Kışın bisiklet ve bisiklet giyimi nasıl olmalı?

ulas

Forum Bağımlısı
Kayıt
5 Mayıs 2006
Mesaj
3.957
Tepki
9.754
Şehir
İstanbul
Bisiklet
Geotech
Merhaba Değerli Arkadaşlar. Malum havalar soğudu ve bir çok kişinin bisiklet tutkusu halen bitmedi. Kışın veya soğuk havalarda bisiklet giyimi nasıl olmalıdır? Sorusuna şu şekilde açıklamalar yapalım. Konuyu 2 başlıkta ele alacağım. Bisiklet ve Bisikletçi şeklinde.

Öncelikle bisiklette nasıl bir değişime gitmek gerekiyor konusunu ele alacağım. Bisiklette yapmanız gereken en önemli değişiklik kuşkusuz lastiklerin mevsime uygun olan bir model ile değiştirmek olmalıdır. Soğuk havalarda lastikler sertleşir ve zeminde tutunması daha da zorlaşır. Bundan dolayı bisiklet lastiğinizi mutlaka uygun bir lastik modeli ile değiştirmenizi öneriyorum.

Lastikler dışında diğer önemli bir konu fren ve vites kablolarının elden geçmesi. Burada önemli olan nokta soğuk havalarda kablo içlerindeki nemden veya sudan dolayı donmalar meydana gelmesi ve vites fren sisteminin sağlıklı çalışmamasıdır. Yapılması gereken fren vites kablolarını soğuk havalara uygun şekilde yağlanmasıdır. Böylelikle teller rahat çalışacak ve size sıkıntı yaşatmayacaktır. Ek bir bilgi vermek gerekirse çok soğuk havalarda kullanılan yağlar da donabilir. Böyle bir durumda yapmanız gereken iç tellerinizin üzerine ince gres yağı sürmenizdir. Gres yağı diğer yağlara nazaran daha geç donar ve katılaşır. Bir dez avantajı gres yağı diğer yağlara nazaran daha fazla yoğun olduğundan sürtünmeyi biraz daha zorlaştırır ve kiri daha çabuk toplar. Fakat kışın karda çamurda bisiklet sürmenizi sorunsuz hale getirir. Sürüş sonrası tekrardan temizlemenizde ve bakım yapmanızda fayda olacaktır.

Aynı uygulamayı arka/ön vites için de yapmanızda fayda vardır. Çünkü soğuk havalarda vitesler de buzlanmadan dolayı çalışmaz hale gelebilir. İnce gres yağı sürmeniz bu donmayı minimum seviyeye indirecektir.


Daha fazla teknik konuyla ilgili bilgileri zamanım oldukça sizlerle paylaşacağım.

Şimdi gelelim Bisiklet sürerken nasıl giyinmeliyiz konusuna.

Kışın Bisiklet Giyimi Nasıl Olmalıdır?
(-) derecelerde veya 0 dereceye yakın havalarda bisiklet sürerken normal günlere nazaran biraz daha fazla özen göstermek gerekiyor.

Sıfır derece olan bir havada yürümek durmak veya bisiklete binmek arasında çok fazla fark vardır. Hareket halindeki bir bisikletçi ile duran bir bisikletçinin aynı ortamdaki hissettiği sıcaklık çok farklıdır. Örneğin 0 derece bir sıcaklıkta bisiklet kullanıyorsanız siz bu sıcaklığı -10/-20 arasında hissedebilirsiniz ki bu sizin hızınıza ve rüzgarın yönüne göre değişkenlik gösterir. Nem oranı bu hissedilir sıcaklığı daha da düşürebilir. İşte bunlardan dolayı kışın biraz özenle bisiklet sürüşünüzü çok keyifli hale getirebilirsiniz.

Peki bunu nasıl yapmalı?
Eller:
Bisiklet kullanırken soğuk havalarda ilk sıkıntı ellerde başlamaktadır. Parmak uçları hareketsiz olduğundan hemen uyuşmalar ve hissizlik ortaya çıkacaktır. Bisiklet kullanırken bu sıkıntıyı ortadan mutlaka kaldırmalısınız. Çünkü bisiklette eller en önemli noktadır. Frenlemeniz, refleksleriniz, kontrolünüz ve vites sistemini elleriniz sayesinde yapıyorsunuz. Üşüme sizi rahatsız etmese bile mutlaka eldiven takarak bu el mekanizmanızı mutlaka maksimum verimlilikle kullanmalısınız. Mevsimin derecesine göre kalın veya daha ince eldiven kullanmalısınız. Yağmura yakalandıysanız ve eldiveniniz ıslandıysa asla bu eldiveninizi çıkartmayın. Islak veya donmuş olsa bile normale göre sizi daha çok koruyacaktır.

Kafa kısmı:
Kaskınızın altına mutlaka ince bere takmanızı öneririm. Çok soğuk havalarda yüz maskesi takmanızda çok büyük bir fayda vardır. Bazı maskeler hem kafanızı hem de yüzünüzü korur. Tek parça balaklava takmanız yeterli olacaktır. Antifog özellikli bir gözlük kullanmanız buğulanma açısında önemlidir. Soğuk havalarda göz yaşarması en çok rastlanan durumdur. Görme açınızı etkileyeceğinden mutlaka gözlük takmanızda fayda olacaktır.

Ayaklar:
Özellikle parmak uçları en çok soğuğu hisseden nokta olduğundan bu durumlarda en çok parmak uçları bizi rahatsız etmektedir. Sürüş sırasında mümkün mertebe ayaklarınızın ıslanmamasına özen gösterin. Eğer yağmurlu bir gün veya çamurlu bir günse mutlaka ayakkabı kılıfı kullanın. Böylece ayaklarınızın ıslanması ve hatta üşümesi engellenmiş olacaktır.

Üzerinize çok kalın olmayan rahat hareket edebileceğiniz ve sizi sıcak tutabilecek giysi tercih etmelisiniz. Genellikle rüzgar geçirmeyen windstopper ürünler işinizi görecektir. Mümkün mertebe vücudunuzu saran giysiler tercih etmenizde fayda olacaktır ve 0 derece havalarda bedeninizi korumanın en etkili yollarından biridir.

Termal bir içlik
Üzerine koruyucu özelliği olan ve bedeninizi sıcak tutacak uzun kollu bir forma
Üst katman olarak da rüzgarı geçirmeyen ve soluyabilen bir ceket giymeniz yeterli olacaktır. Ceketten kastım windstopper veya benzeri kumaş özelliği olan bir ceket.
 
Scudo

Mehmet Yusuf Koçak

Aktif Üye
Kayıt
25 Mart 2014
Mesaj
106
Tepki
17
Şehir
Gaziantep
Bisiklet
Sedona
Arkadaşla kışın giyinip sürülüyor fakat şu ne giysem ayları var ya şimdilerde işte kalın giyinip çıkıyoruz terliyoruz sonra da durunca bir yerde o ter soğuyor bir rüzgar esiyor çarpıyor seni 1 hafta yataktan çıkamıyorsun sonra :hasta: :mad: öyle işte dikkat edin :D
 

fatihtemizer

Daimi Üye
Kayıt
6 Mayıs 2014
Mesaj
230
Tepki
156
Yaş
42
Şehir
istanbul
Bisiklet
Specialized
Çok kalın giyinmemek lazım işte.Mesela yazmıs 0 derecede nefes alabilen bir ceket altına forma ve termal içlik yeterli.Tabi sürüş performansına göre terleme olacaktır illaki ama bu çözüm sorunu minumuma indirecektir.
 

Mert Ahmet

Daimi Üye
Kayıt
13 Ağustos 2013
Mesaj
382
Tepki
293
Şehir
Tekirdağ/Çorlu
Durunca mutlaka kapalı bir yere girmeli yoksa sıkıntılı durumlar olabilir :)
 
  • Beğen
Tepkiler: ulas

ulas

Forum Bağımlısı
Kayıt
5 Mayıs 2006
Mesaj
3.957
Tepki
9.754
Şehir
İstanbul
Bisiklet
Geotech
Çok yünlü giysilerden de kaçınmakta fayda var.
 
  • Beğen
Tepkiler: macerakolik

Tahir Keskin

Forum Bağımlısı
Kayıt
22 Mayıs 2013
Mesaj
2.145
Tepki
2.003
Yaş
39
Şehir
Kocaeli, Gölcük
İsim
Tahir Keskin
Bisiklet
Kron
Ben her sabah işe vardığımda üzerimdeki diğer kıyafetlerii hızlıca çıkartıp odama atlet ve gömlek ile çıkıyorum; aksi takdirde hemen ter basıyor. Çok kalın giyinirseniz sürüş esnasında da ter basabilir, bu daha tehlikeli. Aslında bu yazıdan yola çıkarak bir kaç sürüşte hangi havada nasıl giyinmeniz gerektiğini kendiniz keşfedebilirsiniz. Hepimizin bünyesi farklı neticede.

@Ulaş: Abi güzel yazı, elinize sağlık.
 
  • Beğen
Tepkiler: Sefa

serdargecu

Aktif Üye
Kayıt
5 Haziran 2014
Mesaj
103
Tepki
36
Şehir
İstanbul, Maltepe
Bisiklet
Ghost
Ben çantamda temiz atlet taşıyorum, işe gelince hemen değiştiriyorum, gezerken de uzun süre duracaksam kesin bi şekilde değiştirmeye çalışıyorum, bir kere bir bakkalda mola vermiştik ben hemen sotede bi yerde değiştirdim..:)). Askerden kalan bi alışkanlık Islak kaldı mı sırtta çok fena yapıyor beni.. Şunu da söyleyim, ben Termal de giysem, nefes alan da giysem, ince de kalında her türlü terliyorum, zaten Sırt çantası varsa terlememem mümkün değil...
 

Doğukan Şık

Aktif Üye
Kayıt
6 Mayıs 2014
Mesaj
125
Tepki
39
Şehir
Malatya
Bisiklet
Salcano
Onlarca konu var biraz araştırın demeye geliyordum, yönetici karşıma çıktı. :rolleyes: Çok faydalı bir konu olmuş. Teşekürler.
 

BerkEvren

Forum Bağımlısı
Kayıt
21 Şubat 2016
Mesaj
3.300
Tepki
13.188
Şehir
İstanbul
İsim
Berk Evren
Başlangıç
1983—84
Bisiklet
Diğer
Soğukta en çok molada üstümüzde kuruyan ter sıkıntı çıkartıyor. Vücutla temas halinde olan giysinin (Hava durumuna göre içlik veya forma) yedeğini çantamda tutuyorum ben. Kapalı ve sıcak bir mekanda mola vermek, yağmurluk eldiven ve buff'ı hava alacak şekilde kurumaya bırakmak önemli. Birde terle direkt temas eden giysiyi kurusuyla değiştirdiniz mi sorun kalmıyor. (Çoraplarıda değiştirmek işe yarıyor)
Kışın üşümenin en büyük sebebi terin üzerinizde soğumasıdır ve anlık rüzgar veya soğuktan çok daha fazla sorun çıkartır.
 

ÇaNakkaLeRuHu

Forum Bağımlısı
Kayıt
11 Eylül 2015
Mesaj
1.845
Tepki
5.645
Şehir
İstanbul
İsim
MuHammeT
Bisiklet
Merida
Aşağıdaki konuda 14. sayfada şuan da giymekte olduğum set var. 10 numara verim aldım. Poyraz, hafif yağmur, çamur, +2 +3 derecelere kadar da deneme şansım oldu. Zatürre olmadım tavsiye ederim.

(link)
 

Aloha

Only steel is real
Kayıt
12 Temmuz 2016
Mesaj
330
Tepki
437
Şehir
Almanya
İsim
Ergün
Bisiklet
Fuji
ise bisikletle giden birisi olarak, edindigim tecrübe,
pamuklu giysilerden uzak durmalidir, cünkü terleyince islanir üzerininize yapisir.
Sentetik malzemeler koku yapar ve sagliksizdir.

benim tercihim merinos giysiler yaz kis bunlardan giyiyorum, farkli kalinliklarda oluyor, kislik olan iclikler 260gr/m² malzemeden, üzerine Montceket.
Coraplar yine merinos.
Merinos Buff.
Merinos eldiven ve merinos bere.

Yazin merinos T-shirt ve merinos karisimli short.

Bana göre merinostan baskasi yalan, özellikle sportif faaliyetlerde. Biliyorsunuz merinos bir yün cesidi, ama bu yün kesinlikle en ufak bir kasintiya yol acmaz, cilt dostudur,
vücud isinizi dengeler, kisin sicak yazin serin tutar, terden kolay kolay islanmaz, cabuk kurur, kokmaz 3-4 defa rahatlikla giyilebilir.

Türkiye'de üretiliyor mu bilmiyorum.
Birkac farkli marka denedim, ama hepsinden memnun kalmadim. iclerinden Icebreaker markasi simdiye dek en iyisi cikti.


Mont konusunda simdilik North Face triclimate kullaniyorum ama pek memnun degilim, güzergahim inisli cikisli oldugu icin terliyorum, mont sentetik malzeme oldugundan terletiyor.
Yün palto veya kaz tüyü hakkinda deneyimi olan var mi?
 
  • Beğen
Tepkiler: Harbi Bisikletci

Furkan124

Üye
Kayıt
26 Temmuz 2016
Mesaj
50
Tepki
8
Yaş
22
Şehir
Uşak
İsim
Furkan
Bisiklet
Carraro
Adidas kaz tüyü montum var kendisi 150 200 gram nerdeyse içine climaproff tişört giyiyorum... kaz tüyü hafif terletmiyor rüzgarı geçirmiyor ve sıcak tutuyor sadece bir.yere taktırtmamak lazım ama mükemmel bir şey.
 
  • Beğen
Tepkiler: anathema__

Tsubasa

Üye
Kayıt
26 Temmuz 2017
Mesaj
57
Tepki
98
Yaş
42
Şehir
Kayseri
Kışın yanaştığı şu günlerde önemli bir konu hortlamasında fayda var :). Eksik resimlerde güncellenebilirse süper olur :)
 

trainspotting35

Forum Bağımlısı
Kayıt
18 Ağustos 2015
Mesaj
8.138
Tepki
23.371
Yaş
43
Şehir
İstanbul
Başlangıç
2016—17
Bisiklet
Orbea
Bisiklet türü
Yol bisikleti
Kışlık ekipmanları yükleyeyim. Ürünler ile ilgili sorusu olanlara itina ile cevap verilir.:):):)
 

Dosyalar

Tsubasa

Üye
Kayıt
26 Temmuz 2017
Mesaj
57
Tepki
98
Yaş
42
Şehir
Kayseri
@hydrocon Yazı gerçekten çok faydalı olmuş yazı çerçevesinde araştırmalara başladım bu bisikletli ilk kışım olacak işe gidip gelirken kuru havalarda bisikletten vazgeçmeyi düşünmüyorum ama konfor ve güvenliği de ön planda tutmak lazım bundan dolayı giyim kuşam gerçekten önemli :)
 

hydrocon

Forum Bağımlısı
Kayıt
5 Mayıs 2016
Mesaj
757
Tepki
1.174
Yaş
42
Şehir
istanbul
Teşekkür ederim. Şöyle ki soğuk havaya gayet mukavemetsiz biriyim fakat yazıdaki ekipmanlar ile sıcaklığın 0 derece olduğu zamanlarda bisiklete bindim, ellerim harici abartı bir üşüme yaşamadım. Doğru ekipman ile 365 gün bisiklete binmek mümkün arz ederim.