Bir şeyi alırken de satarken de pazarlık etmeyi pek beceremem. Alırken yazan fiyatı verip muhabbeti uzatmamak isterim; sonuçta normal şartlarda bir eşyanın fiyatı bellidir ve o eşyanın ihtiyaç sahibine gitmesini isteyen iyi niyetli insanlar fiyatı şişirmeden belirlerler. Ben de böyle yapma taraftarıyım. Satarken de aynı tutumu beklerim fakat boş mezar bulsa girecek arkadaşların bolluğundan dolayı bu durum pek gerçekleşmiyor tabii
Yine de son 3 günde sattığım 3 ürünle başımdan geçenleri kısaca anlatayım. Hayatımın en hızlı ve sorunsuz satışlarıydı sanırım; ya fiyatları gerçekten uygun yazdım ya alıcı kitle belliydi ya da ürünleri gerçekten iyi tanıttım; bilemiyorum...
1- Thule araç arkası bisiklet taşıyıcı: İlanı koyduktan 1 gün sonra Istanbul'dan henüz bisikleti olmayan bir hanımefendi istedi ve aldı. Kurulumuyla ilgili vs video çektim; PDF elkitapçıklarını gönderdim vs. İlanı 2. gününde kaldırana kadar 11 favori vardı ve 3 kişi satışta bir pürüz olursa haber vermem için bilgilerini verdiler ve sıraya girdiler
2- Triban RC500: Samsun'daki Whatsapp 2. el grubunda paylaştım ve aynı gün alıcısı çıkıverdi ve bisikleti aldı.
3- RC500'den çıkan tubeless Schwalbe lastikler: Bisiklet satıldıktan 1 gün sonra onun da alıcısı hemen hazırdı ve bu ilanı Facebook gruplarında da paylaşmıştım. 8-9 kişi o lastiğin yanında bulunan diğer lastikleri de sormak için 24 saat içinde mesaj gönderdi; gözlerime inanamadım...
Alırken de satarken de karşımdakine selam verip önce hâlini hatrını sorarım; sizli bizli konuşurum fakat bazıları bunların tam tersini yapmakta inanılmaz inatçı. Bu tiplerle karşılaşınca alacağım şeyi kendim icat edesim geliyor. Yine bu süreçta başımdan geçeni kısaca anlatayım:
Tavan üstü taşıyıcı alacağım. Çanakkale'den bir satıcı başkasına söz verdiği için bu ürünü ne kadar kullanacağımı ve hakkını vereceğimi delillerle anlatmama rağmen diğer taraftan haber beklediği için beni günlerce bekletti fakat diğer tarafa saygısızlık olmasın diye son tahlilde ürünü diğer tarafa sattı. Üzüldüm fakat alınmadım ya da kırılmadım çünkü söz, sözdür.
Bu durumun tam tersi de maalesef 1 hafta içinde başıma geldi. Konu yine tavan üstü taşıyıcı. Kendisini Çanakkale'deki satıcının tam tersi duruma düşüren bir arkadaştı kendisi. Eskişehir'deydi. Fiyat hiç inmedi; yine de "tamam" dedim. Kargo yapmam, dedi. Tanıdık buldum, elinden alacaktı. Hesap bilgisi verin kapora göndereyim, dedim. Kaporaya gerek yok kapanmadan sonra alabilirsiniz, dedi. Bir sabah ilanı yayından kaldırmış. Hayırdır, dedim. Sattım, dedi. Yanlışlık olmasın; ben alacaktım hani, dedim. Okudu ama cevap yok

Bu arkadaşın bencilliğinden/sorumsuzluğundan/terbiyesizliğinden dolayı yukarıda 1 numaralı maddede sattığımı belirttiğim ürünü almak isteyen 4 kişiyi bekletmek zorunda kaldım.
Gönül ister ki bu tip insanlarla hiç uğraşmadan ihtiyaçlarımızın sıfırlarını alalım fakat o günler maalesef çok gerilerde kaldı...