Scudo Sports

Kapı Açma Kazası

Genel olarak bi açıklama da bulunayim herkese cevap olacak sekilde. Bisikletli şeridin sag tarafını kullanabilir. Karayolları kurallarında yazmakta bu durum. Ayrıca kaldırımda surmemiz yasal değildir. Ki o saatlerde kaldırım bile kalabalik idi.

O yolda tamamen sağ taraftan motorlu araçlar ve bisikletliler geçiyor. O yoldan ilk defa geçen bi araç sahibi bile olsa bu durumu 30 saniye içinde anlayabilirdi.

Çantamda teleskobik jop vardı fakat sürücü herhangi bi saldırıda bulunmadığı için çıkarma gereği duymadım açıkçası.

Serdar bey sizin önerinizi daha onceden yapmıştım. Fakat bu seferde diğer taraftaki araçlardan inenler veya aynaya bakmadan şerit değiştirmeye çalışanlar olmuştu. Ki ortadan gitmem yasaya aykırı.

Çoğu şeyi yasalara göre yapmıyor olabiliriz fakat yasanın dışına çıktığımız da (diğer videomda arkadaşım kırmızı ışıkta geçti ve kaza yaptı) kazalar kaçınılmaz oluyor. Yasa ve kurallara uyarak kazayı en az ihtimale indirebiliriz diye düşünüyorum.

Araçtan 1 metre kadar uzak geçmemin ihtimali de yoktu. O yol genişliği zaten 50 cm var yada yoktur. Kaldırım da yasak.

Yorumlarınız, eleştirileriniz, tavsiyeleriniz ve şoföre olan sinirinizi belirttiğiniz için teşekkür ediyorum herkese.

Scudo
Duran bir aracın sağından yada solundan geçecek isem ve geçtiğim yer bu şekilde dar ise muhakkak soldan geçiyorsam şöför koltuğuna, sağdan geçiyorsam yolcu koltuğuna dikkatlice dolumu diye bakar ve yavaşça geçerim. Kesinlikle bu konuda bisikletlinin dikkatli olması gerekiyor. Şahsen biz bile bazen araba içinde iken unutup kapıyı hızla açtığımız olmuştur. İnsanların o anki ruh halini bilemez yada tahmin edemezsiniz belki içerde kavga ediyor birbirlerine kızıyorlar ve hızla arabayı terkediyor. O anda inanın insan bisikletlimi geçecek diye düşünmez. Bu yüzden azami dikkati bizim göstermemiz lazım. ALLAH(C.C) kötü kazalardan korusun İnşaallah.

• Beğen
Tepkiler: Bugraacik
@ÇaNakkaLeRuHu inşallah dostum. Fakat biraz daha bilinçli davranilirsa daha iyi olacağını düşünüyorum.

Valla arkadaslar bu kapilar hep acilacak. Bir gun sona erecegi konusunda kesinlikle umut beslemeyin derim.
Isim geregi tum gun arac kullaniyorum. Emin olun arkadan gelen otomobil, otobus, minibus, motorsiklet, hafriyat kamyonu, bisiklet, ne olursa olsun sorumsuzca bu kapilari actiklarina sahit oluyorum.
Koyunde uc tane koyunu teslim etmedikleri adam sehre gelip de araba sahibi olunca boyle oluyor beyler. Hic durduk yere "benim turbanli bacim bisiklete binerken önünde kapi açtılar" triplerine girmeyin ve dikkatli kullanin. Fazla yanasmayin. O kapilar hep acilacak.

@Bugraacik

Tabiki hepimiz aynı temennideyiz. Ama işte bazen bilincin açık olmadığı durumlar oluyor. Bu noktada bilinci her daim açık olması gereken bizler olması gerekiyor. Yoksa zararı yine biz göreceğiz. Hayırlı geceler.

@Bugraacik

Buğra öncelikle geçmiş olsun.

Hepimiz için asıl tehlikeli olan şey bu videoda açıkça görülüyor aslında. Sağdan ya da soldan açılan kapılar değil, bu kadın gibi çok açık bir tehlikeye sebep olduğu halde hiçbir şey olmamış gibi gözlerini karşıya dikip yürüyüp giden insanlar...

Ne bileyim, hafifçe elini yukarı kaldırıp küçük bir "üzgünüm" işareti yapsaydı ne kaybederdi.

En az iki kalp kazanırdı. Birincisi sizin kalbiniz, ikincisi de kendi paslanmakta olan kalbi olurdu...

• Beğen
@Mustafa.Şimşek
Kanunen arkadaşın geçtiği yerden geçmek yasaktır. Bisiklet en sağ şeridin sağını kullanır. Buradan sağından kasıt, trafik kanununa göre bir şeritte yan yana şekilde ikiden fazla iki tekerlekli araç seyahat edemez der, yani bir şeritte en fazla iki tane iki tekerlekli araç yanyana seyahat edebilir ve bisiklet bu iki araçtan biriyse sağdan gitmelidir. Aynı zamanda kontrollü veya kontrolsüz kavşak noktalarında, yol ayrımlarında dönüş yapılan şeride ilerleyebilir ve önündeki aracın durması ya da sağ şeride park etmiş olması durumlarında bir sol şeride geçip sollama yapabilir. Bu manevraları yaparken trafik kanunundaki genel maddelerden sorumludur, yani şerit çizgilerine uymalı, sinyal vermeli v.s

Yani burada gerçekleşecek olası bir kaza durumunda kanunen araca neden trafikte seyir halindeyken kontrolsüz bir biçimde kapısını açtığı sorulacağı gibi, bisikletin de neden bankette ilerlediği sorulabilir.

@ilkerarslan cidden eğer hanımefendi veya beyfendi kusura bakma birseyin varmı diye sorsaydi mutlu olurdum. Önceden de başıma gelmişti ama kontra ile kacabilmistim. Ve kapıyı açan beyfendi yanıma koşup iyi misin biseyin varmi diye sormuştu.

@furkantrojka o halde motorlu araç ve bisikletliler icin yeni bi düzenleme gerekmez mi? Trafik durmuş ise ortadan mi gitmemiz gerekir? Veya bizimde trafiği beklememiz mi gerekiyor?

@Bugraacik
Mevcut yasalarla, evet, trafik durduğunda bizim de şeritte beklememiz gerekiyor. Avrupa'da bir çok ülkede filtering diye hitap edilen, durmuş araçların ortasından öne ilerleme durumuna izin veriliyor. Hatta örneğin İngiltere'de ışıklarda en önce bir alan bisiklet için ayrılmıştır, kırmızı yandığında aralardan buraya ilerler ve orada beklersiniz. Ancak mevcut şartlar altında ülkemizde filtering yasaktır.

• Beğen
Tepkiler: Özcan
@furkantrojka o bahsettiğiniz alanları bende gördüm ve biliyorum. Fakat bizim ülkemizde onlar da olsa dahi ilerlemek sıkıntı.

Bilmiyorum son 1 hafta içinde Beşiktaştan Karaköy yönüne giden varmı ama yollar gerçekten çok kötü durumda.

Öncelikle geçmiş olsun Buğra kardeşim. Biz bisikletliler olarak daha dikkatli olmalıyız. Çünkü iki tekerliler(aynı zamanda motosiklet kullanıcısıyım)olarak trafikte pek dikkate alınmıyor görülmüyor ve önemsenmiyoruz!

Hafif yağmurlu bir gün işe giderken koçtaş'ın arkasında yavaşça geliyorum yokuş aşağı , araç şoförü benim geldiğimi görmedi sanırım yada aynaya mı bakmadı bilemiyorum. Kapı açmadı ama arabayı birden sola çevirdi şerit değiştirdi trafikten kaçmak için. Bende arabaya çarpmamak için yerler ıslak diye çok hafif frene dokunmam ile bisikletin arkası bir anda öne geldi ve park halindeki otobüsün altına girdim. Ve herif arabanın camından bana inmeye tenezzül bile etmeden ne oldu bir şeyin var mı falan diye soru sordu , o an adama neredeyse dalacaktım.

Gerçekten İstanbul trafiğinde araba sürmekte ,motor sürmekte ,bisiklet sürmekte çok maceralı!

• Beğen
@ÇEVİK Teşekkür ediyorum iyi dilekleriniz için
Size de çok geçmiş olsun.

sağdan geçişler en tehkikelisi, en sağda oldukları için araç geçmesine ihtimal vermiyolar, bi çok insan için soldan inilmez, ama sağdan kapıyı bakmadan açabilirsiniz. teyzem süper çıkıyo gidiyo hiçbişeyin farkında değil. geçende benim üzerime kapı açtılar, allahtan yayaydım, iyiki bisikletle değildim diyerek kısa bi sevinç yaşadım, tabi yayaykende omzuma kapı açılmasıda entresan bi duygu oldu benim için. belki 'son durak'taki gibi hayatımız boyunca kaç kapıya çarpacağımız belirlidir, yavaş hızda çarpıp aradan çıkartmakta fayda var
trafikte kapı açmamayı çok zor öğrenecek galiba insanlarımız, bence bunu yaptırmanın tek yolu cezayla sabitlemek, duyarlılık gelişmesine beklemek biraz sancılı bi süreç olabilir.
imza toplansa mesela 2 tekerli araç sürücülerinden çalışmaz mı ?

@Bugraacik, geçmiş olsun.
Teyzenin duyarsızlığı hasta etti beni ama bir şey desen kavga sebebi işte...

• Beğen
trafik kurallarından bir tanesi de "bisiklet yolu olmayan yollarda yolun sağ kısmını bisiklet kullanıcıları kullanabilir" dir. Eğer şerit oldukça darsa bisiklet kullanıcısı şeridi ortalayabilir. Keza yapılan iş bir uyanıklık değil normal sürüş halidir. Bizler motorlu sürücü değiliz. !!!

@Tasogare yaya iken bana da çarptıydı bi ara gülsem mi sinirlensem mi anlamamistim açıkçası.

@Tahir Keskin hanımefendi sanki normal gündelik biseymis gibi gitti ne güzel değil mi?

@Yüksel K. Şeridi ortalayınca da gelen korna sesleri sinir ediyor. Sağ tarafı kullanınca da böyle şeyler oluyor. Yollara bağlantılı bisiklet yolu olmadığı sürece böyle devam edecek...

• Beğen
Tepkiler: Tahir Keskin
Çok geçmiş olsun..Maalesef ülkemizde bu düşüncesizlik çoğu araç kullanıcısında var.Ben her zaman kapı açılma mesafesi kadar araçlardan uzak geçiyorum tabiki sol tarafımda yeterli mesafe kalırsa...

• Beğen
hocam öncelikle çok geçmiş olsun bende son anda bir kaç kez böyle bir kazadan kurtuldum üstüne üstlük ben haksızmışım gibi muamele gördüm malesef ülkemizde bisikletlere gereken değer verilmiyor. Birde kullandığınız kask kamerası marka model belirtirmisiniz benimde yakın zamanda alsam iyi olur dediğim bir üründü sormak istedim.

• Beğen
@Free keşke bende yeteri kadar mesafe birakilseydim, ne yazikki olmadi... teşekkür ediyorum yorumunuz için.

@SunTzu kalabalık grupken bile aramıza taksi veya minibüs dalıyor. Tekken sürmesi kat kat zor. SJCAM SJ4000 WIFI modeli bu. Wifi şart değil tabi.

@Bugraacik
tarifi imkansız bi duygu :) ama içinde bi saçmalık olduğu için tam sinirlenemiyo insan

• Beğen
Geri