Tüm yorumları okumakla birlikte bisikletçiler hakkında yapılan performans,ahlak,zeka veya buna benzeyen diğer belirlenemeyen, "muğlak" konularda sonuçta nette dolaşıp şu veya bu yönde bilgilere sahip olabiliyoruz.
Benim ilgimi daha çok kullanılan teknoloji çekiyor. Yani ölçülebilen değerler. Bu nedenle geçenlerde Eurosport yayını esnasında söylenen "en iyi bisiklet" demiyelim de "en beğendiğim bisiklet" denmeli denkleminede %100 katılmıyorum.
Dün koşulan ITT den sonra da bu topikte "gelmeyen" yorumlarada biraz şaşırdım.
Çünkü eğer 40 küsür km sonra birinci ve ikincinin arasında sadece 3sn. varsa bunun şu linkte verdiğim bilgilerlede bir bağlantısı olduğu kuvvetle muhtemeldir ve yukarıdaki muğlak konularla daha az ilgilidir...
https://www.bisikletforum.com/showthread.php?t=34740
Zemin değişkeni(yağmur), rüzgar değişkeni (estiği hız ve yön) gibi bilgiler eksik olsada benim dikkatimi çeken noktalar şunlardır:
Contador ve Cancellara : İkiside kaska entegre olan vizör tipi gözlüklerle yarıştı.Kesinlikle kask&ayrı gözlükten daha "hızlı".
Contador Bontrager in aero "yassı" suluk ve kafesiyle yarıştı.
Cancellara standart "yuvarlak" kafes ve suluk ile yarıştı.
Cancellara nın suluk&kafes montajı alt boruda ,Contador un seçimi ise kadronun sele borusunda olan suluk&kafes kombinasyonu.
Kesinlikle Contadorun seçimi daha "hızlı".
Contador un teker seti: 1710gram.
Ön HED H3D (trispoke) 670 gram.
Arka :Hed Stinger Disc 1040gr. (Üstünde Bontrager yazılı olsada/ Bontrager karbon tekerlerini HED yapıyor)
Cancellara ın teker seti: 1778 gram.
Ön Zipp 1080 . 775 gram.
Arka Zipp Sub 9 Disc 1003 gram.
Tümü tubular lastik seçenekleri.
Bu konuda daha "hızlı" seçeneğini belirlemek daha zor...çünkü "gerçek rüzgar açısını" tüm yarış boyunca rüzgarın gösterdiği değişiken yönden esme açısını belirleyemediğimiz için.
Rüzgar tüneli ortamında HED teker kombinasyonu seçimi daha "dengeli" bir seçim.
Ama şöyle bir soruda akla geliyor...."Yuvarlak" suluk&kafes ve daha az aero verimi olan alt borudaki montaj Cancellara ya ITT etabını kaybettirmiş olamaz mı?
En az anlayamadığım konuysa neden Lance in Kask&ayrı gölük seçimine yöneldiği (sonradan Oakley gözlük te atıldı...ama Lance in göz bölgesi gözlüklü daha "hızlı"...)
ve yine neden yuvarlak suluk&kafes seçtiğidir.
Ayrıca onca rüzgar tüneli çalışması yapıp tekerlek tellerini bile yassı şekle getirip bacaklarındaki kılları traşlayan sporcular yaka açık ve önde oldukça büyük bir haç kolye ile yarışırlar? (Lance)
Lütfen kimse "Lance Armstrong un bir bildiği vardır" diye en azından benim kabul etmediğim bir yorum yapmasın çünkü ölçülebilen ve Lance inde bildiği aero gerçeklerini bu şekilde bertaraf edemezsiniz.. özellikle her saliseye ihtiyacınız varsa.
Özetle: Ben Contadorun 40km sonrası Cancellara dan 3 saniye "daha iyi" olduğunu ve Contadorun "daha iyi" bir ITT ci olduğunu gösterdiğine inanmayanlardanım .
Contadorun belirlenebilen komponentlerde "daha iyi" bir aero seçimi yaptığını düşünüyorum. Tekerlek mandalların yatay arkaya duruşuna kadar ince düşünülmüştü.
Kadro ve diğer komponentlerin karşılaştırmalı aero bilgileri bulunmadığından yorumlarıma dahil etmedim.