Scudo Sports

Kışın bisiklet ve bisiklet giyimi nasıl olmalı?

fark nedir?
İlki "sudan zarar görmeyen", ikincisi "su geçirmeyen" mi? Kelime anlamına bakınca öyle gibi ama her ikisi de "waterproof" anlamında kullanılıyor.
bazılarında kelime oyunu var, bunu özellikle çinli ler çok kullanıyor. bir tanesi sıçrama gibi şeylere karşı dayanıklı iken bir tanesi su geçirmez. su geçirmezlik sertifikası rakamlarında da buna benzer örnekler var. aynı şekilde bazı telefonlar da sıçramaya karşı dayanıklı iken bazıları su geçirmez.

kelime oyunu diyebiliriz.

Scudo

Konuya uygun olarak bir giyim ürünü için Türkçe olarak "suya dayanıklı" ve "su geçirmeyen" dendiğinde, bu içerikteki "Water Resistant", "Water Repellent" ve "Water Proof" seçeneklerinden hangilerine denk geliyor. Muhtemelen "Su Geçirmeyen" = "Waterproof". "Suya dayanıklı giyim" hangisi?

Konuya uygun olarak bir giyim ürünü için Türkçe olarak "suya dayanıklı" ve "su geçirmeyen" dendiğinde, bu içerikteki "Water Resistant", "Water Repellent" ve "Water Proof" seçeneklerinden hangilerine denk geliyor. Muhtemelen "Su Geçirmeyen" = "Waterproof". "Suya dayanıklı giyim" hangisi?

Su geçirmeyen kesinlikle "waterproof", suya dayanıklı genellikle "water resistant" için kullanılıyor. "water repellant" için ne kullanılıyor bilmiyorum, su tutmaz falan olabiir belki.

Bir başka kaynak da burda: (link)

‘Su tutmayan’la ‘su geçirmeyen’ farkını kastetmiş olabilir belki. Su geçirmeme veya suya dayanıklılık konusu standart bir testin sonucunda elde edilen ölçülebilir değerlere karşılık olarak halk arasında kullanılan gayrıresmi tabirler gibi geliyor bana.

Su geçirmeyen kesinlikle "waterproof", suya dayanıklı genellikle "water resistant" için kullanılıyor. "water repellant" için ne kullanılıyor bilmiyorum, su tutmaz falan olabiir belki.

Bir başka kaynak da burda: (link)
Benim bildiğim (yanlış biliyorda olabilirim) water repellent belirli oranda suya dayanıklı ürünlerde kullanıyor. Misal 5000mm kadar suya dayanıklı, eğer daha fazlasına maruz kalırsa su geçirmez özelliği ortadan kalkıyor. Kendi kullandığım ürünlerden örnek verecek olursam. Northwave extreme H20 montum 10.000mm kadar dayanıklı. Hafif yağmurlarda gayet iyi iş görüyor ama hızlı ve sağnak olarak yağmur varsa su geçirmeye başlıyor. Tamamen su geçirmez Gore-Tex ürünler bile belli bri kullanıımdan/yıkamadan sonra dayanıklılığı azalıyor. Bu nedenle her türlü gore-tex ayakkabı ve kıyafetlerime ara ara '' impregnation '' spray denilen şeyden sıkıyorum zamanla açılan gözenekleri kapatması için.

• Beğen
Tepkiler: Özcan
Water resistant ve waterproof aslında İngilizce karşılıkları.

Water resistant çok sık dokunmuş genelde polyester kumaşlar oluyor. Belli seviyeye kadar suyu geçirmeye karşı dayanıklılar.
Waterproof ise lamine ve/ya kaplanmış olur, suyu hiç geçirmiyor.
Bir de water repellent var, su iticiliği yüksek, suyu bir seviyeye kadar yüzeyinde kaydırarak emilmesini engeller. Bu şekildeki koşu ayakkabılarım ile hafif yağmurda koşabiliyorum. Ama su birikintisinde , ya da daha fazla bir sıçramada suyu alıyor. Gore tex ise waterproof ve suyu ayakkabının üst seviyesine kadar geçirmiyor.(onun da ömrü 3 5 yıl maximum)

• Beğen
Tepkiler: TafLan
Benim bildiğim (yanlış biliyorda olabilirim) water repellent belirli oranda suya dayanıklı ürünlerde kullanıyor. Misal 5000mm kadar suya dayanıklı, eğer daha fazlasına maruz kalırsa su geçirmez özelliği ortadan kalkıyor. Kendi kullandığım ürünlerden örnek verecek olursam. Northwave extreme H20 montum 10.000mm kadar dayanıklı. Hafif yağmurlarda gayet iyi iş görüyor ama hızlı ve sağnak olarak yağmur varsa su geçirmeye başlıyor. Tamamen su geçirmez Gore-Tex ürünler bile belli bri kullanıımdan/yıkamadan sonra dayanıklılığı azalıyor. Bu nedenle her türlü gore-tex ayakkabı ve kıyafetlerime ara ara '' impregnation '' spray denilen şeyden sıkıyorum zamanla açılan gözenekleri kapatması için.

Gore-Tex'in durumu biraz ilginç, o yüzden direkt onlardan da kaynak paylaştım. "Orjinal Gore-Tex" ürünlerinin tamamen waterproof olduğunu belirtmişler. Bu kullanılan materyalin teknojolisinden kaynaklandığı için zamanla azalacak bir şey değil. Tabii ki tavsiye edilen şekilde, materyale zarar vermeyecek şekilde kullanıldığı takdirde.

Ancak "Gore-Tex Infinium" diye bir klasmanları var ve bu waterproof değil, water-resistant. Örneğin, Casteli'nin "Sorpasso RoS Wind" taytı Gore-Tex Infinium materyal kullandığı için suya dayanıklı, ancak su geçirmez değil. Wind olmayan "Sorpasso RoS" taytında Gore-Tex bile yok ama suya dayanıklılıkları aynı gözüküyor. Sanırım bu iki tayt arasında sadece rüzgara dayanıklılık farkı var o sebeple.

Gore-Tex Infinium'un suya dayanıklılık derecesini bulamadım. Ama çok sık 30000mm'den bahsedilmiş. Gayet yüksek bir değer sanki. Test etmediğim için yorum yapamıcam.

Tamamen su geçirmez Gore-Tex ürünler bile belli bri kullanıımdan/yıkamadan sonra dayanıklılığı azalıyor.

Bu DWR coating olan ürünler için geçerli daha çok. Yaptığınız uygulama da DWR coating'i yenilemek oluyor sanırım. Mantıklı ancak materyalin teknolojisinden kaynaklı su geçirmez ürünlere zarar verme ihtimaliniz de var. O yüzden bu tarz ürünlerin kullanım ve koruma talimatlarına dikkat etmek gerekiyor.

Son olarak, Gore-Tex, orjinal teknolojisini çevresel faktörlerden dolayı birkaç yıl önce değiştirmek zorunda kaldı. Kullandıkları su geçirmez materyalin içindeki PFC maddesi çevreye zararlı olduğu için, bunu PTFE ile değiştiriyorlar. Bu değişiklik sonrası da waterproof olduklarını iddia ediyorlar ve birkaç kaynakta gördüğüm testler de bunu doğrulamış. Ancak bu yeni malzemeye geçiş süreci yeni sona erdiği için, uzun vadede bu etkisini koruyor mu, onu bilmek güç.

Gore-Tex Infinium'un suya dayanıklılık derecesini bulamadım. Ama çok sık 30000mm'den bahsedilmiş. Gayet yüksek bir değer sanki. Test etmediğim için yorum yapamıcam.
Yağmurlu günlerde işe gidip gelirken '' Gore C3 GTX Paclite jacket '' kullanıyorum yaklaşık 2 senedir. 30.000mm değeri. Sağanak yağmurda bile su geçirmiyor du. Şuan omuzun üst kısımlarından aşırı yağmurda sızma yapmaya başladı ama bununda sizin yukarıda belirttiğiniz gibi ürünü doğru kullanmak lazım. Sırt çantası kullanıyorum ve çantanın asklılarından kaynaklı her ne kadar gözle görülmesede yağmuru sızdırabilecek aşınmalar olduğu kanaatindeyim. Gerçi çanta ile kullanmayın diye bir uyarısıda yoktu.. Mesela C5 GORE-TEX SHAKEDRY™ 1985 alacaktım ama etiketinde sırt çantası kullanmayın ibaresi var diye almamıştım.

• Beğen
Tepkiler: Özcan
fark nedir?
İlki "sudan zarar görmeyen", ikincisi "su geçirmeyen" mi? Kelime anlamına bakınca öyle gibi ama her ikisi de "waterproof" anlamında kullanılıyor.

Kimyasal olarak işlem görmüş kumaşlar su itici hale geliyor ama zamanla bu özelliği azalarak kayboluyor, keza aşırı yağmurda iş yapmıyor, hafif yağmurda boncuklanma ile suyu dışarıda tutuyor, rüzgarla akıp gidiyor. DWR (durable water repellent) fabrikada kumaşlara suya dayanıklı hale getirmek için eklenen bir kaplamadır. Fabrikada uygulanan kimyasalların çoğu floropolimer bazlıdır; bu uygulamalar oldukça incedir ve her zaman etkili değildir.

• Beğen
Tepkiler: Spartiat
Gore Tex in farklı ürünlerde kullandığı farklı teknolojileri var. Bisiklet için en üst segment su geçirmezlik sunan Shakedry ürünleri malesef artık üretmiyorlar. Detaylı bilgi:
(link)

Gore Tex in farklı ürünlerde kullandığı farklı teknolojileri var. Bisiklet için en üst segment su geçirmezlik sunan Shakedry ürünleri malesef artık üretmiyorlar. Detaylı bilgi:
(link)

güzel noktaya değinmişsin. gore tex ürünleri 3 katmandan oluşuyor. zaman ile sızma olayının dışında 3 katmanından dolayı bir tık daha kalın olabiliyorlar. shake dry tek katmandan oluşuyor ve oldukça ince.

yagmurluklar ile ilgili bir incele yapmıştım (kendimci bir youtube denemesi) , buradaki arkadaş gore çok iyi onu öneririm demişti shake dry varken :)

• Beğen
Tepkiler: Bıyıkov
Bir süredir yeni Sora Blizzard 2.0 Acqua Zero kışlık uzun taytını kullanıyorum. Sora'nın kullandığı pedin konforundan bahsedeyim önce. Kalın/kaba/hantal olmayan konforlu ped Sora taytlarda kullandığım pedler (HT90, Manta, TM EVO) içindeki en rahatı denebilir, pazarda iyi bilinen markalardan biri Elastic Interface

1701935568649.png

Tayt 13°C altındaki havalarda terletmeden-üşütmeden sürüş imkânı veriyor. 0°C soğukta bacakları üşütmedi, İstanbul'da bir kaç sabah 0°C oldu geçen ay :) Ama 15°C'te sağlam sıcak yaptı, ped terden iyice ıslanmıştı.

Blizzard termal kumaş soğuk ve rüzgârlı havada önemli ölçüde soğuktan koruyor. Esnek kumaş bacakları her bölümde düzgün sarıyor, bolluk – potluk yapmıyor, ayakta pedal çevirirken de olumsuz bir durum olmadı. İç kısımda tene temas eden yüzey oldukça yumuşak ve sıcak tutan bir dokuya sahip. Aynı kumaşı Santini de kullanıyor kışlık uzun taytlarında (termal ve Acqua zero su itici özellikli kumaş). İnce ve hafif yağmurda boncuklanan damlalar rüzgarla kayıp gidiyor. Boyum 177 cm, kilo 72 gibi, Large beden tam oldu.

Henüz yeni sayılır ama ayakta dururken ve yürürken kayma, bollanma gözlenmedi. Askılarda kayma veya omuzlara baskı durumu olmadı. Hızlı inişlerde artan rüzgara rağmen üşüme yaşanmadı. 6 yıkama ardından fiziki durumunda bir değişme olmadı. Kış bitince bir güncelleme yaparız tekrar :harika:

1701935937951.png

suya dayanıklı ile su geçirmez arasındaki farkı bazen unutuyorsunuz arkadaşlar.

kışlık eldivenlerim geldi fakat ayaz konusunda bir çözüm bulamadım. 15 - 20 kilometre hız ile giderken rüzgar içime işliyor. cüsseli bir adam olduğum için her şeyi giyemiyorum.

bir ara yağmurluk denedim, rüzgarı kesse de hem terletiyor hem de rahat edemiyorum. ince rüzgarlıkların da uygun bedenine denk gelmedim henüz. böyle formanın üzerine giyilebilecek mont tarzı bir şeye bakıyorum. rüzgar konusunda sorunumu çözecek bir model arayışı içerisindeyim ve en önemlisi rahat olmalı.

klasik monttan yağmurluğa kadar çok şey denedim, rüzgara çözüm buluyorum fakat bu sefer de konfor gidiyor.
Tchiboda güzel yağmurluklar var bisiklet için, kalıbı da büyük oluyor genelde bir bakın isterseniz

Bu shakedrylar cok guzel lakin rapha ve castelli harici satan firma varmi acaba ?

Bu shakedrylar cok guzel lakin rapha ve castelli harici satan firma varmi acaba ?
Gorewear var ama üretim yapmıyorlar artık bildiğim kadarı ille, elde olanları satıyorlar sadece.

(link)

Shakedry

Ben bu eldivenlerden acayip memnunum. Rüzgar, soğuk, yağmur geçirmiyor sanki sıfır rüzgara karşı sürüyormuşum gibi. Semih abi sen bu işi biliyorsun :D.
(link)

• Beğen
Tepkiler: -Deniz-
Geri