Güzel bir konuydu benim için ama tek başıma kaldım hangi birinize yetişeyim. R. Eliaçık mı desem neyse? Bu topikte Zeitgeist Belgeseli ve Ampul Komplosu Belgeselii örnek verilmişti. Ben de Zeitgeist belgeselini önceden duymuştum. İzlemek istedim ve izlemeye başladım. Ampul Komplosu da en az Zeitgeist Belgeseli kadar önemli belki daha önemli. Ampul Komplosu daha ilginç ve anlayabileceğim tarzda geldi.
Bakmayın benim burada tek kaldığıma aslında milletin yarısından fazlası benim gibi düşünüyor. Kabaca Anadolu insanını temsil ettiğimi temsil ediyorum. Halkınızı daha iyi anlamak, algısını anlamak için bir göz atmanızı naçizane tavsiye ederim.
Zeitgeist'ı birazcık izleyen ve sonuna kadar henüz izleyemeyen 40 yaşında, üniversite mezunu olan ben sizlerle görüşlerimi paylaşmak istedim naçizane.
Belgesel çok uzun. İki saat ve inanın her saniyesi bilgi bombardımanı (doğru-ya da yanlış). Çok yoğun, boş anı yok ve konu çok bilmediğimiz konular Hıristiyanlık, 11 Eylül Saldırısı gibi bölümlerden oluşuyor. Sürekli mesaj almaktan bir hal oluyorsunuz. Her bölümün sonunda etkili final cümleleri var.
Zeitgeist'ın ilk kısmı din ile ilgili. Zaten belgeselin başında birkaç hücreli canlıdan insana geçiş sahnesi var. Ben evrimciyim diyor. Belgesel hakaret ile başlıyor. Din hurafelerden oluşmuş, pisliklerin merkezi falan gibi. Bölümünde bu kadar sert ve kırıcı olmak istemezdik. Gerçekler böyle falan deniyor. Bence önce yumuşak giriş yapmalıydı. Zaten sen senin gibi düşünmeyenleri hedef almalısın bence. Anlatıyor. Tanrı erkek figürmüş, günahları işlersen cehenneme gidermişsin. Muharref bir din ortamında büyümek ne zormuş arkadaş? Hangisini düzeltelim. Bizde serde Müslümanlık var gerçi. Çok çekmişler. Yok engizisyon mahkemesi, yok skolastik düşünce vs... Hıristiyanlığa yükleniyor belgesel. Hristiyanlığı çürütürsem. Din sistemi çöker. O biraz zor. Yemezler.

Aslında kolaydan gitmişler. Turan Dursun, İlhan Arsel gibi şahıslar doğrudan İslamiyet'i hedef aldılar. Akılları sıra İslamiyet'i çürütecekler. Neyse devam edelim.
Gerçekleri araştırın. Öğrenmeye çalışın. uğraştıkça araştırdıkça. ne kadar kandırıldığınızı anlayacaksınız deniyor. Başka konularda olabilir. Ama İslam dini istisna. İslam'ı öğrendikçe Allah'a imanım da o kadar arttı. Bu beni ilgilendirmez diyebilirsiniz saygı duyarım. Mitolojik tanrılar, efsaneler burçlar oradan buradan konular ile Hıristiyanlık arasındaki konu benzerlikleri üzerinden gidiliyor. Turan Dursun'du galiba Aztekler mi mayalar mı zigguratları tavaf ediyorlarmış. Kabeyi de tavaf varmış. EEEEEEe din iptal mi oldu şimdi. Gılgamış destanı falan filan. Olabilir ortak yönler. İlk insan bana göre bir peygamber Hz. Adem. Bakınız. İslamiyet olmasaydı. Nuh Tufanı benim için bir efsane olabilirdi. Gerçi bazıları Cudi Dağı'nın eteklerinde geminin kalıntıları var diyorlardı. Neyse. Ben Nuh Tufanı'na, Hz. Meryem'in bakire olduğuna inanırım benim kitabımda yazıyor. Adam diyor ki Senin kızın hamile kalsa Allah'tan oldu dese, çok yakının canından kanından inanmıyorsun da. Diğerine niye inanıyorsun. İnanırım o Muhbir-i Sadık'ın ağzından çıktı.
Belgesel çok teknik. Yüzlerce iddia var. Hepsini nasıl anlayayım. Ben sade bir vatandaşım. Hıristiyan papazı değilim, Mısır tarihçisi değilim. Dinler tarihini tam bilmiyorum. İznik Konsülü'nü kötü anlatıyor. Yüzlerce İncil dörde indirildi. O bile birşeydir.
Keza 11 Eylül Saldırıları. Ben bunu vatandaş olarak yorumlayamıyorum. Kesik kolonlar varmış Kulelerde. Kuleler öyle çökmemeliymiş. Dinamit varmış. Çok teknik konular. Aynı anda istihbarat uzmanı, bilgi işlem uzmanı, pilot, bomba uzmanı falan olmalıyım ki bir fikrim olsun.
Neyse böyle bir giriş yaptım. Sürçü lisan var ise affediniz. Belgeseli izleyen arkadaşlar yorumlarınızı bekliyorum. Ben hiç öyle düşünmemiştim diyeceğim güzel yorumlarınızı bekliyorum. Ampul komplosunu unutmadım. Doğu Alman Mühendisin söyledikleri hala kulağımda. Ona da bir konu açarız bir ara. Ne demiş. Jan Baptist Say: Her arz kendi talebini yaratır. Görüşmek üzere kalın sağlıcakla.