Scudo Sports

Karşı Çıkıyorum! Nükleere Karşı Pedal Çevirelim!

benim anlamadığım da şu. madem avrupa'nın sanayi hamlesini örnek alıyoruz, naden demiryolu ile işe başlamıyoruz? bütün bölgeleri birbirine bağlayan demiryolu hatları planlanıyor da bizim haberimiz mi yok? mesela samsun-tiflis demiryolu hattı ne aşamada? avrupa'da adamlar köyden köye tren hattı kurarken biz nükleer yapıp bu aşamaları kafadan aşacağız herhalde. liseden yeni mezun ergen arkadaşların nükleer sevdasına da anlam vermeye çalışmıyorum şahsen. büyüdükçe geçer diye umuyorum. selamlar

Scudo
Arkadaslarin yazdiklari pek etkili olmamis galiba. Arkadasim canim,kardesim artik su parti sevdasindan ve parti dusmanligindan vazgecin. Yazilanlari okudukca bizden bir cacik olmayacagini anladim. siz bu ulkenin evlatlarisiniz. eger bu sekilde hukumetin her yenilik girisimini engellemeye calismasaniz. hayir engelleyemiyorsunuz. sonra uzuluyorsunuz. yapmayin. oyle yazmissiniz ki sanki NS yapilacak 2 aya kalmadan patliyacak,sizinti olacak. nasil boyle dusunebiliyorsunuz. doga katlediliyor diyorsunuz. yav he he.katlediliyor. bundan daha basit bakis acisi olabilir mi? siz bisikletcisiniz. siz zeksiniz. zekanizi yanlis kullanmayin.saygilar sevgiler herkese.

• Beğen
Tepkiler: M.A.Y.
Başınıza gelecekleri hakkediyorsunuz, benim daha yazacak bir şeyim kalmadı. Olacak şeyleri yazayım : en iyi ihtimalle cebinizden gereksiz miktarda para çıkacak. En kötü ihtimalle de çocuğunuzun şöyle doğmasını göreceksiniz:
NYC15931.jpg

Baba olanlar bilir, bu ölümden daha beter bir şey.
Görmeyeceğiniz tek şey ise nükleer santral yapılınca ülkenin "gelişmesi" olacak.

Bir daha ekliyorum buraya : nükleer santral yapılmasını savunanlardan bir kişi şu yazıyı okuyup neden orada yazan yola gidilmediğini sebepleriyle açıklayabilir mi?
Ben yazayım : oy. Kayıp kaçağı indirmek oy kaybına sebep olacak ve oraya bir yere dikilen heybetli bir nükleer santral ("hizmet") olmayacak.

Halbuki hem daha çabuk sonuca ulaştıracak, hem daha faydalı olacak, hem daha ucuz bir yöntem iletim hatlarını yenilemek.

(link)

İlgili konu hakkında bir metin;

* Mersin Akkuyu, bir fay hattı üzerinde bulunuyor.
* Santrali yapan şirket Çernobil’in sorumlu şirketi: Rosatom.
* ÇED (Çevre Etki Değerlendirme) Raporu sahte imzayla sunuldu, kısa sürede okunmadan kabul edildi.
* Santralin Rus payı %51’nin altına düşmeyecek. Türkiye'nin santrali değil yani.
* Dünyada en ucuz teklifi veren alır + Yap İşlet Sahiplen modeliyle kurulan tek santral. İşletim sırasında maliyetten kısılacak.
* Dünyada daha önce denenmemiş bir reaktör modeli kullanılıyor.
* Türkiye’nin Rusları denetleyebilecek ya da kalite kriteri koşabilecek kapasitede elemanı yok. Ancak "en güvenlisi olacak" gibi açıklamalar duyuluyor.
* Ruslara 12.5 cent’ten 15 yıl (yani 70-80 milyar dolar) alım garantisi verildi. Dolar her geçen gün artıyor.
* Yakıtta Rusya’ya bağımlı olacak, bizim az olan uranyumumuz kullanılamayacak. Doğalgaz bağımlılığı yerine uranyum bağımlılığı artacak.
* Atıkları bertaraf etmeyi dünyada hiçbir ülke başaramadı.
* Atıklar 100.000'lerce yıl boyunca deprem bölgesi olan Akkuyu su depolarında hasar görmeden korunmak zorunda. Rusya atıkları ülkesine almıyor.
* Olası bir kaza durumunda 500.000.000.000 (500 milyar)$’lık hasarın sadece binde birinden Rusya sorumlu. Tüm masraflar Türkiye’den çıkacak.
* Uranyum yakıt çubuklarının sürekli olarak su ile soğutulması gerekiyor. Soğutma elektrik kesintisi gibi bir sebeple duracak olursa kısa sürede Fukuşima ve Çernobil gibi kazalar meydana geliyor.
* Türkiye tüm ülkeyi kapsayan elektrik kesintisinin sebebini bir hafta boyunca bulamamış bir ülke.
* Türkiye, santrali olmadığı halde 3. seviyeden nükleer kaza yaşayan tek ülke.
* Türkiye, topraklarında (Aliağa) sessiz sedasız radyoaktif gemi sökülüp hurdaları atılan bir ülke.
* Türkiye, topraklarında uranyum işlenip normalin 400 katı radyasyon saçacak halde açık bırakılıp gidilen bir ülke.
* Santralin hidrolik sistem ihalesini “Milletin a… koyacağız” diyen adamın şirketi kazandı.
* Soma facia madenlerine sahip olan şirket bu projenin altyapısında yer alıyor.
* Santral kazasız çalışırken dahi çevreye radyoaktif toz saçacağı için Mersin’de yetişen Çilek, muz gibi gıdalara “radyoaktif atık içerir” etiketi getirilecek.
* Anlaşma teknoloji transferi öngörmüyor, yani Ruslar bize bu teknolojiyi de öğretmeyecek. Silah yaparız diye ümitlenmeyin.
* Türkiye'nin elektrik fazlası olduğu gibi %15 kayıp-kaçak oranı var. Akkuyu ise %2'lik bir katkı sağlayacak.
* Akkuyu bir ihtiyaç değil, siyasi bir tercih. Sadece altyapı şirketlerine gelir kapısı + Rusya'nın desteğini alma amacıyla yapılıyor.
* Zira Avrupa ülkeleri tüm nükleer santrallerini aşamalı olarak kapatma ve yenilenebilir enerjiye geçme kararı aldı.
İdarecimiz kim olursa olsun (siyasetten bağımsız düşünün), bu koşullarda yapılmasına razı mısınız?

Tüm bu maddelere rağmen, bu teknolojinin Türkiye gibi bir üçüncü dünya ülkesinde yerinin olmadığı fikrine ters düşmek, en kaba tabiri ile saçmalıktır.

@evrim bilgen
ilgili metinin kaynağını gösterebilirmisiniz? Özellikle istatistiki bilgiler sadece bir iddia mı, resmi belgelerle ispatı var mı?

Ek olarak; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın İzmir Gaziemir’de "etrafını tel örgülerle çevirerek" tedbir aldığını savunduğu radyoaktif atığın tehlikeli düzeyde "radyasyon" yaydığı belirlendi....

@M.Yalınkılıç

(link)

(link)

(link)

(link)

(link)

(link)

dış basın;

(link)

(link)

(link)
  • Turkey is one of the most earthquake-prone countries in the world.
  • The Japan Atomic Power Company (JAPC) is conducting a geological survey in Sinop, Turkey, but it is the JAPC arguing that fault lines under the Tsuruga nuclear plant in Japan are inactive even though the Nuclear Regulation Authority has determined otherwise.
  • Turkey does not have an independent nuclear regulator, and the Atomic Energy Authority functions both as promoter and regulator.
  • Turkey does not have plans for disposing of radioactive waste.
  • The mayor of Sinop was elected in 2009 on the anti-nuclear platform that rejected the construction of nuclear reactors in terms of their negative effects on the city's tourism industry. Since then, he has continued to express his opposition. Sinop residents have also organised numerous demonstrations against the construction of nuclear reactors.

altını çizdiğim maddeler, başlı başına red edilmesi için yeterli zaten.

arkadaşım eline emeğine sağlık bu paylaşım için. buraya yazanlardan birisi nükleer atık rusya'da saklanacak türkiye için risk taşımayacak bile yazmıştı. işte, herkes bir şeyler sallıyor, ya tutarsa hesabı.

• Beğen
Tepkiler: Y. Birol
bu videoları yollayan japon gelip dikecek o nükleeri. o da ayrı muamma.

çanakkale belediye başkanı bu reklam afişlerini falan kaldırttı reklam panolarından ve aramız da bisiklet sebebiyle iyi. buradan da destek verebiliriz.

‘Sokaklarda meydanlardayız!’
Karadeniz İsyandadır ve Kuzey Ormanları Savunması Çernobil’in 29. yıldönümü olan 25 Nisan’da Sinop, 26 Nisan’da ise Kadıköy’de yapılacak mitinglere çağrı yaptı. Ortak açıklamada ‘Yaşamımızı, havamızı, suyumuzu ve toprağımızı egemenlerin doymak bilmeyen para hırsına bırakmayacağız’ vurgusu göze çarpanlardan biri. Sosyal medyada #NükleerKatliamdır etiketi kullanılıyor. Bu hafta ise örgütler tarafından neredeyse nükleer karşıtı hafta olarak ilan edildi. Takvime göre etkinlikler şöyle:
>>22 Nisan Çarşamba: Bombalara Karşı Sofralar ile birlikte Galatasaray Meydanı’nda “Nükleere Karşı Sofra”
>>23 Nisan Perşembe: Validebağ Korusu 75. yıl parkında “Nükleere Karşı Çocuk Şenliği” düzenleniyor.
>>25 Nisan Cumartesi: Sinop Nükleer Karşıtı Mitingine gidiliyor.
>>26 Nisan Pazar: Kadıköy’de nükleere karşı eşzamanlı çeşitli performatif etkinlikler yapılacak. “Nükleere Karşı Sofra” kurulacak, etkinliklerin bitiminde yürüyüş yapılması planlanıyor...

Geri