Boru hakkında bilgisi olan var mı CRP SM-08 (tubispeci in acciaio al carbonio microlegati) Son elime geçen bisikletin boruları. Kadronun boyasını söktüm ve fark ettim ki paslanmaz çelik. Borular oldukça ince kadroyu tartma sansım olmadı ama ele hafif geliyor. Ayrıca kaynak işçiliği de mükemmel olmasada çok iyi seviyede.
Google da arattığımda söyle bir yazışma buldum. (Çevrilmiş hali)
Alman postayla sipariş şirketi "Neckermann"ın ev etiketi olan ve Atala tarafından üretilen 1987 model Gironelli'm, "CRP" (veya CPP) SM-08 boru sisteminden yapılmış bir çerçeveye sahiptir: "tubispeci in acciaio al carbonio microlegati". Tullio'da olduğu gibi CRP de Padua/Padova'da bulunuyordu. Benim tahminim Tullio'nun daha sonra CRP haline geldiği yönünde. Açıkçası, "SM-08" tanımı düz ölçülü 0,8 mm boruya işaret ediyor ve henüz SM-08'den yapılmış Atala olmayan (veya Gironelli olmayan) bir çerçeve görmedim. Ağırlık açısından Columbus Aelle'ye eşdeğerdir.
Joachim Smetschka'nın web sitesinde CRP SM-08 çerçevesinin güzel bir örneği yer alıyor
---
Atala borularıyla ilgili bir şey daha: "CRP", "Cesare Rizzato Padova" anlamına gelir. Cesare Rizzato, 1921'de CERIZ bisikletlerini kurdu (CRP kısaltması CERIZ bisikletlerinde de bulunabilir) ve 1938'de Atala'yı satın aldı (Kaynak: Moore R, Benson D. Bike! Dünyanın en büyük bisiklet tasarımcılarına bir övgü. Londra: Aurum; 2012). ).
Atala'nın kendi tüpünü yaptığını hayal etmekte zorlanıyorum. Her nasılsa, "Tubispecii in acciaio al carbonio manganese" olarak pazarlanan Columbus Aelle'yi yeniden markalaştırdıklarını düşünüyorum. CRP SM-08 etiketinde neredeyse aynı şey yazıyor: "Tubispeci in acciaio al carbonio microlegati". Bence tesadüften daha fazlası.
---
Ve son olarak, Atala'nın kendi markalı çelik borularına neden 'Tullio' adı verildi ve neden 'Tullio' daha sonra 'CRP' (Cesare Rizzato Padova) borularla değiştirildi?
Cesare Rizzato ve Tullio Campagnolo çok iyi tanışıyorlardı; Bicycling dergisinin Mayıs 1975 sayısındaki bir makale birkaç ayrıntı sunuyor:
“Atala bisikletleri İtalya'nın Padova kentinde C. Rizzato & Co. tarafından üretiliyor. Cesare Rizzato şu anda yetmişli yaşlarında ama hâlâ çok aktif bir adam; bisiklete biniyor… her gün işe 19 kilometre gidip geliyor ve şirketinin işleriyle ilgilenmek için periyodik olarak yurt dışına (örneğin son zamanlarda Guatemala ve New York'a) seyahat ediyor. .
Rizzato'nun bisiklet ürettiği yarım yüzyıl boyunca şüphesiz etkili olan bir dernek olan Tullio Campagnolo'nun çocukluk arkadaşıydı. (Örneğin, test ettiğimiz Grand Prix II'nin şasisinde 'Tullio' çelik boru kullanıldı.)
Rizzato, İtalya'nın en büyük bisiklet üreticisidir ve eksiksiz bir bisiklet serisi sunan tek firmadır...
(Kaynak: Clements W, Wallace M. İki Atalas: Grand Prix II ve Corsa. Bicycling Magazine, Mayıs 1975, sayfa 58-60. Şu adresten ulaşılabilir: (link))
'Tullio' çelik boruların yerini 1980'lerin sonlarında 'CRP' aldı. Belki de Campagnolo'dakiler Atala'nın marka isimlerini 'çaldığından' şikâyetçi olmuşlardı ya da Atala (şimdiye kadar ölen?) başkanlarını onurlandırmak istiyordu. Her halükarda, Tullio 1983'te ölmüştü ve Cesare Rizzato'nun biyografik tarihlerini bulamasam da onun 1901 civarında doğduğunu biliyoruz (Tullio Campagnolo gibi), yani 'CRP' tanıtıldığında o da ölmüş olacaktı. Neredeyse 90 yaşındayım. En olası senaryo, her iki adamın da ölmüş olması ve Campagnolo ile Atala arasındaki ilişkilerin bozulması nedeniyle Atala'nın ev etiketi olarak 'Tullio'yu kullanmaya devam edememesi.