Bu konu aslında foruma dair bir serbest kürsü, bir özeleştiri, çözüm arayışı amaçlı ve yapılan yorumların bazılarında ve atışmalarda görüldüğü gibi sorunların ne olduğuna dair örnekleri kendi üreten bir dinamik yakalamış gibi geldi bana.
İlk olarak insani etik, internet etiği ve forum etiği kontrol edilebilmeli ama bu çok zor bir şey. Bunu herkes kendisi özeleştiri yaparak sağlamalı. En kolayı; "kendinize yapılınca hoşlanmadığınız şeyleri başkasına yapmayın" klişesinden harekete geçmek

Sanırım foruma bir şeyin arayışında iken rastlayıp, haberdar oluyor, içeriğini görünce üye oluyor çoğu kişi. Ancak foruma girince (özellikle genç kesimde daha çok rastlıyorum) kişiler internetle çok içli dışlı olmalarına rağmen, sorununa - sorusuna dair herhangi bir konu açılıp açıklama yapılmışmı kontrol dahi etmeden yeni konular açıyor. Bir de üzerine "ÇOK ACİL" ibaresi atip yarım saatte bir "GÜNCEL" mesajıyla zirveden kopmayanlar tadından yenmiyor

Sabit konularda ve daha önce tartışılmış konularda çok zengin içerikler ve doyurucu bilgiler var. Ama bunları incelemek yerine büyük bir kesim foruma dalıp bir soru atıp ihtiyacını görünce çıkmayı tercih ediyor. Yüzeysel bir bilgi dahi vermeden kendi adına bütün araştırmaların yapılıp cevapların sunulmasını isteyenler var. En çok yeni bisiklet alacaklarda görülüyor bu sendrom. "Bisiklet alacağım marka ve model fiyatları ile lütfen" "nerede kaca ne bulurum butce su" deyip bekleyenleri çoğu kişi görmüştür.
Az bilen, çok bilen, açılan konuya ilgili ya da sunulan soruna yeterli olan - yeterli olduğunu düşünen herkes kendince birseyler anlatmaya, yardımcı olmaya çalışıyor.
Bunlar elbette olacak. Olmalı!
Bazen bazı konu açanlara veya konulara yorum yapanlara kibarca hatırlatma ve duzeltme yapmak gerekli olabilir. Ancak bu maalesef bu şekilde yürümüyor pek çok kez. Herkeste bir alınganlık, agresiflik, fanatizm, "ben haklıyım" "sen benim lafımın üstüne laf söyleyemezsin" "sen kimsinki beni uyarmaya/düzeltmeye kalkarsın" havası hakim.
Bazı günler yazılanları görünce forumdan çok internet kafeden ergenlerin chat savaşlarına benzetiyorum olan biteni. Buıraya bilgi aramaya, bilgi paylaşmaya ve bunu ortak ilgi noktası olan bisiklet ve bisikletçiler konularında yapmak için burada olduğumuzu düşünüyorum. Madem ki böyle, ilgimizi çekmeyen veya sinirlerimizi zıplatan konu ve kişilerde yorum yapmayalım. Karşımızdaki seviyesini kaybediyorsa onun seviyesine inmeye gerek görmeyelim. Sinirliysek sinirimizi çıkarmak için burada konu ve adam arayıp dalaşmayalım. Bunları yaparak hem forumu hem forumdakileri meşgul ediyor küstürüyoruz.
Hepimiz insanız, hata yaparız, az bilir çok bildiğimizi sanırız, bildiğimizin yanlış olduğunun farkında olmayabiliriz, farkında olsak bile mazohist bir inatla tercihimizi öyle tutmaktan hoşnut olabiliriz. Ama kimseye sahip olduğumuzu, yaptığımızı, bildiğimizi dayatmak zorunda değiliz.
Herkes yanlış konu açabilir, yanlış yorum yapabilir, geçmişte hata yapabilir. Ama bir seviyeden sonra eski hataları ile yargılanmamalıdır. Yaptığı bir şey önüne konunca da alınmasına saldırmasına gerek yoktur.
Dil ve imla konusuna gelince; mükemmeli kovalamasakta dikkatli olmamız gerekli bence de. Neden derseniz; konuşurken mimiklerinizle, enerjinizle, karşınızdakinin ifadesinden anlaşılmadığınızı farkederek ifade değişikliği ile anlatmak istediğinizi aktarırsınız. Yazılı olarak bir seyi aktarıyorsanız, mümkün olduğu kadar düzgün ifade, cümle ve imla kuralları dahilinde aktarmaktan baska pek sansiniz yok. Yoksa dünyanın bisiklet konusunda en yetkin kişisi bile olsanız karşınızdaki sizi ancak anlaşılır şekilde yazabildikleriniz kadarıyla değerlendirecektir.
Bir de ortak nokta bisiklet ise kişilerin birbirlerine siyasi ve dini tercihleri ile yaklaşmaları, saldırmaları ve birbirlerini buna göre değerlendirmeleri ve iğnelemeleri hiç yakışık almıyor.
Bunlar da benim foruma ve forumdaşlara dair görüşlerim. Bunları yazarken kimseyi hedef almadım, yargılamaya kalkmadım veya örnek göstermedim. Genel olarak gördüklerim ve benim bu forum için olmasını umduğum önerilerim - beklentilerim sadece. O yüzden buradaki kelime, cümle veya paragraflardan kimse alınmasın veya satasmasın lütfen...