Scudo Sports

ne yapacağız bu tavsiye isteyenleri ?

tavsiye konuları 3 türden hikaye,

1.si, seçeneklerini hazırlayacak kadar konuya hakim, zaten alacak istediğini, kimsenin fikrini değiştiremediği tavsiyos
2.si, bütçesi 3 birimken, 7 birimlik tavsiye isteyip, 2 birimlik ürün alan tavsiyos
3.sü, bisikleti aldıktan sonra konu açan tavsiyos

tavsiyos; tavsiye isteyen, alan, alamayan, almayı çok isteyip benzerini alan, sonunda istediğini alan

Scudo
İstersen 50 sayfalık bisiklet alım kılavuzu hazırlayın hiç fayda etmez. O konular yine de açılır arkadaş.

Millet olarak tembeliz. Bunu kabullenmek lazım belki de. Konu açmadan önce ben mi araştırma yapacağım gibi bir zihniyet var. Sor foruma gitsin.

Bu sadece bu forumda böyle değil zaten. Hangi foruma bakarsanız aynı.

• Beğen
Tepkiler: Uğur S.
Çözüm bulunması gereken soru sorulması değil, arkadaşların dediği gibi bu hep olacak, sorun her soru sorana benzer şeylerin yazılıp, yüzlerce konunu altına binlerce defa yazılmış, unutulmuş ve böyle gidiyor olması.

Bu tüm topluluk sitelerinde yaşanan bir durum olduğundan genelde uygulanan çözüm konular için üyelerin sürekli olarak güncellediği sabit wiki sayfaları oluşturmak, foruma soru düşünce cevap olarak ilgili sayfanın bağlantısı verilip geçiliyor. Soruyu soran daha ayrıntılı veya duruma özel bilgi isterse forumdan devam edebiliyor. Gelen sorulara göre zamanla wiki sayfasındaki içerikler geliştiriliyor vs. Bu içeriğin forumda değil de wiki'de olmasının nedeni de tüm üyelerin kolaylıkla değişiklik yapabilmesi ve değişikliklerin geçmişe doğru kayıt altına alınabilmesi, moderatör onayı, sayfaların kategorilerin kolay düzenlenebilmesi vs. gibi imkanlar.

@alierkanimrek

@alierkanimrek

wiki ortamı özellikle atöyle kısmı için çok çok güzel olur ancak bunu direk tr.wikipedia.org un içinde yaparsak hiç dikkat çekebileceğini sanmıyorum. duruma özel tematik wiki oluşturulabiliyor artık ona ne deniyorsa. fakat wiki ortamında eğer tavsiye ve model ismi vererek bisiklet önerileri yaparsak, bu bisiklet iyi şu kötü denirse, çarşı pazar karışacaktır :mlk:

forum ortamında bunun çok olduğunun bende farkındayım.

foruma bağlı portal bana en doğrusu geliyor. mesela takip eden var mı bilmiyorum otopark.com sitesi hayatına forum olarak başladı 2009 dan sonra portal haline geldi. ben sadece foruma bağlı bu iş için portal oluşturulmasından yanayım. forum yöneticileri buna yanaşmazlar ise blog ya da kendi sayfamızı kurma yoluna gidebiliriz. herşey yapılabilir video rehber hazırlanabilir, resimli rehber hazırlanabilir. imkanlar çok, kolayca sistemli bir hale getirebiliriz bisiklet bilgisini.

forumda özellikle atölyede başlıkları sabitlenmiş ya da sabitlenmemiş, çok nitelikli bilgi sunmuş arkadaşlar var. onların bu oluşuma destek olmasıyla kolayca ansiklopedik seviyede bilgi çıkarabileceğimizi düşünüyorum.

@Sinan A.

MediaWiki herkesin sunucusuna kurup, görünüşünü falan özelleştirip, yönetebileceği bu forum yazılımı gibi bir yazılım, wiki.bisikletforum.com alanına kurulabilir mesela. Portal için Wordpress var.

Tabi bunları öneriyoruz ama bunlar da birer mesai demek, bunları yönetecek kişiler lazım, içeriği güncel tutacak üyeler lazım...

Bu başlığı açan Arkadaşı ve bu tür bir düşünceyi paylaşanlara bir örnek vermek istiyorum.
Bisiklet tutkunusunuz, bir bisiklet almak için bir spor mağazasına gidiyorsunuz.
Siz tam nasıl bi bisiklet istediğinizi, yada tam kararda veremediniz görevli mağaza çalışanına soracaksınızki....
O gelip, yaa çok sıkıldım hergün biri gelip yok sedona mı giatnmı?
Yok aceramı alvio mu, bisikletler orada aksesuarlar da az ileride (Git ara bul) Son ra bana gel bende he iyiymiş derim.
Yada eleştiririm niye aldın bunu insan bi sorar derim.

Mantığına benziyor. Buda benim düşüncem.

• Beğen
Tepkiler: Cem Ç
@Cenk_

görüşünüze saygı duyuyorum ancak olayın bu hale gelmesini açıkçası hiç istemem. insanlar için oturup rehber hazırlamak yol göstermek, bilgi sunmak insanları başımızdan savmak değil bence.

burda ki yarım yamalak bilgiler genelde arkadaşlar bisiklet almaya gidince satıcının bilgileriyle karışıp çorba oluyor. sonuç olarak genelde akıllı bisiklet satıcıları kendi istediklerini satıyorlar. şehrimde ismini vermek istemediğim bir bisikletçi internet ortamından çok rahatsız. çünkü müşterinin istediğini değil kendi istediğini satmak istiyor. ben suntour maşa sorunca bende dandik maşa yok diyor onu takıp furş takımı almaya gidince gelseydin ya bende rst vardı daha iyi onu verirdik diyor. sele almaya gittiğimde aynı adam oturma kemiği aralığı diyince yav sele çok acayip bişey falan filan diyor oturma kemiği aralığına göre seçimden bir haber.

bu başlığı açmamın sebebi zaten burda olan halihazırdaki bilgiyi biraraya getirip hazır halde insanlara sunmak. yapılabilir diye de düşünüyorum.

Bisiklet alacak kisiler ilk olarak paraya kilitleniyor.
Parasinin alacagi en iyi bisikleti istiyor.
Ne arayacagini, neyin ne oldugunu bilmedigi icinde burada konu aciyor sonra arapsaci olup iyice dagiliyor :)

Her konu acanada klasik aciklamalar gerekiyor:

Ne amacla ne tur yerlerde kullanmayi dusunuyorsun?
Cevap - O zaman su tarz bisiklet sana daha uygun olur ama sen bilirsin...

Kadro boyunu hesapladin mi?
Cevap - Her kisiye giysi secer gibi uygun boy kadrolar vardir. Soyle olculur, boyle hesaplanir...

26 - 27,5 - 29 inch mi olsun?
Cevap - Avantajlari, dezavantajlari sunlar. Teker boyu, kadro boyu uygun olunca sana bir sorun teskil etmez. Detayli bilgi icin birazda sen arastir.

Amortisor - Duz masa?
Cevap - Avantajlari, dezavantajlari sunlar. Detayli bilgi icin birazda sen arastir.

V Fren - Mekanik Disk Fren - Hidrolik Disk Fren?
Cevap - Avantajlari, dezavantajlari sunlar. Detayli bilgi icin birazda sen arastir.

Kac vites olacak?
Cevap - Butcene kalmis. Hizi ve cekisi etkileyen ana unsur vites sayisindan ziyade aynakol capi ve ruble dislilerin en kucuk ve en buyuk olaninin dis sayisidir. Detayli bilgi icin birazda sen arastir.

Tekerlek secimi?
Cevap - MTB lastik ozellikleri kabaca, tur/cyclocross lastikler kabaca, yol lastikleri kabaca soyledir. Tutusu ve yol kosullarina gore + / - yanlari sudur. Detayli bilgi icin birazda sen arastir.

Ben niye hizli gidemiyorum / niye yokuslarda zorlaniyorum?
Cevap - Vites sisteminin disli oranlari, lastik secimin, lastik hava basincin, en onemlisi senin guc ve kondisyonun. Detayli bilgi icin birazda sen arastir.

Agrilarim var?
Cevap - Sele ayarini dogru yap, dogru kadro boyu kullandigindan emin ol, gidon ayari deneme yanilma yolu ile sana en uygun tarz olacak sekilde bul, fren vites elcik ayarlarini ergonomik yap, kadans nedir ogren ve uygun kadansta surmeye calis. Detayli bilgi icin birazda sen arastir.

Bisikletimde sorun var?
Cevap - Artik arastirmayi ogrendin, bisiklet hakkinda da epey bilgi sahibisin. Biraz arastir daha detayli ve teknik sorular sor ;)

Ama bunu klasik hale getirip herkesin okumasini saglamak biraz zor :) Zaten basta bilmedigi, arastirmadigi, uzun bir sey gorunce okumadigi icin boyle oluyor.
Elbette bunlar bir baslik altina sabitlenirse her soran bu konuda ilgili alt basliga yonlendirilirse isler kolaylasabilir.
Bunun haricinde isteyen cevap yazar, istemeyen yazmaz olur biter...

@alierkanimrek

wordpress ile birşeyler yapması ve ayakta tutması diğer sistemlerden çok kolay diye biliyorum. bunun için deneyimli gönüllü birilerini bulabilirsek neden olmasın ?

@suat akman

çok güzel söylemişsiniz. bu söylediğiniz klasik seçim kriterlerini insanlara peşin peşin sunmak benim fikrimde. yani bisiklet alırken dikkat edilecekler diyip sonra bisiklet türüne nasıl karar verilir, kadro nasıl seçilir, vites sistemi nasıl seçilir, maşa nasıl seçilir vs vs diye önce seçim kriterleri konusunda insanları bilinçlendirmek zaten ben dediğim. çok kısa çok kolay bilgiler aslında. detayı için atölye kısmı zaten hazır olur.

Tercih Meselesi Birazda Misal Benim Aklımdaki Tur Bisikleti Ultegra Aynakol-ruble-105-ultegra stı Kollar-105 Ön Attırıcı-XT Arka Vites-Düz Maşa-Aleminyum Kadro-Saglam Tur-yol Arası Performanslı Jant.Hatta Belki Hidrolik 105 Frenler Falan..

Benim Kişisel Tercihim Bu Şekilde Birşeyler Olurdu,Belkide Alınca Pişman Olurum Ama Dünya Turu Olmadıkca Bu Şekilde Clycross-Yol Arası Bir Tur Bisikleti Düşünüyorum..

Ama Birine Bunu Tavsiye Edersem Büyük İhtimalle Deli Oldugumu Düşünebilir.Kimisi Çelik Kadrolu Fuji Tour Tarzı Birşeyler Seviyor Kimisi Kron 4000 Kadroyla Dünya Turu Atıyor..Bence Kişiler Az Cok Bisikletleri Test Ettikten Sonra Kendi Karar Vermeli..Ha Gönül İsterki Herkezde Dura ace Vites-Campagnolo Jantlar Olsun Ama İmkansız:D

İnsanları kısıtlama mantığı çok doğru değil (abartılı durumlar olmadıkça) , altı üstü bir sele seçecek adama "25 sayfa konu oku" demek de doğru değil , beğenmiyorsan veya hoşuna gitmiyorsa konuyu okumadan,cevaplamadan çıkarsın bu kadar basit bir olay bu.Ayrıca zaten bisikleti olan birinin "bisiklet seçimi" forumuna girme zorunluluğu yok başka şeylerle ilgileniyorsanız başka sayfalarda gezersiniz burada da ilgilenen arkadaşlar yazar çizer.

Ancak forum kuralları örneğinde olduğu gibi detaylı,ayrıntılı ve derli toplu bir konunun üst konu yapılması gayet faydalı olabilir.

• Beğen
Tepkiler: Srklgk
.... bisiklet kullananlar kulübü diye bir sürü konu mevcut arkadaşlar biraz akıllarında kalan bilgi kırıntılarını kullansa buralardan ne kadar çok bilgi elde ederler tahmin edemezler ama işte kullanmıyorlar kırıntıları...

@Cenk_

Dükkandaki satıcı arkadaşın görevi müşteriye bilgi vermek ve satış yapmak, bunun karşılığında maaş ve primini alıyor. Forum üyelerinin böyle bir görevi olmadığını hatırlayalım. Forumlar gönüllü yerlerdir.

Bir yazılımmı oluştursak aceba herkese faydası olacak şekilde. Mesela soru cevap üzerinden yola çıkılabilir filtreleme ile yola çıkılabilir ;
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
1-) Ne amaçla bisiklete bineceksiniz :
A) Ara sıra bulunduğum yerde ( şehir köy kasaba ) turlamaya
B) Patikalarda stres atmaya
C) Hız yapmayı seviyorum heyecan benim işim

2-) Özellikle aradığınız bir donanım ya da şart varmı ?
A) Önemli değil ara sıra binebiliyim işimi görsün, kaliteli ve güvenilir olsun yeter.
B) Tabiki var ; büyük lastikler benim için önceliklidir.
C) Vites sistemi mutlaka gelişmiş olmalı . Gezeceğim yerler ona uygun olmalı

----------------------------------------------------------------------------------------

Soru ve maddeleri sadece fikir olarak sunmuş olsamda yardım isteyen arkadaşlarımızın ne tür bisiklet istediğini hangi donanımları kabul edebileceğini bu şekilde belirleyebilmiş oluruz ve defalarca aynı konu açılmamış olur. Tabi bu anket-sonuç yazılımını ana sayfaya monte etmek ve daha önemlisi bu yazılımı üretebilmeliyiz.
Kişisel fikirlerim bundan ibaret birinin işine yarasa ne mutlu bana.

@muratcolakoglu

Şahsen ben dükkandaki maaş prim alan satıcıdan bilgi almaktansa forumdan bilgi almayı tercih ederim :) Burası da bilgi paylaşım platformu olduğundan mecbur olmasa da bilgi vermek herkesin görevidir. Çünkü başkalarının bilgilerinden sen de yararlanıyorsun.

Tüm bu konuşmalar ışığında bu oluşuma katkıda bulunmak isteyenlerin bana özelden ulaşmalarını istiyorum.

şimdilik ulaşanlarla sadece bir amaç hedef plan program belirmek var aklımda. katılıp fikir belirtip illa ki sürekli bu sistemin içinde olmak zorunda değilsiniz. sadece bir panel oluşturmak için gönüllüler arıyorum henüz.

Zaten ben de zorunlu demedim burada bilgi edinip tecrübemizi paylaşmayacaksak ne işimiz var? Anlaşılan forum sizde bağımlılık yapmış sigara gibi, ister istemez giriyorsunuz :)

• Beğen
Tepkiler: Cenk_
Geri