Scudo Sports

Kadro boyu seçmenin her geçen gün dahada zorlaşması

Anonim

Silinmiş hesap
Tepki
1
Bundan birkaç yıl öncesine kadar sağdan soldan bisikletin türüne göre kadro geometri tablolarına bakarak büyük ölçüde kendimize uygun bisikleti seçebiliyorduk. Her ne olduysa son birkaç yıldır yeni bisiklet türlerinin çıkmasıyla ve markaların ortaya karışık bisikletler üretmesiyle herşey karıştı arkadaşlar. :D

Aynı markanın şehir/yol/dağ bisikleti serisinin kendi içinde bile kadro boyları birbirini tutmamaya başladı. Yol bisikleti alıyorsun çok çeşitli kadro yapıları karşına çıkıyor.

Şehir bisikleti alıyorsun kimi bisikletin üst borusu düz oluyor kimisi ise eğimli oluyor. Şehir bisikleti kadro geometrisi tablosuna bakıyorsun sana uygun 48/49/50/51/52 vb. diyor sem gidip alıyorsun ama kadro sana küçük/büyük geliyor.

Özellikle son yıllarda yol bisikleti ve şehir bisikleti karışımı melez bisikletlerde ise durum daha karışık. Hangisini alacağını kestiremiyorsun. Ve en büyük sorun markaların her model için kadro geometrisi tablosu vermemesi.

Bisikleti internetten sipariş vereceksen zaten bu sefer herşey tam anlamıyla karışıyor. Öyle bisikletler varki bisikletin türünü anlamıyoruz, haliyle hangi tür tabloya bakacağız onuda bilemiyoruz bu yüzden. Markalar buna bir çözüm bulmalı kesinlikle. Kolay Gelsin. :)

Scudo
Satış strajesi diyecem alakasi yok.en iyisi görmeden denemeden almamak.birazda önce marka konusunda emin isek ölçüleri ile ilgili bilgi sahibi olmak,diyelim o da yok bilen biri ile yada güvenirliği ile bilinen satışı kadar konuya hakim olan biryerden alışverişi yapmak.onun dışında adamlar 5 liralık kadro kulağını standart yapmayıp 80 tl ile 200 arası ödemeye mahkum ediyorlar.bulunmaması da ayrı dert:)

• Beğen
Tepkiler: mariokaldato
@bilalfidanboy
Birde 1-2 tane kadro kulağı çeşidi de yok hocam, belkide 20-30 tane çeşit vardır. Tabi bisiklet üreticileri kendi aralarında anlaşarak yapıyorlar. :)

@TORUKOJİN tamamen katılıyorum. Kadro boyu meselesi bu bisiklet camiasındaki en belirsiz konu. Kesin bir ölçü oranı yok bi kadro alıyorsun deneyerek tam gibi diyorsun ağrıların başlıyor bir süre sonra. Bir büyüğünü alsan büyük gibi geliyor. İşin sıkıntılı tarafı aldıktan sonra da değiştirmesi çok çok zor.

• Beğen
Tepkiler: mariokaldato
@meteor
Birde aldığın bisikletin ne olduğunu anlayamıyorsunki hocam, mesela şehir bisikletine dropbar takmış herhangi bir marka bisiklet hangi model bilmiyorsun. Mesela geçen forumda görmüştüm o arkadaş buradaysa yazsın tablo ve boyuna göre 51 şehir bisikleti kadrosu alması gerekiyor tabloya ve boyuna bakınca. Gidip 51 kadro almış bu atkadaşımız ama biraz büyük geliyor keşke 48 santimetre olan kadroyu alsaymışım demişti.

@TORUKOJİN Bende yeni bisiklet aldım 56 kadro fakat büyük mü değil mi acaba 54 olsa daha mı iyi olurdu diye düşünüyorum. Daha önceden 56 kadro merida speeder vardı ve tam oluyor gibiydi. Daha sonra mosso 55 kadro aldım o da küçük gibiydi o yüzden bu sefer 56 kadro carraro aldım ama hala emin olamıyorum :) Olmazsa mecbur satacağım artık bunu da.

@meteor Sakın yanlış kadro alma hocam, çok büyük sıkıntı yaşadım ben büyük kadro boyu meselesi yüzünden.

@TORUKOJİN öyle de neye göre büyük yani bunun belli bir ölçüsü yok ki siz nasıl sıkıntı yaşadınız mesela?

Benim dağ bisikletim yaklaşık 5-6 santimetre büyük idi bana göre, şuanda parçalarına ayrılmış vaziyette yatıyor. Öne çok fazla eğilmem gerekiyordu. Bisikletten inmesi zaten ayrı bir dertti.
@meteor

26 large mtb kullaniyorum, geçen 27.5 m denedim tam gibiydi. Peki 29 jantta small mi kullanmam gerek. D

@TORUKOJİN Benim yeni aldığım yol bisikletinde üst boru ile bacak aramda 1 cm civarı boşluk kalıyor. Kimi 3 4 cm olmalı diyor kimi uygun diyor valla anlamış değilim :)

zaten kadro seçimi kıyafet seçimi gibidir. Uzunluğu tutar, genişliği tutmaz; paçası tutar, beli tutmaz; tutmaz oğlu tutmaz. O yüzden çok da şey etmeyin. İlla o gidon genişliği az/çok gelecek. Boğaz kısa/uzun kalacak. Aynakol kısa/uzun kalacak. Dişli oranları sert/yumuşak olacak. Selesi dar/geniş olacak. Bunlar özel üretim bisiklet almadığınız sürece kaçınılmaz.

Ama kıyafeti almadan önce bel ölçüsü, boy ölçüsünü vs alıp kıyafeti ona göre seçersen sıkıntı yaşamazsın. Bu da bikefit.

Ya bikefit yaptırıp en uygun bisikleti seçersin; ya da hasbelkader bir bisiklet alıp zamanla kendine uygun hale getirirsin. sonraki bisikletini alırken de beden tablosunu açarak "bana şu kadar uzanma mesafesi, bu kadar bundan şu kadar şundan lazım" diyerekten kendine en uygun bisikleti alırsın.

Ama gidip benim boyum 190 bana 20 kadro olur diyerek direkt onu alırsan tabi yanılırsın. Senin bacağın mı uzun, kolun mu uzun, üst gövden mi uzun? Bunları hesaplamak lazım ;) burada devreye pedaldaşlar giriyor. Ezbere seçim yaparsan 50 alırsın büyük gelir vs.

@mrth
Bendede yol bisikletine geçilince kadro boyu harf olarak küçülüyor, 26 inçten 28 inçe geçince küçülüyor. :)

@meteor Bence küçük olabilir hocam, tabi kol uzunluğunuza gidon uygunsa bacaklarınız üst tarafınıza göre daha kısa olabilir. Ulen nelerle uğraşıyoruz bisiklet alırken sadece kadro boyunu belirleyebilmek için. :D

Yol bisikletinden bahsetmek gerekirse önceki bisikletim Fuji Sportif ti. 52 kadro bisiklette adamlara mantıklı olarak 400 mm gidon ve 80 mm gidon boğazı vardı. Yeni bisikletim de 52 kadro ama açıları biraz farklı 420 mm gidon kullanılmış ilk iş olarak gidonu değiştirdim. Sonra 100 mm lik gidon boğazını 80 mm ye düşürdüm. Bisikletimi alalı yaklaşık 8 ay oldu ve halen üzerinde ufak oynamalar yapıyorum. Bu süreçte sigarayı bıraktım ve göbek bölgesine yaklaşık 9 kg ekledim. Halen sıkıntılarım var ancak göbek yağlarım eridikten sonra bu sıkıntılarımın geçeceğini düşünüyorum. Yol bisikleti bu konuda biraz daha ızdıraplı kilo değişimleri bile çok fazla etkiliyor.

• Beğen
Tepkiler: Rocketman
Geri