Scudo Sports

Lance Armstrong 7 kez üst üste frans bisiklet turunu kazanırken doping kullandı mı?

Kanser hastaları konusunda %100 katılıyorum ,fakat bisiklet sporu açısından da emeksiz kazanılmış 7 Tdf ve koca bir servet var. Bunun yanında kandırılan insanların sayısı 28 milyondan bir hayli fazladır buna eminim.

Scudo
@Ali Gelir
Bence dopingli çıkması kanserliler için çok da kötü olmaz. Ben (Türkiyede) kemoterapi üntesinde çok bulundum. Orda bir çoğunun Lance'den haberi yok. eminim bir çok ülke böyledir. Acı ama ordaki bir çok insana Lance ne kadar ilham verirse versin bir işe yaramıyor. Hastalığın kendisi çok fena ve güçlü.

Bence de bu bir yalansa ortaya çıkmalı.

Yukarda bir yerde yazdım, rakibinin rakiplerinin doping kullandığını düşünürsek Lance'in de kullanmış olması gerekir.

@gurolŞöyle bir açıdan yaklaşıyorum buna;
1999 yılı EPO'nun testlerde çıkmadığı yıl, yanılmıyorsam 2000 yılından itibaren testlerle EPO tespit edildi. Bu durumda rakiplerinin EPO kullandığını kabul edilebilir. Zira 1999 yılı Giro da Pantani kırmızı hücre sayısının fazlalığı sebebiyle diskalifiye edildi. 1995'deki bir kazasında hemotokrit değerinin %60 olduğu da ölçülmüş. Bütün bunlar Pantani'nin EPO kullandığını gösteriyor. Zira Riis 1996'da turu kazanırken EPO'lu olduğunu itiraf etmişti. Zat-ı muhterem bay %60 olarak anılır.

1999'da Lance epey bir farkla kazanmıştı, bu onun da EPO kullanmış olabileceğini gösterir.

Dahası takip eden yıllarda ikinci nesil EPO olan CERA'nın çıktığını da biliyoruz. Bu durumda Ricco'lar yakalanana kadar bir çok kişinin CERA kullandığını kabul edebiliriz.

Hemotokrit ile ilgili kısa bir bilgi geçelim, normal insanlarda 40-44 civarındadır. Ve oksijeni taşıdığı için dayanıklılığı direk etkiler. EPO ile %60'lara çıkıldığı düşünülürse performansın ne kadar artacağı ortada.

EPO'nun testlerde keşfinden önce bir çok spor federasyonu %50'yi üst sınır olarak kabul etti. Dolayısı ile artık doping yapıldığı kanıtlanamasa bile %50'yi aşan kan değerine sahip atletler yarışma dışı bırakılır, ancak ceza almaz.

UCI ya yarışlara bir ayar çekmeli yada bu doping olayına belli bir seviyeye kadar göz yummalı . Bu insanüstü mücadelelere kim dayanır , Allahaşkına . Grand Turlar kısaltılıp ticari geliri yükseltilmeli .Şehir içi kriteryumlar artılıp tribün gelirleri elde edilmeli . Örneğin dağ etapları bile "lap " dediğimiz turlar şeklinde olabilir.

Hiçbir spor dalı bu kadar zor değil ve karşılığı olarak gelirleri de düşük. Mutlaka birşeyler değişmeli .Yoksa bu spor dalı zaman içinde kendi kendini yer , yok eder , Allah korusun .

Birde hepimiz Lance'e takmışız . Sanki Contador , Schleck , Voigt vs çok temiz . İşin sonu ne olacak acaba? Bu bisiklet üreticileride bu işin içinde en büyük pay sahibi . Lance olayı ABD içinde dönen bir tahkikat , UCI ile alakası yok . Schleck ,Contador'un da bu tip doktorlarla geçmişte çok ilişkileri oldu

Sanki Trek verdiği 60 bisikletin satıldığından habersiz . 60 bisiklet ;10000 dolardan hesap etsek 600000 dolar eder ki bu para ABD'de hayatta vergi denetmenlerinin gözünden kaçmayacak bir paradır . Eğer bu iddialar varsa bunların muhakkak bi yerlerde kaydı vardır.

@Özgün ÇETİN

Bu yargı yanlış, emeksiz kazanılmış bir şey olamaz, hele 7 tur hiç olamaz. Ortalama bisiklet yarışçısını alıp epo, büyüme hormonu, testesteronu vb dayanıp hct değerlerini %55 e dayayıp fransa turu koşturamazsınız. Ne kullanıyor olurlarsa olsunlar dünya çapında sporcular hala çok fazla emek, çok fazla acı, çok fazla fedakarlık yaparak olduğu yerlere gelebiliyorlar ve bir kaç saniyelik farklarla bütün emekleri boşa gidebiliyor... En üst seviyede doping yapanlar bile normalden performanslarını %10-%20 oranında yükseltebiliyorlar, zira zaten genetik potansiyellerine çok yakınlar...
Kaldıki peletondaki çoğu kişinin benzer yöntemlerle benzer ilaçları alsa bile bir çoğunun peletonda anca tutunabildiği de gösteriyorki bu iş halen çok büyük oranda genetik yetenek, çok çalışma ve emeğe bakıyor...

Madem konu iyice açıldı konuşuldu benim genel yorumum da şöyle,

Öncelikle konunun biraz daha köklerine inelim,
Landis öğrendiği herşeyi uspostal da öğrendi, Lance ayrıldıktan sonra pozitif çıktığı turda kasların hızlı toparlanması için kullandığı testesteron bantını üzerinde unutup uyuya kalınca testesteron oranı normalden çok fazla çıkıyor (milyon dolarlarla oynayacak seviyeye gelmiş atletsin böyle hata yapılır mı, ama işte insanın basireti bağlanıyor demekki :) ) ünvanı geri alınıyor... Olay orada kapandıktan sonra Lance geri dönünce ve başarılı olmaya başlayınca bunu hazmedemiyor, ayrıca Lance da Floydun bayaa burnundan getirmiş takımdayken hatta bir keresinde takım arkadaşlarının önünde kan torbasını (homologus kan dopingi için kullandıkları) tuvalete döküyor, bu bizimkine çok koyuyor elbette, neyse zaman içinde kaybedecek bir şeyi kalmıyor ve kinini kusmaya başlıyor (tabii bundan daha önemlisi yazacağı kitaptan kazanacağı büyük para en büyük motivasyonu, hatta çoğuna göre bisikletten kazandığı paradan daha çok para kazanacak) Bu arada kaliforniya turunu koşan LAnce Landis in açıklamaları sonucunda o kadar sinirleniyor ki hiddetinden ağır kaza yaparak yarışı terkediyor... Yine Fransa turu sırasında Landis in açıklamaları sürmeye devam ediyor, ben LAnce ın başarısızlığını buna bağlıyorum, kafası rahat olamadığı ve çok sinirlendiği için bir çok kaza yaptı ve performansı da çok düştü, eminim bu olaylar olmasaydı 2010 turunda çok daha iyi bir Lance görecektik.
Netice itibariyle soruşturmalardan çok bir şey çıkmayabilir, ama bisiklet sporu aldığı zararla kalacak ...

Doping kullanan bisikletçiler tur kazansa da kazanmasa da suçludur, kaldı ki dopingli oldukları için ceza alan bisikletçiler için ve aynı zamanda masum olan bisikletçiler için de çifte standarttır bu durum.

Landis, çok dolu belli resimlerde yüzünden belli oluyor.

@Özgün ÇETİN

Tabii ki söyledikleriniz de çok haklısınız, ancak hayatın her alanında olduğu gibi spor dünyasında da her şey adil olamıyor ne yazıkki :(
Daha önce yazdığım gibi işin içine milyon dolarlar, milyon eurolar girince, her yerden değişik kokular yükselebiliyor. Belki de olabilecek en adil hareket herşeyi serbest bırakmak, ama yine de parası daha çok olan takımlar her zaman eşit olmayan bir seviyede yarışacaktır... Ya da belki bazılarının dediği gibi herkes çenesini kapayıp bisikletlerini sürmeye devam etmeli :in:

Çok ilginç teoriler var okuyunca şaşırdım :)

Konuyu en başından beri okuyorum, aslında yazmak istemiyordum çünkü bizim burda konuştuklarımız sonuçta hiç birşeyi değiştirmeyecek ama herkes gibi bende düşündüklerimi söylemek istedim.
Benim de anlamadığım şey şu, madem herkes Armstrong' un karşısında şimdiye kadar akılları neredeydi ? Adam artık yarışmayacağını söyledikten sonra mı herkes gaza gelip bu adama yükleniyor ? Hadi diyelim doping kullandı, ne fark edecek ? Ünvanı lekelenecek, insanları kandırdığı ortaya çıkacak, herkes ondan nefret edecek vs... Ama bende burada ki bazı arkadaşlarım gibi bunların Armstrong' dan daha çok sporu etkileyeceğine inanıyorum. Adam zaten çoktan kazanacağı kadar para, kazanacağı kadar şan şöhret kazanmış durumda ve en önemlisi bence kanseri yenmiş bir birey olması. Ha elbet onun gerçekten hasta olmadığına bunun bile oyunun bir parçası olduğuna inanan insanlar vardır ama bu kadar büyük bir kurguysa eğer bu bile çok başarılı birşey gerçekten. Ben böyle birşey olabileceğine kesinlikle inanmıyorum.
Birçok arkadaş zaten belirtmiş, bu sporda ben hiç kimsenin gerçek anlamda temiz olduğuna inanmıyorum. Sadece 1 adama bu kadar yüklenilmesi de bana hiç adil gelmiyor. Lance suçlu bulunacak, sonra Contador 5 kez şampiyon olacak sonra aynı şeyler onun için söylenecek... Bu bir kısır döngüye dönüşmüş durumda bence, malesef bu kadar olay sadece sporu ve bu sporu gerçekten sevenleri etkileyecek.
Lance Armstrong' a gelince, her ne olursa olsun o Lance Armstrong, ona her zaman saygı duyacağım.

Eğer LA' nın doping kullandığı tespit edilirse dopingle gerçek anlamda savaş bundan sonra başlar. Hem tüm bisikletçilerin üzerindeki baskı artar hemde geçmişleri mercek altına alınır.
Ama yine de umarım yapmamıştır.

@Can Özbek

Arkadaşlar üzülmeyin bence bu konuda, biz burda zaten konuşulmuş ayyuka olmuş şeyleri tartışıyoruz, olan çoktan oldu bile, bir çuval incir çoktan berbat oldu bile, o kadar pislik bulaştırıldıki nasıl temizlenir bilmiyorum, keşke Landis ağzını hiç açmamış olsaydı, artık bisiklet dünyasında hiç bir şey eskisi gibi olmayacak. Ben seneler öncesinden bütün anlatılanları bilmeme rağmen o kadar zehir akıtıldıki ben de soğudum turdan da Lance dan da (ki büyük hayranıyımdır) pro seviye yarışlardan da :(

Umarım daha büyük efsaneler de doping kullanmamışlardır.
eddy mercxx, Indurain, coppi... bilemiyorum...

• Beğen
Tepkiler: orkun tulu
@Özgün ÇETİN
Indurain'in vakkasını duymadım.
Merckx'in 3 vakkası var.
Lance'in 1999 da ceza almadığı bir testi pozitif.
Coppi yakalanmamış olsa da bir açıklaması var. Ama o yıllarda test yapılmadığını, 1967'den itibaren bu işlerin sıkıya alınmaya başladığını unutmamalıyız.

Başka ünlülerden, Sean Kelly, Chiappucci, Pantani, Leipheimer, Riis, Zabel, Abdülcabbarov, Zülle, Berzin, Garzelli, Simoni, Museeuv, Di Luca, Tyler Hamilton, David Millar, Heras, Vinokourov, Iban Mayo, Petacchi, Manuel Beltran ve Floyd Landis... Bunların bir kısmı ceza aldı, kimilerinin itirafı var... Kimi ise kokainman. Bunların kimileri büyük tur da kazandı.

Saydığım isimlerin kimilerinin Lance'in bazı dönemlerde takım arkadaşı olduğunu unutmayalım.

@CELASİN TELLİ

yanılmıyorsam tur yetkililerine haber vererek selenin verdiği rahatsızlıktan ötürü kortizonlu bir krem kullanıyormuş

• Beğen
Tepkiler: Cem Unden
@orkun tulu

Kullandığı krem ile ilgili açıklamasını da aşağıdaki "The best of Lance Armstrong.1" adlı nefis videonun 10'.40"-11'.00 dakikaları arasında yapıyor.

(link)

• Beğen
Tepkiler: orkun tulu
@CELASİN TELLİ

Tabii ki açıklandı, olay şöyledir, kanında kortizon bulundu, bu özellikle çok kullanılan bir madde üst seviye bisikletçilerde ve bir o kadar da tehlikeli kullanımı, elbette kortizon içeren kremler de var deri tahrişi alerjiler için. Burda sele tahrişinden kullandığı açıklandı, ve doktor reçetesi ile verildiği doğrulandı. Basın açıklamasında şöyle dedi, herkes birşeyler arıyor bulduklarını zannettiler ama buldukları tek şey sele tahrişini tedavi etmek için kullanılan kremdir...
Lance binlerce alınan testinden bulabildikleri tek şey budur pozitif olarak o da zaten krem ve doktor reçeteli...

Geri