Scudo Sports

Merkezi kilit/Center Lock nedir?

Turhan Atakan

Aktif Üye
Tepki
33
Bisiklet
Kron
Arkadaşlar bisikletimde brm446 fren kullanıyorum(sonradan takıldı)rotorlarım orjinal markasını bilmiyorum.Rotor araştırırken merkezi kilit uyumlu diye yazıyor birçoğunda.Bu özellik nedir?Ne işe yarar?Biraz bilgi verirseniz sevinirim.

Scudo
Merhaba,

Rotorlar jant göbeklerine yaygın olarak iki şekilde takılır. Center Lock (merkezden kilitlemeli) ve 6 vidalı sistem. Yani bu terim, rotorun göbeğe montaj tipini gösterir.

Saygılar

• Beğen
Tepkiler: Yusuf S.
Merkezi kilit ve 6 vida arasındaki farkı resimde görebilirsin. Birisi direkt vidalar ile göbeğe monte edilirken diğeri tırtıklı kaset yuvaya oturtularak monte edilir.
http://media.thehubsa.co.za/uploads2/20100104_044320_TECH_Rotor_type.jpg

@Halil EROĞLU

Halil bey bu montaj tiplerinin birbirine avantajı , dezavantajı varmıdır ? Yoksa kullanım alanlarımı farklı ?

Tek avantaj merkezi kilit sisteminin çok kısa bir sürede kolayca takılması(10-15 sn.). 6 vidalı sistemde adından da anlaşıldığı üzere 6 adet vidayı söküp tekrar iyice sıkmanız gerekiyor ki epey zaman alabilir eli alışık olmayanlara göre. Bunu da vidanın özel anahtarı ile yapmanız lazım, merkezi kilitte alete gerek yok. Ağırlıkları çok yakın,(merkezi biraz daha hafif) o açıdan avantaj saymıyorum o konuyu. Kısacası hangisi hoşunuza gidiyorsa ve sağlamlık açısından kafanıza hangisi yatıyorsa onu tercih edebilirsiniz...

• Beğen
Tepkiler: bekut ve Emre G.
@Halil EROĞLU

Centerlook biraz daha hizli sökülüp takildigina katiliyorum ama 10-15sn de degismesi imkansiz birsey. Centerlook icin de söküp takma aleti var, eger alet kullanilmadan sıkılırsa rotor fren yapinca yuvasinda cok hafif bir sekil de oynama yapar. Ayrica centerlook vidasini da elle sökmek bence biraz zor. Halil bey lutfen bana kizmayin benim bildigim en güvenli centerlook degisimi böyledir, siz de tabiki hakli olabilirsiniz.

Söküp takma aleti budur...

http://img812.imageshack.us/img812/8789/z1kq.png

Buda nasil degistigne dahil video

Murat bey kızma diye birşey söz konusu olamaz. Kaldı ki bilgi veriyorsunuz konuyla ilgili. El ile gayet güzel monte edilebiliyor merkezi kilit. İyice sıkabildiğimiz kadar sıkıyoruz ve bisikleti platform aracılığıyla havada tutup tekeri iyice döndürdükten sonra frenleme yapıyoruz. Center-lock frenlemenin aksine ters yönlü kilitte olduğu için tam sıkışma gerçekleşiyor ve oynama açılma vb. gibi durumlar söz konusu olmuyor. Anahtar ile sıkıştırma konusuna gelince, o anahtarların tork değerleri var, uygulanması gereken değerler vs. karışık biraz. Aşırı yükleme sonucunda dişlilerde yamulma ve dış katmanda yalama olabilir ve ileride söküm esnasında zorluklar yaşanabiliyor. Bu yalama konusu 6 vidada tabii ki daha sık görülen bir durum olsa da yine de olumsuz bir durum...

@Halil EROĞLU

Ben sadece benim bildigim güvenli degisim öyle oldugunu ve sizin de tabiki hakli olabileceginizi yazmistim. Esimin bisikletin de Centerlook var ve bende sizin deginiz gibi takmistim ilk baslarda ama birtürlü kendi kendine frenleyince sıkısmadi. Ben de gitdim aleti aldim ve tork anahtari ile sıkıstırdım. Tabiki tork anahtarlarinin ayarlarini bilmek gerekiyor aksi takdir de dediginiz gibi aksiliklere yol acabilir. Tekrar kusura bakmayin isinize karisdiysam.

Konuyu bilgilendiren aydınlatan tüm arkadaşlara çok teşekkürler.

ben jant almayı düşünüyorum olan jantlar 6 vidalı rotor destekli center lock geçmeyi önerir misiniz ona göre center lock uyumlu jant alacağım

Geri