Scudo Sports

Niçin yaşıyoruz? Var mı bir amacımız, olmalı mı?

Durum
Başlık tartışmaya kapatılmıştır.
Yok benim bir şey yapmama gerek kalmadı, yaptığın iki yorumun birbirine tamamen zıt olmasıyla ne kadar tutarsız biri olduğunu gösterdin zaten. Bundan sonra da yaptığın yorumları dikkate almıyorum o yüzden... @Berke

Scudo
@uguryilmaz144
Engelleyebilirsin, güle güle.

@vebag
Hocam azminizi tüm içtenliğimle tebrik ediyorum[emoji4]. Ve emin olun,yazınızın bana faydası dokundu.Vallahi neşem yerine geldi,resmen yaşama sevincim arttı.(ALLAH'a şükür MÜSLÜMANIM)

Ayrıca bir ateist,uçakla seyahat ederken uçağın arızalandığını düşünelim.Uçak düşerken Ateist arkadaşımızın yüzündeki ifadeye ve içinden ettiği tövbelere şahit olmak istedim[emoji1] [emoji1] Korkudan kim bilir neler yapar...

(Yazımda kimseyi rahatsız edecek bir ifade kullanmadığımı düşünüyorum,belirtmek isterim,bunlar benim düşüncelerim)

• Beğen
Tepkiler: vebag
@Umut Tekin
Bende bu olay yüzünden düşünmemeye karar verdim

Ben hicbir dine ve felsefi anlayisa karsi degilim. Ancak su var, din mensuplarinin, o dinin ilk ortaya ciktigi donemi yasamak konusundaki israrlari gereksiz oldugu kadar tehlikelidir de.
Musevi toplumu bilim ve sanatta kendini gelistirerek bunu cozdu. Hristiyan dunyasi ise reform ve ronesans hareketleri ile yasam degerini arttirdi. Islamiyet ise, aslinda guzel bir din olmasina ragmen endulus emevilerinden sonra gerileme donemine girdi (ms 1100)
Bu gerileme doneminde islam dunyasindaki mezheplesme hareketlerinin buyuk bir etkisi oldu. Kula kul olma donemi, islami ileriye degil geriye goturdu. Lakin kutsal kitapta da tarikat ve mezheplerin gerekliligi konusunda tek bir ifade bulunmuyor.
Yazilacak cok sey var, ancak umre ziyaretinde bir arap dilencinin bana soyledigi bir soz ile noktalamak istiyorum;
"Islamiyet bu topraklari terk edeli yuzyillar olmus evlat."
Islam dunyasi bu silkelenme ve kendini sorgulama asamalarini gerceklestiremezse dogal selleksiyona fena halde kurban olacak. Ayni son 30 yildir yasanmakta oldugu sekilde.
Saygi ve sevgilerimle.

@THE DAME

Ateist bir insan toplumun kendisine empoze ettigi inanci reddetmis, sorgulama yapmayi ogrenmis, belli bir farkindaliga sahip bir bireydir. Boyle bir bireyin sadece can korkusuna son anda semitik bir inanca donus yapacagini farzetmek de musluman snoblugu veya ukalaligi olsun diyelim. Kisacasi cok safca bir dusunce sekli bu. Ayni komik saptamayi bir ateist(deist, budist, hristiyan vs.) bir musluman icin yapsa gene yadirgarim.

@THE DAME
İnsanlar doğumları anında bir millete mensup olurken bir dine de mensup oluyor.toplum ve devlet kuralları gereği.türkiye vatandaşı olan ve müslüman bir ailenin çocuğunun kimliğinde de türk ve müslüman yazar.kişi ailesinin himayesi altında bulunduğu süre içerisinde onların dinine ve kültürüne,geleneklerine uygun olan eğitimi alır.müslüman bir aile evladını hristiyan gibi yetiltirmez.ayrıca içinde yaşadığı toplum da bunu baskılar.bu kişi kendi fikirleri oluştuğunda kendi iradesiyle karar verip ateist olabilir.ancak dediğiniz gibi korkulu bir olayda allah adını anması veya dua okuması çok normaldir.çünkü çocukluğunda beynine kazınanlar hep müslümanlıkla alakalıdır.korktuğunda ve sığınma ihtiyacı olduğunda dua etmesi öğretilmiştir.kısacası bu psikoloji ile alakalı bir durum, dini referanslarla açıklanamaz

@dodobir
Benim anlamadığım,ben inançsız herhangi bir kişiye karşı saygısızlık yapmazken,onu yermezken,siz niçin Müslümanları küçük görüyorsunuz,Bu sizin ne haddinize acaba?Müslümanlar sorgulama yapmıyor sanarak, aslında kendi cahilliğinizi gözler önüne seriyorsunuz.Eğer,kendi köşenizden hiçbir araştırma yapmayarak herhangi bir toplum hakkında bu tarz peşin hükümlü fikirleri benimsiyorsanız,lütfen ortalık yerlerde paylaşıp insanların algısını değiştirmeyin.Toplumun empoze ettiği din de ne demek?!Sokakta karşılaştığınız birkaç kişiden yaptığınız çıkarımlarla böyle bir sonuca varamazsınız. İSLAM dinini araştırmadan,buraya gelip atıp tutmayın lütfen. Hakaret seviyesindeki yergileriniz gerçekten saygısızca.Ayrıca,dindar bir insan,ölümün her an gelebileceğini düşündüğünden ve yaratıcının ,onun yaptığı her hareketi izlediğini bildiğinden,davranışlarında hep iyiyi seçmeye çalışır.Çünkü her an ölüp ahiret hayatına göçebilir.Bu yüzden ölüm anında korkmak yerine,eğer iyi bir insan olarak yaşadıysa,ibadetlerini layıkıyla yerine getirdiyse, mutlu bir şekilde fâni dünyadan ayrılmanın tadını çıkarır. Ateist ise,ahiret hayatına inanmadığı için,artık mutlak sonun geldiğini düşünür ve bundan korkar. Hatta sonunun geldiğine inanmayarak son anda fikir değiştirir ama nafile.Çünkü ayetlerde de geçtiği gibi insanların son nefeste getirdiği kelime–i şehadet,kabul edilmeyecektir.Çünkü bu,korkudan dolayı yapılan ve insan fıtratında olan bir harekettir. Benim verdiğim örnek de insanın fıtratında inanma programının bulunduğunu anlatmaya çalışmaktı zaten..

@Matiz. Yanlis anlamayinda firavuunda kendini tanri ilan etmisti ama suyun icinde secde etti. Tabi onu kurtarmadi

@Kuzey Ege Benim bu konuda şöyle analitik bir çözümlemem mevcut. Bilmiyorum tarih okuyor musunuz ama Mezhepler tarihi Endülüs'ten çok önce başlar. Hatta mezheplerin gerekliliği hakkında bir çok kitap yazılagelmiştir. Maturidiyye ve Eşariyye dışındakiler hakkında malumatınız yok ise mezheplerin gerekliliğini tartışmanın bireyin imanı konusunda pek bir ehemmiyeti kalmıyor. Yani birey önce İslam'a inanıyor ve hesaba çekileceğini düşünüyorsa davranışlarını düzenlemeye başlamalı, felsefe, mezhep, icma, kıyas, fıkıh, mantık,kelam vb. gibi ilimlere burnunu sokmamalıdır.

Bence dünya kültür mirasına en büyük ihanetlerden birini Cengiz Han'ın Bağdat'taki bir çok el yazması eseri ortadan kaldırması değiştirmiştir. Oradaki eserlerde Helenistik dönem felsefe akımlarının çözümlemeleri ve İslam bilginleri tarafından çevrilmiş nüshaları mevcuttu, bunlar konumuzla alakası olan eserler olduğu için bahsediyorum. Hatta İmam Gazzali'nin meşhur eseri Makaasidü'l Felasife ( felsefenin maksadı) ve Tehafütü'l Felasife ( Felsefenin tutarsızlığı ) bu dönemlerde Gazzali tarafından kaleme alınmıştır. Cengiz Han Mısır, Sümer ve İskender'den ve onun bıraktıklarından, Roma'dan ve en eski İslam kültüründen el yazmalarını yakarak dünyayı karanlığa geçmeye zorlamış ve başarmıştır. Bu dünya üzerinde Bağdat kütüphanesini yakmak kadar cahilliğe yol açan bir eylem daha yoktur. İslam bu olaylar yüzünden kabuğuna iyice çekilmiştir. Nitekim ilerleyen zamanlarda Şah İsmail Tebriz ve İsfahan'ı kan gölüne çevirecektir. Şah İsmail'in yaptığı katliamın benzeri tarih sayfalarında Kudüs'ü ele geçiren Haçlı Şövalyesi Godfrey de Bouillon ile kıyaslanacaktır.

Sizin "kula kul olma" ile kastınız tarikat ise bunda da hatanız var diyebilirim. Şöyle ki tarikat izlenen bir yoldur. Fakat insanlar bunu dejenere etmişlerdir. Bütün bu genellemeler İslam'a zarar vermektedir. Bakın zaten Anadolu Selçuklu ve Osmanlı döneminden gelen kaynaklarda tarikat avam halk için girilmesi kolay olan bir yol değildir ve her önüne geleni almazlar. Çünkü belli gereklilikleri mevcuttur. Yani dini kimsenin eline oyuncak olarak bırakmamışlardır.

Bizim burada ahkam kesmemiz bana çok acayip geliyor, lütfen alınmayın. Ben iyi niyetinize istinaden hem sizin fikirlerinizle örtüşen tarafları hemde tutarsızlıkları belirten kısa bir mesaj yazmak istedim. Çünkü bu konuları anlatmaya kalkarsam Fatih Sultan Mehmet'in sarayın bahçesine kurdurduğu muazzam ilim toplantıları gibi günlerce konuşmamız gerekmektedir.

@Matiz
Doğuştan ateist olarak yetiştirilen bir bireyin buna benzer bir korku duymayacağını ve sığınma iögüdüsünden yoksun bir şekilde öleceğini mi düşünüyorsunuz?

Inaniyorum diyerek inandigi dinin kutsal kitabini bir defa bile okumayan cok buyuk bir kesim var ve bu kesim aslinda dinlere en buyuk zarari veren kesim.
Turkiyede okuma aliskanliginin olmamasi, cehaletin yuksek olmasi ve kulaktan duyma bilgilere kolayca inanilmasi nedeniyle sunu rahatlikla soyleyebilirim ki bu ulkenin %99'u kesinlikle musluman degil. Hatta bu nedenle ulkenin deizm oraninin %70lerde oldugunu bile soyleyebilirim. Cunku cevremdeki muslumanim diyen insanlarin 10 tanesinin en az 7-8 tanesinin bi haber oldugunu cok iyi biliyorum.
inanilan kutsal kitabin, kendi dilinde okunmasi gerekiyor. Ulkedeki cehalet ve tembelik bunun onune geciyor ve o dinin yasandigi ortam , bir nevi hurafeler ve sacmaliklar ortamina donusuyor.
Dedigim gibi, musluman oldugunu iddia eden ama deist olan bir ulkede yasiyoruz. Hastaligin buyuk nedenlerinden biri de bu.

@Atilla Gobel

Imam gazali'den sonrasini okumadim...

dini konular tartışması uzman kişilerce yapılmalıdır.biz de tartışabiliriz ama fazla derine dalmadan.tartışmalarda bilgi azlığından,çıkmaz sokaklara girebilir,birbirimizi yargılayabiliriz,dikkat edelim,bir konuyu birçok kaynakdan araştırıp,tartışmaya öyle girelim.selamlar,saygılar..

• Beğen
Tepkiler: THE DAME
@THE DAME Toplumun empoze ettigi din demek kisinin dininin icinde bulundugu topluma gore belirlenmesi demek. Sakarya'da dogan bir bebegin musluman, Roma'da dogan bir bebegin hristiyan olmasi gibi. Bu basit seyi bana aciklatman garip.

Ayrica mesajinda ateist bir bireye fazlasiyla saygisizlik yapiyorsun. Ne yazdiginin da farkinda degilsin galiba. Ateist kisinin son anda sirf olum korkusuna inancini degistirecegini cok eglenceli bir seymis gibi hayal ediyorsun. Sonra da saygisizlik yapan ben mi oluyorum. Geciniz.

Inanc ustune, baski altinda kalmadan arastirma yapmis, dusunmus ve en nihayetinde gene muslumanlikta kalmis bireylere saygim sonsuz ama durum boyle mi? Degil. Ezici cogunluk icinde dogduklari toplum ve aile baskisindan oturu inancini sorgulayamiyor bile.

Ateist insanin olumden diger canlilardan daha fazla korktugunu kim soyledi size? Diger inanclar ve felsefeler ustunde olmayan bilginizle cikarimlar yapmayin. Sonra saygidan bahsetmeyin. Dogumdan once de bu evrenin bir parcasiydik, olumden sonra da olmaya devam edecegiz. Ama boyle ama soyle. Olum, dogum kadar bu hayatin ve dongunun bir gerekliligi.

@cumali55

Yok öyle avanta yok. Konuyu açmışsın ondan sonra kapansın. Nerde görülmüş. Şöyle ağzımızın tadı ile iki polim yapmazsak olmaz. Sonra dilimiz şişer çatlar gideriz mazallah. Olmaz açılan konu bir daha kapanmaz.

Şimdi ölmenin en korkutucu boyutu bilinç halinin sona ermesi olacaktır. Yani öldün ve bir daha bir ben duygun, bir bilinç halin yok. Nasıl hoş bir duygumu. Hayır. Uyku ilede karıştırma. Çünkü uykudan sonunda uyanıyorsun. Bunda oda yok. Bu insanın biricikliği ile alakalı bir konudur. Her insan kendine göre biriciktir. Aslında baktığında yeryüzündeki en bol türdür. Şimdi dinlerin doldurduğu ve alternatifsiz oldukları nokta tamda burasıdır. Dinler öldükten sonra ne olacağımıza yönelik o zihnimizde olan büyük boşluğu doldurur. Her dinde bir öte hayat cevabı vardır, yoksa din olmaz. Din bu kadim soruya cevap verirken cennetten bahseder cehennemden bahseder. Bakınca cehennem bile kabul edilebilir bir şeydir öldükten sonraki sonsuz yokluk haline göre. İşte yanıyorsun ama yine kendinin farkındasın. Şimdi diğer yerde çeldirici bilim var. Biimsel gelişmeler yeni soru işaretleri oluşturuyor. Mesela şu insanın dünya üzerindeki varoluşu ve yaratılış. Bundan bir ikiyüz yıl önce daha fosil bilim gelişmeden mesela bir yahudilikte dünyanın başlangıcı 6000 yıl önceye dayanıyordu. Şimdi biliyoruzki sadece göbeklitepeki buluntular 12000 yıl öncesine tarihleniyor. Daha ilginci homo naledi isimi verilen insanın babasına ait olduğu iddia edilen fosil iskeletler 2 ila 3 milyon yıl öncesine gidiyor. Yani bu fosile baktığımızda bir maymuna benzemiyor. İnsanı andırıyor. Peki ne oldu. Yani homo sapiends e kadar gelen ırklar ne idi. Neandertaller insanmıydı. Belliki maymunda değil. Aslında biyoloji biliminde insan diye bir başlıkta yok neyse. Yani bu karbon testleri doğrumu. Doğru ise bu yaratıklar nedir. Hiçbir din insanın yaratılışını o kadar eskiye dayandırmıyor çünkü. yani soru ağır cevap belki belli ama hiçde işimize gelmiyor. Çünkü sonsuz yokoluş hoş birşey değil.

gerçeğe ulaşmanın tek yolu bilim dir ve bilimsel yöntemlerdir, bilim bu güne kadar insanlığa hiç yalan söylemedi hata yapmadı mı tabii ki yaptı ama sonunda hatasını kabul etmeyi de bildi asla hatasında ısrarcı olmadı, insanlar asırlar boyunca çeşitli inançlara sahip oldular ama bu inançların hepsi bilim karşısında yok oldular, düşünün binlerce yıl önce insanlar güneşe taptı şimdi ne kadar saçma geliyor ama her gün tepede dikilen ve her yeri aydınlatan gittiğinde karanlık basan bir dünyada insanoğlu bu parlak yuvarlak küreye tapındı ama yıllar geçti ve o yuvarlak parlak kürenin ne olduğunu bize yine bilim söyledi, ayrıca dünyanın evrenin merkezinde olmadığını, güneşin etrafında döndüğünü de bize bilim söyledi ve hala da bizi aydınlatmaya devam ediyor
eğer gerçekleri arıyorsanız bunun tek yolu bilimdir, tabi gerçekler sizin hoşunuza gitmeyebilir, yalanlarla yaşamak tatlı gelebilir ama bu bir kış uykusudur, hiçbir yalan bilimin karşısında direnemez

@THE DAME
Evet.sadece ölmekten korkuyor olacaktır, daha fazla yaşamak isteyeceği için.

@Fırat Y.
Cok guzel, tebrik ederim.

• Beğen
Tepkiler: Fırat Y.
@dodobir
Pardon bir sey sorabilirmiyim size, yanlis anlamasaniz siz müslümanligi birakip ateistmi oldunuz? Sadece bir soru, arkasinda kesinlikle bir kötü düsünce yok.

• Beğen
Tepkiler: THE DAME
@Fırat Y.
Bizim millet bunu anlamıyor işte. Her şeyi dine göre yorumlayan kısım maalesef çoğunlukta o yüzden ülke bu durumda zaten.
Ben de yazı için teşekkür ederim gerçekten güzel yazmışsın abi.

Durum
Başlık tartışmaya kapatılmıştır.
Geri