@clubber
Hocam yanlış düşünüyorsunuz. Para vererek alanlar, sokaktan alanlar kadar çok sokağa bırakıyor, bizzat şait oldum. "Mal" gibi bakılıyor para verildiği için, canlı olduğunu algılayacak insanlar zaten para verip almaz.
Ancak dediğinizdeki haklı bulduğum taraf, eğer ki satın alan kişi yavru köpek almışsa ve bakamadıysa,sokağa atmak yerine başkalarına satmaya çalışıyor. Büyümüşse kimse almıyor direk sokağa atıyor. Sokaklar cins köpek dolu.
Bir de arkadaşlar söylemeden geçemeyeceğim bazılarının "yavru kedi" sevdası var. En fazla 1 aylık kedi isteyen insan gördüm! Amaç nedir 1 aylık kedi istemekteki? Yahu 15-20 sene yaşayan bir canlıdan söz ediyoruz. Sokağımdaki bazı kedileri sahiplendirmeye çalıştığımda (5 aylıktı o zamanlar) telefonla arayanlar 5 aylık dediğimde "yavru arıyorduk çok büyükmüş o " lafını ediyor. 15-20 sene yaşayan bir canlının 5 aylık olması çok büyük oluyormuş. Ben de "Sen sahiplenme 5 aylık kediye büyük diyorsan" diye başlayan bir azarlama kombosu yapıyorum her seferinde. Bu ve bunun gibi düşünenleriniz varsa sahiplenmesin. Hayvanlar yaşları ne olursa olsun, her yaşta size alışabilir ve bağlanabilirler. Hele bu durum kediler için daha hızlı ve kolaydır. Bunlar yavruyken (büyüdüklerinden daha tatlı oluyorlar orası gerçek) alacak kediyi,köpeği sonra 5-6 aylık oldu mu atacak zaatı g... Sonra vicdan azabı çekmeden bir de pişkin pişkin "yeaa zaten yavruydu aldığımda, büyüdü şimdi daha rahat yaşar sokakta iyilik yaptım" veya "Doğal ortamında yaşar onlar içgüdüsel avcı hayvanlar" gibi dangalakça laflar ederler!
Onların alayına gerilip gerilip suratlarının ortasına yumruğu koymak lazım!
Hele geçen gün bir yaşlı kadın. Ben diyim 80 siz diyin 90 yaşında, öldü ölecek, çürümeye başlamış beden. Hala gelmiş benim beslediğim kedilere laf atıyor. Yahu insan yaşlandıkça, ölüme yaklaştıkça canlıların değerini daha iyi anlar diye düşünüyor insan da yok anasını satayım. Bahçesine tuvalet yapıyormuş "umumi tuvalet aç" dedim. Zaten çöpten yemek buluyorlarmış "Günde 3 tabak yemek yiyen kadın söylüyor bunu" dedim. İçimin yağları eridi