Scudo Sports

Nefes darlığı...

bendeki nefes darlığı benim kişisel tahminim değil. doğuştan gelen bir yetenek :)
annemde de var sanıyorum ki genetik
son doktora gittiğimde strotoskopla sırtımı dinlerken derin nefes almamı söyledi. ben ağzımı burnumu sonuna kadar açıp olabildiğince sessiz nefes almaya çalıştım ki böylece nefes darlığımı anlamasın istedim. ama doktor hemen anladı.
avrupada yaşayan kuzenimde esaslı bir astım var ağızdan çekilen toz kullanıyordu. yıllar önce bir kez o tozu merak edip bende çektim. onun verdiği etkiyi hiç unutmam. sanki ciğerlerim iki katına çıktı. o gün içtiğim sigaralar midemi bulandırmadı başımı döndürmedi hiç fenalaşmadım.
nargileyi bile 15 dakkadan fazla içemiyorum.
yani demek istediğim nefes darlığım doktor teşhisli ve gerçek.
kendi kapasitemi biliyorum. sağlıklı insanların ortalamasını çok altında. ben diğer insanlar kadar olamasamda bulunduğum noktayı biraz aşmak istiyorum çünkü bisikletle düz olmayan yerlerde yolculuk işkenceye dönüyor. arkadaşlar haftasonu bi yerlere gidelim dediğinde haritadan en rampasız güzergahı bulcam diye kasılıyorum.
bisiklet almadan önce bu ciğerlerimin durumu hiç sorun olmuyordu. hatta aklıma bile gelmezdi. şimdi nereye gitmem gerekse nerden giderim nerden dönerim diye dert ediyorum
bu ağızdan çekilen astım ilacını denesem en kötü ne olabilir ? hoş kalıcı hasar bırakmaz heralde ?
bir de istanbulda çalıştığım yer havasızsa gün içi kalbimin ritmi ara sıra değişiyor tekliyor garip sesler geliyor. oturarak çalıştığım halde. bir de ara sra derin nefes alma gereği duyarımben. ama deniz kenarında memlekette (sakarya karasu) bu sıkıntılarım yok oluyor.

Scudo
Sondan başlayalım. Normalde dakikada iki defa derin nefes alırız. Bu aldığımız nefeslerin her biri diğer nefeslerin miktar olarak iki katıdır. Ancak bunu hiç hissetmeyiz. İstemli olarak derin nefes alma ihtiyacına, hava açlığı diyoruz. akciğer hastalıklarında olabildiği gibi anksiyetenin (sıkıntı) en sık görülen belirtisidir. Esnemek te benzer olarak hava açlığımızın bir ürünüdür. Sakarya da bunu hissetmiyor olmanız muhtemelen sıkıntılardan uzak ruhen rahat olduğunuz içindir (eğer organik akciğer hastalığınız yok ise).
Yukarıda söyledim, tekrar olacak, astım ilaçları normal bireylerde doping ilaçlarıdır, zarar verirler.
İlk söylediklerinizde zaten nedeni de söylemişsiniz, hem aile öykünüz var, hem sigara ve hatta nargile içiyorsunuz!
10 kuruşa şöför mahalli olmuyor malesef.

beyler internetin yayılmasının tek kötü tarafı "internet doktorluğu". başın mı ağrıyor hemen google'da arat teşhisini koy, göğsün mü sıkışıyor google da arat hastalığının ne olduğunu öğren. bunlar çok çok yanlış şeyler. doktorlar böyle rahatsızlığını internetten araştırıp teşhiste bulunan kişilerden nefret ediyor :) işin bu kısmı bir yana yakınmanız her ne ise doktora danışın ve doktorunuzun önerdiği ilaçları kullanın. aman ha kafadan iş yapmayın, yazıktır. o doktor uzmanlıkla beraber 10 senesini siz google dan teşhis koyup kendinize zarar veresiniz diye harcamadı :)

@erdem özgür

Sen de biraz balık yağı iç. :)))))

@Bahadır Gürel

bahadır bey,daha öncede konuşulmuştu zone1,2,3... antrenmanları ile nabız düşürme işini ancak ben geçen gün Ege üniv. beden eğit. fakültesinde Vo2 max testi yaptırdım, sonuç dayanıklılığım iyi ancak oksijen kullanma kapasitem düşük çıktı :( belli bir noktaya kadar çok iyidim ancak belli bir tempodan sonra çok dolaşım sistemim yeterli gelmiyormuş, dediğine göre benim nefesimin yetmediğinden dolayı kapasitem düşük çıkıyormuş tabi daha önce bahsettiğim yüksek nabızda buna işaretmiş :(
bunun üzerine testi yapan arkadaşın dediğine göre kafasında şöyle bir antrenman profili çizmişim; ben 3-4 saatlik uzun sürüşler yapıp ancak kendimi çok fazla zorlamıyormuşum aslında dediği çokta yanlış değildi.
peki ne yapmam lazım dedim, bana interval antrenmanı yapmamı ve kendimi zorlamamı söyledi, arada sırada yarım saatlik timetrail filan yap dedi. laktik asit salgılama eşiğimi filan söyledi ona yakın kullanırsam bunu yükseltebileceğimi ve gelişmek istiyorsan zorlayacaksın dedi... vücutun çalışmayan yerinin gelişmeyeceğinden filan bahsetti..
evet zone 1 antrenmanları bir temel oluşturuyor ancak bu antrenmanlar acaba nabız düşürmeye ve dolaşım sistemine ne kadar faydası olur bilemem. ha bu arada akciğerlerimin kullanma kapasitesine baktı düşük olduğunu ve nefes çalışmaları ile bunu bir miktar daha yükseltebileceğimdende bahsetti. bu arada bununda 5 yıl önce bıraktığım sigaradan olabilir dedi :)

• Beğen
Tepkiler: Bahadır Gürel
Açıkcası konu ne zaman açılacak diye merak ediyordum.
VO2 max testi maksimal eforda ve dayanıklılık isteyen sporlarda submaksimal oksijen tüketimini hesaplayarak sporcunun kondisyonu hakkında bilgi verebilir. Kalp-dolaşım ve solunum (akciğer) sorunu olmadığı kanıtlanmış kişilere yapılabilen bir testtir!
Daha önce sözünü ettiğimiz şekerin yakılması için gereken oksijenin vücuda ne kadar alındığı ve bunun ne kadarının kullanıldığının ölçülmesi prensibiyle çalışır. Amacı dayanıklılık gerektiren durumlar için bireyin durumunu değerlendirmektir. Bisikleti hobi olarak kullananlardan ziyade bisiklet sporcuları için daha uygun bir testtir. Sporcunun monitorizasyonu için de çok elverişlidir. Egsersiz programı değerlendirmelerinde kullanılır.
Sağlıklı, hobi kullanıcısı için erkekte 40 ın kadında 30 un altı çabuk yorulacağınıza delalet edebilir. Teorik olarak egsersizle bu değerleri iki misline çıkarmak mümkündür dense de kimilerinde hiç bir artış olmayabilir! ayrıca yaşlılıkla da azalır.
Değerlerin kısıtlı olduğu durumlarda, sporcularda oksijen alımında, spor yapmayanlarda hem alımda hem tüketimde sorun olabilir.
İlk söylediğimize tekrar dönmüş oluyoruz; kalp, dolaşım ve solunum sistemlerinizin sağlıklı olup olmadığı hekim tarafından mutlaka gösterilsin.

EK: Hem sigara içip hem VO2 max testi yaptırmak, marsa gitmek için tüp taktırmaya benzer!

Atalay bey, geçen senede kontrol için ekg çektirmiştim normal birşey yok denmişti ama diğer bahsettikleriniz içinde doktorları ziyaret edeceğim. teşekkürler..

Atalay Bey merhaba. Benim için siz, bu forumda çölde vaha gibisiniz. Kalp ameliyatı olduktan sonra, ek damarlar takılmış bir hasta nasıl bisiklet sürmeli, nasıl egzersiz yapmalı gibi konularda çok araştırmam olmuştu. Forumda benim durumumda olan da olmadığından, genelde yalnız kalmıştım. Mecburen, sporcu sağlığı konusunda uzman bir kardiyologa gidip destek istemiştim (Acıbadem Sporcu Sağlığı Merkezi). İki yıl boyunca da, nabzımın üst sınırına gelecek şekilde kendimi zorlamadım. Geçen yıl Acıbadem'de yaptırdığım kontrolde, kalp kaslarımın geliştiği bilgisi verilmişti. Bunun da ek damar takılan biri için tehlike oluşturacağı söyleniyordu. Sizin görüşünüz nedir?

yanlış anlaşılmayı düzeltmek için not : ben sigarayı on sene önce içiyordum. şimdi sadece nargile içerim onu da keyfe keder.
ama o astım dopingi denen şeyi kullanmak için illa önce bir doktor onayı almam gerektiği konusunda hemfikiriz galiba.
ben onu basit bişey düşünmüştüm yani hasta olmayan bile kullansa zarar vermez falan.

Konuya sonradan dahil olarak tüm mesajları ve hikayeyi bilmiyorum; ancak kalp rahatsızlığı ve akciğer dolaşımı bozukluğu olan bir kimsenin sigara veya başka bir "akciğer sağlığını tehdit edici" nargile içmesine seyirci kalamıyorum.
Akciğerin dokusunun elastik yapısı, nefesin "verilmesi" aşamasında çok önemlidir. Dokuyu harap ederseniz giren hava çıkamaz. Sizin dokuyu harap etmenize neden olan sıcak yanık hava aynı zamanda hava yollarınızdaki tüm koruma hücrelerinizi de etkisiz hale getiriyor 8 saat boyunca. Ne boğazınızda temizlik yapabiliyor balgam süpürücü hücreler, ne de hava keselerini temizleyebiliyor akyuvarlar.
Solunum düşük tempoda en verimli çalışmaktadır, tempo yükseldikçe kan asitliği fazla düşmekte kandaki oksijen kanı bırakıp dokuya yeterince geçememektedir, kasların yorulması ve nefes derinliğinin azalması da cabası. Nargiledeki yanık havada aldığınız karbonmonoksit, kan hücrelerinizin oksijen taşıma bütçesini düşürüyor kolay kolay da terk etmiyor 200 kat kuvvetli bağlandığı için oksijenden(karbondioksit 20 kat oksijene nazaran). Karbondioksitin oksijen değiş tokuşunda bir yeri var ancak soluduğunuz karbonmonoksit çok kuvvetli bir zehir, arsenik almış gibi oluyorsunuz. Soluduğunuz havanın oksijenden zenginliği(temizliği) yaşayacağınız uzun ömrün en büyük belirleyicilerinden olduğu tıbben açıklanmış bir gerçek. Bilmem benim söylemem fayda eder mi; sizin astım ilaçlarını kullanarak kendinizi daha fazla olanak vücudunuzun uyarılarını dikkatinizden uzaklaştırmayı planlamanız maalesef bağımlılık algısı ile ilişkili. Faydalı bir şeyi zararlı bir amaç için kullanıyorsunuz.
Sigarayı bırakmanız kutlanılacak güzel bir haber, sizi takdir ediyorum. Diğer akciğer harap edici ajanlardan da uzak durmanızı tavsiye ederim.
"Olmaya cihanda bir nefes sıhhat gibi", demişler.

Arkadaşlar bene kronik bronşit war. bebekken zature olmuşum kis kalmış yıllardır çekiyorum. Yakın çevremde bulunan arkadaşlarım sürekli bisiklet kullanıyordu. Onlara uyarak bende bisiklet aldım. Acaba diyorum bisiklet bu hastalığı atmamda faydalı olur mu? iki gündür bisiklete biniyorum 1 ve ya 2 saat totalde tam ölçmedim 12 km yapmışım. Evet bisikletin üzerinde nefes nefese kalıyorum ama inince sanki nefesim açılmış ferahlamış gibi hissediyorum. Bisiklet üzerinde çabuk yoruluyorum 5 km gidiyorum bacaklarım baya ağrıyor. Daha önce viraz vücut geliştirme çalışmıştım. Bacaklarım zayıf biraz. şu öksürüğü bir atabilsem keşke

@Murat1978

Senin sorunun cevaplarını buradaki insanlar cevaplayamaz, problemini doktorla çözmen lazım. Burada bilip bilmeden spor yaparsın derler; sonra çıkarsın spor'a, yerde yatarken bulurlar daha N olduğunu anlayamadan bisikletsiz gidersin diyer tarafa.

Geri