Scudo Sports

Kapitalizmin “Planlı Hızlı Tüketim” modeline karşı “Kendin-Yap” gönüllüleri

Scudo
@devilmycarlos senin yaşadığın;sermaye karşısında senin aldığın payın az oluşudur.buna sermaye tahakkümü denir.bir ülkede gelişmişlik demokrasi olursa,gelir dağılımı hak arama kurumları(sendikalar) gelişir.mesela market bazında çalışanların haklarını bir sendika,inşaat malzemeleri satanların haklarını ayrı bir sendika koruyabilir.bizde üretim düzeyinde bile hak arama ve sendikal faaliyetler sınırlandırılmıştır(12.09.1980 darbesi).bir de nufusun fazla olması,emek pazarının değerini düşürmektedir.sen dua et soma madeninde çalışmadığına.işçi ifadelerine göre bolca küfürle çalıştırılıyorlarmış.inşallah bu düzen birgün değişir.selamlar,saygılar..

@Angel
peygamber efendimiz öldüğünde saltanat kavgası başlamış,3 gün cenazesi gömülememiş,17 kişi cenazesini kaldırmış,isyan çıkmış bir kesim biz islamın her şartını kabul ediyoruz,zekatını kabul etmiyoruz demişler.şimdiki uygulanan 40'da bir uygulanan zekatı uydurmuşlar.halbuki elindekinin fazlasını ver emri varmış,bunu düşürmüşler,bunu bile uygulayan yok.selamlar,saygılar..(kaynak;ihsan eliaçık söyleşisi)

Şimdi şüpheye düştüm....Zaruri ihtiyaç mi?, temel ihtiyaçmı. Bence zaruri ile temel arasında kalmış gibi.

@baykuş97

@İbrahim A.
Üüüü .... Hele o köpürtmesi var ya. Hani çarklar böyle suyu böyle havalandırıyor ya. Harikasınız yav ....

• Beğen
Tepkiler: İbrahim A.
@soner kalaycıoğlu

olmayacak duaya amin demenin ne zararı var. Adam zaten tepede, daha tepeye yaransa ne.. biraz da aşağıdan çalışıyor.. Ali koçun samimiyetine hala şüphe ile yaklaşsam da gezi olayları zamanında hükümete karşı duruşu ve dirayeti de aklımda..

Yine Türkiye'de burjuvanın gelişmesinin, fakir ile zengin arasındaki farkın açılmasının, otobüs satmak için lobiciklik yaprak halk için ekonomik ve rahat ulaşım demek olan demir yollarının gelişmemesinin sebebi hep bunlar... gel de güven iki kelama..

Güzel bir konuydu benim için ama tek başıma kaldım hangi birinize yetişeyim. R. Eliaçık mı desem neyse? Bu topikte Zeitgeist Belgeseli ve Ampul Komplosu Belgeselii örnek verilmişti. Ben de Zeitgeist belgeselini önceden duymuştum. İzlemek istedim ve izlemeye başladım. Ampul Komplosu da en az Zeitgeist Belgeseli kadar önemli belki daha önemli. Ampul Komplosu daha ilginç ve anlayabileceğim tarzda geldi.
Bakmayın benim burada tek kaldığıma aslında milletin yarısından fazlası benim gibi düşünüyor. Kabaca Anadolu insanını temsil ettiğimi temsil ediyorum. Halkınızı daha iyi anlamak, algısını anlamak için bir göz atmanızı naçizane tavsiye ederim.

Zeitgeist'ı birazcık izleyen ve sonuna kadar henüz izleyemeyen 40 yaşında, üniversite mezunu olan ben sizlerle görüşlerimi paylaşmak istedim naçizane.

Belgesel çok uzun. İki saat ve inanın her saniyesi bilgi bombardımanı (doğru-ya da yanlış). Çok yoğun, boş anı yok ve konu çok bilmediğimiz konular Hıristiyanlık, 11 Eylül Saldırısı gibi bölümlerden oluşuyor. Sürekli mesaj almaktan bir hal oluyorsunuz. Her bölümün sonunda etkili final cümleleri var.

Zeitgeist'ın ilk kısmı din ile ilgili. Zaten belgeselin başında birkaç hücreli canlıdan insana geçiş sahnesi var. Ben evrimciyim diyor. Belgesel hakaret ile başlıyor. Din hurafelerden oluşmuş, pisliklerin merkezi falan gibi. Bölümünde bu kadar sert ve kırıcı olmak istemezdik. Gerçekler böyle falan deniyor. Bence önce yumuşak giriş yapmalıydı. Zaten sen senin gibi düşünmeyenleri hedef almalısın bence. Anlatıyor. Tanrı erkek figürmüş, günahları işlersen cehenneme gidermişsin. Muharref bir din ortamında büyümek ne zormuş arkadaş? Hangisini düzeltelim. Bizde serde Müslümanlık var gerçi. Çok çekmişler. Yok engizisyon mahkemesi, yok skolastik düşünce vs... Hıristiyanlığa yükleniyor belgesel. Hristiyanlığı çürütürsem. Din sistemi çöker. O biraz zor. Yemezler. :) Aslında kolaydan gitmişler. Turan Dursun, İlhan Arsel gibi şahıslar doğrudan İslamiyet'i hedef aldılar. Akılları sıra İslamiyet'i çürütecekler. Neyse devam edelim.

Gerçekleri araştırın. Öğrenmeye çalışın. uğraştıkça araştırdıkça. ne kadar kandırıldığınızı anlayacaksınız deniyor. Başka konularda olabilir. Ama İslam dini istisna. İslam'ı öğrendikçe Allah'a imanım da o kadar arttı. Bu beni ilgilendirmez diyebilirsiniz saygı duyarım. Mitolojik tanrılar, efsaneler burçlar oradan buradan konular ile Hıristiyanlık arasındaki konu benzerlikleri üzerinden gidiliyor. Turan Dursun'du galiba Aztekler mi mayalar mı zigguratları tavaf ediyorlarmış. Kabeyi de tavaf varmış. EEEEEEe din iptal mi oldu şimdi. Gılgamış destanı falan filan. Olabilir ortak yönler. İlk insan bana göre bir peygamber Hz. Adem. Bakınız. İslamiyet olmasaydı. Nuh Tufanı benim için bir efsane olabilirdi. Gerçi bazıları Cudi Dağı'nın eteklerinde geminin kalıntıları var diyorlardı. Neyse. Ben Nuh Tufanı'na, Hz. Meryem'in bakire olduğuna inanırım benim kitabımda yazıyor. Adam diyor ki Senin kızın hamile kalsa Allah'tan oldu dese, çok yakının canından kanından inanmıyorsun da. Diğerine niye inanıyorsun. İnanırım o Muhbir-i Sadık'ın ağzından çıktı.

Belgesel çok teknik. Yüzlerce iddia var. Hepsini nasıl anlayayım. Ben sade bir vatandaşım. Hıristiyan papazı değilim, Mısır tarihçisi değilim. Dinler tarihini tam bilmiyorum. İznik Konsülü'nü kötü anlatıyor. Yüzlerce İncil dörde indirildi. O bile birşeydir.

Keza 11 Eylül Saldırıları. Ben bunu vatandaş olarak yorumlayamıyorum. Kesik kolonlar varmış Kulelerde. Kuleler öyle çökmemeliymiş. Dinamit varmış. Çok teknik konular. Aynı anda istihbarat uzmanı, bilgi işlem uzmanı, pilot, bomba uzmanı falan olmalıyım ki bir fikrim olsun.

Neyse böyle bir giriş yaptım. Sürçü lisan var ise affediniz. Belgeseli izleyen arkadaşlar yorumlarınızı bekliyorum. Ben hiç öyle düşünmemiştim diyeceğim güzel yorumlarınızı bekliyorum. Ampul komplosunu unutmadım. Doğu Alman Mühendisin söyledikleri hala kulağımda. Ona da bir konu açarız bir ara. Ne demiş. Jan Baptist Say: Her arz kendi talebini yaratır. Görüşmek üzere kalın sağlıcakla.

Geçmiş geleceğin aynasıdır.Türkiye'nin sömürülmesinde en güçlü grup KOÇ grubu olmuştur.
En son MİLGEM projesindeki ihaleler iptal olmuştur. Sermaye için tek tapınma şekli vardır o da para dır. Para için gerekirse gominist te olurlar.Her ne olurlarsa olsunlar netice itibariyle söz sahibi olmak ve müktedir olarak yaşamaktan asla vaz geçemezler.
Olaylarda iyi-kötü oynanmakta ama benim inancım kesinlikle bunlara güvenilmez.
@İbrahim A.

Kaçmaz.... olsa olsa için şeytan girmiştir.

@soner kalaycıoğlu

Tıpta bi şey vardır... Sigara bırakmak istemeyen insana sigaranın zararlarını anlatmanın anlamı yoktur, boşa vakit kaybetmeyin..

beni bilimle anla iki gözüm, felsefeyle anla, ve tarihle yargıla... vedasında olduğu gibi zaman kimlerin bu mevzuda haklı olduğunu gösterecek.
Ama o zamana kadar da iş işten geçmiş olacak. :)

@hogutmen fikir ve yorumlarınız için teşekkürler. burada birbirimize saf almıyoruz ki yalnız kalasınız. Bu konularda saflaşacaksak da yeri bisiklet forum değil.

bilgi, fikir, yorum tecrübe paylaşalım yeter :) ayrıca size Kozmos belgeselini de tavsiye ederim. Bilimsel bilgileri çok sade bir dil ile aktarıyorlar. 2 versiyonu var. Neil deGrasse Tyson un versiyonu daha günceldir. hoşunuza giderse zaten Peter sagan versiyonuna geçersiniz. yaşadığımız evren ile ilgili enfes bilgilere ulaşacağınızı garanti ederim.

• Beğen
Tepkiler: Kazuya ve hogutmen
Eğer inançlıysan senin için hiç bi zaman iş işten geçmiş olmayacak.. Sen dert etme.. Ama bizim için üzülüyorsan, teşekkür.. :)

• Beğen
Tepkiler: hogutmen
@İbrahim A. @baykuş97 Ben tek kaldım lafını esprisine yazmıştım arkadaşlar. Benim için insan insandır. Forum arkadaşım candır. Gerisi boştur. Zaten yazdıklarımda benim gibi düşünmeyenlere en ufak bir hakaretim, imam olmadığı gibi
yanlış anlaşılan bir kelimem dahi olsa silerim. Benim insanlık/demokrasi anlayışım bunu getirir. Sizleri seviyorum. Ayrıca benim dini anlayışıma göre maç bitmeden galip kimdir bilinmez. Belki ben bu din üzere ölmem, belki siz müslüman olursunuz. İnsan hayatı çok ilginç. Bilemeyiz ne olacağını. Allah hepimizin hakkında hayırlısını versin.

@İbrahim A.

İzlerim inşallah.

Ki hakikat nazarında kemiyetin hiç bir kıymeti yoktur. Eğer olsaydı bugün en çok inananı olan Budizm hak din olurdu.

@hogutmen
ne güzel söylemişsiniz insanlık tarihi boyunca her zaman bilim son sözü söyledi, aksi olsaydı hala güneşe tapıyor olurduk, yine öyle olacak

• Beğen
Tepkiler: baykuş97
Akademisyen Özgür Müftüoğlu Ali Koç’un açıklamalarını değerlendirdi.

Müftüoğlu’nun değerlendirmesi şöyle:

“Özellikle Doğu Bloğunun çöküşüyle birlikte rakipsiz kalan kapitalizm küreselleşmenin de sunduğu olanaklarla emek ve doğa sömürüsünü öylesine arttırdı ki hem ülkeler ve bölgeler arasında hem de toplumsal sınıflar arasında gelir uçurumu oluştu. Eşitsizliklere karşı direnmeye çalışan halklar ve emekçiler ise en katı biçimde bastırıldılar. Sonuç olarak bir taraftan “terör” diğer taraftan tükenmeye başlayan doğa dünyayı ve insanlığı tehdit eder hale geldi.
Sonuç olarak kapitalizmin yeryüzüne, emeğe ve toplumlar üzerinde yarattığı tahribat sürdürülemez oldu. Bunun yaratacağı toplumsal tepkilerden endişe eden kapitalistler, kendi varlık nedenleri olan kapitalizmi sorgulamaya başladı. Önce dünyanın en zengini olarak bilinen Bill Gates, doğada yaratılmış olan tahribatın kapitalist sistem içinde önlenemeyeceğini söyledi; daha sonra da Türkiye burjuvazisinin en başındaki isim Ali Koç, Paris’teki terör eylemlerinin ardından, terörün kapitalizmin yarattığı eşitsizliklerin sonu olduğunu belirtip, kapitalizmin ortadan kalkması gerektiğini söyledi.
Kapitalistlerin kapitalizmi sorgulaması önemlidir. Ancak bu kapitalizmin yerine insanlığı ve dünyayı sömürü düzeninden kurtaracak bir yeni sistemin (örneğin sosyalizmin) önerildiği anlamına gelmeyeceği gibi kapitalizmin ehlileşerek (refah devleti gibi) daha toplumsal kaygılarla işler hale getirilmesi anlamına da gelmez. Zira kapitalizmin tamamen yıkılıp yerine sosyalizmin kurulması da kapitalizmin ehlileşip 1946-1970 arasındaki gibi refah politikaları izlemesi de ancak sınıf mücadelesiyle olur. Kapitalist sınıfın kapitalizmin yerine önereceği bir sistemin doğayı da emeği de daha fazla sömürecek bir düzen olacağından kimsenin şüphesi olmasın.”

İnsanın ihtirasından, bunun olumlu olumsuz katkılarından söz edilmiş. Bir de farklı bakış açısı (ekşi sözlükte mr mojo risin)
(link)

Özetle insanın "tembellik" özelliğinin kapitalizmde temel dayanak olduğu fikrini paylaşmış. "Kariyer" denen olgunun kapitalizmin ürünü olduğunu, hiyerarşide üste tırmanmanın, işini alttakine yaptırmanın kaynağının tembellik olduğunu söylüyor.
Hayır diyemedim :))

deminden beri aklımda "hippi kapitalist akımı" . modern savaşlar gittikçe daha barışçıl ve korkunç olacağa benziyor.

@soner kalaycıoğlu

bunu bir daha paylaşasım geldi, kaçıran varsa yakalasın.

@hogutmen Buara biraz yoğunum takibediyorum ama boşlukta yine yazıcam uzun uzun:)
zeidgeist insanın ufkunu genişletmesi açısından çok önemli. Her haberi hap gibi ne olduğuna bakmadan alan kişiler bile; bir dakika ya bu gerçek olabilir mi diye düşünmeye teşvik ediyor. Elbette olaylara eleştirel bakmak gerektiği gibi zeidgest a da eleştirel bakılmalı. Yani Felsefik bakılmalı, soru sorulmalı. Serinin her söylediği doğru demiyorum ama gerçeklik payı var. Bu 'koplo teorilerine' zamanında baya kafa yormuş birisi olarak, bu işler illüminati kartlarına kadar gidiyor:) hatta @Kudret Kurtcebe 'nin de bahsettiği deprem yapma makinaları dahası, tsunamiler, 9/11 ler, obamanın gelişi vs. ilgisini çeken şuraya bakabilir.

Benden de bir belgesel tavsiyesi.

Gerçekten mükemmel bir film. İzlemeyenlere tavsiye ederim.

(link)

FİLMİN KONUSU:Demokratik Almanya Cumhuriyeti hükümeti,çöküşünden beş yıl önce iktidarını ancak son derece acımasız bir kontrol ve gözetleme sistemiyle sürdürebilecek noktaya gelmiştir.Stasi adlı gizli polis servisine bağlı binlerce muhbirin yaptığı ihbarlar sonucunda 17 milyon nüfuslu ülkede 200 bin kişi fişlenerek dosyası tutulmuştur.

• Beğen
Tepkiler: İbrahim A.
sistemden yararlananların sistemi savunmasından daha doğal bir şey yok... ama yararlanamayan ezici çoğunluğu düşününce bir yerlerde bir yanlış var diyor insan.. bunu bilmiyorsak sorun yok.. (bazen bilmemek insanı daha mutlu eder) ama bile bile savunuyorsak.....
sadece bizim ülkemizde sadece asgari ücretle geçinmeye çalışan insanların sayısına baksak yeter aslında... ya da türkiyedeki vergi gelirlerinin %60-70 kadarının sabit gelirliler tarafından karşılandığını ve fakat milli gelirden aynı oranda pay alamadıklarını da bilmek yetmeli...

Geri