadaşım benim
evet dağlar adamı çarpar heleki en risklisi uludağ en ultra risklisi ise ağrı bir ay sonra herkes yapamaz bu turu risk korkunç aç ayılar dere kenarlarında olabilir evet dağcılık işi teknik bilgi artı malzeme ve beceri isteyen bir olgu
kartepe bile hikaye kalır uludağ artı ağrı artı erciyes evet riskli dağlar artı bisikleti sırtlayıp çıkmakta var gerçi amma iki kere zor iş bu
gerçi acaip bir adrenalin ve heyecan duygusu verir insana
kaybolma olaylarına karşılık çok basit bir pusula yardımcı olabilirmiydi acaba dostlarıma ?
pusula her halde çalışırdı pusula bence gerekli aniden bastıran bir sis işi tamamıyle bozar
5 temmuzda kartepeye zirveyi bilmiyorduk bir yandan yağmur yağıyordu
ve otelin ordan verici antenlerine göre yönümü tayin ettim sırtladığım gibi bisikleti 800 metre tırmandım evet safari bisikletçiliğide yapacaksın arasıra
bisiklet bizi taşımaz biz onu taşırız bisiklet için bisiklete bineriz
amma karşımıza 2500 rakımlı yada ağrı gibi 5000 rakımlı bir dağ çıkınca ne yapacağız ben deli bir herif olduğum için sırtladığım gibi bisikleti çıkarım 5000
amma sonra beni kim gömecek :D :D :D
herşeye rağman herkeze geçmiş olsun evet bu iş yarım bırakılmamalı grup olarak tekrar gidilmeli en riskli ayda gidilmeli adrenalin budur
ölümü göze almak kolay bir iş değil

Pusula iyi kullanılmadığı sürece bir mucize değildir. Hatta sizi dahada çıkılması güç yerler sürükleyebilir. Tıpkı benzin ve bir araba gibi, benzin olmadan nasıl araba çalışmayacaksa, haritanız olmadan da pusula pek efektif kullanılamaz. Ancak herzaman yanımızda bir harita bulunduramıyoruz bölgeye ait. Bu gibi durumlarda belirgin yüzey şekillerini bir kağıda çizerek (yüksek tepeler, vadiler dereler vs.) kendinize bir kroki çizerekte basit bir harita elde edebilirsiniz. Önemli olan o anda bulunduğunuz yeri ve varmak istediğiniz yeri tepeden görüntü olarak sürekli kafanızda bulundurabilin.

Ben çok sayıda kişinin pusula yüzünden kaybolduğu arama-kurtarma operasyonlarında bulunduğumdan bu kadar rahatlıkla söyleyebiliyorum. Bu açıdan önce eğitim ardından da uygun techizat gerekli. Lafı fazla uzatmak istemiyorum zira bu konu değil herşeye rağmen zirveye çıkmış olan tüm arkadaşların çabasını takdir etmemiz gerekiyor.

Bu bağlamda herkese tekrar iyi günler diliyorum

Geri