Scudo Sports

Küçük kadro ve sonuç: diz kapağı arkası ağrısı

Şuan bisiklet sürüyorum eskisi gibi ''tur boyunca ağrılarım'' yok, ama tırmanırken vites yükseltip sonrasında oturarak yüksek güç vererek yüklenmeye çalışırsam hemen yerini belli ediyor sanki bunu yaparsan tekrar başa döneriz diyor, ayağa kalkarak yüklenmek zorunda kalıyorum, ne zamana kadar oturarak yüklenemeyeceğim bilmiyorum..

Scudo
Birde rahatsız edici bir şekilde tur bitiminden sonra 2-3 gün devamlı aralıksız dizlerim sızlamaya başladı..

Benzer bir durum yaşıyorum. Geçen sene normal bir şekilde bisiklet sürerken bir anda dizimin arkasında tarif edemeyeceğim bir acı ile attım kendimi bisikletten. O an kitlendim kaldım. Asla pedal çeviremedim. Bir kaç hafta sonra bir turda yine aynı sıkıntıyı yaşadım. Üstüne zorladım da. Doktora gittiğimde elle muayene edip diz kapağın çok boşta, güçlendirmelisin dedi. İki ay kadar bisiklet sürmedim. İtiraf etmek gerekirse doğru düzgün güçlendirmek için bir şey yapmadım. İki ay sonra 1 gece konaklamalı bir İznik turu yaptım. Yaklaşık 200 km. Hiç ağrım olmadı. Ancak daha sonraki kısa sürüşlerimde yine yaşadım. Bunlar geçtiğimiz yaz oluyor.
Uzun süre iş sebebiyle bisikletten ayrı kaldım. Son iki aydır yine sürmeye başladım. Ağrılarım yine başladı. Sadece bisiklet sürerken oluyordu. Fakat artık diz kapağımdan da ses geliyor zaman zaman. Ağrıları ara sıra günlük hayatta da hissedebiliyorum. Psikolojik mi bilemiyorum... Bu hafta sonu patella bantı taktım. Diz kapağım daha da ağrıdı. Çıkarınca biraz rahatladım. Eskiden ağrı diz kapağımda değildi. Artık daha çok diz kapağımda hissediyorum.

Acaba bisikletin ölçülerinde bir sıkıntı var? SPD pedala geçeceğim kısa süre içerisinde. Belki faydasını görürüm diye umuyorum.

Doktora yeniden gideceğim en kısa zamanda. Umarım çok ciddi bir şey yoktur. Ve umarım şu kadar süre "bisiklete binme" demez. Aslında şimdiye kadar yeniden gitmememin en büyük sebebi bunu duymamak içindi. Ancak bu gidişle ömür boyu binemeyeceğim...

@Murat Ü. bey,
Benim durumum sizden biraz farklı, Şuan son durumum ise diz kapağı ağrısı ve tur boyunca yüklenmediğim sürece hiç bir sıkıntı yok, yalnız turdan sonraki 2-3 gün 2 dizimdede ve bacağımın çoğu kısmında bir sızlama oluyor sonra geçiyor, benim diz kapağı ağrım ön tarafda ve dinlendirince tekrar yüklenene kadar olmuyor, ama bu sızlama 60-70km üzeri turlarda ertesi gün oluyor, bu tarz doğru bilgiler daha çok yurtdışı sitelerde var ve benim sorunuma şuan tam olarak uyan rahatsızlığın adı iliotibial band syndrome, googlede aratırsanız video görsel ve bilgi bulabilirsiniz, yalnız sağ bacağımı boşda uzatırken tıkırtı takılma hissi var o farklı bi durum olabilir, diğer iliotibial band syndrome ise iki diz kapağımın altındaki dışdaki kemik çıkıntısı üzerinde hassasiyet,

Sizin için öncelikle emar çektirmenizi öneririm, sonrasında doktor binme derse zorlamadan sürüşler hakkında fikrini alın, güçlendirme için evde egzersiz pek kolay olmuyor bende yakında günlük sürüşlere başlayacağım o zamanda geçmezse kesinlikle güçlendirme için salona gitmeyi düşünüyorum, ama şunu iyi bilinki benim sakatlanmamın en büyük sebebi öncelikle spdsiz tura çıkıp yüklenmek oldu,

kesinlikle spd alın bu konuda dizinize binen yükü kesinlikle azaltmada en büyük rolü o oynayacakdır, birde bisiklet ergonomi ayarlarını kendinize göre çok iyi yapın..

Ben bir adet dizlik aldım hangi bacağıma takarsam takmadığım ağrı güvensiz vs. oluyor..

Kullandığınız patella bandın linkini atarsanız bi fikir edinebiliriz belki,

Dün benimde sol diz kapağımın dış kısmanında ağrı oldu eve geri döndüm , iyi ki de dönmüşüm akşam krem felan kadro büyükmü geliyor nedir yoksa daha ısınmadan fazlamı yüklendik çözemedim. Buğün sürmedim ağrı olmadı ama ilerleyen günlerde ne olur bilemiyorum. Dik oturarak sürmeyi seviyorum ama malesef aldığım mtb de bu çok zor :(

• Beğen
Tepkiler: Emrah Demirci
@OsmaniyeRehber genelde bu tarz sorunlar soğuk havadan olsa gerek kışın ve kış sonuna doğru oluyormuş, birde spordan uzak kalınca daha çok oluyormuş.. dış alt kısmında ise iliotibial band syndrome olabilir googlede aratırsanız tam yerini görürsünüz..

• Beğen
Tepkiler: OsmaniyeRehber
@emrah9700

@emrah9700 çok teşekkür ederim yanıtınız için.

Decathlon'dan almıştım ben ama linki sitede bulamadım. Aşağıda linkte yer alan ürünün aynısı.

(link)

@Murat Ü. bunun benzeri bir üründe getirtiyorum, bide onu deneyelim bakalım, dizin yan tarafına yapılan bantlar var düz çizgi şeklinde benim durumum için onunda kullanıldığını gördüm, ama ne derece etkili olur deri üzerinden düz çizgi şeklinde çekilmiş bant'ın bilmiyorum..

@emrah9700 teşekkürler ilgin için. Bende bu süre içerisinde doktora görüneceğim. Seninde ilerleyen zamanlarda deneyimlerini paylaşma fırsatın olursa memnun olurum. Bende doktordan sonra gelişmeleri yazacağım.

Benzer sorun bende de var. İki defa doktora gittim, farklı doktorlara. Ortak noktayı şöyle özetleyebilirim. Öncelikle aşınmanın yarattığı deformasyonu azaltma ve tedavi etme amaçlı bir ilaç kullandım ardından oradaki kıkırdak ve sıvılara iyi gelmesi için glukozamin ilacı. Aynı zamanda ve bence en önemli tedavi şekli olarak da üst bacak kaslarımı güçlendirmek için egzersiz yaptım. Doktora egzersiz kısmına ne kadar zaman devam edeceğimi sorduğumda süre vermedi yani üst bacağı devamlı ara ara çalışmamın dizlere binen yükü azaltacağını ve egzersizleri tamamen kesmememi söyledi. Halen bisiklete binmekteyim, yokuşlarda çok zorlarsam veya sürüşlerimde birden fazla dik yokuşa çıkarsam dizlerde zorlanma oluyor. Mümkün olduğunca yokuşlardan ve merdiven çıkmaktan kaçınıyorum. Üst bacak egzersizlerimi de ara ara sürüş öncesi bir kaç gün öncesinden yapmaya çalışıyorum. Son olarak aklıma gelen her sürüş sonrası dizde ağrı olsa da olmasada diz çevresine buz kompresi yapıyorum. Bu şekilde ısınan kaslar soğuyor ve sertleşiyor. Şimdilik aklıma gelenler bunlar. Hepinize büyük geçmiş olsun

• Beğen
@Kerem Özbayrak glucosamin bende kullanıyorum, güçlenip diz kapağını kendine doğru çeken dış bacak kasları sonucunda oluşan sürtmeyi önlemek için iç kasları güçlendirmek gerekiyormuş bunun içinde egzersiz yerine, bunu spd kal'inin açısıyla bisiklet sürerken yapmanın mantığını bulmamız lazım..

@emrah9700 Doktor bana üst bacak kas egzersizleri için birden fazla yöntem önermişti. Ön, dış ve iç bacak kasları için verdiği egzersizleri arka arkaya yapıyorum. Bende işe yaradı diyebilirim bu egzersizler. En azından ilk diz sürtmesi yaşadığımda 3 hafta ara vermiştim bisiklete. 3 Hafta sonunda hiç bir gelişme olmadığını gördüm. Egzersiz çok iyi geliyor kısaca

• Beğen
Benzer sorunları ben de yaşadım. Devlet hastanesinde spor hekimine gösterdim; her devlet hastanesi doktorunun yaptığı gibi üstten bir baktı, sgk'nın desteklemediği bir ilaç verdi, bir iki (@Furkan TK'nın önerdiği çözümlerle benzer) egzersiz önerdi. Netice olarak çözüm olmadı.

Eh, dedim madem o halde konusunda uzman olan bir özel hastaneye göstereyim. Fenerbahçe'nin de doktorluğunu yapmış bir doktora gittim. MR çektirdik ve onlar da her özel hastanenin yaptığı gibi ameliyat olmalısın dedi.

Yok, ameliyat beni bozar, gerçekten ihtiyacım var mı buna, diye düşünüp, farklı bir uzman ortopediste göründüm. O da, "ah şu özel hastene doktorları, hep ameliyat derler" dedi ve beni başka bir tedaviye yöneltti. Uzun süreli bir tedavi sürecini başlattık. PRP işlemleri yapıldı, kıkırdak güçlendirici ilaçlar kullanıldı, her sabah yumurta akı içildi, belirtilen egzersizler yapıldı. Şimdi o zamana nazaran çok daha iyiyim ama yine soğuk havalarda ağrılarım sürüyor.

Benim kendi bedenime karşı ihmalkarlıklarım maksimum seviyede. Spor yapmayı sevdiğim kadar sevmiyorum bedenimi. Halbuki bedenini sevmelisin ki, sporunu yapabilmelisin ama işte hep bir "amatör ruh parmağı" deyiyor bana.

Ülkemizde doktorlar maalesef artık ticari işletme mantığındalar. SGK doktorları "gönder gitsin, dönerse bakarsın; dönmezse hiç gelmemiştir zaten" mantalitesinde bakıyor. Özel hastane doktorları kapıdan girdiğin andan itibaren hastalığına değil, kafanda beliren dolar işaretine bakıyorlar ve seni yolunacak bir kaz olarak görüyorlar. Özel muayenehanesi olan doktorlar ise seni bir çeşit müşteri olarak görüyorlar. Doktorlara muhtaç olmamak için kendi bedenimize iyi bakmamız gerekiyor. Düzenli egzersiz yapmak, sabahları yumurta akı içmek, dizi sıcak tutmak ve spor aktivitesine başlamadan önce mutlaka ısınmak gerekiyor. Bu ağrıları azaltmak, bu ağrılardan kurtulmak ve bu ağrılara hiç bulaşmamak için ağrınız olsa da, olmasa da yapmanız gerekiyor bunları.

Eh, tabi uygun kadro boyu da çok önemli. Benim diz sakatlığımın da ana nedeni küçük bir kadro kullanıyor olmam..

@Cem Kılıçarslan Çok haklısınız. Doktorlar görev yaptıkları yere göre aynen sizin dediğiniz gibi yönlendirme yapıyorlar. Ben sorunumu özel hastanede çalışan tanıdık bir doktora ücretsiz görünüp hallettim. Yani adamın benim üzerimden para kazanma kaygısı olmadığından söyledikleri samimi geldi.

Bu arada bilmeyen arkadaşlara yardımcı olması açısından önemle altını çizmek istiyorum; bu tip sakatlıklar sadece boyunuza oranla küçük kadrolu bisiklet kullanmaktan kaynaklanmıyor. Aynı zamanda yanlış vites kullanımı sonucu dize bindirilen fazla güç de kıkırdaklarda sorun oluşmasına neden oluyor. Deneyimli bir bisikletçi arkadaş, bisikleti 1 ve 2. vites aralığında kullanmamı önermişti (genel kullanım için). Yani 1/1-2-3 - 2/3-4-5 aralığı gibi. Ben yıllarca kalkışlarda en ağır viteste dizime abanıp bisiklet sürdüm. Keşke daha bilinçli olsaymışım diyorum. Son olarak da bisikleti günlük hayatta kısa mesafe ve nadir kullananlar dışında yaşam şekli olarak algılıyorsanız bisikletin sele açısı, sele ve kadro boyu, doğru vites kullanımı ve en az bunlar kadar önemli olan ısınma hareketleri sonunda kullanmak çok önemli. Bunlardan bir veya birkaçını yanlış/eksik yaptığınızda uzun vadede sakatlık yaşamanız kaçınılmaz.

• Beğen
@Kerem Özbayrak benim dış kaslarım zaten bisikletle gelişdiği ve güçlenen dış kaslar diz kapağını kendine doğru çekdiği için, doktor bana iç diz kaslarımı geliştirmemi önerdiydi..

• Beğen
Tepkiler: Kerem Özbayrak
Merhaba,

Konunun üzerinden geçtim ama son gelişmeyi yazacağımı söylemiştim. Fırsat bulup spor hekimine gittim. Oldukça ilgilendi muayene etti. Dizinde bir şey yok dedi. Biraz daha güçlendirebilirsin ama bir sorun yok dedi. :) Anlamadım gitti. Psikolojik mi acaba diye düşünmeye başladım :)

Şuan için bendeki son durumda şu şekilde diz kıkırdak ağrım geçdi, kal'in açısını ayak arkası içe bakıcak şekilde yapıncada iç kasların az acıyarak çalışmaya başladığını keşfettim ve çok fazla olmamak kaydıyla yüklenmelerde ayağımın açısını bu mantıkda pedala dek getiriyorum, uzun turlar sonunda sürtünme kaynaklı sızlamalarımda geçince 3kmlik bir yokuşu 10dk yüklenerek denedim ve şuan için bu kadarlık bir yüklenmede sıkıntı olmadı, kadans ölçer kullanmaya başladıkdan sonra son 2-3 aydır kadans ortalamamın 65lerden 85lere kadar çıkdığını ve eskiden düz yolda 90 kadans üstünde pedal zıplayıp çeviremezken şimdi 105 kadansla devam eder oldum, ilk hali kadar olmasada ağrıdan sonra her hafta fazla yüklenmeden 150km ile toplamda 1500kmde sorunum %75 oranında düzeldi, umarım tekrarlamaz darısı sorun yaşayan arkadaşlara,

bu arada geçen dizimde hafif rahatsız bir sürüşüm olmaya başladıydı, sonra durup bakdığımda selemin 1-2cm kadar indiğini farketdim biraz yukarı kaldırıp bindiğimde sıfır rahatsızlık ve çok iyi performansa döndüğümü farketdim..

Önerim;

dizleriniz için spd kullanın,
kadans ölçer alın, alamasanızda yüksek kadansda pedal çevirmeye çalışın,
diz rahatsızlığınız varsa 1-2 hafta dinlendirdikden sonra, yüklenmeden düz rotalarda recovery sürüşleri yapın
diz güçlendirici egzersizleri ihmal etmeyin..
rahatsızlk hissetdiğinizde koltuk ayarınıza bakın kendinize en iyi poziyonu bulup işaretlleyin.

@emrah9700 konuyu okudum da bende de aynı sorun var doktora gittim diz kapağında kayma var dedi

diz kapağının altındaki tendon da ödem varmış onun için krem verdi ama asıl sorun diz kapağı kayması. hiç spor geçmiş yoktu bi anda bisiklete başlayınca herhalde belli kas grupları çalıştı senin de dediğin gibi kaslar diz kapağını bi tarafa çekti.

bende de uzun turlarda ağrı oluyor belli bi kmden sonra ağrı başlıyor

benim ağrım sağ dizimin sol tarafında oluyor ama dizdeki ağrı patellanin sürtme ağrısı mı emin değilim asıl ağrı olan yer, patella ile tendon bağlantısında oluyor, sola yakın taraf daha fazla ağrıyor

@Hakan Beşikçi bende önce çoğunluğu sağda olmak üzere kıkırdak zedelenmesi kaynaklı ağrı oldu, 10 gün dinlendirme ve hafif tempo yüklenmeden sürüşle azaldı, doktor emara gerek yok dedi ve röntgen çekdi ondada ödem varsada gözükmemişdir,

zedelenme geçince sonrasında kısa süreli yüklenerek dizimi kontrol etdiğimde her iki dizimdede patellanın alt dış kısmındaki kemik sürtüyor gibi olup turdan sonra ağrı ve sızı yapıyordu, bende bunun üzerine iç kaslar için yeterli egzersiz yapamıyorum yada yapsamda pedala basış şeklimi değiştirmediğim sürece dış kaslar güçlenmeye devam edecek diye, pedala basış şeklimi düzeltmem gerekdiğini düşünerek, ayağımın iç kaslarını çalışdırmak adına deneme yanılma yöntemiyle mantıken ayağımı ''V'' şeklinde pedala basacak şekilde kal'lerle ayarlamayı düşünüp uyguladım,

bu sefer tam tersi olan iç kaslar yani sizdeki noktada ağrı olunca dedim doğru yolu buldum, (zaten pedala basış şeklimiz ayakda rahat duruşumuz veya sandalyeden ayağımızı salladığımızda ayağımızın duruş şekli gibi olmalıymış), şimdi ise iç kaslara fazla yüklenmemek adına ayağımı çok ''V'' yapmadan daha az yaparak ayağımın duruş şeklinde basmaya çalışıyorum ve yüklenmeleri o şekilde yavaş yavaş artırarak dizimi dinleyerek yapmaya başladım, şuan için ağrıda tur sonrası sızıda ilk sağlıklı hali kadar olmasada kalmadı gibi,

ama unutmadan ilk başlarda ortası delik dizliklerden bir tane aldım hangisine takarsam o daha güçlü ve turda ve sonrasında daha ağrısız oluyordu, yani takdığım tarafa faydası oluyordu ağrılarım kesilmeseydi düşüncem diğer tarafada alıp çift dizlik takmakdı, kesilince artık yavaş yavaş dizliği çıkarmaya başladım..

Bu durumun adı iliotibial band syndrome yabancı sitelerde bu konuda daha fazla döküman bulabilrsiniz, farklı ve önemli bulduğunuz bilgileri bizle paylaşırsanızda seviniriz, çünkü biz sizin bulduğunuz bilgiyi bulamamış yada yabancı olduğu için tam olarak çevirememiş olabiliriz..

unutmadan spd pedalla şuan 130km kadar yapıyorum ama spd pedal kullanmazsam 5kmde tekrar kıkırdak zedelenecek gibi oluyor, bide yüksek kadansa alışdıkca dizlerimi daha iyi ve yüksüz hissediyorum..

Birde tur öncesi ve özellikle sonrasında kesinlikle esneme yapın, bu sayede diz kapağını tutan kaslardan kısa olanlar daha çok esneyeceği için kayma durumunu mantıken daha aza indirecekdir..

• Beğen
Tepkiler: Hakan Beşikçi
Konuyu hortlatıyorum ama 2 haftadır dizlerim berbat durumda ağrı kütleme henüz doktora görünemedim.

• İnanılmaz
Tepkiler: necmeddin
Geri