@Cengiz ADANUR
Bu vites kombinasyonlarıyla ilgili açıklamayı yapmıştım;okunmamış sanırım.Zira "1.vitesle kalkmayı denemeyin....3.vites uygun ve idealdir" ifadesi çok yanlış olmuş.Yazılalı epey olsa da yanlışın düzeltilmesi anlamında faydalı olacaktır.Şöyle ki:
bisikletimiz 24-27-ya da 30 vitesli bile olsa 1.vites en kolay pedal çevirme kombinasyonudur.Neden? Çünkü ayna dişli en küçük (1) Ruble ise en büyüktedir.Rubledeki en büyük dişli de 1. dişli olduğu için 1x1=1.vites diyoruz.
3.vites ifadesi aynada 1,rublede ise 3.dişliyi ifade eder.Yani aynakolun en küçüğü 1.Orta dişli 2. en büyüğü ise 3. vitestir.
Ya rublede durum nedir?
Rublede de en büyük dişli 1,sırasıyla dişliler küçüldükçe 2.3.4....rublede kaç dişli varsa o.
Soruya dönecek olursak,kalkış için üçlü aynakolda 2,rublede 4 oldukça uygun kombinasyonlar.1.ayna dişlisinin rubledeki 1 2.ve max 3. dişlilerle birlikte ve yokuşlarda kullanılması gerektiğini unutmayalım.
Aynı şey(24 vites yani 8 li ruble için) aynada 3 rublede 7 ve 8 in dışına çıkılmamalı.
8 li ruble için kanımca ideal olan kombinasyonlar
1X1-2-(3)
2X4-5-6
3X7-8
3 ü neden parantez içine aldım,şundan.1x1-2 de zincir konumunu korurken 1x3 te konumu koruyamıyor.Aynı şey 2X3 için de geçerli.Bu benim dikkatlice yaptığım bir gözlem.Yani 8 li rublelerde, rubledeki 3. dişli, bire çok,ikiye az geliyor gibi.9 lu rublede böyle bir sorun yok.10lu rubledeki vites kombinasyonlarında zincir konumu ideal rotasını koruyor mu bilemem.Ancak ayna çarkındaki aşınmaların çoğu bu kombinasyonlardaki uyumsuzluktan kaynaklı.