@Spartiat gerçekten çok teşekkürler, bana da temiz göründü, görmeye gideceğim ama neyine bakılır tam da bilmiyorum, sanırım üstündeki vites seti, sitelerdekiyle aynı mı, frenler tutuyor mu, pas var mı falan diye bakacağım. Sizin öneriniz var mıdır şunlara kesin bakın diyeceğiniz?
boyum 180 ve 80 cm bacak iç boyu sanırım tam gibi ama emin değilim, mosso da 51 e bakıyordum.
Boy uygun gibi, çok az büyük de olabilir. Büyükse üst borunun yüksekliği dışında sorun olmaz, onu seleden inikken tam tabanla yere basarak denemek lazım.
Lastiklere bakılabilir, havasız beklemekten çatlaklar oluşmuş mu diye. Eskiden olsa "alt tarafı lastik, değiştirilir" derdim ama artık öyle değil.
Modele göre olması gereken bileşenlerin olup olmadığına bakılabilir, olması gerekenden daha düşük bileşenler varsa duruma göre fiyat düşürmek ya da alımdan vazgeçmek yoluna gidilebilir.
Derin çizik, çatlak, kaynak, boyada rötüş olup olmadığına bakılabilir. Özellikle sticker, kadro koruyucu ve bagajın altına bakmak lazım. Çatlak ve kaynaklar alımdan vazgeçirmeli, diğerlerinin hikayesi dinlenebilir, anlayan bir yere gösterilebilir.
O anda anlamak çok zor olabilir ama belirgin eğrilik, maşada arkaya doğru kaçıklık, elcik kenarlarında sert bir düşüşün izleri olup olmadığına bakılabilir. Eğrilik durumunda alımdan vazgeçilmeli. Maşa arkaya kaçıksa alın borusu civarında da deformasyon var mı diye bakılabilir, varsa alımdan vazgeçilmeli, yoksa ciddi indirim istenmeli ya da yine vazgeçilmeli.
Vites geçişleri, göbek dönüşleri, gidon dönüşü, maşa boşluğu gibi konularda belirgin, ayarla düzeleceği şüpheli bir sorun olup olmadığına bakılabilir. Göbekler tıkırtılı ya da vuruntulu dönüyorsa masraflarını karşılayacak kadar indirim istenmeli.
Sele kılıfı sökülüp sele durumuna da bakmakta fayda var. Kişisel bir konu olduğu için nasılsa değiştirilecekse önemli değil.
Bir de
- faturası/fotokopisi varsa alın
- mümkünse ödemeyi banka üzerinden "xxxxxxxxxxx seri numaralı bisikletin satın alma bedeli" diye gönderin
- tarih ve yer bilgisini de içerecek şekilde "xxxxxxxxxx seri numaralı bisikleti Aaaaa Bbbbb'den YYYY bedelle satın aldım, ücretini havale yoluyla ödedim" gibi her iki tarafın imzaladığı bir belge düzenlemekte büyük fayda var. Fatura fotokopisi üzerine de yazılabilir.