Scudo Sports

Kilitli pedal ve ayakkabı tavsiyesi

Selam,
1- evet farkeder
2- evet farkeder

Ama ne kadar farkeder ?
Gcn youtube kanalının karbon tabanlı ve normal tabanlı ayakkabı incelemesi vardı, videoyu bulamadım fakat hatırladığım kadarıyla fark %2-3 civarındaydı.
İşi biraz daha abartalım ve "kilitli ve kilitsiz"ayakkabıyı karışılaştıralım, Gcn kanalının yine bununla ilgili bir (link) sonuca hemen gitmek için dk 8:37ye gidebilirsiniz.

İzlediğim videolar ve okuduğum yazılardan bir çıkarım yaparsam (ki bu yazılar veya videolar bilimsellikten ziyade kullanıcı testleri veya kıyaslamadır)
; ekipman ne kadar kaliteli veya üst düzey olursa olsun bu performans artışı %5 veya %10 arasında. (kilitli pedal + ayakkabı)

Bu demek değildir ki kilitli pedal+ayakkabı işe yaramayan, reklam veya tüketim çılgınlığı ile alınan bir ürün. Tabi ki faydası var.

Benim yorumum ; bu kıyaslamalar pek bi anlam ifade etmiyor. Futbol sahasında "futbolayakkabısı vs normal spor ayakkabı" dan bir farkı yok. Bu testi yaptığımızda illa koşuda bile %5-%10 fark çıkar. Ama futbol ayakkabısını bu yüzden almıyoruz.

Bu ürünler sadece performansı arttırmak için alınan bir üründen ziyade, sürüş keyfini yükseltmek için alınan bir ürün.
Sürüşte hava alıp terlemeyi engelliyor, bisikletle bütünlük sağlıyor vs vs bir sürü özelliği var ve ayrıyeten ufakta olsa performans artışı sağlıyor diye düşünmek lazım.

9 sene bu ürünleri kullanmadan mtb kullandım ve ürünleri kullanmayı hala düşünmüyorum.
Yol bisikleti aldıktan 1 ay sonra böyle olmaz dedim, pedal+ayakkabı aldım. Bu düşünceler kişiden kişiye göre değişiyor ve bence kullananda haklı, kullanmayanda haklı.

Katkınız için teşekkür ederim👍👍

• Beğen
Tepkiler: Ahmet Telçeken
Scudo
Beyin cimnastiği olsun,

Hali hazırda dekatlonun mtb ayakkabısını kullanıyorum. 50 km maks sürüşlerim var (artırmak hedefim)
1.ayakkabıyı karbon tabanlı bir ayakkabı ile değiştirmem fark eder mi?
2. Pedalım da eşşek ölüsü, bunun değiştirmem faydalı (anlamlı bir fayda) olur mu?

Mtb ayakkabı + pedal yerine yok pedalı ve ayakkabısına geçmek anlamlı bir fayda sağlar mı?

Amaç beyin jimnastiği. (eski mesajlarda varsa da güncelleyelim istedim🙂)

Yol bisikletinde, mtb ayakkabı-kilitli pedaldan, yol ayakkabısı+yol pedalına geçiş, gücü pedala yansıtmak açısından hissettirecek kadar fark ettiriyor. Yol kategorisinde ayakkabıda ve pedalda Karbon taban, karbon pedal ise arkadaşların da dediği gibi çok cüzi farklar oluşturur.

Yol bisikletinde, mtb ayakkabı-kilitli pedaldan, yol ayakkabısı+yol pedalına geçiş, gücü pedala yansıtmak açısından hissettirecek kadar fark ettiriyor.
Dediğiniz kadar fark yarattığını düşünmüyorum. Hissettiğiniz fark sizin hislerinizdir bence. Sonuçta ikisi de kilitliyor. En azından biz acemilerin hissedebileceği bir fark yoktur.
Ha yarış koşuyor, genelde idmana yönelik sürüşler yapıyorsunuzdur, bir şey diyemem. Yinede o kadar fark olduğunu düşünmüyorum.

Fixie (yada fixed gear, track bike, pist bisikleti, vs) için kilitli pedal yalnızca performans ve konfor değil aynı zamanda bir güvenlik donanımı. O nedenle benim için kilitli pedal (veya kayışlı, kalpiyeli pedal) hayati önemde bir konu😁.

Dediğiniz kadar fark yarattığını düşünmüyorum. Hissettiğiniz fark sizin hislerinizdir bence. Sonuçta ikisi de kilitliyor. En azından biz acemilerin hissedebileceği bir fark yoktur.
Ha yarış koşuyor, genelde idmana yönelik sürüşler yapıyorsunuzdur, bir şey diyemem. Yinede o kadar fark olduğunu düşünmüyorum.
Psikolojik artısı kesinlikle daha fazladır Cemal hocam ama ben dik yokuşlarda çok çok rahat çıktığımı hissediyorum spd-sl'de.
Mtb ayakkabıların tabanlarının daha esnek olması daha gevşekmiş gibi bir hissiyat veriyor, aynı yokuşta denediğimde SL ile daha az yıprandığımı hissettim, bu tabii o günün koşullarına da bağlı olabilir ama 5-6 farklı gezide aynı yerlerde denediğimde his bu oldu :D Dediğiniz gibi belki de psikolojik.

Spd-sl yani yol bisikleti ayakkabısında karbon tabanlı olmasıyla,sert plastik olması arasında çok aman aman performansa etki edecek bir fark olduğunu düşünmüyorum,en azından biz amatörler için % lik farklar bizi pek bağlamaz,ama dağ bisikletinde kullanılan ayakkabıların taban malzemesi yol bisikleti ayakkabılarına nazaran daha esnek bir yapıya sahip,zaten dağ bisikletinde yüksek güç ve efor kaygınız nispeten daha az olduğu için,burada bence asıl mesele pedala kilitli ayakkabının verdiği ayağın pedaldan kaymama hissi daha mühim,özellikle ayağa kalkıp kuvveti maksimum uyguladığınız noktada bu hissiyat ağır basıyor.

41,5 satışta yok sanırım. 42'yi deneyebilirsiniz (42 için 27,00 cm diyor, bence olur)
ayakkabı bugün geldi 42 numara. biraz sıkıyor ayağı ama 42.5 alırsam sonrada esneme yaparsa bol gelebilir. siz ne zamandır kullanıyorsunuz? esneme falan yaptımı bi miktar. normalde her ayakkabı biraz esner bunun malzemesi falan nasıl bilmiyorum esnerse giyebilirim diye düşünüyorum diğer türlü yürürken rahatsız ediyor ama bisiklet üzerinde bu rahatsızlığın olacağını pek sanmıyorum.

edit: tabanındaki keçeyi çıkardım biraz daha incesini kenarlarınıda keserek koydum daha iyi. keçeyi komple çıkarıncada sıkmadan oluyor ama tabansızda giyilmez. birazcıkta esneme yapar heralde (bollaşacak kadar esnersede orjinal keçesini kullanırım ama o kadar esnemez)

Son düzenleme:
ayakkabı bugün geldi 42 numara. biraz sıkıyor ayağı ama 42.5 alırsam sonrada esneme yaparsa bol gelebilir. siz ne zamandır kullanıyorsunuz? esneme falan yaptımı bi miktar. normalde her ayakkabı biraz esner bunun malzemesi falan nasıl bilmiyorum esnerse giyebilirim diye düşünüyorum diğer türlü yürürken rahatsız ediyor ama bisiklet üzerinde bu rahatsızlığın olacağını pek sanmıyorum.

edit: tabanındaki keçeyi çıkardım biraz daha incesini kenarlarınıda keserek koydum daha iyi. keçeyi komple çıkarıncada sıkmadan oluyor ama tabansızda giyilmez. birazcıkta esneme yapar heralde (bollaşacak kadar esnersede orjinal keçesini kullanırım ama o kadar esnemez)

Ben de bir iki kez sürdüm şimdilik ama üst malzemesi esnek bir malzeme. Sizin neresi sıkıyor? Enine mi sıkıyor yoksa ucu mu değiyor? Enineyse boa ayarlarını biraz daha genişleterek kullanabilirsiniz belki. Çünkü bi üstünü alırsanız da bu sefer ayak içinde ileri geri oynamaya başlayacak, o zaman daha kullanılmaz olur herhalde.

• Beğen
Tepkiler: osmancan71
Ben de bir iki kez sürdüm şimdilik ama üst malzemesi esnek bir malzeme. Sizin neresi sıkıyor? Enine mi sıkıyor yoksa ucu mu değiyor? Enineyse boa ayarlarını biraz daha genişleterek kullanabilirsiniz belki. Çünkü bi üstünü alırsanız da bu sefer ayak içinde ileri geri oynamaya başlayacak, o zaman daha kullanılmaz olur herhalde.
şuan çok iyi ince keçe ile. enden sıkma yoktu ucundan değiyordu. illaki birazcık esner o zamanda sıkmadan tam olur ayağıma. eğer bollaşma olursada orjinal keçesini takmaya başlarım yine sorun olmaz. o kadar esneyeceğinide pek sanmıyorum belki 1-2 sene sonra :D yarın ilk sürüşü yapacağım bende pedalıda iyice gevşettim çıkaramayıpta düşmeyim diye :D

ayakkabının altında kal montaj kısmında 4 tane vida yeri var. ikisi yedek olsun diye mi acaba ? bi kullanma klavuzu falan olsa iyi olurmuş kutuda

Ayakkabı mümkünse denemeden almayın. Ve mümkünse iyi marka kaliteli bir ayakkabı alın. Decathlonda satılan ayakkabılar günü kurtarır ama sürekli kullanım için bence uygun değiller. Uzun kullanılamaz anlamında demedim ben tercih etmem. Misal kramponum dişi kırıldığında ucuz diye o zaman yaklaşık 3 sene önde 270₺ ye decathlondan halı saha ayakkabısı aldım. İnanın o deneme in giydiğim 1 maçta ayağımda timberland ayakkabı olsa daha rahat ederdim. O gün kararımı yeniledim, bir daha asla ucuz ayakkabı almam.

Ayakkabı mümkünse denemeden almayın. Ve mümkünse iyi marka kaliteli bir ayakkabı alın. Decathlonda satılan ayakkabılar günü kurtarır ama sürekli kullanım için bence uygun değiller. Uzun kullanılamaz anlamında demedim ben tercih etmem. Misal kramponum dişi kırıldığında ucuz diye o zaman yaklaşık 3 sene önde 270₺ ye decathlondan halı saha ayakkabısı aldım. İnanın o deneme in giydiğim 1 maçta ayağımda timberland ayakkabı olsa daha rahat ederdim. O gün kararımı yeniledim, bir daha asla ucuz ayakkabı almam.
Bisiklet ayakkabısıyla futbol ayakkabısı aynı şartlar altında değerlendirilmemeli. Decathlon'un ayakkabısını kullanıyor(d)um ve gayet memnunum.
Daha iyisi yok mudur? Mutlaka vardır ama Decathlon ürünleri de fiyatına göre gayet iyi bence.

Bisiklet ayakkabısıyla futbol ayakkabısı aynı şartlar altında değerlendirilmemeli. Decathlon'un ayakkabısını kullanıyor(d)um ve gayet memnunum.
Daha iyisi yok mudur? Mutlaka vardır ama Decathlon ürünleri de fiyatına göre gayet iyi bence.
decathlon için genelleme yapmak yanlış zaten. fiyatına göre bazı ürünleri iyiyken bazıları kötü

• Beğen
Tepkiler: Cemal Ç.
şuan çok iyi ince keçe ile. enden sıkma yoktu ucundan değiyordu. illaki birazcık esner o zamanda sıkmadan tam olur ayağıma. eğer bollaşma olursada orjinal keçesini takmaya başlarım yine sorun olmaz. o kadar esneyeceğinide pek sanmıyorum belki 1-2 sene sonra :D yarın ilk sürüşü yapacağım bende pedalıda iyice gevşettim çıkaramayıpta düşmeyim diye :D

ayakkabının altında kal montaj kısmında 4 tane vida yeri var. ikisi yedek olsun diye mi acaba ? bi kullanma klavuzu falan olsa iyi olurmuş kutuda

Dört yerin ikisine takılıyor, kali takarken ön arka yön ayarı rahat olsun diye dört tane yapmışlar herhalde. İnternette birkaç video var, onlara bakın ilk kez takıyorsanız.

• Beğen
Tepkiler: osmancan71
Dört yerin ikisine takılıyor, kali takarken ön arka yön ayarı rahat olsun diye dört tane yapmışlar herhalde. İnternette birkaç video var, onlara bakın ilk kez takıyorsanız.
hallettikten sonra video baktım doğru yapmışım :) . 2 tanede vidaların geçebileceği parça var onlarda fazla galiba çünkü vidaların boyu yetmiyor.

merhabalar kilitli pedal kullanımı zor mu gerçekten ilk kez kullanıcam tavsiyleriniz nelerdir.

merhabalar kilitli pedal kullanımı zor mu gerçekten ilk kez kullanıcam tavsiyleriniz nelerdir.
Zor değilde alışma süreci var,evde bol bol bisiklet üzerinde takip çıkartın, alışsın ayağınız,sonra asfalt ve sert olmayan ,trafikten uzak bir yerde denemeye başlayabilirsiniz,kaskinizi mutlaka takın ilk başlarda muhtemelen düşebilirsiniz,dikkat edin,kolay gelsin

Zor değilde alışma süreci var,evde bol bol bisiklet üzerinde takip çıkartın, alışsın ayağınız,sonra asfalt ve sert olmayan ,trafikten uzak bir yerde denemeye başlayabilirsiniz,kaskinizi mutlaka takın ilk başlarda muhtemelen düşebilirsiniz,dikkat edin,kolay gelsin

aynen mutlaka deneme yapıcam iyice alışmam lazım teşekkür ederim.

Sayın @hamlet2006 'dan öğrendiğim kadarıyla özellikle ayarını çok kolay çıkarılacak şekilde ayarlayın. Zamanla alıştıkça ayağınız daha sabit dursun diye sıkabilirsiniz.

Northwave razer veya razer 2 kullanan var mı?
Veya 80 90 euro bandında önerebileceğiniz mtb pedala uyguna ayakkabı..

• Beğen
Tepkiler: Efe ÇEPEL
Geri