Scudo Sports

Kararsızlık bir yana , fikrim bile yok

Kron user

Aktif Üye
Tepki
127
Merhabalar

1 hafta içinde yeni bir bisiklet alacağım fakat bisiklet dünyasından o kadar uzak kalmışım ki forumu gezerken karşıma çıkan terimlerin hiçbirini anlamadım , çok merak ettiklerimi de sözlüklerden araştırdım.Hal böyleyken birilerine danışmadan iyi bir bisiklet almam zor.
Başka arkadaşların konularına baktım bisiklet tercihi yaparken boy kilodan bahsetmişler.Ben de oradan başlayayim : boyum 1.80 kilom 84 bisikleti alma amacım uzun gezilere çıkmak ama ayda bir mi olur bilmem genelde şehir içinde kullanacağım tabiki.

Bisiklette 100 milyon ucuz diye ikinci el bisiklet almak ne kadar mantıklı ? Tavsiye edermsiniz ?

Bütçem ikinci el için maksimum 250 sıfır bir bisiklet için ise 400 tl dir.

Bu kriterlere uyan tavsiyelerinizi dikkate alıp bir bisiklet alacağım.

Teşekkür ederim.

Scudo
Selam,
Aramıza hoş geldin.. Birinci ele 400 vereceğine forumdan 400 liraya ikinci el bir bisiklet al. İnan çok şey fark eder. sane sadece bir klavuz lazım bu konuda kaldı ki bisikleti eline aldığında iyice bir muyene edilsin. Benimde bisikletlerim vardı ama forumda 600 dolarlık sıfır bir bisikleti 550 liraya aldım ikinci el aldım.
Bunu düşün

İşte o muayene konusunda kendime güvenmiyorum.Etrafımda kompetan bir kişilik de yok.Bu yüzden ikinci el bisiklet alma konusunda sıkıntım var.İkinci el araba aldım.Çok sıkıntı çektim ve bir daha ikinci ele yanaşmayacağıma söz verdim ama bu bisiklet tabi , farklı.Eğer marka olarak tavsiyeleriniz varsa hatta link verebilirseniz özellikle müteşekkir olurum :) Bir de sıfırı kaç tl olan bir bisikleti 400 tl ye alabilirim acaba ?

1. seneden sonra normalde %30-40 değer kaybı oluyor. ancak sitedeki 2. el istenen fiyatlara bakarsanız bu kadar düşmemiş olduğunu düşünebilirsiniz ancak satış belli bir pazarlıktan sonra gerçekleştiği ve son fiyatın pek ilan edilmediğini göz önüne almak lazım.
Öncelikle hangi tip bisiklet almanız gerektiğini belirleyip sonra para işlerine girmek daha iyi olur.
Boyunuza göre "L" beden bisiklet uygun görünüyor ama bacak boyu uzunluğuna göre "M" beden de olabilir. bence para işinden önce bunu da kesinleştirin.
2. el bisiklette satanın ilk sahibi olması , ağır sürüş koşullarında kullanmamış olması daha avantajlı olur. en iyisi sitede bir süre okuma yapmak kolay gelsin.

• Beğen
Tepkiler: Kron user
L beden M beden bisiklet deyince kafamda herhangi bir model oluşmuyor açıkçası , görmem gerekiyor canlı canlı.
Araştırmalarıma devam ediyorum.Bu site gerçekten çok güzel bir kaynak benim için fakat bir bisiklet terimleri sözlüğüne ihtiyacım var :)

benim boyum 177 cm. 16'' kadro boylu bisiklet kullanıyorum ve memnunum. fakat genede siz 18'' ve 16'' kadro boylu bisiklet bulursanız ikisinide deneyin. en uygun olanı bulacaksınız. ama bol olsun seneyede kullanalım düşüncesi olmasın:D eğer kadro boyu size göre büyük olursa denge konusunda sorunlar yaşayabilirsiniz.

2. el konusunda fazla problem yaşayacağınızı sanmıyorum. çünkü birçok arkadaşımız istanbuldan ve satışlarda oradan oluyor. gidip inceleyebilirsiniz. terimler meselesine gelince :D ben foruma geldiğimde attırıcının ne demek olduğunu dahi bilmiyordum:D kaydıraç diye öğrenmiştim. forumda zaman geçirmenizle bisiklet bilginiz doğru orantıda artacaktır. bisiklet sevginizde tabikide :D iyi forumlar

• Beğen
Tavsiyelerin için teşekkürler Abdullah. Terim konusunu hallettim :) Genel anlamda da bilgilendim bisiklet konusunda ama hala yetersizim tabi.Araştırmalarım sonucunda özellikle istediğim bir kaç özelliği yazıcam ve sizden tavsiyeler isticem.

Maksimum 14-15 kilo ağırlığında , sadece ön amortisöre sahip (kilitlenebilir özelliği olan) , kaliteli bir v freni olan , 20 inch aliminyum kadrolu , shimano nun orta halli bir attırıcısına sahip bir mtb arıyorum.Verebileceğim para 500 tl kadar.
Aradığım özelliklere göre bisiklet marka ve modeli tavsiye edebilirmisiniz ? İkinci el konusunda kendime güvenmiyorum :/ Sıfır almayı düşünüyorum.

Ekstra sorularım
* 700 tl civarı bisikletlerin bazılarında disk fren gördüm.Bunların fren sistemleri dandik midir ? Sorun çıkartır mı ? (sürekli sürtüyo , ötüyo diyen arkadaşlar vardı)
* Bisikleti hafta içi şehir içi gezilerde haftasonu ise uzun mesafeli günübirlik gezilerde (100-200km) kullanma amaçlı alıyorum.500 lük bir şey iş görmez mi acaba ? Biraz bütçeyi arttırabilirim.
*İstanbulda bisikletleri yerinde gidip görmek için tavsiye ettiğiniz mağazalar ?

Mazur görün.Teoride olsun pratikte olsun neredeyse hiçbir şey bilmediğimden sorular sıkıcı gelebilir :D

2-3 gün çinde bisiklet almayı düşünüyorum.Şimdiden teşekkürler

1) Disk frenler, eğer çamurda veya çok yağmurlu ortamlarda bisikletini kullanacaksan işine yarar. Çünkü V frenler çamurlu veya ıslam ortamlarda durdurma gücünü bir ölçüde kaybeder. Aynı zamanda downhill için de disk frenler daha iyidir. Eğer downhill yapmıyorsan, çamura girmiyorsan disk fren alma. Alanların %90'ı güzel gözüktüğü için alıyor.

2) İş görür tabi ki. Tam tersine, sen yarış bisikleti almayacağın için, çok da pahalı olmasına gerek yok. Bisiklet parçaları hafifledikçe pahalı oluyor. Ama aslında bu hafif parçaların ömrü sınırlı. Sponsorlar tarafından desteklenen yarışçılar için üretiliyorlar. Senin yarış derdin olmadığı için fazla pahalı ve hafif bir bisiklet almana gerek yok.

3) Delta Bisiklet, Aktif Pedal, Yeşil Bisiklet, Kaçkar Bisiklet, Bike&Outdoor, Metin Bisiklet.

Benim bildiklerim bunlar.

Bisiklet alırken kadro boyundan çok üst boru uzunluğuna bakmalısın. Senin için uygun olanı 55-58 cm arasında sanırım. Uzun yola gideceğin için konfor önemli. Belini fazla bükmeyeceksin, o yüzden üst boru uzun olmamalı. Eğer uzun olursa çok fazla belini bükersin ve belin ağrır. Ve rahat bir sele araman lazım.

• Beğen
Hani özellikle çok yağmurlu , çamurlu yollara girmeyeceğim ama gezilerim sırasında da denk gelebilirim o koşullara belli olmaz.Downhill düşünmüyorum. Ara sıra veya çok nadir yağmur çamura gireceksem v fren yeterli diyorsunuz yani.

500 bütçe düşünüyorum da bu bütçe ile alacağım bisiklet bana uzun yolda sıkıntı yaratabilir diye düşündüm çünkü 400 tl neredeyse standart hale gelmiş günümüzde bir bisiklet için.

Boyum 1.80 , iç bacak boyu 86 cm.Bunlara göre 20 inch yani 51 cm kadro boyu hesaplamıştım. 55-58 kadro boyunu , uzun yoldaki performans için mi önerdiniz ? Bir de bu üst borunun uzunluğu ayarlanmıyor mu sonradan ? Diyelim bir başkası binice 1.70 boyu olan O kendine göre ayarlayamıyor mu koltuğun borusunu ?

iscrotix, bence senin için v-fren yeterli. Disk fren hem daha pahalı, hem de daha ağır. Açıkçası işin içinde şirketlerin "kazanç endişesi" var.

http://www.mtbtr.com/uploads/451Z4.JPG

51 cm dediğin, yani kadro boyu dediğin, yukarıdaki resimde A harfiyle temsil edilen uzunluk. Bisiklet alacağın zaman seleden in ve üst boruyu iki bacak arasına al. Bu sırada üst boru ve apaç aran arasında yaklaşık 10 cm mesafe olmalı.

55-58 cm, yani üst boru uzunluğu, B ile temsil edilen uzunluk.

Her ikisi de önemli ama üst boru uzunluğu daha önemli.

• Beğen
BetterBeDead
Üst boru deyince aklıma selenin borusu geliyordu.Bilgilendirdiğin için teşekkür ederim.Yavaş yavaş öğrenecez inşallah :)

Anladım dediğini.Gittiğim zaman almaya artık denerim onu.Çok teşekkür ettim

genelde o 500-700 arasındaki disk frenler mekanik oluyor. yani dandik. orta halli bir v fren işinizi fazlasıyla görür. eğer jant yanağına çamur sıçrarsa ve sizde fren tutarsanız bir ihtimal jant yanaklarında küçük çizikler oluşabilir. fakat bu çizikler sizi kesinlikle etkilemez. ıslak, karlı, çamurlu zeminlerde frenleme bazen etkisiz olabiliyor o kadar. onun dışında v fren kullanman senin açından daha iyi. hem başlangıç için disk biraz tehlikeli olabilir.genede iyice araştır hangisi senin için uygunsa onu alırsın. maşa konusuna gelince, aldığında maşaya bak. bazıları kilitlemeli olmuyor veya sertlik ayarı olmuyor. onun içinde aldığın zaman eğer hoşuna gitmezse sana suntour xcr maşa önerebilirim. gidondan kilitlemeli, sertlik ayarlı güzel bir maşa. ben kullanıyorum ve memnunum. veya ondan biraz daha ucuz suntour xcm maşa alabilirsin. onun kilitlemesi maşa bacağı üzerinden kilitleniyor. yanlış hatırlamıyorsam sertlik ayarıda var. tabi muhtemelen üzerinde xcm maşa olur aldığın bisikletin.

• Beğen
@Abdullah Hakkı

Bunun fiyatını biraz fazla buldum.

Disk frenden vazgeçtim.Sağlam bi v fren yeterli.Maşa konusunda muhtemelen xcm yi tercih edicem ama xcr için zorlucam.

Dün Büyük Ada'ya gittik arkadaşlarla , bisiklet kiraladık.Eskiden çok dandik bisikletler vardı.Şimdi Sedona Borla'lar standart olmuş.Bende bir ara Sedona Borla almayı düşünmüştüm ama Adadakileri gördükten sonra almam.Viteslerde boşluk var , sürekli atıyor sert basınca bir de çok zor geçiyordu vitesler.Toplam 3-4 saat sürdük ama selesi popo kemiklerimde kalıcı hasar bırakmayı başardı.Aşırı sert ve ufaktı seleler.Amortisorlu maşaya bastırınca sanki aşamalı gibi esniyordu , dandik gibiydi. Belki çok kullanılmıştır ama borla bu ise ben almam dedim ve benim borla ile bi arkadaşımın kullandığı borla farklıydı.Borlanın sitesine baktığımda erkekler için olan borlanın farklı çeşitleri yoktu ama arkadaşın kullanıdığı ile benimki farklıydı.Onunkinin gidonu düzdü , benimkinin gidonu ise eğimli şekilliydi.Onun selesinin yüksekliğinin ,yandan bakınca , gidonla eşitlenmesi için 20-30 cm kadar yükseklik ayarı yapılması gerekiyordu ama benimkisi 5-10 cm ile gidonla eşitleniyordu.Onun kadrosunun üst borusu silindir gibi iken benimkinin üst borusunun alt tarafı yine silindir gibi ama üst tarafı balık sırtı gibiydi , sivriydi.Var mı farklı sedona borlarar böyle baktım göremedim nette :S

Bütçeyi 700 tl ye çıkardım.Bu paraya shimano deore ön ve arkavitesli , xcr maşalı , v fren bir biiklet bulmam mümkün mü acaba ?

Bir de forumda okumuştum, çoğu kişi de dile getirmiş : mesela bianchinin aynı donanımlara sahip bisikleti sedonanınkinden sırf adı olduğu için daha mı pahalı gerçekten ? Yoksa sedonada fiyatları eşitledi mi ?

@iscrotix

Öncelikle borla konusunu açıkliyim, borlalar arasındaki fark; farkılı sezonda üretilenler arasında olur. Her sene borla çıkıyor ama görünüm(bazen ufak tefek donanım) farklılıkları oluyor. Bide kullandığınız borla büyük ihtimal çok ve sert kullanılmıştır. Dediğiniz gibi sorunlar sıfır aldığınız bi borlada olmaz.

Bütceyi 700tl ye çıkarmanız iyi olmuş ancak deore aktarıcılı sıfır bisiklet bu bütceye çok zor. Bu bütce seviyesinde genelde acera, alivio gibi aktarıcılar bulunuyor.

700tl ye önerebileceğim bisikletler; kron xc1000, sedona 741, corratec x-trail taal veya baco, salcano ng303 srd dir. Alternatiflerde var ama bu fiyat seviyesindeki bisikletler genelde aynı kalitede oluyor. Kolay gelsin..

@Semih Karadağ

İnceliycem verdiğin bisikletleri Teşekkür ederim.

Bugüne kadar kullandığım bisikletlerde hep vites sorunu yaşadım.O yüzden bu konuda hassasım artı dere tepe yokuşta da sorun çıkartmayacak , sert kullanımı kaldırabilecek bir vites istiyorum her ne kadar tur amaçlı alsam da.Giriş seviyesinin üstü istiyorum yani. Deorenin bir altı alivio mu acaba ? Onu tavsiye eder misiniz ?

@iscrotix

Evet deore nin bir alt modeli. Alivio shimano nun güzel bir modelidir tavsiye ederim size sorun çıkaracağını sanmam. Deore ile aralarında abartıcak bi fark yok.

• Beğen
Tepkiler: Sercan Sözer
alivio olabilir, acera olabilir. hatta altuslarda fena sayılmaz. ama gene en iyisi alivio olur. xc1000 güzel gibi duruyor. maşa topgun lockout diyor. muhtemelen normal bacak üstünden kilitliyorsundur. alacağın yerde onu verip bi xcr taktırırsan biraz fark ödersin(bu arada ilk defa duydum topgun). bunun fiyatı 650 küsür galiba. sd741 800 küsür gibiydi. diğerlerini bilmiyorum.

borla konusuna gelince muhtemelen onlar bakımsızdır. sonuçta kiralık:D. hepsini o bisiklete göre değerlendirme. benim bi kere deneme fırsatım olmuştu. fena değil. onuda düşünebilirsin.

iyi forumlar. bu arada kaç gün kaldı bisiklet alman için? yoksa araştırıp tamam buldum diyene kadar bekleyecekmisin?

• Beğen
ben alivio kullanıyorum 1defa bile sorun çıkarmadı tavsiye ederim maşa konusunda ise xcr almanı tavsiye etmem çamurlu ve tozlu yollarda tıkanma yapar sedonalar hakkında bir fikrim yok bilen arkadaşlar yardımcı olurlar

• Beğen
Geri