Eğer numaralarınız çok büyük değilse (gözlük camlarınız çok kalın değilse) bir kaç optikçi gezip, yüzünüze tam oturan, kavisli, üst tarafında havalandırma delikleri olan (yoksa buğulanıyor) ucuz bir güneş gözlüğü beğeniyorsunuz. Sonra optikçiye diyorsunuz ki, buna numaralı fotokromik (gündüz kararan, gece açılan) cam takılacak. Önce optikçiniz biraz nazlanıyor, olmaz filan diyor, bazlı cam (kavisli cam) gerekli filan diyor, siz üsteleyin. Oldurtanlar var diyin. İki gün sonra gözlüğünüzü alıyorsunuz ve mutlu mesut bisikletinize biniyorsunuz. Bu fotokromik camların da farklı fiyat aralıklarında olanları var. Size pahalısını satmaya kalkarlar. Lüzum yok, bendeki en ucuzu. Gündüz gece günün her saati kullanıyorum.
Bu yöntemin bir başka avantajı şu. Aliexpress'den de gözlük alıp denemişliğim var mesela. Fakat yüzüme tam oturmadığı için sattım. Gözlük ayakkabı gibi arkadaşlar, yüzünüze tam oturmazsa tüm rüzgarı içine alıp gözünüze gözünüze sürüyor. Ondan sonra gözlük takmanızın hiç bi anlamı kalmıyor, kuruyor gözler. Çerçevenizi kendiniz beğendiğiniz zaman bu ihtimali de ortadan kaldırıyorsunuz. Geçen gün gidip aynı çerçeveden bi tane daha var mı diye sordum, bulsam yedek olarak alacaktım, malesef kalmamış. O denli memnunum.
NOT: Numarası çok büyük olanlar optikçinin "bazlı cam" ısrarını kabul etmek zorundalar, nitekim başka çareniz yok. Ancak fiyat neredeyse iki katına çıkıyor bazlı cam kullanıldığında malesef. Yine de diğer tüm seçeneklerden çok daha iyi olacağı kesin. Bir kere alın, tam alın.