Scudo Sports

İZBAN - İzmir'lilere hayırlı uğurlu olsun. ^^

@Turan Babacan paylaştığınız yazının sabibi sizsiniz gibi olmuş. Lütfen kimden ve nereden aldığınızı da belirtiniz. Bu yazı Pınar Pinzuti hanımın yazısıdır. İzmir'li bisikletliler bu gelişmeyi büyük oranda kendisine borçludur.

Düzeltme yapayım, son kısmı Pınar Hanım'dan alınmış.

Scudo
"Hayata geçirilecek uygulama ile sadece işaretli kapılardan, yolcu yoğunluğunun uygunluğuna göre ve en fazla 2’şer bisiklet olacak şekilde bisikletli girişler yapılabilecek. " biz kısıtlamalar varken dha çok bisikletli binebiliyorduk. bu şimdi hak mı oluyor yoksa hakkımızın elimizden alınması mı oluyor? anlayamadım ben açıkcası

"Hayata geçirilecek uygulama ile sadece işaretli kapılardan, yolcu yoğunluğunun uygunluğuna göre ve en fazla 2’şer bisiklet olacak şekilde bisikletli girişler yapılabilecek. " biz kısıtlamalar varken dha çok bisikletli binebiliyorduk. bu şimdi hak mı oluyor yoksa hakkımızın elimizden alınması mı oluyor? anlayamadım ben açıkcası

@serkanoz87 bence bu kural makul. Yani iş çıkışı zaten kalabalık olan metro vagonlarını düşünürsek 2'den fazla bisikletliye izin verilmemesi, daha fazla sayıdaki bisiklet için bir sonraki seferin beklenmesi kabul edilebilir bir durum. Zaman sınırının kaldırılması bisikleti gündelik hayatımıza dahil eden bir şey sonuçta, birkaç dakika beklemek gibi ufak bir sıkıntıya katlanmaya değer.

@Türka¥

Son metro 00:20 olabilir ama metroya bisikletle giriş saati 00:00'da bitiyordu. Yani yasaktı cidden. O yüzden orada kıllık yapmaları normal.

Kapris konusuna da katılıyorum, güvenlik görevlilerinin tavırları çok sinir bozucu. Ben de birkaç ay önce 23:50 gibi Bornova'dan bisikletle binmeye çalıştım. Daha 10 dakikam var. Gıcık güvenlik görevlisi (buradan selamlarımı yolluyorum!) bir saniye sormam lazım dedi. Telsizden onay aldı ve paşa paşa geçirdi beni. Ben de o bekleme sırasında sürekli söylendim medeni bir şekilde. İçeri aldıktan sonra da şikayet edeceğimi düşünerek özür diledi.

Artık böyle sıkıntılar olmayacak, dakikasına kadar kontrol ediyorlardı bisiklet giriş saatlerini. Şimdi benim korkum halk. Kalabalık anlarda şikayet edebilirler. Agresif adamım, lafı yapıştırırım, başıma bela almak istemiyorum.

@Okan A her saat serbest olsada ben zaten her zaman kullanmayacağım sabah ve akşam ama kısıtlama yapıp birde çok güzellikmiş gibi lanse etmekte biizm beldiyeye yakışırdı. bideasansör ve yürüyen merdiven yaşağı devam yani demek oluyorki üçyol bisikletlilere yasak ayrıcahiçbir aklı başında bisikletlinin zaten pik saatlerde raylı sisteme binmeye çalışacağını sanmıyorum.

Arkadaşlar 26" bir MTB benimle birlikte 5 kişilik yer kaplıyor vagonda.
Dolayısıyla toplamda 4 tane bisikletin bir vagona girmesi ve bir sınırlama yapılması gayet normal, zaten sabah vagonda benim dışımda bir MTB daha olsaydı emin olun o sahanlıkta yer kalmayacaktı, biraz mantıklı düşünelim.

Daha uygulama yeni başlamışken hakkımızı elimizden aldılar demek yerine saat sınırı olmadan keyifle sistemi kullanalım.
Sabah saatleri dışında zaten yoğunluk yok, sıkıntı olmayacaktır.
F. Altay'a inerken 2 kez merdivenden iniyorsunuz, biraz kondisyonu olan bir kişi için dert olacak bir taşıma değil.
Katlanır bisikletim olsa taşıması zaten hiç dert değil.
Ayrıca istasyonlara iniş için bisikletlerin kolay sevkiyatını sağlayacak ray sistemi de kademeli olarak istasyonlara yapılacak.

Zaten yoğunluk bir gün Avrupa'da metro veya hafif raylı sisteminde olduğu gibi olursa düzenleme de değişir.

Bu arada bisiklet kullanıcısının çevreye duyarlı ve saygılı olması beklenirken ters cevaplar ile sistemi bozacak şekilde hareket etmemiz kimsenin işine yaramayacaktır.

Metro ve Hafif raylı öncelikle yayalar için tasarlanmış bir sistem, o yüzden çevremize karşı dikkatli olalım.

• Beğen
Tepkiler: Okan A
@serkanoz87 Derdim belediyeyi savunmak değil ancak yapılan şeyin mantığını açıklamak gerekir diye düşündüm. Asansör ve yürüyen merdiven yasağını ben de saçma buluyorum ancak bahsettiğimiz konuda yani vagon başına 2 bisiklet kısıtlamasında bence haklılar. Ki bu konuda bir arkadaşın bahsettiği merdivene ray döşeme işini yaptılarsa bence sorun çözülmüş olur.
Ben misal pik saatlerde kullanacağım bu yeni düzenlemeyi. Sabah işe bisikletle gelip akşam karanlıkta iş çıkışı trafiğinden sakınmak için metroyu tercih edeceğim. Çankaya veya konak'tan metroya binerken 1-2 tren beklemeyi sorun etmeyebilirim. Yeter ki bisikleti alsınlar. Sizin görüşünüze de saygı duyuyorum. Umarım daha ciddi iyileştirmeler yapılır ileride.
Aslında şehir olarak ana problemimizde bir değişiklik yok. Kesintisiz bisiklet yolu hala bir masal, bu bisiklet yolunun bornova-Buca-Gaziemir yönlerine genişlemesi ise hayalden de öte, biz göremeyiz. Bu yapılan metro düzenlemesi aslında bisiklet yolunda geriye gidiş yerine özür dilemek gibi birşey bence...

@Okan A bende eleştiri veya savunma yapmaya çalışmıyorum yanlış anlaşılmasın. bizim için ne iyi olacaksa onun yapılmasını istiyorum. vapurlardaki park yerleri uygun değildi ulaşım daire başkanı ve deniz hizmetleri müdür ile beldiyede bir görüşme yapma fırsatım oldu o sorunu çözecekler tersane ile temasa geçildi mesela. çözüm üretmeye çalışıyor uz. sizin işe gidip gelmeniz gerçektende çok önemli trafiğe kalmayacaksınız sizin adınıza sevindim. ben kamuda olduğumdan çok zor ve yeşilovada oturuyorum. işe gidenler için tabiki 10 dk metroda beklemek hiçbir şey trafik çilesini çekmektense, dediğiniz gibi hayal maalesef kesintisiz yollar. sahil yolu bitirilemiyorken hemde aslına bakarsanız en kolayı bu yol. ilçelere bisiklet yollarıyla bağlantı tam bir hayal

@ozgurgokalp

Konu açarken her ikisinin de aldığım yerlerin linkini paylaştım. Gözünüzden kaçmış olmalı.

(link)
Başlamış durumda..)

Az önce Bayraklı tarafından geldim, eskiden olsa şirket arabasına biner işimi halleder gelirdim.
Artık bisiklete binmek için saat sınırı olmadığından Cumhuriyet Meydanından çıkıp Alsancak İzban'a geldim, ordan Salhane durağında indim ve bisikletle Manas Bulvarı üzerinde işimi hallettim ve ordan geriye Cumhuriyet Meydanında ofise bisikletle geldim.

Çok keyifliydi. :)

Bugün şu ana kadar 23 km yaptım, akşam dönerken 13 km daha yapıp 36 km ile bir iş gününü tamamlamış olacağım.

Çok çok güzel bir haber, bunun için uğraşan Pınar hanıma çok çok teşekkür ediyorum. Geçen gün İzban trenine en ön vagondan girmiştim ve özellikle dikkat ettiğimde bir sıra koltuğun olmadığını görmüştüm, sanırım çocuk arabaları veya engelli arabaları için. Tüm ön ve arka vagonlarda aynı durum varsa bu vagonlara yan yana en az 4 bisikletin sığabileceğini düşünüyorum, izin verseler de bunu deneyebilsek ve oluyorsa 2 sayısını arttırabilsek. Bir de kafama takılan şey trende, vagonda bisiklet için yer olup olmadığını nasıl anlayabileceğimiz, acaba yetkililer bunun için önlem aldılar mı? Örneğin, 2 bisikletçi Cumaovası'ndan ön vagona bindiler ve Menemen'e gidiyorlar, ara istasyondakiler arka vagon boş olduğu halde ön vagonu beklerlerse orasını dolu görecekler ve boş yere bekleyecekler, kaldı ki ön ve arka vagonlar arasında çok uzun bir mesafe var. Neyse, bakalım nasıl olacak? Sonuçta hizmet hizmettir, noksanları olsa da, emeği geçenlere teşekkürler...

İzban'ı kullananlar neler olduğunu paylaşamazlar mı? Uygulamanın ayrıntıları çok önemli.

Ben İzban ve İzmir Metro'yu bugün kullandım, ön ve arka vagon arasında evet mesafe var, belki bir sinyalizasyon veya güvenlik görevlisinin yönlendirmesi faydalı olabilir. Ancak sizin bahsettiğiniz gibi 4 bisikletin öne diğer 4 tanenin arkaya sığması zor çünkü normal yolcularda var. Şimdilik 2 + 2 gayet iyi bir seçenek, tek sorun hafta sonu organizasyonlarında toplu binişlerde vagon sayısı yeterli olmayacağı için diğer seferin beklenmesi gerekliliği. Belki hafta sonları için ilerde özel bir düzenleme yapılarak bir vagon bisiklet için ayrılabilir ama o koridorda bisikleti götürmek zahmetli bir iş.

Açıkçası ben izin verilmiyor diye haykıran, bisiklete binmeye hevesli insanlarımızı vagonların önünde sıra oluştururken görmeyi istiyorum.
Uygulama yeni başladığı için bugün kimseler yoktu. :)

Akşam iş çıkışı Çankaya'dan binmek yerine Konak istasyonuna gittim, amacım şu bisikleti indirmek için yapılan demirleri görmekti. Meydandan inen ilk merdivende henüz yok ama biletleme bölümünden perona inen alanda ray sistemini yapmışlar, çok rahat bir şekilde indirdim bisikleti, diğer istasyonlarda tamamlanınca keyifli olur.
Akşam metro kalabalıktı ama ilk gelen seferde yer buldum kendime, 15 dakikalık bir yolculuktan sonra F.Altay'a ulaştım, ordan çıkınca 30 dakika sonra eve geldim.

Daha çok bisikletçiyi istasyonlarda görmek istiyoruz. :cool:

20151113_175310.jpg 20151113_180142.jpg

• Beğen
Tepkiler: askgeronimo
Bana bi dahon gözüktü gün içinde işlerimi hallederken, oh oh arabadan kurtuluyorum :)

herşeyden önce ek ücret almaları çok saçmaydı. yani resmen bisikletinizi metroya izbana getirmeyin diyorlardı.

sonra da izmir bisiklet şehriymiş de, "arabadan inin bisiklete binin" reklamları döndürüyorlar bi de utanmadan.
kesintisiz körfez projesi de 3.yaşına girecek az kaldı. hatta tamamlamak bi yana, halilrıfat ayrımındaki geçişi de kapattılar,
evimin önüne yat limanı yapıyorlar çok lazımmış gibi :D

@Türka¥ kardeş çok güzel açıklamışsın :) kesintisiz diye başlanan yol hiçbir zaman kesintisiz olmadı ya bu bile şaka gibi, sonra euro velo filan filan adayız öyleyiz böyleyiz reklama gelince süperler icraat yok, sonrada izbana biniyorum, ben 1,25 öğrenci basıyorum bisiklete 2,25 tam basıyorum yok böyle bir şey :D

Bunlarda benden gelsin, bugün @ Alihan Geroğlu Alihan abiyle Karşıyaka'dan Decathlon'a çok keyifli bir tur yapıp İzban ile döndük :)

http://images.tapatalk-cdn.com/15/11/14/8f3a4e0ade1c321936f1757162e340a6.jpg
http://images.tapatalk-cdn.com/15/11/14/20b15b9bb160ca0d59987ec300ae30f2.jpg
http://images.tapatalk-cdn.com/15/11/14/40ee4ac94992c50b03c9f286626ce436.jpg

Geri