@Mert E.
sürdürülebilirlik;
sürdürülebilirlik, işleyen bir sistemin kendi kendini tüketmemesi, kaynak bazında, kazanılan değer için kaybın en az %49 olması durumu.
%100 organik tarım yapmaya ihtiyacımız yok, herhangi bir getirisi de yok. bunun yerine %85 iyi tarım, %15 organik tarım yapılabilir, böylece organic alarak kendini iyi hissetmek isteyen kesim ve rantçılar da üzülmez. tarım arazini 10 - 20 katına (bu nasıl bi istatistik ??) çıkarmadan organic tarım yapan ülkelerden benim bildiklerim; Bhutan, Mongolia, Maroc
diforıstreyşına yol açmadan yapmanın binlerce yolu var, permakültür denilen bi ekosistem var. buna ek olarak tarla olmadan da organik üretim yapılabilir, hatta toprak olmadan da... ve bunun için daha fazla su kullanmak zorunda değiliz, kar amaçlı kapital sistemlere uymak zorunda da değiliz. üstelik daha fazla suyu ziyan etmenin en iyi yolu suyu enerjiye, enerjiyi üretime, üretimi paraya/patronlara çevirmektir. HES
ama buna rağmen ormansızlaştırmaya devam edebilir rezidanslar tatil köyleri avmler yaparız, kondomda kullanmayız, konut ihtiyacı oldukça keseriz ağaçları dikeriz betonları, nedir yani ?
sonuçta herşey insan için, yeterki biz insanlara sıkıntı çıkmasın (o nasıl olacaksa
bir kere normal nedir ? endüstri devrimi önceki tarımcılık mı, şu anki tüccar tarımcılık mı ?
ilginç durum diye nitelendirdiğiniz şeyi tam anlamadım ? ama yerine başka enerji kaynağı koyulabilir, yalnızca şu anki enerji patronları bu yeni yatırımla vakit kaybetmek istemezler, sistem çalışıyo zaten. geçmişte nasıl oluyorduysa pekala olabilir, şimdi nüfus kalaba, yine de yapılabilir, acaba atomu hiç parçalamasaydık, doğadan hiç kopmasaydık, herkes kendi alanlarında kendi üretimini yapsaydı, bu kadar çok üretmesek üremesek dünya nasıl olurdu ? yanlışı burada yaptık, endüstri devrimi yapıldı, daha fazla insanı doyurmak için mi, daha fazla insanı tek kaynaktan doyurarak ganimeti paylaşmamak için mi ?
not: size gerçeği söyleyeyim diyen biri çıkarsa, önce onun gerçeği bilip bilmediğinden emin olunuz
termik kötü termik kaka demeye de gerek yok, saksıyı çalıştırmak yeterli, beyin bedeva...
şöyleki yapıyoruz termiği, çıkan co2 ve sera gazları deniz altındaki co2 ile beslenen yosunlarla filtre eden km.lerce tünellerden geçiriyoruz, alan razı veren razı, kimene