Scudo Sports

Köpek kovalayınca kaçmayın, sevin!

Durum
Başlık tartışmaya kapatılmıştır.
Sevecek fırsat vermiyor, terbiyesizler:) Tam 4 köpeğin saldırısına uğradım, bisikleti kendime koruma duvarı yaptım.Tam 15 dk bağırış çağırış gitmediler. Bir arabanın gelmesi sonucu kurtardım kendimi...Çok kötü bir anıydı. Böylesini ilk kez yaşadım....

Scudo
Az önce başımdan geçen olayı yazmak istiyorum. Bazılarınız köpekten korkmuyor olabilir ama ben korkuyorum ve büyüklüğü küçüğü farketmiyor bu yüzden kimseyle burda polemiğe girmek istemiyorum. Hoşunuza gitmezse yok sayabilirsiniz.

Havalar ısındığını için artık ufak ufak sürebiliyorum ve dışarı çıkarken sırf köpek var diye daha rahat gidebileceğim yolu kullanmıyorum. Fakat dönüşte girmem gerekiyor ve ben hr geçtiğimde bu köpekler havlayarak üstüme koşuyor. Çarşamba günü geçtiğimde o köpekleri besleyen iki kadın bana durma geç o bir şey yapmaz diyor bu sıra inmesem köpek üstüme atlayacak. Bugün benim geldiğimi görür görmez tekrar köpekler koşmaya başladı, indim bisikletten elime taş aldım ve yürüyerek geçmeye çalışıyorum, bir yandan da korktuğum için köpeklere bağırdım " git vs". Tam o kadınların evinin önünden geçerken kadın yine bin bisikletine bişey yapmaz o diyor. Gel sen bin sen geç teyze dedim. Biraz daha ilerledikten sonra diğer kadın başladı konuşmaya bu köpek sizden korkuyor, sizin yüzünüzden (biz kimiz tam olarak çözemedim daha) bu köpekler barınaklara gitmek zorunda kalıyor vs. Antalya'da vefat eden kızdan bahsedince umrunda bile olmadı gerçekten o sırada içim acıdı kendi kızı olsa acaba ne diycekti. Sonra üzerime yürüyor, elimde kalıcak,döverim fln filan. Ayrıca evinin bahçesinde beslediği köpekler de vardı aşağı yukarı bir oda boyunda içinde en az 5-6 köpek sığmaya çalışıyor. Bu köpeklerin orda tutsak olduğunun farkında değil herhalde açaba kaç günde bir o köpekleri dolaştırıp, zapt edebilecek. Bunlardan sonra direk onlarin evinin önünde beykoz belediyesine şikayette bulundum. Burda da bir dram söz konusu. Şikayet oluşturulduktan sonra beni aradılar sorun nedir diye. Anlattım ve ekip kontrole gelicekmiş. Onlara ben bu köpeklerin toplanmasını talep ediyorum diyince bana denilen şu: toplamak yasak, sadece hastalık bir kaç şey daha ve ısırılınca toplanıyormuş. Ben ısırılınca tekrar arayım o zaman demekten başka bir şey gelmiyor insanın elinden.

Hayvan düşmanı fln değilim bu başlıktaydı galiba köpeklerin uyutulmasını savunanlar kendileri uyutabilir mi demişti biri. Ben uyutamam kesinlikle içim el vermez. Daha pandeminin başındayken evde civciv çıkarmıştık bazıları ölmüştü günlerce etkisinden çıkamamıştım.

Bu köpek severler şunu anlamıyor (iyi niyetlileri tenzih ederim) herkes sevmek, hoşlanmak zorunda değil ben kedileri severim okşarım ama olay köpeğe gelince yaklaşamıyorum, ki bu el kadar süs köpeği olsa da farketmiyor. Sen köpek besliyceksin diye insanlar korkuyla yaşamak zorunda değil, isteyen evinde alsın beslesin. Ben eve kadar elim ayağım titreyerek dönmek zorunda değilim, kimse zorunda değil. Hele ki burda insan hayatı söz konusu. Ama ne yazık ki bu ülkede ucuz olan tek şey insan hayatı.

@Alperen_10 İstifçilik (ing. hoarding) diye, psikolojik sorunlu kişilerin yaptığı bir eylem var. Bu kişiler bir eve haddinden fazla kedi veya köpek tıkıyorlar. Böyleleri hayvanlara eziyet edemesin diye yeni bir hayvan hakları yasası çıkmıştı. Dairenin m2'si başına bir hayvan limiti vardı, detayını bilmiyorum. Eğer içerde çok hayvan olduğunu biliyosan o kişileri bu yönden ihbar edebilirsin.

Dün ki sürüşümde köpek kovaladı ve "aa yeter ama hayır ya" diyip durdum, köpekler arkasını dönüp gitti. Soğukkanlı olmayı ve köpeklere havlamayı yavaş yavaş öğreniyorum.

Bugün Çayyolu - İncek tırmanışında 2 ayrı noktada 10+ kadar köpek çetesi ile cebelleşmek zorunda kaldım. %10+ eğimde kaçma filan da olmuyor. Mecbur lap diye durmak zorunda kaldım, ardımdaki araça allahtan uyanıp bir şöfere sahipti de o da benle beraber durdu. Ters bir şey olsa düşsem filan dikkatsiz bir sürücü çarpsa kişiye de kızamam.
Ha bir de yeni bir gerizekalılık başlamış; her boş gördükleri alana köpek kulübesi atıyorlar. 1-2 ay içinde de baya çete toplanıyor etrafında. Tabi kulübe ile yer belli olunca mama bırakma yarışı başlıyor! Bu da nüfusu beraberinde getiriyor. Yani mahallenin bir köpeği var bakıyor olsalar neyse lan sayısız köpek birikiyor!
Söveceğim ama sövmek de bir işe yaramıyor. Şikayet ediyorsun gelen yok. Nasıl bir kabusa hapsolduk belli değil!

Uzun ve detaylı bir yazı ancak bence en can alıcı noktası şurası: "
Modern bir ülkede bir insanın kaldırıma 4-5 kg mama dökmesi akıl kârı değildir. 'Hedef 200 ton mama', 'Hedef 500 ton mama' diyen platformlar kurulmuş.
Araştırıyorsunuz dernek değil, platform ve o platform da bir şirket çıkıyor. Hedeflediği şey, tonlarca mama ve tonlarca mamaya verilecek ödenek.
Tezgah basit aslında. Herkes de biliyor ama konuşmak demek takipçi kaybı demek. Bu sebepten ünlüler pek girmiyorlar bu topa. Girenleri de lafını sözünü bilmiyor bazen."

Mağdur yarat, mağdurun etrafında bir rant zinciri kur ve bu mağduriyeti sürdürecek yollar keşfet.
Bu yaratıcı yollara 2 örnek vereyim:
1) Sokak köpeklerine sahipli gibi görünsünler ve toplanmasınlar diye tasma takmak
2) Sokak köpeklerinin toplanmasını ve mamanın bir noktaya dökülerek organize olunmasını sağlamak için boş alanlara kulübeler dikmek!

Dün ki sürüşümde köpek kovaladı ve "aa yeter ama hayır ya" diyip durdum, köpekler arkasını dönüp gitti. Soğukkanlı olmayı ve köpeklere havlamayı yavaş yavaş öğreniyorum.
Şivava dır o köpekler. Sen gel bizim burada Uludağ veya Mudanya yolundaki köpeklerle durup Türkçe diyaloğa girmeyi dene de gör.

@Adil ÜNALDI Kangaldı, "aa yeter ama hayır ya" tepkisiyle bence şoka girdi köpek. Bazıları bu tepkiye aldırış etmeksizin kovalamaya devam ediyorlar, haklısınız. Köpeğe göre muamele izliyorum, hakkımızda hayırlısı olsun.

Cuma günü bilmeden bu orantısız köpek severlerden birinin yanında konuşma gafletinde bulunduğumda ilginç bir densizlik yaşadım. "Sokakta başıboş köpek olmaz" dediğim için yok 'senin böyle olduğuna ihtimal vermezdim', yok 'ne istedin kendi halinde hayvandan' gibi ilginç haddini bilmezliklerle bu köpek sevdiğini sananların hakikaten özgürlüklerinin nerede tükendiğinden haberi yok. Bu kendine hayvansever diyen medeniyet kaçkınları ısırılırsak, besledikleri ipini koparmışlara toz kondurmamak için herhalde ayaklı mama paketi olarak orada bulunduğumuzu sanıyorlar.

Cuma günkü şikayetim sonuçlanmış. Beni aradıkları yazıyor ama geçmişimde gözükmüyor. Bir sonuç çıkmıycağı belliydi zaten ama bunun sonu nereye gider bilmiyom. O sokağın 1-2 kilometre ilersinde en az 15-20 köpek var yavrularıyla birlikte koşturuyorlar. (onlara su, yiyecek vs getirenler o atık şişe ve plastiklerin çöpe atılması gerektiğini idrak edemediği için genelde ağızlarında boş pet şişe, çer çöp oluyor).
Ramazan başladığı için artık sadece gece sürebilirim ama açıkçası korkuyorum. Bunda tecrübesizliğin de etkisi çok büyük. Sürdükçe alışıcam galiba. Gideceğim yolu ve o yola kondüsyonumun yetip yetmeyeceğini düşünmek yerine gece eve nasıl dönerim diye düşünmek can sıkıcı.

ÇÖZÜM MERKEZİ TARAFINDAN TALEP SAHİBİ ARANMIŞTIR, YANIT VERMEMEKTEDİR İLGİLİ MÜDÜRLÜĞÜN “ BAŞVURU SAHİBİ ALPEREN BEY İLE GÖRÜŞÜLDÜ. BELİRTİLEN ADRESTE KISIRLAŞTIRMA VEYA SALDIRGAN KÖPEKLER OLDUĞUNU BEYAN ETTİ TALEP SAHİBİNE 5199 SAYILI KANUN ANLATILMIŞ OLUP ; BEYKOZ BELEDİYESİ OLARAK SOKAK HAYVANLARI İLE İLGİLİ ÇALIŞMALARI 5199 SAYILARI HAYVANLARI KORUMA KANUNU ÇERÇEVESİNDE YÜRÜTMEKTEYİZ. KANUN GEREĞİ KÜPESİZ YANİ KISIRLAŞTIRMA, AŞISIZ VE TEDAVİYE MUHTAÇ HAYVANLAR TOPLATILMAKTA GEÇİCİ HAYVAN BAKIM EVİNDE KISIRLAŞTIRMA, KUDUZ AŞILAMA VE VARSA TEDAVİSİ YAPILDIKTAN SONRA KÜPELEME İŞLEMİ YAPILIP ALINDIKLARI ORTAMA GERİ BIRAKILMAKTADIR. BUNUN HARİCİNDE TÜM HAYVANLARIN TOPLANMASI VE BAŞKA BİR YERE GÖTÜRÜLMESİ SÖZ KONUSU DEĞİLDİR.TALEP SAHİBİNE KENDİSİNE ÇALIŞMALARLA İLGİLİ BİLGİ VERİLMİŞTİR. “ YORUMUNA İSTİNADEN TALEP KAPATILMIŞTIR. 04.04.2022

• Beğen
Tepkiler: Punctum
Sadece Istanbul'da 5 milyona yakin sokak kopegi ve kedi oldugunu okudum.
Eger sayi dogru ise bu konuyu barinak yaparak cozemezsiniz.
Sokak hayvanlari ile ilgili acilmis diger konu altinda da barinak sayisina dikkat cekmek istemistim.
Sagolsun Izmir Buyuksehir Belediyesi bana yanit olarak bu projeye imza atmis.

Sadece 1500 sokak hayvani icin 37bin mt2'lik alana 20 milyon lira harcamislar.
Bu 20 milyon lira icinde henuz barinak isletme maliyetleri bulunmuyor.

Peki sokakta basi bos halde dolastigi soylenen 5-10-15 milyon hayvan icin kac barinak yapilmali, ne kadar butce ayrilmali?

20220405_195327.jpg

Benim de başıma orman yolunda geldi bi olay. Bahçeköy e giden orman yolunu çok sık kullanıyorum, güzel tur oluyor orman + Sahil, bir keresinde tek bir köpek havlayıp kovaladı, tabi bende biraz bağırınca durdu gitti, başka bir sefer de gurup olarak yol kenarında duruyorlardı, böyle bi bakışları var, kovalasak mı izlesek mi yok biz yatalım havasındaydı hepsi, içimden hep bi oh kovalamadılar derim. Gurup köpekler tehlikeli olabilir, tek köpek olunca kovalasa da yetişemiyor yol düz ise tabi. Siyah köpek kovalamıştı beni, başınıza gelirse dikkat edin. Ramazan bitince tekrar yollara devam. Keyifli sürüşler kazasız belasız dostlar.

Durum
Başlık tartışmaya kapatılmıştır.
Geri