Benim bildiğim (yanlış biliyorda olabilirim) water repellent belirli oranda suya dayanıklı ürünlerde kullanıyor. Misal 5000mm kadar suya dayanıklı, eğer daha fazlasına maruz kalırsa su geçirmez özelliği ortadan kalkıyor. Kendi kullandığım ürünlerden örnek verecek olursam. Northwave extreme H20 montum 10.000mm kadar dayanıklı. Hafif yağmurlarda gayet iyi iş görüyor ama hızlı ve sağnak olarak yağmur varsa su geçirmeye başlıyor. Tamamen su geçirmez Gore-Tex ürünler bile belli bri kullanıımdan/yıkamadan sonra dayanıklılığı azalıyor. Bu nedenle her türlü gore-tex ayakkabı ve kıyafetlerime ara ara '' impregnation '' spray denilen şeyden sıkıyorum zamanla açılan gözenekleri kapatması için.
Gore-Tex'in durumu biraz ilginç, o yüzden direkt onlardan da kaynak paylaştım. "Orjinal Gore-Tex" ürünlerinin tamamen waterproof olduğunu belirtmişler. Bu kullanılan materyalin teknojolisinden kaynaklandığı için zamanla azalacak bir şey değil. Tabii ki tavsiye edilen şekilde, materyale zarar vermeyecek şekilde kullanıldığı takdirde.
Ancak "Gore-Tex Infinium" diye bir klasmanları var ve bu waterproof değil, water-resistant. Örneğin, Casteli'nin "Sorpasso RoS Wind" taytı Gore-Tex Infinium materyal kullandığı için suya dayanıklı, ancak su geçirmez değil. Wind olmayan "Sorpasso RoS" taytında Gore-Tex bile yok ama suya dayanıklılıkları aynı gözüküyor. Sanırım bu iki tayt arasında sadece rüzgara dayanıklılık farkı var o sebeple.
Gore-Tex Infinium'un suya dayanıklılık derecesini bulamadım. Ama çok sık 30000mm'den bahsedilmiş. Gayet yüksek bir değer sanki. Test etmediğim için yorum yapamıcam.
Tamamen su geçirmez Gore-Tex ürünler bile belli bri kullanıımdan/yıkamadan sonra dayanıklılığı azalıyor.
Bu DWR coating olan ürünler için geçerli daha çok. Yaptığınız uygulama da DWR coating'i yenilemek oluyor sanırım. Mantıklı ancak materyalin teknolojisinden kaynaklı su geçirmez ürünlere zarar verme ihtimaliniz de var. O yüzden bu tarz ürünlerin kullanım ve koruma talimatlarına dikkat etmek gerekiyor.
Son olarak, Gore-Tex, orjinal teknolojisini çevresel faktörlerden dolayı birkaç yıl önce değiştirmek zorunda kaldı. Kullandıkları su geçirmez materyalin içindeki PFC maddesi çevreye zararlı olduğu için, bunu PTFE ile değiştiriyorlar. Bu değişiklik sonrası da waterproof olduklarını iddia ediyorlar ve birkaç kaynakta gördüğüm testler de bunu doğrulamış. Ancak bu yeni malzemeye geçiş süreci yeni sona erdiği için, uzun vadede bu etkisini koruyor mu, onu bilmek güç.