Scudo Sports

Kilitli pedalın yokuşlarda faydası ne kadardır? Test

Kilitli pedalın performansa etkisi ne kadardır?

• %30'dan fazla

• %30 civarı

• %20 civarı

• %10 civarı

• %3 civarı

• Hiç etkisi yoktur.

• %40'tan fazla

• Toplam katılım
    487
8 aydır spd kullanıyorum spdden önce şunu fark etmiştim, yumuşak tabanlı bir ayakkabı kullandığınızda padala gücünüzün tamamını iletemiyorsunuz o yumuşak tabanıda pedalı ittirebilmesi için ayrıca kuvvet uygulamak zorundasınız, sert tabanlı bir ayakkabıyla kullanınca daha kolaylaşıyor bu bakımdan ama yine bende bi sıkıntı vardı pedala ayağımı doğru yerleştirmiyordum ya ortasında duruyor ya ayak ucunda bende böyle olunca spd almaya karar verdim ve iyi ki almışım diyorum kilitli pedal ayakkabısı alırkende sert tabanlı bir ayakkabı almanızı öneririm performans iletimi açısından lazım bence

• Beğen
Tepkiler: dodurgalı_06
Scudo
Çalışma için teşekkürler , oyumu kullandım. :) Artı olarak bende düşüncelerimi şöyle paylaşmak isterim; Kilitli pedal üst seviye profesyonel değilseniz faydalı olduğu kadar da tehlikeli. Bu şehir içi kullanmak zorunda kalanlar için daha fazla söylüyorum. Genelde daha çok tek bir ayağı çıkarmaya alışıyoruz. Diğer ayak için ne kadar zaman zaman antreman yapsak da aksi bir durumda dezavantajı oluyor. İki ayağınıza da alışmış olsanız bile düşme durumunda salisenin bile önemli olduğu için dezavantaj. Ama artık SPD ile bütünleştiğinde sürücü için çok daha faydalı olabiliyor. Mesela Adamlar SPD ile merdiveni zıplayarak çıkıyor, çardaktaki masa üstüne aynı şekilde zıplayarak çıkabiliyor. Bunları mtb de SPD'siz 17,18,19 kadroyla yapmak çok zor gibi. Öte yandan dağda bayırda yokuşlarda kesinlikle faydası belli oluyor. Ayağa kalkıp pedala asıla asıla tırmanıyorsunuz ayağınız hiç tabandan oynamadığı için aşağıdan yukarı da pedalı çekerek çıktığınız için artı performans oluyor. Şahsen ben Spd taktıktan sonra içimde çok az da olsa bi tedirginlik var. Aksi bir durumda ayağımda spd var diye kendime hatırlatıp duruyorum yaklaşık 1-1.5 yıldır kullanıyorum bu arada. Belki de bir o kadar daha zaman geçmesi lazım, bilemiyorum.. :)

• Beğen
Tepkiler: silent_ship
hiç etkisi yoktur diyen arkadaşlar kimler ya çok merak ettim :D

hiç etkisi yok vallahi doğru söylüyorsunuz =)

Evet pazar günü 200 km lik bir sürüş gerçekleştirdim. Bisiklete nerdeyse her gün bir 20 km binerim. Onun için uzun turlarda herhangibir hamlama durumu olmaz. kaslarda bir ağrı durumu yoktur. hergün bindiğim şehir bisikletinde kilitsiz pedal kullanırım. lakin haftasonunda yarış bisikletiyle ve spd ile çıktığım 200 km lik performans turundan geldiğimde bacak diz kapaklarının arkasındaki kas grubu ile baldırlar da bir gün süren ve hamlamadan mütevellit bir ağrı oldu. Sanırım uzun süre spd kullanma sonucu düz pedalda hiç çalışmayan kas grupları çalışmıştı. yani spd ile sürüşlerde ister istemez farklı kas gruplarıda faaliyete geçecek ve çalışacaktır. Demem oki illa egzersiz yapmayada gerek yok. Yeterki yola çıkın ve bisiklet sürün. Kaslar bu farklı duruma hemen adapte olacaktır.

@mehmetsunu

aynen doğru, helal yahu 200 km ,valla durmuyorsun hocam ,bu gün deltaya gittim ,savaşa bakmaya ,yoktu ,
iki muhabbet edecek çay içecektim .

:islik::islik::islik::islik::komik::komik:

@Kudret Kurtcebe
Artık her haftasonu en az bir 150 km var. Biz gardrop bisikletçisi değiliz, biz tatlısu bisikletçisi değıliz, biz sallamasyon bisikletçisi değiliz. Ainesi iştir kişinin lafa bakılmaz. Her haftasonu 150 km mi göreceksin.

• Beğen
Tepkiler: Hami Bulut
@mehmetsunu

karboncu seni ,
seni gidi karbon budalası seni,:komik::komik::komik::komik:
sonunda yola geldin emme,
kilitli pedal demek, eğimleri ezmek demek

:mad::mad::mad::mad::mad::mad::mad::mad::mad::mad:

Bisikletin hası bisikletin özü karbondur. Karbondan korkulmaz karbona binilir.

• Beğen
Tepkiler: Hami Bulut
@mehmetsunu

katılıyorum ahhhhhhh scott scale 30 karbon mtb
fox yüzlük maşa ,sadece 600 yuro idi ,
bazen düşünüyorumda keşke karbon mtb 'yi satmasa idim
arada sırada ormanlar beni çekiyorda ,
emme ,yok gardaş orman kalmadı istanbulda...

:eek::eek::eek::eek::eek::eek:

@Serkan Mıstınoğlu mtb ile kurtarma şansın var ama yol pedalı ile düşmeyi kabulleneceksin :D zaten hızım belli bir km/h altına düşünce en az bir pedalı boşa çıkarırım.

Spd ayrı bişey ben De spdsiz bisiklet surdugumu anlamıyorum keyif alamıyorum.

Spd ile ayağın pedaldan kayma tehlikesi kalkar
Bacak yukarı hareket ederken çekersiniz ve kas gücü devam eder
Sürekli güç aktarılır bu sayede dizlerdeki baskı daha az olur
Özellikle yokuş çıkarken asılmayı sağlar daha iyi performans alınır

Şehir içinde her zaman hazırlıklı olmakta fayda var ışıklara kavşağa yaklaşırken bir ayak çıkartılabilir.

Daha önce hiç SPD kullanmadım ama anladım ki yol bisikleti kullanıyorsan SPD şart hatta olmazsa olmaz çünkü normal pedalla sürüldüğü zaman dizlerde normalden daha çok yük oluyor ve buda ciddi diz ağrılarına sebep oluyor.

SPD ye bir hafta önce geçtim ve hala düşemedim :D

Şakası bir yana yokuşları daha kolay çıktığımı ve yüksek kadansta daha rahat pedal çevirdiğimi farkettim. Ve yol spd ayakkabısı ile yürümenin buzda yürümekten farksız olduğunu da :)

@bera2104 hocam zaten düşme anlık bir şey. anlamıyorsunuz bile ne olduğunu. ben spd ile ilk düşüşümü çok alakasız bir şekilde yaşadım. o yüzden akışına bırakın :)

Bence gündelik rahat kullanımlarda performansa bir katkısı olmuyor. Ancak hızınız belirli bir hızı geçtiğinde yada yokuşları tempolu tırmanmaya başladığınızda etkisi hissediliyor. Ama bu etkinin %30 %50 olduğunu sanmıyorum. En fazla örneğin 40km/s ile gidiyor iseniz 45km/s 'e çıkarmanızı sağlıyor gibi. Birde ayağınızı kilitleyince size vermiş olduğu hırs etkisi olabiliyor :) Şahsen ne zaman kilitlesem ayağımı beni gaza getiriyor :)

• Beğen
Tepkiler: MehmetAliB.
@MehmetAliB. Emekleriniz ve verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim.Ben sizin bilgileriniz ışığında kendimi de hesaba katıp yorum yapacağım.Çünki sizin gibi test etmedim.Siz 20 km lik bir antremanda ( tırmanma ) 4 dk lık fark yarattığını tespit etmişsiniz.O nedenle %3 sonucunu çıkarmışsınız.Doğrudur olabilir.Ancak bu yüzden bir genelleme yapmak doğru olmayacaktır.Ben uzun km ler yapan biri olarak (150-200-250 km ) uzun turlardaki fark ile 20 kmdeki %3 lük faydanın aynı olacağını düşünmüyorum.Bence uzun turlarda verim de artacaktır. Oran orantı yapmak da doğru olmaz :D ( 20 de 3 se - 200 de 30 dur :D :D )
SPD yi üretenler, mühendisler testler sonucu %30 diyorlarsa da doğrudur ben inanırım.Sadece test koşullarını öğrenip,bizim günlük hayattaki kendi sürüşlerimizle kıyaslamamız gerekir.
Özetle bence % yarattığı etki kişiden kişiye göre,yolun uzunluğuna göre,yolun şartı(eğim %si,düzlükler) vs. daha birçok nedenlerden ötürü değişkenlik gösterecektir.(Şimdi sizin gibi test yapmaya kalksam,hadi 200 km spd ile sürüyoz da normal pedalla 200 km sür deseler,ne yaparım bilemiyorum :) )

Bazı arkadaşlarda düşmekten, düşme korkusundan bahsetmiş.Ben şahsen sadece 1 kere düşmüştüm,oda aldıktan 1 hafta sonra felan bağdat caddesinde kırmızı ışıkta durdum, bi anlık unutkanlık sonucu yumuşak bi şekilde devrildim.Sonra otomatik olarak refleks sanırım hiç düşmedim.2 seneden uzun süredir spd kullanıyorum.Sadece performans değil,sürüş keyfi açısından bile düşünürsek bence çok faydalıdır.

@Serkancycling
Merhaba. O iddia ettiğiniz testi gösterebilir misiniz? Bu soruyu yine %30 fark vardır diyen birine sormuştum, cevap gelmedi.

Bakınız bu yazının yazılış amaçlarından biri de buydu. İnsanlar kulaktan dolma bilgileri rastgele doğru kabul ediyor ve bırakın bilimselliği mantık süzgecinden bile geçirmeden doğru kabul ettiği şeye körü körüne bağlanıyor. Fi tarihinde bir Türk kardeşim kilitli pedalı bisikletine takmış ve sitesinde şöyle demiş: kilitli pedalı takıyoruz ve yokuşlarda performansımız %30 artıyor. Hiç linkini vermeyeceğim. Kilitli pedalla ilk irtibatı olsn kişi internette konuyla ilgili arama yaparsa o yazıya otamatik ulaşıyor.

El insaf be kardeşim. Bisiklette performansla bir şekilde uğraşanşar o %30 farkın fazla olduğunu, hiçte kolay olmadığını gayet iyi bilirler. Tabi "ben öyle hissettim" diyenler hariç. Yani kuvvetini nabızla ölçebilen veya güç ölçerle deneyimleyen kişilerden bahsediyorum. Powermeter ile bir zaman antrenmanım olmuştu. Ayrıca 6 ay kadar nabız ölçerle sürüş yapıyorum. Kısaca 0 iddia edilen %30'un kaç watta tekabül ettiğini gayet iyi biliyorum.

Mesafe uzarsa iş değişir demişsiniz. Hayır, bir günde 322 km yaptım, hiç de öyle düşünmüyorum.

Bazı arkadaşlar iyi bir pedal ve stiffnes düzeyi iyi bir pedalla durumun çok değişeceğini söylemişler. Şu an iyi bir yol pedalım ve karbon tabanlı yarışlarda kullanılan ayakkabım var. Farkın büyük olduğunu hiç söyleyemeyeceğim. Çok cüzi.

Daha ne diyim
Halep ordaysa arşın burda be kardeşim

Düzeltme: iyi bir pedal ve stiffnes düzeyi yüksek bir ayakkabıyla olacak. cepten yazdığımdan düzeltmeleri yapamıyorum

Geri