Beyin cimnastiği olsun,
Hali hazırda dekatlonun mtb ayakkabısını kullanıyorum. 50 km maks sürüşlerim var (artırmak hedefim)
1.ayakkabıyı karbon tabanlı bir ayakkabı ile değiştirmem fark eder mi?
2. Pedalım da eşşek ölüsü, bunun değiştirmem faydalı (anlamlı bir fayda) olur mu?
Mtb ayakkabı + pedal yerine yok pedalı ve ayakkabısına geçmek anlamlı bir fayda sağlar mı?
Amaç beyin jimnastiği. (eski mesajlarda varsa da güncelleyelim istedim🙂)
Selam,
1- evet farkeder
2- evet farkeder
Ama ne kadar farkeder ?
Gcn youtube kanalının karbon tabanlı ve normal tabanlı ayakkabı incelemesi vardı, videoyu bulamadım fakat hatırladığım kadarıyla fark %2-3 civarındaydı.
İşi biraz daha abartalım ve "kilitli ve kilitsiz"ayakkabıyı karışılaştıralım, Gcn kanalının yine bununla ilgili bir (link) sonuca hemen gitmek için dk 8:37ye gidebilirsiniz.
İzlediğim videolar ve okuduğum yazılardan bir çıkarım yaparsam (ki bu yazılar veya videolar bilimsellikten ziyade kullanıcı testleri veya kıyaslamadır)
; ekipman ne kadar kaliteli veya üst düzey olursa olsun bu performans artışı %5 veya %10 arasında. (kilitli pedal + ayakkabı)
Bu demek değildir ki kilitli pedal+ayakkabı işe yaramayan, reklam veya tüketim çılgınlığı ile alınan bir ürün. Tabi ki faydası var.
Benim yorumum ; bu kıyaslamalar pek bi anlam ifade etmiyor. Futbol sahasında "futbolayakkabısı vs normal spor ayakkabı" dan bir farkı yok. Bu testi yaptığımızda illa koşuda bile %5-%10 fark çıkar. Ama futbol ayakkabısını bu yüzden almıyoruz.
Bu ürünler sadece performansı arttırmak için alınan bir üründen ziyade,
sürüş keyfini yükseltmek için alınan bir ürün.
Sürüşte hava alıp terlemeyi engelliyor, bisikletle bütünlük sağlıyor vs vs bir sürü özelliği var ve ayrıyeten ufakta olsa performans artışı sağlıyor diye düşünmek lazım.
9 sene bu ürünleri kullanmadan mtb kullandım ve ürünleri kullanmayı hala düşünmüyorum.
Yol bisikleti aldıktan 1 ay sonra böyle olmaz dedim, pedal+ayakkabı aldım. Bu düşünceler kişiden kişiye göre değişiyor ve bence kullananda haklı, kullanmayanda haklı.