Scudo Sports

İyi ve kötü kondisyonunuz arasındaki güç farkı ne kadar oynuyor?

@Batuhan Köksal

Bende düşük kadansdan yüksek kadansa geçince aynı durumu yaşamışdım;
ilk başlarda hep bacak ağrısıyla 2 km'de bir inip dinlenirken, yanlış sürüş yapdığımı söyleyen bir arkadaşın verdiği değerli bilgiyle yüksek kadansla tanışdım, (o zamanlar forumu henüz keşfetmemişdim) ilk önce düşük vitesle ne kadar yavaş gidiyormuşsum gibi gelsede durmadığım için toplam sürede bi fark olmadığını ve kas ağrısı olmadan sürüş yapılabileceğini gördüm.

Bide ilk başlarda şu oluyor; nefesini ve temponu ayarlayamıyorsun ve yokuş uzun olunca kalp atışı hızlanıp nefes nefese kalarak dinlenme gereği duyuyorsun, halbuki bi alt vitese geçerek vede tempoyu düşürerek, en doğru tempoyu bulup dakikalarca o şekilde yokuş çıkılabiliyormuş..

@Erdal YILMAZ
Evet tekrar başa dönmek bana geçen yıl çok zor geldiği için, bu yıl kar kış demedim haftada bir günde olsa, günde yarım saatde olsa nevşehirin soğuk ikliminde fazla ara vermeden binmeye çalışdım.

@Ahmet-E
Ben en az 1 saatlik yada 25kmlk bir sürüşün sonunda nefes nefese kalmama, kas ağrısı hissetmeme gibi tam performansa ulaşıp adapte oluyorum, bi arkadaşımda o kadar geç ısınılmaz o ısınma değil artık yorulursun, o bisiklete ayak uydurma vs.dir diyor, sizin görüşünüz nedir?

Scudo
@emrah9700

Strava-Training Peaks entegrasyonu için (link) kullanıyorum. FitnessSyncer, Strava'dan aldığı bilgileri, periyodik olarak Fitbit, Training Peaks ve HealtVault'a gönderiyor. Başka kaynaklar arasında da entegrasyonlar yapılabilir.

• Beğen
Tepkiler: kobalamin
@Bahadır Gürel
sanırım face hesabıyla abone olunamıyor ve ücretli bir uygulama

Ben en az 1 saatlik yada 25kmlk bir sürüşün sonunda nefes nefese kalmama, kas ağrısı hissetmeme gibi tam performansa ulaşıp adapte oluyorum, bi arkadaşımda o kadar geç ısınılmaz o ısınma değil artık yorulursun, o bisiklete ayak uydurma vs.dir diyor, sizin görüşünüz nedir?[/QUOTE

Kardeşim.Öncelikle Kadans konusunu belirtmen çok iyi olmuş,Zira bazen gözardı edilen bir husus.Kadans;kısaca pedalin dakikada dönme hızıdır ve kişinin kondisyonuna göre ayarlanması çok önemlidir.Başlangıçda yüksek kadans tercih edilmeli ilerleyen zamanlarda vites değiştirilerek düşürülmelidir.
Tekrar edersem,ne yaparsanız yapın ama vücudunuzun sesini dinleyin

• Beğen
Tepkiler: Emrah Demirci
@emrah9700

Açıkçası benim açımdan face'le abonelik olup olmadığı çok önemli değil, ancak uygulama ücretsiz.

@Bahadır Gürel
Demek ki benim ücretli olarak gördüğüm uygulamanın başka özelliği. Anlaşılan kullanımını çözmek için biraz daha uğraşmam gerekecek :D

To Emrah9700,
Arkadaşının dediğine katılıyorum.Amatör bir sürüş ve 25 km için 1 saat ısınma olmaz ,bu kompozisyonun giriş bölümünü atlayıp
doğrudan gelişme bölümü,hatta yorulduysanız sonuç da.
Isınma şu açıdan önemli;vücudumuz makine gibi ancak yaşayan bir organizma,dolayısıyla değişen şartlara anlık adapte olması beklenemez.Vücudumuza,karmaşık biyokimyasal işlemleri yapabilmesi ,aktivite için gerekli enerjiyi zamanında doğru yerlerden kana ulaştırıp yakması için kademeli uyarılarda bulunmalıyız ve tabii ki elektroliz dengesi için de gerekli sıvıyı sağlamalıyız Fabrika için ham madde de önemli.Akabinde reaksiyonlar sağlıklı bir şekilde gelişsin.Ortaya çıkan serbest radikallerin,atıkların böbrekte yeterince süzülmesine ,ciğerlerin keza kafii derece oksijen sağlaması ve kalbin zorlanmadan bu süreçte kanı devir daim etmesi
çok önemli.Eğer birden zorlarsanız acı çekeceğiniz gibi zayıf bir noktadan vücudunuzun kayışını da attırabilirsiniz.
Yapılan bazı araştırmalarda, ağır spor yapanların, düzenli ancak hafif spor yapanlara göre vücutlarının daha erken iflas ettiği
görülmektedir.
Yine genel bir tavsiye ;hiçbir cihazı son ayarında kullanmayın.

Programa hem strava hemde trainingdeki üyeliğimi tanıttım kendi çizelgesine her ikisinide ekledi, biraz bekleyincede strava kayıtlarını training peaks'e benim yerime mi atacak? @Bahadır Gürel

@Ahmet-E

Yarışcıların antrenman grafiklerine baktığımızda, yükselip inen grafikler yerine, belirli bi sürede kademeli şekilde yükselip, sonra devamlı son değil ama sona çok yakın bir nabız aralığında devam etdiklerini görmüşdüm, bu en güzel örneğidir heralde..

Aynen.Bu arada konu açılmışken;
Malum bisikleti kilo vermek amacıyla kullanan da çok.Bu kişiler için kritik nokta ilk 15 dakikadır.Kabaca bu süreden sonra vücut yağ hücrelerinden yakmaya başlar ve metabolizma artık hızlanmıştır.yapacağınız aktivitenin süresine göre spordan 12 saat sonra ya kadar da metabolizma hızlı kalır hatta siz uyurken bile.

• Beğen
@emrah9700

Fikir vermesi için:

resim1.JPG

resim2.JPG

• Beğen
@Ardaa

16km'deki ortalamanız ort.19km/h'e tekabül eder, yeni başlayan biri için iyi bir ortalamadır, devam edin.. :harika:

@emrah9700

Ortalama olarak 20--22 km arası oluyor bende 40-45 dk arası sürüyor..yokuşlar da var ki gerçekten zorluyor in çık in çık. Saol valla moral oldu benim için :harika:

bu bisiklet öyle bişeyki 1 hafta sürme bütün dengeler değişiyor müthiş bir disiplin istiyor form tutmak kondüsyonu korumak için sürekli sürmek gerekiyor. bende bu aralar da müthiş bir düşüş var önceden eğimlere kafa tutardım şimdi ise zorlanıyorum strava kayıtlarına göre eğimlerdeki hızlarda düşme var .tempoda bi sıkıntı yok ama bacaklardaki o direnç. buna kısa sürede çözüm bulmam lazım

• Beğen
@emrah9700

Ortalama iyi de yapılan km nin uzaması lazım... hepsi zamanla ve idmanla olacak şeyler tabiki :harika:

• Beğen
@Murat B.

Bu konuyla ilgili forumda powerpeterle ilgili bir konuda açıklama görmüşdüm, orda bir resimdeki grafikde 3 ayrı renkli, çizgi ile form durumu kısa ve uzun yüklenmeler için vücudun o günki uygunluğuyla ilgili bilgiler grafik halinde gözüküyordu, bu gibi değerlere ulaşmak için bildiğiniz ücretsiz program yada siteler varmı, bu gibi değerlerin belirlenmesi için nabız monitörü yeterlimi yoksa power meter ve onla yapılmış tur bilgilerimi gerekiyor..

Bu soruya ancak bir Powermeter ile düzenli beslenen, düzenli antrenman yapan bir sporcu iseniz cevap verilebilir. Çünkü bu güç olayına bir çok değişken etki eder. Kondisyon, ısınma, esneme, beslenme, uyku vs. Kendim için konuşıuyorum,ısınmadan bir yokuşu çıkmaya çalıştığımda hiç antrenmansız gibi nefes alıp veriyorum , fakat 15 km civarı bir ısınma sonrası o yokuşu daha iyi çıktığımı hissediyorum. Oysa ki hiç pedal çevirmeden daha rahat çıkmam gerekmez miydi ? Gücümü daha sarfetmemiştim oysa ki!! Fakat öyle olmadığını anlamam geç olmadı. Artık ısınmadan yokuşlara çıkmaya çalışmıyorum.
Bu karmaşık ve bir çok değişkenin yer aldığı bir konu. Dediğim gibi her gün beslenmesi, uykusu, antrenmanı aynı olan bir kişi buna çok sağlıklı bir cevap verebilir.

@Melih Çolak
Bu form durumumuzu belirten bilgileri elde edebilirsek sizinde sorununuza çözüm olabilir

@Hasan SAYLIK
Yani o değerlere ulaşmak için power meter gerekiyor, yada kendimiz sabah kalkdığımızda o günki dinlenik nabız değerimize bakıp programımızı ona göre yapmalıyız..

@Hasan SAYLIK
Evet bu pazar 40kmlik tempolu bir turumun ilk 5 km nefes nefese ve çok kötüydüm 15.kmden sonra bi an bakdım tırmanış sırasında ağzım kapalı burnumdan o kadar rahat nefes alıyorumki sanki o tempoda yokuşu tırmanan ben değilim, o zaman bir kez daha anladımki vücudun bu duruma ayak uydurma süreci bu oluyormuş..

@Ahmet-E
Bu konudada vdo'nun kola takılan gps li nabız saatlerinden kullanan bir arkadaşım, 4 yıldır bisiklet kullanıyorum ilk 3 yıl aynı rotamda gidip gelmem süresinde durup dinlenip resim çekip tamamladığım turumda hiç kilo veremezken, bu yıl hiç durmadan aynı rotada 7 kilo verdim, ve nabız saatinin gösterdiği yakılan kalori miktarı (durmadan yapılan turlarda) çok daha fazla çıkmaya başladı dediğini duyup şaşırmışdım..

Kış geldi anlam veremediğim bir kırgınlık var üzerimde 2 3 aydır.İyice hantallaştım.Tek temennim ilkbahara kadar azalan kondüsyonumu ve formumu korumak :(

Geri