Scudo Sports

Lance Armstrong 7 kez üst üste frans bisiklet turunu kazanırken doping kullandı mı?

Scudo
Bisiklet otoriteleri, sponsorları ve organizatörlerinin Armstrong ve diğer süper yıldızların her tür yolu kullanmalarına göz yumduğunu hatta onları buna teşvik ettiğini hatta direkt olmasada dolaylı yollardan zorladığını düşünüyorum.
Nedenlerine gelince:
- İzleyiciyi artırmak (hem rekabeti, hem insanüstülüğü, hem hızı artırarak)
- Yol bisikletini Armstrong efsanesini yaratarak Amerika gibi büyük, zengin ve boş bir pazara sokmak.
- Sporcuları, antrenörleri, doktorları, takımları kontrol etmek için elde bir koz tutmak. Doping yapmayan silik kalır, yapanı da istediği gibi tehdit eder.
- Çok yüksek teknolojiye ve bilgi birikimine sahip laboratuvarların desteğini alabilen birkaç zengin takım veya sporcunun avantaj yakalamasını engellemek.
- turu daha çok izletmek, daha çok bisiklet satmak, para, para, para

ama planlı ama şans eseri işlerin bu dinamiklerle yürüdüğünü düşünüyorum.

@Hüseyin Çelebi

Çok doğru noktalar...
Kanımca Wada da UCI da herkesin ne yaptığını çok çok iyi biliyorlar. Ama herkesi yakalamak da herşeyin ve sporun sonu, dolayısıyla kendilerinin sonu olur, düşünsenize 200 kişilik peletonun en iyi 150 sinin banlandığını. Arada bir yakalanmalar işin tuzu biberi oluyor ...

pozitif çıkan bir testi hangi laboratuar değiştirir? pozitif gelen bir test sonucunu kuruluşlar nasıl farklı açıklar? Batıda bu işler kolay değil. Ülke olarak bu teorileri pek seviyoruz. Lance'in bilinen tekniklerle doping yapmadığı neredeyse kesin.

Peki bir tane de teori benden... Bence üst düzey atletler bir çok durumda henüz tanınmamış ve yakalanması sözkonusu olmayan yeni maddeleri kullanıyor ve testlerin kapsamına alınmadan bir süre önce bırakıyor olabilirler. Bu konuda ülkelerin ve sponsor firmaların belirli atletleri seçerek bu maddelere ulaşmaları konusunda destek verdiklerini düşünüyorum. Zaten belirli bir maddenin yasaklanacağı önceden açıklanıyor... siz de vucudunuzu temizlemek için vakti geldiğinde bırakıyorsunuz. yani herşey legal ve bilinen yöntemlerle işliyor. Madde yakalansa bile henüz yasaklı listede yeralmıyor.

Diğer yandan koca bir peletonun hepsinin madde kullandığı düşünülürse lance veya indurain gene en iyileri oluyor... Sadece süreler yalan gözüyle bakmalı... bir de böyle değerlendirmek lazım.

Asıl konu mesela bir Husein Bolt veya Lance bütün ölçümlerde zaten normal bir atletten bile çok ileride sonuçlar veriyorlar ancak Contador çok büyük bir muamma... İşte soru işareti orada başlıyor... Bu kadar hızlı bir gelişme ve bu değerlere bir anda ulaşabilmek... birileri bir yerlerde kimsenin bilmediği bir kimyasal keşfetmiş olabilir...

Arkadaşlar UCI bu işlerde kukla . İspanya , İtalya , Fransa ve ABD federasyonlarının birbiri arasındaki savaş bu .

Mantık şu :

"Benim sporcum iyi dopingci , senin sporcun kötü dopingci"

İtalyanlar ,İspanyollar , Fransızlar, Almanlar yatıp kalkıp dua ediyorlar ; Lance dopingli çıksın diye . Böylece kendi dopingcileri unutulacak .

Son gelisme

US Postal takimidan Alnce Armstrongun eski takim arkadasi Pat Jonker takimda oldugu sure icinde herhangi bir doping olayina hicbir zaman tanik olmadigini gerekirse bunu mahkemede de ifade edebilecegini soyledi.

Isin tartisilan diger kismina gelince tabi herkesin bir fikri var bu konuda.Ortada gizli kapakli donen bazi olaylar da vardir.Bisiklet sporunu daha populer hale getirmek,daha fazla para kazanmak,rekabet vs gibi bazi amaclar olabilir.

Ancak olay savcilik boyutuna gelmisse artik UCI yi asmis demektir.Bu durumda en dogru olan mahkeme sonucunu beklemektir bence.

farnsa da lance hakkında 21 ay süren bir savcılık araştırması olmuştu daha önce (kitabından aklımda kalanları yazıyorum). Takımın çöpünde bulunan ama doping sayılmayan ilaçlarla ilgili 21 ay sonunda fransızlar delil yetersizliğinden dava düştü dediler.

• Beğen
Tepkiler: Cem Unden
@Mustafa OzlerMustafa çok doğru bir noktaya değinmişsin. Olabilir değil "olmuş" desek daha da doğru olacaktır.

Zira 2000 yılına kadar testlerde çıkmayan EPO'nun 90'lar boyunca kullandığını zaten Riis itiraf etmişti. Bu dönem boyunca hemotokrit düzeyi %60'lara varan ölçümler var, bu da EPO'nun göstergesi sayılıyor.

Tam kronolojiyi bilmemekle birlikte, 2000 yılından itibaren CERA devreye girmiş olabilir. O da daha yakın bir dönemde testlerde çıkmaya başladı.

Başka bir notum da, bu konu, forumda en efendi tartışabildiğimiz konu oluyor.

Şu anki konu ile ilgili olmasa da ilerde ilgisi olacak bir buluştan da bahsetmeliyiz. Şehir-efsanesimidir bilinmez ama şimdilerde farelerde denenen bir ilaç ile farelerin idman yapmadan atletik olabildikleri belirlenmiş... Yani her sabah atıyorsun bir tane, atletik bir eleman olarak hayata devam ediyorsun... Göbek yok, sarkan kollar yok...

@gurol

İyiymiş,Bisiklet değilde Motogp gibi birşey olucak heralde bizim spor:D

Nerden nereye... Eski mesajlarımı karıştırırken konuyu gördüm yazmadan geçemedim :p

@robius

İyi de , yazdın yazdın da ne yazdın . Boş muhabbet

Geri