@umutcelik Portland örneği yerel yönetim girişimi örneği. Bisiklet parkları yapılmadan önce zaten orada fazla bisiklet yokmuş ve parklar gereğinden çok fazla yapılmış. Yapılan parklar sonradan doluyor ama. Park yapmak için önce insanların bisikletlerini sokakta buldukları yerlere bağlamalarını beklememişler yani. Yerel yönetim girişimi vatandaş kullanımından önce gelir. Bu örneği göstermek istedim. Problemler farklı ama çözüm aynı. Yönetimin adım atması.
Türkiye'deki şiddet (trafik dahil) bence kültürel. Her bir ara sokakta bile trafik şiddeti var. Bunu denetlemek bisiklet yolundan daha ucuzdur.
Ben Türkiye'nin ayrılmış bisiklet yoluna ayıracak kaynağının fazlasıyla olduğunu düşünüyorum. Bu politik konu. Türkiye halihazırda verimsiz ve faydasız projelere inanılmaz paralar harcıyor. Para harcanırken öncelik sosyal amaçlar değil de sermayeyi ve ayrıcalıklı sınıfa faydalı olmak olduğundan bir kaynak sıkıntısı olduğunu düşünebilirsiniz. Buna net bir örnek: Türkiye'de bazen yeni binalarda otopark zorunluluğu konusu gündeme gelir. Her seferinde de müteahhitler tarafından bu konu bastırılır. Sonuç olarak da İstanbul'un her bir köşesinde sokakları arabalar işgal ediyor. Çünkü burada sermaye sınıfı > insan. Kısaca kaynak var, sadece sosyal mentalite lazım.
Stigma konusunda sorduğunuzu anlamadım.
Bence trafik kurallarının uygulanmasından önce altyapı yaparak halkı bisiklete yönlendirirsiniz. Hareketin yukarıdan aşağıya değil, aşağıdan yukarıya çalışacağını düşünüyorum. Herkes bisikletini alıp yollara çıkmaya başladığında değişiklikler başlar. Bisiklet konusunda önyargıları olan biri trafik kuralları var diye bir anda saygı duymaya başlamayacak zaten.
Hocam Portland'da sorun park yeri, Türkiye'nin genelinde güvenlik.
Portland'da çözüm park yerlerinin arttırılması. Çözüm aynı derseniz, Turkiye'deki çözümün de park yerlerinin arttırılması anlamı çıkar.
Yonetimin ( yerel yonetim diyelim ) adım atması, çözümün aynı olması değil, çözümü aynı yerden beklemenizdir. Bu çerçevede degerlendirirsek, belediye nasıl bisikletli güvenliği sağlayabilir? Belediyenin trafik duzenleme, ceza kesme yetkisi var mı kurallara uymayan araçlara?
Hadi diyelim kaynak var, Türkiye'nin muazzam dış borcu ve batan ekonomisini görmezden gelelim, ayrılmış bisiklet yollarina akittilar parayi fizibilite gibi muhendislik ve ekonomi konularını görmezden gelerek, İstanbul özelinde depremi de sallamadilar, dedicated bisiklet yolu yapmak için imar planı ne kadar uygun? Yolun her iki tarafinda bisiklet yolu yapılabilecek genislikte kaç cadde var büyük sehirlerde?
Sizin kurallardan önce altyapı yapma fikrinizi destekleyen herhangi bir örnek yok dunya üzerinde, bu düşüncelerinizi destekleyecek somut verdiniz ya da bunun uzerine yapılmış bir çalışma var mi?
Haklı olduğunuz kadar haksızsınız da, EU’ da logar kapaklarının, mazgalların üzeri mavi boyanıp size “al bisiklet yolu sana!” diye kakalanmıyor. Ayrıca işin bir de bisiklet yoluna mecbur etmekle kalmayıp azami hız olarak 25 km/saatin belirlenmiş olması bisikletin trafik ve ulaşımdan uzaklaştırılması, yayaların dibinde mavilerde fink atmasını amaçlamaktadır.
biz bisikletlikerin bile unuttuğu bir şey var o da; bisikletin bir taşıt, Bir ulaşım aracı olduğudur.
Özellikle 25 km hız sınırını bisikleti performans ve yarış amaçlı kullanan kişilerinde olduğu unutulmaması için belirttim. Antrenman yapılan rotalarda bisiklet yolları yapıldığını bir düşünün, insanların içine düşeceği ikilemi gözünüzün önüne getirin.
Son olarak yine diyeceğim şudue ki “ bisiklet yolları zorunluluk değil, tercih olmalıdır”.
Merhaba,
Ben EU'da hem de bisiklet altyapisinin feristahi olan yerde yasiyorum. Bisiklet yollarinda bol bol logar kapagi, yama, yeri geldiginde de mazgal var. Mavi yerine genelde kirmiziya boyuyorlar. Bahsettiginiz logar, kapaksiz, mazgalsiz bisiklet yolu hangi ulkede var? Daha once de vermistim bir ornek, misal bu nadir sehir ici suruslerinden birisi. Bahsettiklerinizden bolca gorebilirsiniz videoda.
Hollanda ve Avrupa'nin pek cok ulkesinde de sehir icinde bisiklet icin maksimum hiz 25 km/s ile sinirlandirilmis durumda, hatta ortalama hizlari goz onune alirsak Hollanda'da bisikletle yapilan yolculuklarda ortalama hic 12-13 km/s civarinda. Sizce hiz sinirinin arttirilmasi bisikleti nasil ulasima yaklastiracak?
Performans surusu yapmak isteyen yol bisikleti kullanicilari ise dunyanin her yerinde oldugu gibi sehir disina, cikacaklar. Cidden sehir icinde yol bisikletlilerin antreman yapacagi bisiklet yolu altyapisi beklentiniz var mi? Boyle altyapiya ve hiz limitlerine sahip herhangi bir sehir/ulke biliyor musunuz dunya uzerinde?
Performans surusu icin yine Amsterdam'dan ornek vereyim, burasi Ronder Hoep. Sehre cok yakin, 25 bin kisiden daha fazla insanin strava kaydinin bulundugu en populer yol bisikletcisi rotalarindan birisi
(link)
Bu da tum segmentin bastan basa videosu sikilmadan izlemek isterseniz. Bu yolda sizin bahsettiginize yakin bir altyapi dahi yok fakat bu her gun yuzlerce bisikletcinin bu rotada performans antremani yapmasina da engel olmuyor.