Scudo Sports

Kadro boyu yanlış satan satıcı ve itiraz

Desert Fox

CARRARO Sportive 321 Deore
Tepki
1.364
İsim
TAHA
Başlangıç
2017—18
Bisiklet
Carraro
Bisiklet türü
Şehir - Tur
Merhaba arkadaşlar kendim uzun süre bisiklete ara verdikten sonra yeni bir bisikletle yeni bir başlangıç yapmaya karar verdim.Kendime hepsiburada dan bir bisiklet aldım (satıcı başka bir mağaza,indirim oldugu için aldım) carraro sportive 321.ne yapsam ideal oturuş düzenini yakalayamadım.haftasonu turlarından döndükten sonra bileklerimde agrı oluyordu.(eski bisikletim 26 teker küçük bir bisiklet oldugundan bu kadronun 46cm oldugunu kestiremedim).1-2 haftadır ideal oturus,ideal kadro gibikonuları okudugumda kadro boyundan şüphelendim.(ideal oturma düzenini internetten bakıp sele ayarı yaptığımda gidon aşağı kalıyordu ve bileklerim burkuluyordu).kendim gittim kadro boyunu ölçtüm ve 46 cm oldugunu farkettim ancak sipariş ettigim bisiklet 51 cm kadro oldugu yazıyordu.Bisikleti alalı yaklaşık 5 aya yakın oldu(vize,finallerden,ufak bir kaza,hava şartlarından pek kullanamadım).bisikletin kolisi kargocu tarafından adresime teslim edildiğinde bisikleti,garanti belgesi göstermek için parçalanmış kutu atıldı ne yazıkki sadece üstündeki seri numaraları bulunan etiketin fotoğrafını çekmiştim.

Bu durumu farkettiğimde satıcı ve hepsiburada ile iletişime geçtim.Satıcı ile konuştugumda satın alım tarihi 15 gün geçti ve bisiklet kullanıldı biz bir şey yapamayız dendi,hepsiburada dan hala cevap yok.Durum 51 cm kadro satıldıgı halde 46 cm geldi bana ve ben bunu farketmekte geç kaldım ne yazıkki.Şimdi 15 tatil için il dışına çıktım bu süre zarfında iyi bir araştırma yapıp döndüğüm zaman tüketici hakem heyetine başvurmayı düşünüyorum.Sizin de yardım ve düşüncelerinizi almak için bu konuyu açtım yanlış yere açtıysam yöneticilerden ricam doğru yere taşınsın

Bisikleti başarabilsem iade etmek istiyorum olmazsa gidon yükseltip kullanırım,2. el satıp yeni bisiklet al gibi önerilerde bulunmayın

(link)
JQLRpo.png
y0dYRL.png
A12460.jpg

Scudo
(link)

8. 11. ve 12. maddelere bakmanızı tavsiye ederim.

@Murat B. madde 8 de belirtilen ifadeler benim haklı olduğumu gösteriyor.5 ay süre geçmesi sizce bir sorun oluşturur mu?

Mesafeli satışlarda tüketiciye tanınan 14 günlük koşulsuz iade hakkı, bu tür durumların önüne geçmek için getirilmiş bir düzenleme. Zira satın aldığınız ürünü birebir görüp inceleme şansınız olmadığı için, ürün size ulaştıktan sonra yasada tanınan makul süre içerisinde ürünü görüp, inceleyip alışverişe onay vermiş oluyorsunuz.

Şu durumda yapabileceğiniz şey, hakkınızı tüketici hakem heyetinde aramak. Bisikletinizin üzerinde kadro boyutu açıkça belirten bir yazı/etiket, fatura veya kullanım kılavuzu üzerinde bir ibare mevcut mu? Eğer bu tür bir bilgi yok ise, sizin kadro boyunun 46 cm olduğunu farketmeniz "gizli ayıp" sınıfına girer ve ürünü kullanmış olsanız bile iade için karar çıkartabilirsiniz. Ancak kadro boyu bilgisi, sizin tarafınızdan kolayca ulaşılabilecek bir yerde mevcut ise, hakem heyeti büyük ihtimalle 14 günlük süre boyunca bisikleti iade etmediğiniz için ürünü bu şekilde kabul ettiğinizi varsayacak ve firma lehine karar verecektir.

@Mehmet Altuğ hocam kullanma kılavuzu zaten tüm modeller için çıkartılmış oldugu için bisikletin teknik özellikleri dahi yazmıyordu.bisiklet üstünde herhangi bir şekilde etiket yoktu 46 cm kadro diye bir ifade dahi yoktu ki serviste birleştirilirken yanındaydım ve üstünde dediğiniz gibi bir etiket yoktu.koli üstündeki bilgileri çektiğim fotoğrafı carraro ya attıgım zaman bisikletin 46 cm kadro oldugunu doğruladılar ancak yüklediğim resimde gördüğünüz üzere bir ifade yok.

6 aya kadar ortaya çıkan ayıplar ilk gün varmış gibi değerlendirilir. Elinizdeki belgelerle bir an önce ilçe hakem heyetine başvurun. Lehinize de karar çıkabilir.

@M. Burak ocak 23 de tam 5 ay oluyor.ocak 20 gibi dönmeyi planlıyorum döndüğüm gibi başvuracagım.sanırım e devlet üzerinden başvuru yapılabiliyormuş daha erken yapabilirim ancak bisikletin kadro boyunun 46 cm oldugunu nasıl kanıtlarım onu düşünüyorum

Erkek sehir 460H yazan kadro ölçüsü olabilir mi. Demişsiniz carraro doğruladı diye. Mail ile sorduysanız onun çıktısını ekleyebilirsiniz.

• Beğen
Tepkiler: Mustafa Zeybek
Karar kesin lehinize çıkar. Sizin istediğiniz kadro belli. Gönderileni istediğiniz kadro zannediyorsunuz, kullanıyorsunuz. Üzerinde yazsa bile onu göremeyebilirsiniz. Rahatsız olunca anlıyorsunuz. %100 haklısınız. Ya değiştirmeliler ya da paranızı iade etmeliler.

@M. Burak evet carraro doğruladı ancak 460h yazısı belirtse bile o bir model numarası açıkca 46cm kadro oldugu yazmıyor bunun kullanıcının bilmesine imkan yok

@Desert Fox evet haklısın senin bisikletin kadro boyunu ölçmen beklenmez. satıcının beyanı önemli. nasıl telefonun kamerasının megapixelini oturup saymıyoruz bu da öyle :) . vakit kaybetmeden başvurun. belki siz haklı bulunacaksınız.

Z922Ja.png

@M. Burak hocam e devletten başvurmayı düşünüyorum.en kötü döndüğümde başvururum.işin komik tarafı satıcının benim yanlış kadroyu bilmem gerekiyormuş gibi bir cevap yazması.kendim şüphelenip ölçmesem 51 diye kullanacaktım

maalesef kimse hatasını kabul etmez. burada satıcıdan beklenen özür dileyip ürünü geri alması olmalıydı. açık bir şekilde kadro boyu 51 yazıyor. 46 gönderilmiş. belki bilerek belki de yanlışlıkla. bu sizi bağlamaz onun sorumluluğundaydı. bu mail çıktısı, faturalar, ürün ilanı vs. evraklar arasına ekleyin. hakkınızı bu şekilde arayacaksınız ama keşke çözülseydi.

@M. Burak ben satın aldıktan sonra hem n11 hem hepsiburada mağazasından kaldırdılar büyük ihtimalle son kalan kutuyu da bana yolladılar.satın aldıktan sonra da bugun fabrikadan çıkar ertesi gün ararsın bugun çıkar diye 3-4 gün oyalamışlardı.ürünün iadesi isteyip paramı geri isteyeceğim

• Beğen
Tepkiler: Mustafa Zeybek
@Desert Fox Umarım istediğin şekilde sorunu çözersin. Bisikletten soğutacak bir yanlış ürün gönderimi sorunu anladığım kadarıyla. Aklıma ayakkabı keçesinde 46 numara yazan ama büyük gelen bisiklet ayakkabım geldi. Yanlış numara istemişim diye kendimi suçlamıştım. Kullandım öylece. 3 Ay sonra fark ettim ki ayakkabının dil kısmındaki etikette 48 numara yazıyor. Bir şey alınca yani her yerine mi bakalım.. Her yerini teyit mi edelim..

çok teşekkürler arkadaşlar.bisikleti 23 eylül 2017 de almıştım.20 ocak gibi dönünce(23 ocakta 4 ay oluyor) iyi bir hazırlık yapıp tüketici hakem heyetıne başvuracağım.tekrar çok teşekkür ederim konuyu mutlaka güncelleyeceğim inşallah hakkımı alabilirim

Türk hukuk sistemi söz konusu olduğunda maalesef "kesin" ifadelerle çıkarımlarda bulunmak pek sağlıklı değildir. Defalarca Tüketici Hakem Heyetleri ve Mahkemelerde hak aramış, en son Ocak ayı sonunda yine bir duruşması olan biri olarak bu deneyimimi aktarmam gerek...

Evet, e-devlet kapısı üzerinden elektronik ortamda ilgili hakem heyetine başvuruda bulunabilirsiniz. Bundan sonra bir bilirkişi tayin edilecek ve bisikletinizin kadro boyu belirlenecektir. Hakem heyeti de tarafların sunduğu evraklar üzerinden bir karara varacaktır. Eğer faturanız üzerinde kadro bilgisi yer alıyorsa işiniz zor, diğer türlü yine zor :) Umutsuz olmak istemem ama bu tür durumlarda hakem heyetlerinden pek olumlu karar çıkmıyor. Eğer karar aleyhinize çıkarsa, bu kez de ilgili Tüketici Mahkemesine dava açacaksınız. Bu dava da yine e-devlet kapısı üzerinden açılabiliyor. Cüzi bir miktar dava harcı isteniyor onu da kredi kartınız ile ödüyorsunuz.

Tabii burada dikkat edilmesi gereken, hakem heyetlerine başvuru için gerekli parasal sınırı aşıp aşmadığınız. Örneğin 2017 için sınır değerler şöyleydi;

(link)

Bu sınır aşılıyorsa, doğrudan tüketici mahkemesine dava açmanız gerekecektir.

Ben pek umutlu değilim açıkçası ama tabii mutlaka yasal yolları denemelisiniz. Özellikle tüketici hakları konusundaki toplumsal bilinç kazanımları açısından, kaybetseniz dahi bir adım daha atılmış olacaktır.

Kolay gelsin,

@Punctum değeri 1000 tl altı hocam.faturada kadro hakkında bilgi yok,satış sözleşmesinde yok ancak hepsiburada sipariş sayfasında kadro bilgisi var.bisiklet üstünde de kadro bilgisi yoktu ben tüketici olarak nasıl bilebilirim ki böyle savunucam kendimi

@Desert Fox Bisiklet kadrosunun genellikle "seat tube" denilen, sele borusunun içine girdiği bölümde, kadro boyunu gösteren bir etiket olur. Mesela şunun gibi:

294353809_o.jpg

Söylediğinize göre ne kadroda bir etiket, ne de faturada kadro ölçüsünü gösteren bir bilgi var. Şu halde size gönderilen bisiklet "gizli ayıp taşıyan ürün" kategorisine giriyor, yani satış anında size vaadedilen üründen farklı ve bu farklılığı ilk anda anlayamayacağınız şekilde bir ürün gönderilmiş. Diğer arkadaşların da söylediği gibi, durumu anlatan bir dilekçe ve ek delillerle birlikte (fatura, 51 kadro siparişi verdiğinize dair ekran görüntüsü, sipariş bilgisi vs.) tüketici hakem heyetine başvurun ve ödediğiniz ücretin iadesini talep edin.

@Mehmet Altuğ hiç görmedim gene 321 kullanan bir arkadaşım vardı ona da soracağım acaba mı ben mi göremedim diye.ama hiç hatırlamıyorum.kadro bir kere yağmurda ıslandı her yerini kurulamıştım öyle bir şey dikkatimi çekmedi dediğiniz yerde olsa koltugu en alçak kullanan bir insan değilim görmem lazımdı ancak orada carraro nun marka etiketi vardı

Geri