Başlığa yazılan hiç bir şeyi okumadım. Sadece 40 yıla yakın köpeklerle içli dışlı geçmiş olan ömrümde öğrendiğim bir kaç şeyi paylaşıp gideceğim. Öncelikle:
"Köpekleri, her halükarda insanlara tercih ederim"
Ben, "aklı başında" hiç bir köpeğin "kendisinden kaçmayan" bir insana durduk yere saldırıp onu yaralayacağına inanmıyorum. Sadece "sadist" bir biçimde yetiştirilen köpeklerin, akli dengeleri bozulmuş olan köpeklerin (tıpkı insanlar gibi düşünün), tamamen mantıksız hareket ederek insanlara fiziksel olarak zarar verebileceğini kabul ediyorum. Ve bu tip "geri dönüşü olmayacak biçimde akli dengesi bozulmuş" köpeklerin gerekirse uyutulması gerektiği görüşüne de katılıyorum. Bunun haricinde,
Bugüne kadar bisiklet üstünde bana saldıran/havlayan sayısız köpek oldu. Hiç birisi bana zarar vermedi. Köpek doğasını/davranış biçimini biraz olsun araştıran/anlayan insana, "normal" bir köpek hiç bir şey yapmaz. Eğer size havlayan/saldıran köpek sadist bir biçimde yetiştirilmemişse, ona arkanızı dönmediğiniz ve kaçmadığınız müddetçe size belli bir mesafeden fazla yaklaşmaz. Köpekler "bölgeci" hayvanlardır. Onlar için yaşadıkları bölgeyi korumak en birincil görevdir. Bunu bir meslek gibi yerine getirirler. Eğer sizi tanımıyorlarsa ve bölgelerine girerseniz sizi oradan çıkartmak için sizi "azarlarlar". Köpeklerin size havlamasının sebebi budur. Amaçları sizi ısırmak değildir. Çünkü son derece akıllı hayvanlardır. Rakiplerini iyice tartmadan, ölçüp biçmeden asla hamlede bulunmazlar. Ayrıca hayatlarını gereksiz yere tehlikeye atmak da istemezler. "Isırmak" onlar için en son çaredir. Eğer siz köpek görünce korkup kaçarsanız bu onlara "ben zayıfım" mesajı verir ve daha da cesur hamleler yapmalarına sebep olur, ayrıca milyonlarca yıllık "avcı içgüdülerini" de tetikler. "Kaçan kovalanır" lafı buradan gelir. İşte o zaman size daha da yaklaşmaya ve sizi ısırmaya kalkabilirler.
Ek olarak, köpeklerin çoğu, bisiklet üstündeki bir insanı, "insan" olarak ayırt edemez. Bisikletten inince şaşırmalarının sebebi de budur. Hiç denk gelmediyseniz bi deneyin. Bisiklet üstündeyken havlayıp kovalayan köpeklerin, durup inince bir anda şaşırıp afallamalarına defalarca şahit oldum. Köpeklerin gözleri bizimkiler kadar iyi görmez. Burunları ve kulakları gelişmiştir. Bisiklet üstünde pedal çeviren bir insanı bisikletten bağımsız düşünemiyo bu hayvanlar, evet alışanları var, ama genel anlamda sizi tanımlayamıyorlar bisiklet üstündeyken.
Bana bir çiftlik civarında aynı anda irili ufaklı 10/15 köpeğin saldırdığını bilirim. Tek yaptığım bisikletten inip köpeklere yüzümü dönmek, bisikleti onlarla arama koymak ve tehditkar bir tonda bağırmak oldu. O kadar kalabalık olmalarına rağmen hiç birisi üstüme atlamadı ya da beni ısırmaya kalkmadı. Sadece ben yürüyerek bölgelerinden çıkana kadar beni korkutmaya çalıştılar. Aslında hepimizin istediği aynı şeydi, onlar benim oradan çıkmamı istiyordu, ben de yoluma gitmek.
Eğer bisikletçi iseniz, malesef köpek doğasını öğrenmekten başka çareniz yok. Çünkü bu hayvanlar her yerde ve sürekli karşınıza çıkacaklar. Eğer onlardan pedal çevirerek kaçacağınızı sanıyorsanız yanılıyorsunuz, bir kere önce bunu kabul edin. Köpeklerin ortalama hızı saatte 30/40 km'dir. Saatte 65 km'ye kadar çıkabilen türler de var. Ayrıca kaçmanız onlara "beni kovala" mesajı vermekten başka bir işe yaramaz. Trafikte iseniz köpekten kaçayım derken dağılan dikkatiniz sizin kaza yapmanıza ve çok daha kötü sonuçlar yaşamanıza sebep olabilir.
"KÖPEKTEN KESİNLİKLE AMA KESİNLİKLE KAÇMAYIN". Köpek doğasını ve onlara nasıl karşılık vereceğinizi öğrenin. Kısaca "köpek dilini" öğrenin diyebiliriz aslında. Korkunuzu yenin. Hem sürüşler sizin için daha rahat bir hale gelir hem de hayatınızı gereksiz yere tehlikeye atmazsınız.