Scudo Sports

Kapitalizmin “Planlı Hızlı Tüketim” modeline karşı “Kendin-Yap” gönüllüleri

@hogutmen bunlar çok kısa süreler dostum:) dahası sscb yi sürekli kendine karşı silahlanmaya zorlayan bir abd var ortada. bu silahlanma yarışı süreci çok uzatmıştır.
Dahası, @baykuş97 dan bahsettiği gibi, herşey okadar kötü değildi sizin bahsettiğiniz gibi. Tarihi amerikan tarihçilerden ya da onların baskılarıyla yazanlarda okudğumuz, (sizi tenzi ederim) holivud filmlerinden öğrendiğimiz için, bize hep tükaka diye anlatıldı. tabi bi de hepbirlikte fasülye yemektense hep tek başına bigmac yemek özendirildi. burada suç hiçbirimizin..ya da hepimizn

@hogutmen
hitler ekonomik olarak anti-kapitalisttir

Scudo
@baykuş97 Feodalizmden kapitalizme geçiş, eşyanın tabiatına bakarak, kendi kendine geliştiğinden yüzyıllar almıştır kabul ediyorum. Avrupa ve Amerika'nın zenginliğinde yaptıkları afrika, hindistan vs. sanayi devriminde kendi insanının sömürülmesinin çok etkili olduğunu düşünüyorum. Ama sscb deneyiminin başından beri bir skandal olduğunu düşünüyorum. Ortada örgütlü işçiler bile yok. Fakir, gariban köylüler. Bir şekilde Lenin, gevşek kapıya omzunu vurup, kapıyı kırıp koltuğa oturmuştur. Çok geçmeden de kendi istemese de koltuk daha zalim stalin'e geçmiştir.

Neden benzer zamanlarda hatta daha sonra, başka topraklarda kurulan cumhuriyetler hemen kendini toparlıyor da herşeyin bir kişinin iki parmağı arasındaki bir ülkede hemen sistem düzenli çalışmıyor. 1-2 sene beyaz ordu -kızıl ordu mücadelesi. Halbuki Berlin yakılıp yıkıldı. 1945'lerde.

Neyse millet prag baharında, tienanmen meydanında kendini tankların önüne attı. Anlamak isteyen anlar. Anlamak istemeyen tevil üstüne tevil yapar.

@Kazuya Keynesyen teori - Almanya'nın yükselişi.

(link)

Bunlar zaman için de değişir. Türkiye için de AB kaçınılmaz iken bir dönem. Daha sonra Şangay Beşlisi gündeme gelmiştir.

Ben muhabir değilim. Haber sunmuyorum. Hep haberler denmiş. Ben 76 doğumluyum. Geçmişi nereden bileceğim? Böyle okuduklarımdan kısmen aklımda kalanlardan yazıyorum.

Kapitalizm firsat esitligini bitiren bir sistem. Kapitalist bir sistemde farkli ailelerde dogan 2 bebek dusunun. Birinin ailesinin bebegi icin harcayabilecegi milyonlari var digerinin ise yok. Ben Hollywood izlemesemde olurdu yeterki dunyada sefalet ceken insanlar olmasaydi. Ben kendimi bildim bileli yapilan hicbir icat cikan hic bir urun beni mutlu etmedi. Bunlar dahada cok ihtiyac ve tembellik ortaya cikardi.

@hogutmen bir yanlışınız olmasın. Yazı da söylediğinizi desteklemiyor. Dahası Hitler iktidara 30larda geldi ve partisi de sosyalist işçi partisi

• Beğen
Tepkiler: hogutmen
@Kazuya
aynı şey Mussolini için de geçerli. Alıntı, Vikipedi:
(link), İtalyan Sosyalist Partisi’nin sendikalist kanadından geliyordu. Parti gazetesi L’Avanti’nin redaktörleri arasındaydı. (link) yılında Mussolini kendisi sosyalist partinin savaş karşıtı manifestosunu imzalamış olmasına rağmen Fasci d’azione rivoluzionaria örgütünü kurdu. Bu örgüt (link) sırasında İtalya’nın savaşa katılımı yolunda faaliyet gösterdi. Mussolini halen (link)’nun idaresinde bulunan (link)’nin doğu yakasını İtalya’ya dâhil etme amacının propagandasını yapıyordu. Bu faaliyetinin sonucunda sosyalist partiden çıkartıldı. Bu tarihten sonra sosyalist ve komünist hareketlerle onlara yakın işçi hareketlerine karşı şiddetli bir mücadeleye girişti.

• Beğen
Tepkiler: Kazuya
@Osman Kıtay kapitalizm doğal falan değildir... siz hiç doğada aşırı üretim diye birşey duydunuz mu? hayvanların ihtiyaçlarından fazlasını avladığını duydunuz mu? tüm dünyayı istila etmek isteyen hayvanlar duydunuz mu? doğada israf diye birşey duydunuz mu??

feodalizmden kapitalizme geçiş kendi kendine olmamıştır... o tarihler bir sürü burjuva devrimine tanıklık etmiştir ve de çok kanlı geçmiştir.. hiç bir egemen sınıf egemenliğini kendi isteğiyle bırakmaz bu feodaller için de geçerliydi... bugün burjuvazi için de geçerli... ABD nin ve diğer emperyalist kapitalist ülkelerin hem kendi ülkelerinde hem sömürge ülkelerinde (arjantin, şili, venezuella, türkiye, vietnam ve kore) hem de sovyetlerde yaptığı budur...
dipnot: hitlerin hiçbir övülecek tarafı yoktur... hem kendi ülkesi için hem de dünyanın geri kalanı için... suçsuz milyonlarca insanın ölümüne, kendi ve sınıfının çıkarları için, sebep olmuş birinin yaptıklarını savunacaksanız size diyecek başka sözüm yok...

@baykuş97
Hayvanlar ihtiyaç fazlası avlanırlar. Tüketemediklerini diğer alt gruplar tüketir. Bazı hayvan türleri sadece keyif için dahi avlanır. Mesela Lüfer ağırlığının 10 katından fazlasını öldürür ama tüketmez. İstila mantığı farklı bir konudur. Üretim konusu beşeri münasebetle ilgilidir. Hangi hayvanın meta üretip sattığını gördünüz?
Benim bahsettiğim konular temel olgulardır. Bire bir karşılık aramak çok anlamsız olur. Muzla çivi karşılaştırmak gibi.

Ayrıca buradaki herkese Eduardo Galleano' nu "Aynalar" adlı kitabını okumasını tavsiye ederim. İnsanlık olgusunun oluşumundan bu yana aslında toplumsal olarak fazla bir değişiklik olmadığını iyi gösteren bir kitaptır.

• Beğen
Tepkiler: hogutmen
@Osman Kıtay kapitalizmin doğallığını nerde gördünüz peki? milyonlarca yıl süren insanlık tarihinin son bir kaç yüz senesinde var olan bi sistemi doğal olarak görmek pek doğal değil... doğa yasalarından bahsediyorsunuz.. insanlık tarihi doğa yasalarına karşı mücadelelerle doludur... zamanında köle sahipleride kölelere karşı güçlüydü, ama şimdi yoklar.. şimdide kapitalistler güçlü görünüyor olabilir ama bu ilelebet sürecek birşey değil...

Çok güzel bir makale...

Sadece tüketmek için çalışan ve yaşayan, daha çok tüketmedikçe üzülen mutsuz olan insanlar için bir bakış açısı yaratabilir.
Bu umutla herkes okusun diye facebook hesabımda da paylaştım.
Bir kişi like etti.
Dün yüklediğim kendi fotoğrafım 40-50 beğeni almıştı. Demek ki listemde okumaya zahmet (!) edecek arkadaş sayım neredeyse yok.
Olsun burada okumuş olan insanlarda bile artı olarak bir değişimin ateşini fişekledi ise bu da güzeldir.

(Gerçi yorumlara bakılırsa yine tüketim çılgını olmayan ve sistemi zaten eleştiriyor olan arkadaşlar okumuş ama olsun)

Burada bir yanlışlık var, Yıllardır lüfer yakalarım ve Lüferin en iyi av yakalama yöntemi arkadan saldırmaktır. Tabii avını yutacak kadar ağzı büyük olmadığından genelde yarısı oltaya gelir ama bu demek değildir heba olur,onu takip eden gerisindeki balıkta kalanla beslenir.
Doğanın nizamında boşa giden zerre gıda yoktur, zincirleme olay devam eder.
Bir istisnası vardır o da biz.
(link)

@Osman Kıtay

@baykuş97 Bahsettiğim kitabı okumanızı tavsiye ederim. Ayrıca sosyalist yayınların içinde ince ama doyurucu bir kitap olan İlkel, köleci feodal toplumlar a da bir göz atın. Şu an bahsettiğimiz kapitalist sistem sürekli evrim değiştiren bir sömürü sistemidir. Geçmişte adı kölecilikti ya da feodaldi. Ama hepsi sömürüye dayalıydı. Hatta Marx ın bahsettiği kapitalist sistem kendi içinde şu an bile evrilmiş durumdadır. Evrim teorisi (biyolojik olarak değil) burada devrededir.

@Asusmune Zaten orada belirttim. Kalanları alt gruplar tüketir. Ama bizim tüketimimiz yok etme mantığındadır. Ve arta kalanlar tüketilecek durumda değildir.

• Beğen
Tepkiler: metinnitem1
@Osman Kıtay o kitabı okuduysanız ilkel toplumlarda sömürünün olmadığını ve aşırı üretim diye birşeyin olmadığını farkedersiniz... ayrıca toplumsal yasalarda evrimi bir doğa yasası olarak görüyorsanız kapitalizminde bir gün yok olacağını tahmin edebilirsiniz...

• Beğen
Tepkiler: Osman Kıtay
@baykuş97
O kitabı okudum. Hala evimde mevcut. Ben size kitabın adını söyledim. Ayrıca evrim yasası olarak dediğinize katılıyorum. Orada benim kafamdaki soru, bizmi kapitalizmi yok edeceğiz? yoksa kapitalizm insanlığı mı?

Konu çıkış noktasından sapmaya başladığı için başlıktaki linki vermek istiyorum.
(link)

@baykuş97 Sizinle bu konu hakkında daha fazla kafa patlatmak isterim. Köhnemiş çakralarım açılır. Özelden ya da facebook adresimden ulaşabilirsiniz.

@Nurullah Ulaşan

Ben aslında ilk mesajımda biraz sert bir giriş yaptım. Maksat kitlelere biraz gaz vereyim. Bir sohbet dönsün. Gerçekten dünya görüşü çok önemli insan için. Ben bir kapitalist değilim. Marx'ın tabiriyle
zincirlerimden başka kaybedecek bir şeyim yok. Memurum. Ben serbest piyasa ekonomisini savunuyorum. Her türlü ranta karşıyım (Kendi rantım hariç :) espri tabii ki.

Dediğinize katılıyorum. İnsanlar dünyada sefalet çekmesin. Diğer zengin kesimlerden kaynak aktarılsın. Açlıkla - fakirlikle mücadele birkaç kampanya veya Live 8 konseriyle sınırlı kalmasın.
Bakın durumum var. Daha iyi bir evde oturabilirim, daha iyi bir arabam olabilir. Hatta bu forum için en önemlilerinden daha iyi bir bisikletim bile olabilir.
Serbest piyasa ekonomisinde nispeten israf bile oluyor. Bilmiyorum bana kalın geldi Das kapital'i okuyamadım. Mesele Leo Hubermann'ın bir kitabı var Sosyalizmin Alfabesi diye.
Bu kitapta oooooohhhhh herşey hesaplı, kitaplı,planlı. İşte ne bileyim atıyorum. O sene kaç talebe müzik dersinde flüt çalacak rakam belli. Atıyorum 1.357.000 talebe. Hoop o sayıda flüt üretelim.
Maalesef öyle olmuyor. Serbest piyasa ekonomisinin de zayıf yanları vardır. İnsanlar suistimal etmek isterler. Antitröst, kartel yasaları falan uygulansın. Devlet yeri geldiğinde cezalarla ayar versin.
Tüketici mağdur olmasın. Sonuçta herkes tüketici.

Ancaaak bazı güzellikler var dünyada bize ait olmasa da. Mesela burada paylaşılan güzel bir colnago fotoğrafı. Mesela Marantz, Technics müzik sistemleri var oğlu var yani. Dünyadaki bu güzellikleri
hür müteşebbise borçluyuz. Ama planlı ekonominin ortaya koyduğu çok fazla değer, estetik ürün bulamazsınız. Slavlar belki şöyle düşünmüştür. Demirperde ülkelerindekiler yani.
Ne kadar güzel kadınlarımız var. Bu güzellik bize yeter. Onlar için fayda yeter. Ya da üretim müdürünü memnun etmek.

Oldukça derin ve politize olmaya son derece müsait bir konu üzerinde gayet seviyeli bir biçimde fikir alışverişi yapan üyelerimize teşekkür ederiz. :)

Tartışma adabı konusunda forumun bu konu başlığından öğreneceği çok şey var.

@hogutmen zaten tüm hikaye artı değer denen cenabetten çıkmıyor mu:)
ihtiyaç fazlası üretimde, üretim aracı sahibi/sahipleri üretim fazlasında hak idda ediyor. Zaten sırf bu sebepten kapitalizm sanayileşme ile birlikte gelişiyor. Burda, konu başlığında da değinilen konuya geliyoruz. Kapitalizm teknoloji ile gelişiyor ise kapitalist olmamak için gelişmeyelim mi?

Elbette gelişelim, daha çok üretim yapalım ama egolardan arınarak. Eğer teknolojiyi daha çok insanın asgari müştereklerde mutlu olması için kullanabiliyorsak ne ala; fakat şimdiki gibi artı değeri çoğaltmak ve zengin ile fakir arasındaki makası açmak için kullanıyorsa bunun adı vahşi kapitalizm olur ve dünya nüfusunun çok çok çok çok az bir kısmından başka kimseye yararı yoktur. ama bu nicel olarak çok çok çok az olan kişiler manipülasyon gücünü de(para) ellerinde tuttukları için, çoğu zaman yediğimiz golün farkında bile olmadan maçı izlemeye devam ediyoruz.

insanların eşitliğine ve hakkettiği kadar üründen, hizmetten yararlanmasına karşı çıkanlar olabilir. ne kadar felsefik olarak sosyalizimi savunsam da kapitalist düzleme ayak uydurduğum için eleştirmeyi de hak etmiyorumdur.

ancak aksaraydaki dükkanımızda sovyetler birliği yıkıldıktan sonra iş bulamayan türkiyeye kaçak giriş yapan dahiliye doktoru çalışıyordu. daha nice avukat, hakim, mühendis vs.. elbette köylüler de vardı, her kesimden binlercesi.. belki milyonu.. ama sovyetler birliğinden kaçmış kimse yoktu. Orada yaşayanların anlattıkları ise burada tv'lerde anlatılanlarla alakası yoktu.

rusyanın başarılarını kimse sorarsanız sorun sovyetler birliği zamanından örnekler verecektir.

bu arada toprağı bol olsun dünyanın en büyük sümereloğu Muazzez İlmiye Çığ'ın Sümerli Ludingirra isimli enfes bir yapıtı var.

bu kitapta sümerliler zamanında (Milattan önce 2.000-3.000) günlük tutan birinin hayatını okuyacaksınız. ve fark edeceksiniz ki teokratik sosyalizm ile yönetilen sümerlilerin mediniyet seviyesi bizim ulaşmaya çalıştığımız seviyeden az değil. adamlarda eksik varsa o da çamaşır makinesidir, bulaşık makinesidir vs..

devletin her türlü suç ile başa çıkma yöntemleri 2 çeşit. 1.si klasik ceza. 2.cisi insanların suç işlemeye ihtiyaçlarının kalmayacağı bir düzen oluşturmak.

ayrıca dış güçlerin etkisiyle yıkılana kadar bu teokratik sosyalist devletin günümüz dünyasının mimarı olduğunu, bu gün sahip olduğumuz her türlü teknolojik ve sosyolojik gelişmeyi onlara borçlu olduğumuzu hatırlatırım.

Kapitalizmin bir gün yok olacağını düşünmek hayalcilikten öte değil. Dünya üzerinde beslenerek yoluna devam edebilen, tüm toplumların, tüm ülkelerin şikayet ederken de pençesinde olmaktan haz duyduğu bir sistem. Kim ne derse desin şu an dünya üzerinde var olan teknoloji kapitalizmin eseri. Birileri yapar satar para kazanır, başka birileri daha iyisini yapıp pastadan pay ister, öbürü daha iyisini yapar...sonuçta tüketici de hangisi daha iyiyse ona gider. Cep telefonları ilk çıktığı zaman arama ve mesaj dışında bir şey yapılamıyordu. Şimdi televizyonu kontrol eden telefon var. Neden? Televizyonun bir kumandası yok mu zaten? Hepimizin bu forumda olma sebebi olan şey bisikletler. Peki ben karbon kadroya özenmiyorum diyen bir yol bisikleti kullanıcısı ya da ful süspansiyonu ne yapalım ya diyecek bir mtb kullanıcısı var mı aramızda? Aslında soru çok basit: Gerçekten bu bisikletleri ne yapalım? Ben bir mtb kullanıcısıyım ve gerçekten bir ful süspansiyonum olsun isterim ancak bu bisikleti kullanabilecek bir ortama sahip değilim. O halde neden alayım. Forumda özellikle yol bisikleti kullanan arkadaşlardan çok gelen başlıklarda hep bilmem ne takımı da bu formayı kullanıyor bilmem kim bu kasktan kullandı şu takım bu vites sistemini kullanıyor gibi aldıkları ya da alacakları ürünleri paylaşıyorlar-Yanlış anlaşılmasın kimsenin ne aldığı nasıl bisiklete bindiği beni ilgilendirmez. Ben çoğunuzun nefret ettiği Salcano markasını kullanıyorum ve inanılmaz mutluyum- Peki bilmem ne takımının yarışçısı bilmem kim bu formaları bu bisikletleri evden işe giderken mi kullanıyor? Hayır yarışlarda. Biz aynı standartlarda yarışlara katılıyor muyuz peki? Bu yarışçıların ihtiyaç duydukları performansa ihtiyaç duyuyor muyuz? Dahası bu kişiler bu ürünlere sponsorlukla sahip olurken bizler neden binlerce lira verelim? Bu soruların yanıtlarını verebildiğimiz zaman kapitalizmin bize nasıl hakim olduğunun ve aslında bizim de şikayetçi olmadığımızın farkına varacağız. Kapitalizm kaçamayacağımız bir gerçek, bir canavar belki ama hepimizin hayallerini süsleyen araçların, eşyaların, yaşamın var oluş sebebi aynı zamanda. Önemli olan bizim ona ne ölçüde teslim olduğumuz. İhtiyacımız olandan fazlasını alıyor, avlıyor olmak değil mesele. Portakallı ördek yesekte aynı doygunluğa ulaşırız tavuk dönerde. Mesele sahip olduğumuz sermayeyi aynı işe yarayacak olan, aynı işleve sahip ürünler arasında tercihi yapıp en doğru şekilde değerlendirmekte.

Geri