Manisa'da kaldırımda bisiklet sürene 235 TL ceza kesilmesi

salih67

Daimi Üye
Kayıt
20 Şubat 2017
Mesaj
219
Tepki
454
Yaş
57
Şehir
33
İsim
salih
Bisiklet
Orbea
Manisa'da iş yeri önündeki 50 metrelik yaya kaldırımını kullanan bisiklet sürücüsüne yayalara ait yolu kullandığı gerekçesiyle 235 liralık trafik cezası uygulandı. Aldığı cezaya sitem eden bisiklet sürücüsü Ali Gül, "Bisikletimi satsam 235 lira etmez" dedi. Olay, 10 Ekim sabahı Manisa Devlet Hastanesi önünde meydana geldi. İstasyondaki bir kafeteryada çalışan 4 çocuk babası Ali Gül (48), iş yerinin hemen önünde yaya kaldırımı üzerinde polis tarafından durduruldu. Gül’den kimliğini isteyen polis, bisikletiyle yayalara ait yolu kullandığı gerekçesiyle Gül’e 235 liralık trafik cezası uyguladı.

BİSİKLET YOLU YOK
Manisa Devlet Hastanesi önünde bisiklet yolu olmadığından dolayı kaldırımı kullanmak zorunda kaldığını savunan Gül, "15 senedir bu bisikleti kullanıyorum. Geçtiğim yerlerde şu an trafik çok yoğun o kaldırımı kullanmak zorundayım. Çünkü kaldırımı kullanmazsam iş yerime gidemem. Beni bir polis memuru durdurdu. Kimlik sordu. Kimliğimi verdim. Ben normal bir şaka yapıyorlar zannettim. Kontrol yapıyorlar zannettim. Bana 'kaldırımı kullanamazsın' dedi. Neden dedim, 'çünkü bu kaldırım yayalar için' dedi. Ben de kullanmak zorundayım. Çünkü işime gideceğim. Burada bisiklet yolu yok dedim. Şaka gibi. Cezayı yazdı. Elime bir aldım. 235 lira. Bisikletimi satsam 235 lira etmez. Eder mi bana o zaman yol gösterin. Ben 15 senedir bu bisikleti kullanıyorum. Bisiklet olmadı mı ben bitiğim. Ben yayaların olduğu yerde doğru dürüst geçmem. Kullandığım nokta 50 metre. Bugün gelse bana aynısını yazacak. Bana yol gösterin o zaman. Ben ne yapacağım. 235 lirayı ben ödeyemem. Bisikleti vereyim o zaman satsınlar ödesinler” diye konuştu. Gül, cezanın iptali için mahkemeye başvurmaya hazırlanıyor.

(link)
(link)
(link)
 
Scudo

Abdülkadir Ergin

Forum Bağımlısı
Kayıt
31 Ocak 2012
Mesaj
2.252
Tepki
7.152
Yaş
44
Şehir
Manisa
İsim
Abdülkadir Ergin
Başlangıç
1984—85
Bisiklet
Carraro
Bisiklet türü
Yol bisikleti
Adam haklı, polis işgüzarlık yapmış başka bir şey değil. Öyle hani yayaları sıkıştırıp rahatsızlık verecek serseri bir tipte değil kendi halinde bir insan ya vur ensesine al lokmasını tabii.
 

Decsan

Forum Bağımlısı
Kayıt
5 Kasım 2014
Mesaj
677
Tepki
903
Yaş
53
Şehir
İzmir
İsim
Ethem C.
Başlangıç
1988—89
Bisiklet
Scott
Bisiklet türü
Yol bisikleti
Muhtemelen dikkat çekecek kadar pervasızca kullanıyordu ve muhtemelen bu işin bir tarihçesi mevcuttur.
Burada izmir'de de bu durum mevcut. Bisiklet ve motosikletli kuryeler pervasızca yayaların üzerine sürüyorlar şehir merkezinde polisin eline sağlık..
 

asibol

Daimi Üye
Kayıt
16 Mayıs 2017
Mesaj
355
Tepki
496
Şehir
izmir
İsim
war_ALL
Başlangıç
2010—11
Bisiklet
b'Twin
Bisiklet türü
Yol bisikleti
Yolda sürer gibi hızlı sürüyorlar. Yayanın kaldırım rahatlığı ile sağa sola hareket etmesiyle olası çarpışmada hem yayayı hem kendii yaralayacak ama hiç umurunda değil.
Eğer öyle yaptıysa iyi ki ceza almış, ki aklı başına gelsin.

Bu arada ben de bazen tehlikeli yollarda kaldırıma çıkabiliyorum. Ama en yavaş yayadan bile daha yavaş sürüyorum. Hatta bir yaya seçip onun tam arkasından tin tin gidiyorum.
Gene de ceza yar miyim diye düşünüyorum.
 
Kayıt
27 Mayıs 2010
Mesaj
93
Tepki
46
Şehir
Kocaeli
Kurallar nezdinde, polis haklıdır.

Bisiklete ayrı özel yol yok ise bisiklet araçların gittiği yolun en sağından gitmeye mecburidir.

Bisiklet yolunda yaya var ise, o zaman yayaya çarparsanız suç olmaz, yayanın çekilmesi zaruri, ben bisiklet yolunda giderken çok sürttüğümü bilirim yayalara, ama kaldırımda kullanmam.

Şimdi fotoğraflara da baktım, keşke vatandaş olarak da belediyelere ceza kesme şansımız olsa, yolda çizgi yok, şerit yok park yeri yok vs.vs.

Avrupa ülkelerini geçtim, hadi onlar zengin, balkan ülkeleri ne kadar fakir ama asfalt 20 yıllık olsa dahi o yol çizgisi hep yeni boyanmış gibi. Bizim yollarda çizgi dahi yok, kuralsız sürüşe itiyor.
 

ndhakara

Forum Demirbaşı
Kayıt
2 Haziran 2018
Mesaj
512
Tepki
967
Yaş
40
Şehir
Ankara
İsim
Cihat
Başlangıç
2016—17
Bisiklet
b'Twin
Bisiklet türü
Yol bisikleti
@ismoz
@Abdülkadir Ergin

Çoğu zaman bizim canımızı yakan ve uygulanmayan kurallardan şikayet ederiz ve kimi zaman da bize göre aşırı gelen uygulamalardan ama üzgünüm polis işgüzarlık değil görevini yapmış. Ve diğer polisler de işleri kitaba göre yapsalar emin olun ki o yayalar da bisiklet yolunda yürüyemez, mangal partisi veremezler ya da araçlar kaldırımlara, bisiklet yoluna sıra halinde park edemezler.
 

Road_Runner

Road Runner
Kayıt
24 Nisan 2010
Mesaj
5.999
Tepki
25.898
Şehir
İstanbul
Bisiklet
Cervélo
Gözlerim yaşardı polisin kamu düzenini sağlama konusundaki bu hassasiyetine. Bu hassas memur arkadaşımızın önce ödüllendirilmesini, daha sonra da herhangi bir kavşağın, veya yol ayrımının, ya da en basitinden herhangi bir yaya geçidinin başına sabit olarak görevlendirilmesini görmek isteriz. Yaya geçidinden geçerken (duran demiyorum bakın) yavaşlayan sürücü var mı memlekette? Kesse ya yaya geçidinde yayaya yol vermeyenlere ceza?

2014 yılına kadar yaya geçidinde yayalara yol vermemenin cezası bile yoktu (yokmuş, şimdi öğrendim ben de)
(link)

Hassas memur arkadaşları piste alalım :snzdglsn: Dikin bu hassas memur arkadaşları yaya geçitlerinin başına. Ama dikkat etsinler, işine bisikletiyle gitmeye çalışan naif insanlara ceza kesmeye benzemez baba parasıyla alınan mersoya ceza kesmek. :kötü: Şov amaçlı, ego amaçlı bir ceza başka bir şey değil.

"Bisikletimi satsam 235 lira etmez. Eder mi bana o zaman yol gösterin. Ben 15 senedir bu bisikleti kullanıyorum. Bisiklet olmadı mı ben bitiğim. Ben yayaların olduğu yerde doğru dürüst geçmem. Kullandığım nokta 50 metre. Bugün gelse bana aynısını yazacak. Bana yol gösterin o zaman. Ben ne yapacağım. 235 lirayı ben ödeyemem. Bisikleti vereyim o zaman satsınlar ödesinler"
Demiş zaten vatandaş. Rahat rahat uyusun o cezayı kesen polis. Bugün de kamu düzenini sağladı, kuralların uygulayıcısı ve koruyucusu oldu :kötü:
 

BicycleX

Üye
Kayıt
13 Ocak 2018
Mesaj
93
Tepki
390
Yaş
34
Şehir
Kocaeli
İsim
Onur Y.
Başlangıç
2014—15
Bisiklet
Bisan
@Decsan Yanlış anlamayın ancak merakımdan sorma gereği duydum. Belli bir yaşın üzerinde, 15 yıldır işine "postacı bisikleti" diye tabir edilen bir bisikletle giden, beyanında trafik yoğun olduğu için orayı kullanmak zorunda kaldığını ifade eden bir şahıs nasıl olur da pervasızca hareket etmiş olabilir. İnsanların yanından geçerken "piuuuuu" diye bağırmış mıdır mesela?
 

ahmetgunay

Üye
Kayıt
19 Mart 2015
Mesaj
38
Tepki
40
Yaş
52
Şehir
Osmaniye
İsim
Ahmet Günay
Bisiklet
Salcano
Biz de bisiklet yoluna giren yayalardan şikayetçi oluyoruz. Kendimizi bir de yayaların yerine koyalım derim. Şehir içlerinde görüyoruz. Özellikle trafiğin tek yön olduğu yerlerde -kestirme olsun diye- bazı bisikletli arkadaşlar ters istikamette gitmek için kaldırımı kullanıyor. Üstüne birde yayaların arasından zikzaklar çizerek geçiyor. Bisiklet yolunda gezen yayalardan rahatsız olduğum kadar yayaları rahatsız edecek düzeyde kaldırımda bisiklet süren arkadaşlardan da rahatsız oluyorum.
 

Joseph Cavalcanti

Daimi Üye
Kayıt
8 Mayıs 2017
Mesaj
297
Tepki
1.251
Şehir
Antwerp
İsim
-
Başlangıç
2014—15
Bisiklet
Dahon
Bisiklet türü
Katlanır
Trafikte bir taşıt sıfatıyla yol alıyorsak, taşıt sıfatında yer alan kurallara uymalıyız, bu iş bu kadar basit. Kaldırıma çıkacaksan bisikletten inip sürükleyebilirsin o bisikleti. Birkaç zaman önce buralarda ''Bisikletçilerin trafikte yaptıkları hatalar'' tarzı bir başlık vardı. Orada da demiştim; kırmızıda geçmek, bisikleti kaldırımdan sürmek (aynı mantıkla motosiklet ve otomobiller de bisiklet yolundan sürsün trafik yoğun diye) sizi hiçbir surette haklı çıkarmaz bence. ''O KOM'lar kolay yapılmıyor'' tayfasına arkadan itişli araçlarıyla trafiğe açık alanlarda drift yapan arkadaşları öneriyorum. Onlar da ''o driftler kolay mı yapılıyor sanıyorsun'' diyerek aradan sıyrılabilirler. Ad Hominem işe yaramaz bir şeydir. Herkes önce kendi evinin önünü süpürecek. Ha, bu arada, kural olarak polis arkadaşın yaptığı doğru, ama gün içerisinde bu olaydan daha ağır ve tehlikeli birçok olayla karşılaşıyor ve işlem yapmıyorsa, onu da iyi niyetli bulamam.
 

asibol

Daimi Üye
Kayıt
16 Mayıs 2017
Mesaj
355
Tepki
496
Şehir
izmir
İsim
war_ALL
Başlangıç
2010—11
Bisiklet
b'Twin
Bisiklet türü
Yol bisikleti
@BicycleX

"Belli bir yaşın üzerinde, 15 yıldır işine "postacı bisikleti" diye tabir edilen bir bisikletle giden, beyanında trafik yoğun olduğu için orayı kullanmak zorunda kaldığını ifade eden bir şahıs"
Bu saydığınız niteliklere sahip birisi Pervasızca hareket etmiş olamaz mı?

Ben "postacı bisikleti" bisikleti dediğiniz bisiklet ile pervasızca giden çok gördüm mesela. O sahip olduğu 20 kg'lık bir bisiklet küçük bir çocuğu çok rahat kafa travmasından öldürebilir diye düşünüyorum.

Ancak yürüme hızı kadar yavaş gittiyse bence cezayı hak etmemiştir.
 

BicycleX

Üye
Kayıt
13 Ocak 2018
Mesaj
93
Tepki
390
Yaş
34
Şehir
Kocaeli
İsim
Onur Y.
Başlangıç
2014—15
Bisiklet
Bisan
@asibol Bu gerekçeyle ceza yazıldıysa ne mutlu. Ancak 15 senedir işe bisikletle gitmeyi başarabilen ve ne hikmetse ölmemiş bir insan var karşımızda. Polisin en azından uyarması yeterli olurdu kanaatindeyim.
 
  • Beğen
Tepkiler: Atasoy ve salih67

Decsan

Forum Bağımlısı
Kayıt
5 Kasım 2014
Mesaj
677
Tepki
903
Yaş
53
Şehir
İzmir
İsim
Ethem C.
Başlangıç
1988—89
Bisiklet
Scott
Bisiklet türü
Yol bisikleti
@BicycleX
Peki Türkiye'nin genelinde bu tür konuları es geçen trafik polisleri neden bu masum esnafa takmıştır?
Trafik sıkışınca çık kaldırıma ne ala..
Arabalar da 50 m, 100 m girsin bisiklet yoluna, çıksın kaldırıma o zaman..
Ceza işini de kaç bir yaşın üzerinde olduğuna, aynı yolu kaç yıldır kullandığına ve giderken "piuuu" diye bağırıp bağırmadığına göre verir artık emniyet.

@BicycleX
Belki de uyardı polis nereden biliyoruz.
Olayı sadece "ceza yemiş masum esnaf" tarafından dinledik..
Ne belli 15 yıldır süregelen bu sürecin herhangi bir noktasında uyarılmadığı?

@ahlaksız
Bu mesajın konu ile ne alakası var?
Ben de ornitolog ve oşinograf sevmiyorum, istisnalar hariç..
 
  • Beğen
Tepkiler: salih67 ve asibol

asibol

Daimi Üye
Kayıt
16 Mayıs 2017
Mesaj
355
Tepki
496
Şehir
izmir
İsim
war_ALL
Başlangıç
2010—11
Bisiklet
b'Twin
Bisiklet türü
Yol bisikleti
@BicycleX Belki de çok defa "kaldırımda hızlı kullanıyorsun" diye uyarmıştır.

Eğer trafikte 20 km/s ortalama ile sürüyorsa ölmemiş olabilir. "Ne hikmetse" ölmemesi gayet normal bir şey.

Kaldırımda 20 km/s ile sürersen gene ölmezsin. Ama küçük bir çocuğu öldürebilirsin.

Tabi olayları ne siz bilirsiniz ne de ben. Adam belkide yalan yanlış bilgi verdi ajans muhabirine.

Benim bu konudaki dikkat çekmek istediğim: eğer kaldırımda illa sürmek zorundaysanız yürüme hızında sürün. Hatta benim yaptığım gibi yürüyen bir insanın tam arkasından sürün.
 
  • Beğen
Tepkiler: salih67

Decsan

Forum Bağımlısı
Kayıt
5 Kasım 2014
Mesaj
677
Tepki
903
Yaş
53
Şehir
İzmir
İsim
Ethem C.
Başlangıç
1988—89
Bisiklet
Scott
Bisiklet türü
Yol bisikleti
@EnesKlf07
Tebrik ederim.. Gerçekten çok güzel tespit.
Alsancak'taki faciadan bahsediyorsunuz sanırım..
İşte sorunda burada kafa aynı kafa..
Bisiklet kaldırımda gidebilir..
Buna en çok itiraz bizden gelmeli.
Ne işim var kaldırımda...