Scudo Sports

Koladan vazgeçmek için bir neden daha...

Selam,

Paylaşmak istedim :)
Companies are lowering the amount of 4-methylimidazole (4-MEI) to avoid having to label products with a cancer warning in California.
Coca-Cola said Friday it will lower levels of a chemical in caramel coloring to comply with a California law, but insisted the beverage's recipe will not change and poses no health risks.

Pepsi is making similar changes in order to avoid having to label products with a cancer warning due to what California has ruled are high levels of 4-methylimidazole (4-MEI), shown to cause cancer in lab animals, consumer advocates said.

The changes do not amount to a change to Coke's formula, spokesman Ben Sheidler told AFP. "We are NOT changing our recipe; or our formula," he said in an email.

"What we did do is direct our caramel suppliers to make a manufacturing process modification in order to reduce the level of 4-MEI in our caramel so as to meet the requirement set by the State of California's Proposition 65."

California voters passed Proposition 65 in 1986, and the law aims to protect state residents from "chemicals known to cause cancer, birth defects or other reproductive harm, and to inform citizens about exposures to such chemicals."

California has a 29-microgram benchmark for 4-MEI. According to the Center for Science in the Public Interest, a recent sampling of Coke and Pepsi drink cans in the Washington area showed levels ranging between 103 mcg and 153 mcg.

But beverage industry leaders including the American Beverage Association (ABA) argued the evidence of a cancer link is limited to one study in mice and is not recognized by major US, European and Canadian health agencies.

The ABA added that a person would need to drink massive amounts of cola to reach a risk level similar to the dosing in mice ‚ 2,900 cans of cola every day for 70 years — upon which California based its decision.

"The science simply does not show that 4-MEI in foods or beverages is a threat to human health," the ABA said.
"In fact, findings of regulatory agencies worldwide, including the U.S. Food and Drug Administration, European Food Safety Authority and Health Canada, consider caramel coloring safe for use in foods and beverages."

Executive Director Michael Jacobson of the consumer group Center for Science in the Public Interest, applauded the move, saying the caramel coloring chemical levels would be cut by 90 percent.

"The question is, when will Coke and Pepsi make these changes around the world, not just in California?" he said.

Sheidler said Coca-Cola would begin enacting the same changes to beverages nationwide and globally "in order to streamline and simplify our supply chain, manufacturing, and distribution systems," though no timeline has been set.

Saygılar.

Scudo
Daha önceleri bu boykot konusunda acayip ulusalcıydım 3 seneye yakın gazlı içecek tüketmiyorum sade soda hariç, mesela mavi marmara olayında filan araştırdım ve gerçekten nerede ne kadar Türk markası varsa kullanmaya çalıştım deterjan konusunda olsun içecekler konusunda filan aklınıza ne gelirse sonra çok üzülerek ve bir o kadar da sinirlenerek bir şeyi farkettim o yahudi yada yabancı diye boykot edeceğim diye tüketim düzenimi değiştirdiğim markalarda ne gördüm biliyormusunuz? Koskoca bir kazık yağlısından hem de.. Deterjan konusunda evdekiler vızırdamaya başladılar yok çıkarmıyor yok aldın bunu işe yaramıyor lekeyi temizlemekte zorlanıyor.. vsvs sonra aldığım Türk markalı içecekler dolapta açık vaziyette haftalarca durdu tadı değişti ve attık içemedik tadı ve kalitesi tutmuyordu içen içer ayrı konu.. sonra yine bir Türk markası kola tüketmeye çalıştım gerçekten olmadı. Ben şunu gördüm Yahudi ticarette neden başarılı bunu yaşayarak gördüm paramın tam karşılığını veriyor ve müşteriyi bağlıyor ama maalesef Türk malı bazı markalar benden aynı parayı alırken aynı kaliteyi vermiyorlar.. Bunu bazı ortamlarda arkadaşlar arasında tartıştık benim gibi düşünen de var düşünmeyen de.. karşı olanlar şunu söylediler; Ya kardeşim boykot yapıyorsan Türk malı kullanıyorsan fedakar olacaksın vatanın için ne olursa olsun! diyor. Bakınız kimse parasını ağaçtan toplamıyor yada yunusa inen sofra gibi gökten inmiyor ve bir takım çabalar sonucunda kazanılıyor.. şimdi bir ürün alacaksam bana bir piyasadaki ürünlerin muadili bir ürünü "Türk malıyız tercih edin" diyorsa vatandaşım paramın karşılığında kaliteyi sunacak bana! ben markete gidip "şu marka meyve suyu ver dediğimde 2 liraysa 1 liraya indir" diye pazarlık yapıyor muyum hayır! o halde kalite konusunda bana şunu diyemez "ben Türk malıyım fedakar ol ben biraz kaliteyi düşürecem ve kısa yoldan para kazanacağım ama sen yine yerli ye yerli giyin" yok öyle yağma kardeşim! Bak burada alış veriş yapılıyor forumda insanlar bir ürün alıyor onun piyasadaki değeri belli sipariş veriliyor kargo bir geliyor ki çatlak patlak sonra ciyak ciyak bağırıyoruz haklı olarak değil mi? işte her yerde bu böyledir. Bir ürünü cebimizden parayı çıkarıp istediği miktarı uzattığımda karşımdaki bana o paranın tam karşılığını vermeli! Beni kazıkladığını gördüğüm an ikinci bir kazığı asla atamaz! işte Bosh ne diyor; “İnsanların güvenini kaybetmektense, para kaybetmeyi tercih ederim” ama bizimkiler ne diyor "para kaybetmekten ise müşterinin güvenini kaybetmeyi tercih ederim" sorsan neden böyle yapıyorsun? "maliyetler girdiler yükseliyor kaliteyi kısmak zorunda kalıyoruz yoksa bu şekilde ayakta kalamayız" bu ülkede devlet de millet de halkı düdüklemeyi ne zaman bırakırsa işte o zaman bu millet ayağa kalkar yoksa elin yahudisi senin pazarından sonsuza kadar çıkmaz!

• Beğen
Tepkiler: Gazel Girgin
@Salih.D

Bazı örnekler vererek, israilden mal almak zorundayız veya başka çaremiz yok mesajı vermeye çalışmışsınız.
doğru sadece 1 tanedir, yapmamak başkadır, yapmak zorunda olmak başkadır.

doğrusu onu hiç yapmamaktır ama başka çareniz yoksa, almak zorundaysanız başka seçenek yoksa almak zorunda kalırsınız.Eğer tohum konusunda kendinizi geliştirirseniz o güzel ama böyle olmazsa israilden tohum almak zorunda kalırsınız ve bu durum, gene de yanlıştır. çünkü ülke olarak geri kalmışlığın acısıdır bu. bunu yapmak zorunda olmanız, doğru yaptığınız anlamıa gelmez ve yanlış hala yanlış olmaya devam eder...

@Salih.D

coca coladan bu habere herhangi bir yalanlama geldi mi? sorun, araştırın.....bana bunun cevabını verin, eğer gelmemişse yukarda yazdıklarınızın tamamı otomatikman geçersiz olacaktır.

Selam,

Haberde yalanlama gerektirecek bir şey yok ki :)

Bir komisyon 'biz bu maddenin zararlı olduğuna karar verdik, azaltın bunu' diyor ve bunu sadece California söylemiş.
Hani tarafsız haber kaynağı sadece Coca-Cola demiş ya; bak detaylı haberde Pepsi ismi de geçiyor :) Neden onun ismi zikredilmiyor? ' firma yaptırımla karşılaşıyor ama sadece 1 tanesinin ismi zikrediliyorsa bu haberin maksadı farklı anlamını çıkartıyorum ben.

Coca-Cola said Friday it will lower levels of a chemical in caramel coloring to comply with a California law, but insisted the beverage's recipe will not change and poses no health risks.

Pepsi is making similar changes in order to avoid having to label products with a cancer warning due to what California has ruled are high levels of 4-methylimidazole (4-MEI), shown to cause cancer in lab animals, consumer advocates said.

Ve kaldı ki:
California voters passed Proposition 65 in 1986, and the law aims to protect state residents from "chemicals known to cause cancer, birth defects or other reproductive harm, and to inform citizens about exposures to such chemicals."

California has a 29-microgram benchmark for 4-MEI. According to the Center for Science in the Public Interest, a recent sampling of Coke and Pepsi drink cans in the Washington area showed levels ranging between 103 mcg and 153 mcg.

Yasa 1986'da onaylanmış anladığım kadarıyla, şimdiye kadar neden beklemişler?

But beverage industry leaders including the American Beverage Association (ABA) argued the evidence of a cancer link is limited to one study in mice and is not recognized by major US, European and Canadian health agencies.

The ABA added that a person would need to drink massive amounts of cola to reach a risk level similar to the dosing in mice ‚ 2,900 cans of cola every day for 70 years — upon which California based its decision.

"The science simply does not show that 4-MEI in foods or beverages is a threat to human health," the ABA said.
"In fact, findings of regulatory agencies worldwide, including the U.S. Food and Drug Administration, European Food Safety Authority and Health Canada, consider caramel coloring safe for use in foods and beverages."

Sen California'nın kararına karşın buyur diğer kurumların kararları; şimdi ne olacak peki?

California valisinin Ermeni olayları ile ilgili tutumundan da yola çıkarsak eğer, adamlar haklılar o zaman.

Kaldı ki Coca-Cola markasını bayrak gibi sallayarak ortalıkta dolanmak dediğim gibi olayı sadece tek bir firmaya mâl etmeye çalışmaktır. Cola Turka ne kullanıyor? Bunu hiç sorguladın mı? Pepsi ismini neden hiç zikretmedin? Ben sana ABD kökenli haberi getirip paylaştım, sen ise yanlı bir haber ekseninde dolanıyorsun.

Evet, California diğer tüm kurumların aksine zararlı dedi ve firmalar da oranın yasası gereği içerik değişikliğine gitti. Karar var doğru, kararın doğruluğu ise diğer kurumların yok demelerinden ötürü şaibelidir. Dünya genelinde alınmış bir karar gibi servis edilmesine gerek yok :)

Bu arada ben de sana ek bir bilgi vereyim, elin gavuru bizi zehirlerken yerli üreticiler neler yapmış: (çünkü olaya bu pencereden bakılmış)

(link)

12nci resimden itibaren Carmin boyayı kullanan ürünler var. Ülker ürünü ne kadar fazla değil mi!

Bu arada boyanın sağlıksız olması değil, müslüman bir ülkede Helal gıdaya uygunluğu tartışma konusudur. Organik bir boyadır, kimyasal değildir neticede. Ama böcek tüketmek islam kurallarına ne derece uygundur bilemiyorum.

At gözlüğümüzü bırakalım :)

Saygılar.

• Beğen
Tepkiler: Tolga Günsezer
Selam,
(link)
4-Methylimidazole, often abbreviated 4-MEI or 4-MeI, is a heterocyclic organic chemical compound with molecular formula
H3C–C3H3N2 or C4H6N2.
It is formally derived from imidazole through replacement of the hydrogen in position 4 by a methyl group. It is a slightly yellowish solid.
4-Methylimidazole may be formed in the browning of certain foods through the Maillard reaction between carbohydrates and amino-containing compounds. In particular, it is found in roasted foods, grilled meats, coffee and in types of caramel coloring produced with ammonia-based processes.It may arise also by fermentation.

Preparation
4-Methylimidazole may be prepared using the Debus-Radziszewski imidazole synthesis, by reacting methylglyoxal with ammonia and formaldehyde. It may also be prepared by the reaction of hydroxyacetone and formamide in ammonia.

Health concerns
Concern has arisen about the presence of 4-MEI in caramel color (which is the most-used food and beverage coloring), typically at a concentration between 50 and 700 ppm. Dark beers and common brands of cola drinks may contain more than 100 μg of this compound per 12-ounce serving.

At very high doses (360 mg/kg of body weight), 4-methylimidazole is a convulsant for rabbits, mice and chicks, and was the likely cause of acute intoxication observed in cattle fed with ammoniated, sugar-containing cattle feed supplements in the 1960s. However, several studies found no ill effect in rats and dogs for the concentrations found in caramel coloring. A study even found 4-MEI had an anticarcinogenic effect on rats. It has been claimed, however, that the reduction in tumor rates seen by Chan and others were due to lower body weight rather than a true anticarcinogenic effect.

A 2007 study by the National Toxicology Program (NTP) found that high doses of 4-MEI were carcinogenic in mice and in female rats. The same study found no unusual lung tumors in mice and reduced tumors in rats. Similar effects were observed for the isomer 2-methylimidazole, which is not found in caramel coloring. Dose-related, statistically significant decreases in multiple tumors were observed in both male and female rats exposed to 4-MEI in the NTP bioassay. 4-MEI was associated with a 25-fold decrease in the incidence of mammary tumors among high-dose females. NTP noted briefly that the decreases in certain tumors, including mammary tumors, were greater than could be attributed to body weight alone. Reduced body weight offers a partial explanation for the reduction in tumors, but does not appear to be the primary cause of the decreased tumor incidences, indicating 4-MEI itself may possess an ability to prevent tumor formation. In response to high 4-MEI levels used in studies, US FDA spokesperson Doug Karas stated, "[a] person would have to drink more than a thousand cans of soda in a day to match the doses administered in studies that showed links to cancer in rodents.”

Based on these studies, caramel coloring of all types are considered safe and are approved by many leading regulatory agencies around the world, such as the European Food Safety Authority (EFSA), the US Food and Drug Administration (FDA) and the Joint FAO/WHO Expert Committee on Food Additives (JECFA) and, most recently, the Brazilian Health Surveillance Agency (ANVISA). The European Union requires class III caramels to contain <200 mg/kg 4-MeI and class IV caramels to contain <250 mg/kg 4-MEI (color adjusted).

In January 2011, California added 4-MEI to its list of probable carcinogens and stipulated 29 μg per day as the "No Significant Risk Level" intake. This is considerably less than the mean intake of 4-MEI by regular cola drinkers. The food industry has strongly opposed that decision, as it implies the need for additional warning labels on many products, and it disputes the validity of the NTP study. According to Dr James Coughlin, a toxicologist who studies animal carcinogens, the risk posed by 4-MEI is even smaller than this government estimate suggests. In order for humans to reach the equivalent of even the lowest cancer-causing dose in mice, a woman would have to drink 37,000 cans (12 oz) a day for the rest of her life, and a man would have to drink 95,000 cans a day. These figures come from a slightly more conservative study of colas done last year that found an average of 130 μg of 4-MEI per can as opposed to the 138 μg found by CSPI.

In March 2012, both Coca-Cola and Pepsi announced they had their caramel color suppliers modify their manufacturing processes to meet the new California standard; as of the announcement, the changes had already been made for beverages sold in California. The recipe is not changing in Europe, so the 4-MEI level will remain the same.

In July 2013, the Center for Environmental Health issued a press release claiming that an independent study "found little or no 4-MeI in nine out of ten Coke products, but showed high levels of 4-MeI in all ten Pepsi products. Soon after the report was made public, PepsiCo stated that their soft drinks will have reduced amounts of 4-MeI "by February 2014."

Son paragraf, ama hâlâ Coca-Cola üstünden yürütülüyor tartışma :)

Saygılar.

Geçen klasik city bike'ın metal çamurluklarını parlatayım dedim ve cola kullandım sonuç inanılmazdı!!!siz bir düşünün o metal öyle parıl ,parıl parladı ise acaba içimiz ne halde.içeriğini sır gibi bende olsam saklarım nede olsa hidrojen bombasından bile tehlikeli:)))))

Selam,

Citric Acid

Citric acid exists in greater than trace amounts in a variety of fruits and vegetables, most notably citrus fruits. Lemons and limes have particularly high concentrations of the acid; it can constitute as much as 8% of the dry weight of these fruits (about 47 g/L in the juices[10]). The concentrations of citric acid in citrus fruits range from 0.005 mol/L for oranges and grapefruits to 0.30 mol/L in lemons and limes. Within species, these values vary depending on the cultivar and the circumstances in which the fruit was grown.

Cleaning and chelating agent
Citric acid is an excellent chelating agent, binding metals. It is used to remove limescale from boilers and evaporators. It can be used to soften water, which makes it useful in soaps and laundry detergents. By chelating the metals in hard water, it lets these cleaners produce foam and work better without need for water softening. Citric acid is the active ingredient in some bathroom and kitchen cleaning solutions. A solution with a 6% concentration of citric acid will remove hard water stains from glass without scrubbing. In industry, it is used to dissolve rust from steel. Citric acid can be used in shampoo to wash out wax and coloring from the hair.

Illustrative of its chelating abilities, citric acid was the first successful eluant used for total ion-exchange separation of the lanthanides, during the Manhattan Project in the 1940s. In the 1950s, it was replaced by the far more efficient EDTA. It can be used to substantially slow setting of Portland cement.

Cosmetics and pharmaceuticals
Citric acid is widely used as a pH adjusting agent in creams and gels of all kinds. In this role, it is classified in most jurisdictions as a processing aid and so does not need to be listed on ingredient lists.
Citric acid is an alpha hydroxy acid and used as an active ingredient in chemical peels.

Citric acid is commonly used as a buffer to increase the solubility of brown heroin. Single-use citric acid sachets have been used as an inducement to get heroin users to exchange their dirty needles for clean needles in an attempt to decrease the spread of AIDS and hepatitis. Other acidifiers used for brown heroin are ascorbic acid, acetic acid, and lactic acid; in their absence, a drug user will often substitute lemon juice or vinegar.

Citric acid is used as one of the active ingredients in the production of antiviral tissues.

Dyeing
Citric acid can be used in food coloring to balance the pH level of a normally basic dye. It is used as an odorless alternative to white vinegar for home dyeing with acid dyes.

Industrial and construction
Citric acid can be used as a successful alternative to nitric acid in passivation of stainless steel.

Yani normaldir temizlemesi :)

Saygılar.

@ufuk güneş

Dahil olmayayım tartışmaya dedim ama neyse... CocaCola çok büyük bir firma, ve büyük bir firma olunca da düşmanı da çok oluyor. Yok içinde böcek kanı var yok içinde farelerin çok yaşadığı bir bitkiden yapıyorlar aralardada fare kalıyor onuda içiyoruz gibi... Bunların tamamı firmayı kötülemek, karalamak için yapılmış saçma iftiralardır (bir nevi çamur at izi kalsın hesabı). Yararlı da demiyorum ama her şeyin fazlası zarar, suyun bile... Her şeyi kararınca içmek lazım. Colanın içinde alkol Gökhan Toros'un da söylediği gibi muzda vs. de ne kadar varsa o kadar var. Ha diyorsunuz ki niye yalanlamıyor? hangi birini yalanlasın? firmaya yakıştırılan çok şey deli saçmasından ibaret. Birde üstlerde paylaştığım fotoğrafa bakın adamlar formülünü nasıl saklıyor 3 - 5 tane çakal iftiracı firma mı bilecekte içinde böcek var diyecek? Güldürmeyin beni... Ha, sorarsanız da kola hiç içmem belki arkadaşlarla denk gelir 1 teneke içerim o kadar. Yılda 2 litreyi geçmez içtiğim kola...

• Beğen
Tepkiler: tt2000
Bu konuyla ilgili yazıları ilgiyle okudum. Dikkatimi çeken şey Coca-Cola'nın bu konuyla ilgili bir cevabı yok mu sorusu oldu. Şu linkte resmi açıklaması var: (link)

Burada hem içeriğinde kullanılan maddelerin sağlık açısından durumu anlatılıyor hem de kendisinin şehir efsanesi dediği konular ele alınıyor.

Çalıştığım şirketin bağlı olduğu grup aynı zamanda Coca-Cola ve McDonald's şirketlerinin Türkiye ortağı, bu şirketler bir yandan da müşterimiz. Ancak her ikisini de tüketmiyorum. Neden mi?

70'li yıllarda kolasına maç yapardık. Çocukluk yaşlarımdan beri kolayı su yerine içtim. Hatta asidi kaçan kolayı görünce daha çok içebildiğim için daha fazla tercih ettim. 25 yıl kola bağımlılığı bende sağlık sorunlarını da beraberinde getirdi. 2009 yılında çocuğumun etken olmasıyla kolayı bıraktım ve bende çok şey değiştiğini gördüm. 2012 başında kalp ameliyatı olunca hamburger vb. hazır gıdalardan da uzak durmayı öğrendim. Bunlar bende yaşayarak ders alınan şeyler oldu. Tüketim ihtiyacınızın ana ekseninde olmamak kaydıyla tüketilmesinde sorun olmaz ama ilk tercih olmamalı derim. Olabildiğince doğal şeyleri tercih etmeliyiz, bunlar da işin zevk tarafında durmalı.

Yukarıdaki örneği vermemin nedeni ağzımızdan geçenin daima bilincinde olmamız gerektiğini düşünüyorum, çünkü lezzet algımız günümüz gıdalarında seçici davranacak evrimi geçirmeye vakit bulamadı. Yağ, tuz ve şeker halen ilkel çağlardaki atalarımıza verdiği lezzeti bugün de bize veriyor. Bu ise günümüzde tuzak olmaktan öteye geçmiyor. Yağ, gıdayı sağlamakta zorlanan atalarımız için enerjiyi depolayıp uzun süre kullanabilmesi için faydalı, aynı şekilde tuz, suyu uzun süre bulamadığımız çağlarda vücudumuzda tutabilmemiz için gerekli ve şeker de yaşamımızı sürdürmek için sürekli hareket edebilmemizde gereken enerji kaynağını sağlıyor.

@ufuk güneş

Hayır zararsız demiyorum ama içinde ne olduğu belli. Bira nedir? Fermente edilmiş arpa suyu. Rakı nedir? Damıtılmış fermente üzüm suyudur. Kola nedir? Biri açıklasın lütfen kola nasıl yapılıyor? Anlatmak istediğim şey içinde ne olduğunu bile bilmeden bu kadar rahat içebilmemiz.

coca cola nın formülü sırdır ve bunu bi kaç kişi biliyor olabilir coca cola evet dünyanın her tarafına girdi o sınır tanımaz her evin buzdolabında bulunur.....

evet okudum...

Kaliforniya mahkemesi Coca-Cola’nın içindeki kanserojen karamel boya miktarını düşürdü. Bunun üzerine içecek devi sadece Kaliforniya’ya özel bir kola üretti. Türkiye dahil pek çok ülke ise içeriği değiştirilmeyen kolayı tüketmeye devam ediyor.

Koladaki kanserojen madde iddiaları devam ediyor. Dünyanın en büyük içecek firması olan Coca-Cola içinde bulunan ve hayvanlarda kanser yaptığı belirlenen "karamel boyası" miktarını sadece Kaliforniya Eyaleti'nde azalttı. Çünkü Kaliforniya eyaleti yaptığı araştırmalarda "karamel boyası"nın kansere sebep olan bir kimyasal olduğunu ve bir kutu kolada 29 miligramdan fazla bulunmasının kanser riskini artırabileceğini belirtti.

UYARI LOGOSU OLMALI

Kaliforniya mahkemesi yetkilileri kolalı içeceklerin 12 onsluk kutularında eyalet kanunlarının müsaade ettiği miktarın 5 misli yani 138 mikrogram4- metil-imidazol yani karamel boyası çıktığını açıkladı. Eyalet kanunlarına göre eğer bir ürün bu kadar yüklü kansorejen madde içeriyorsa mutlaka o üründe kanser uyarısı logosu bulunmalı. Ya da o üründeki kansere neden olan kimyasal azaltılarak piyasaya sürümeli.

LÖSEMİ YAPIYOR İDDİASI

Coca-Cola firması da içeceğindeki karamel boyasının miktarını azaltarak piyasaya sürmeyi tercih etti. Ancak bu durum diğer ülkeler için geçerli değil. Türkiye de dahil olmak üzere pek çok ülkede kola kanser yaptığı iddia edilen söz konusu karamel boyası miktarı azaltılmadan piyasaya sürülüyor. Uzmanlar aynı kararın Türkiye'de de uygulanmasını istedi. Amerikan Milli Toksikoloji Programı'na göre koladaki maddeler hayvanlarda akciğer, karaciğer, tiroit kanserleri ve lösemiye yol açıyor.

DAVA DEVAM EDİYOR

Konu hakkında görüşlerini aldığımız Coca-Cola yetkilileri şunları söyledi: "Sadece Kaliforniya'daki üretimde kullanılan prosesi değiştirme kararı aldık. Onun dışında dünyada eski içerik aynen devam ediyor. Türkiye de buna dahildir.Avrupa Birliği standartlarında sıkıntılı olmayan bir prosesi bilimsel veriye dayanmaksızın zararlı iddiasında bulunduğu gerekçesiyle yerel mahkemenin aldığı karara itiraz ettik. Davamız devam ediyor. Mahkemenin sonucunu bekliyoruz."

KANSER YAPMAZ DİYEMEYİZ

Sabahattin Zaim Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof.Dr. Bülent Nazlı Amerika'da bu yönde bir karar alındıysa ülkemizde de aynen uygulanması gerektiğini vurguladı. Nazlı şunları şöyledi: "Hayvanlarda kanser yapıyorsa bu insanlar için de geçerli. Hayvanlarda kanser yapmıyor insanda yapmıyor demek mümkün değil."

KESİNLİKLE İÇİLMEMELİ

İstanbul Üniversitesi (İÜ) Onkoloji Enstitüsü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr.Yavuz Dizdar, kolanın eski kola olmadığını sürekli değişime uğratıldığını belirtti. Dizdar, "Amerika'da yasaklandıysa bizde de yasaklanmalı. Kesinlikle içilmemeli. Normalde bir bardak kola içmek fazla sorun teşkil etmez. Lakin bir bardakla sınırlı kalmıyoruz. Tek oturuşta litrelerce kola devirenler var.Onlarda çok büyük sorun" dedi.

BİZİMKİ CAN DEĞİLMİ?

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta, "Amerikalılar’ın canı can da bizimki patlıcan mı, neden bizde de bu kanserojen maddeler azaltılmıyor?" diye sordu. Küçükusta, Center for Science Public Interest (CSPI) adlı kamu yararına çalışan bilim kuruluşu renklendirici olarak kullanılan kanserojen karamel boyasının yasaklanması için FDA' ya (Gıda ve İlaç Dairesi) başvurduğunu belirtti.

TÜRKİYE’DE DE YASAKLANSIN

Küçükusta, şunları söyledi: “CSPI, kanser riskinin düşük olmasına rağmen hiçbir besin değerleri olmayan ve sadece kozmetik olarak kullanılan kimyasalın yiyecek ve içeceklerde yeri olmadığını belirtti. Sonuç itibariyle on binlerce insan kanser olduktan sonra 'Karamel hakikaten kanserojenmiş, kullanmayalım' demek mi yoksa kanser yapma ihtimali olan bir maddeyi hiç kimse zarar görmeden hayatımızdan çıkarmak mı doğrudur? Bütün bunları dikkate alarak tıpkı Kaliforniya’de olduğu gibi Türkiye'de de bu madde yasaklanmalı.”

NESRULLAH SONAY - BUGÜN GAZETESİ

cola, hamburger vb. her şey bana emperyalizmi hatırlatıyor.
içmiyorum, yemiyorum.
Bağımsızlık sadece meclis duvarlarında yazmamalı, her konuda bağımsızlık gerekli.
sokaklarımıza bakarmısınız, bu RESMEN İŞGAL

colaların ve maden suyu dışındaki tüm asitli içecekler sağlığa zararlıdır.He az içersen öldürmez ama kesinlikle fayda da vermez.
Şahsi fikrim olarak şöyle düşünüyorum ve size de tavsiye ederim;
Google görsellere "filistin çocuk" yazın sonrasında her ismini anmak istemediğim malum markanın ürünlerini içmeye kalktığınızda aklınıza getirin benim yöntemim bu inşAllah dayanabilirim yada içmek zorunda kalmam...

en iyisi zefal suluğa çilekli LİNK LİNK doldurup onu bisiklet sürerken içmektir :D :D

LİNK :D"leri görmek için üye olunuz

http://www.raamy.com/images_resim/resim_715.jpg

• Beğen
Tepkiler: The Ertuğrul
@Salih Eroğlu

Sermayenin dini, imanı, milleti yok ki. Biraz araştırsak yerli dediğimiz ya da yeşil sermaye diye geçinen markaların kimlerle yatırım ortaklığı var şaşarız.

• Beğen
Tepkiler: Remzi YOL
@enes savaş

Enes, ramazan ramazan koyma şöyle fotolar valla ağzım sulandı :D olsada içsek ama olsada içemeyeceğim akşama kadar :D

@Ertuğrul

ALLAH kabul etsin kusura bakmayın hocam :utn:

Geri